Saalumarada Thimmakka | Η 109χρονη Μητέρα των Δασών που έγινε παγκόσμιο σύμβολο έμπνευσης

1
326

Η Saalumarada Thimmakka κέρδισε το βραβείο Padma Shri (2019) αφού η ίδια και ο σύζυγός της Bikkala Chikkayya φύτεψαν 384 δέντρα κατά μήκος μίας λεωφόρου 4 χιλιομέτρων στο χωριό Magadi Taluk, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία του Bengaluru της Καρνατάκα.

 

Οι τίτλοι περιβαλλοντολόγος και «Μητέρα των Δέντρων» της αποδόθηκαν αφότου τα ΜΜΕ και οι επιβραβεύσεις άρχισαν να την ακολουθούν το 1995, όταν και έλαβε το National Citizen’s Award. Όμως, παρά τους επαίνους, τα βραβεία, την προβολή από τα μίντια και το γεγονός ότι ένας ολόκληρος οργανισμός πήρε το όνομά της, η φήμη της Thimmakka ποτέ δεν μεταφράστηκε σε πλούτη. Αντίθετα, αυτή η γυναίκα που αποτελεί σύμβολο έμπνευσης έζησε την περισσότερη ζωή της στη φτώχεια.

Η Thimmakka ξεκίνησε την περιβαλλοντική της δράση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν η ζωή δεν σου δίνει παιδία, μπορείς να φυτέψεις εκατοντάδες δέντρα και να σώσεις τον πλανήτη. Τουλάχιστον αυτό έκανε η Saalumarada Thimmakka, μία φτωχή γυναίκα που ζούσε σε μία άνυδρη περιοχή της Νότιας Ινδίας, αφότου απέτυχε να συλλάβει με το σύζυγό της. Η Thimmakka είναι σήμερα 109 ετών (μπορεί και 110) και ξεκίνησε την περιβαλλοντική της εκστρατεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πολλά σημάδια επιβράδυνσης στην πορεία της. Είναι υπεύθυνη για το φύτεμα και την φροντίδα 384 δέντρων και ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός της έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Ινδία.

Ο σύζυγός της υποστήριζε την επιθυμία της να φυτεύει δέντρα.

Η Thimmakka μεγάλωσε στο Gubbi, μία μικρή αγροτική περιοχή στη νότια Ινδία. Επειδή στην περιοχή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές υποδομές, ξεκίνησε να εργάζεται ως ανειδίκευτη εργάτρια στην ηλικία των 10 ετών. Τελικά παντρεύτηκε ένα άτομο από εξίσου φτωχική οικογένεια.

Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες 25 ετών για να συλλάβει παιδί με το σύζυγό της, η Thimmakka βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο για να φέρει ζωή στον κόσμο. Ξεκίνησε να φυτεύει εκατοντάδες δέντρα σε σειρές που εκτείνονταν σε έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων.

Παρά το γεγονός ότι περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως επηρεάζονται από την υπογονιμότητα, πολλές γυναίκες που δεν μπορούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά αντιμετωπίζουν διακρίσεις και στίγμα σε ολόκληρη τη ζωή τους. ευτυχώς για την Thimmakka, ο σύζυγός της ήταν πολύ υποστηρικτικός στην επιθυμία της να φυτεύει δέντρα και με πίστη την βοήθησε στο έργο της μέχρι το θάνατό του το 1991.

Το ίδρυμα SAALUMARADA THIMMAKKA INTERNATIONAL FOUNDATION ιδρύθηκε προς τιμήν της το 2014.

Παρότι η φήμη δεν ήταν το ζητούμενό της όταν φύτευε δέντρα, έγινε ένας ζωντανός θρύλος στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κέρδισε τουλάχιστον 50 βραβεία για τη συμβολή της στο περιβάλλον και προβολή στα διεθνή μέσα για τη δουλειά της.

Η Thimmakka δεν φυτεύει πια δέντρα αλλά ο προστατευόμενος και θετός γιος της Umesh B N, είναι σήμερα πρόεδρος του Saalumarada Thimmakka International Foundation. Το ίδρυμα, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, παίζει το ρόλο εκπαιδευτηρίου για τα φτωχά παιδιά της Ινδίας, προσφέροντας προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ακόμη σκοπεύει να ιδρύσει ένα μαιευτήριο στην περιοχή.

Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός της Thimmakka εναρμονίζεται με την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων τα τελευταία χρόνια. Η Ινδία έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην φροντίδα του περιβάλλοντος ενώ υπέγραψε το 2016 την Συμφωνία του Παρισιού. Ακόμη, έχει δεσμευτεί ότι τουλάχιστον το 40% την ενέργειάς της θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Πηγή: brightvibes.com

Διαβάστε ακόμη: Nemonte Nenquimo | Η ιθαγενής που κέρδισε «Πράσινο Νόμπελ» επειδή προστάτευσε 500.000 εκτάρια τροπικού δάσους

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας