575 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος της πίστης; Πώς την καλλιεργούμε; Πόσο απαραίτητη είναι στο πνευματικό μας μονοπάτι;

 

Sadhguru: Δυστυχώς, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να θεωρούν τη θρησκεία ως πίστη. Η θρησκεία είναι απλά ένα σύνολο πεποιθήσεων. Η πίστη δεν έχει να κάνει με πεποιθήσεις. Όταν κατανοείτε πως είστε απλά ένα σύντομο συμβάν – σήμερα είστε εδώ αύριο δεν είστε – και αυτό αποτελεί μια ζωντανή εμπειρία για εσάς, τότε πιστεύετε. Ένας άνθρωπος της πίστης – ένας πιστός – δεν έχει κανένα σχέδιο για τη ζωή του, απλά θέλει να περνά απαρατήρητος. Όταν δεν έχετε κάποιο σχέδιο, τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολα. Μόνο όταν έχετε κάποιο σχέδιο, εσείς και το Θείο πηγαίνετε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Εσείς θέλετε να πάτε στην αντίθετη κατεύθυνση αλλά πάλι να Τον συναντήσετε. Να λοιπόν η πρόκληση. Αν θέλετε να πάτε στη δική Του κατεύθυνση, λύθηκε το πρόβλημα!

Προς το παρόν, για τους περισσότερους ανθρώπους η πίστη έχει να κάνει με συναλλαγές με το Θείο: «Αγαπητέ Θεέ, θα βάλω 10.000 ευρώ σε αυτό το έργο. Πρέπει να εισπράξω 10.000.000» Αν προσπαθήσετε να κάνετε τέτοιου είδους συναλλαγές με όλους τους άλλους, θα σας απορρίψει! Εσείς όμως πιστεύετε πως ο δημιουργός είναι χαζός και θα σας κάνει τη χάρη. Αυτό δεν είναι αφοσίωση, είναι εξαπάτηση.

Αν δείτε τις προσευχές που κάνουν οι άνθρωποι, το 99% είναι «δώσε μου αυτό, δώσε μου το άλλο, προστάτεψέ με, σώσε με». Αυτό βασικά σημαίνει πως οι προσευχές προέρχονται από απληστία ή φόβο. Αυτό ονομάζεται απλή και βασική επιβίωση. Κάθε πλάσμα στον πλανήτη χειρίζεται την επιβίωσή του και μόνο οι άνθρωποι – υποτίθεται τα πιο έξυπνα πλάσματα – δρομολογούν την επιβίωσή τους μέσα από τα ουράνια!

Αν θέλετε να επιβιώσετε, πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε το σώμα και το νου σας σωστά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσετε. Αν μονίμως προσεύχεστε, αυτό είναι καλό ψυχολογικά αλλά δεν είναι πίστη. Πίστη σημαίνει πως δεν έχετε σχέδια για τη ζωή σας αλλά ακολουθείτε τα Θεϊκά σχέδια.

Η πίστη για την οποία μιλούν οι περισσότεροι ονομάζεται αφοσίωση. Αυτή είναι για σκλάβους και ανόητους. Όσοι μιλούν για αφοσίωση έχουν κάποιο συμφέρον. Η πίστη δεν είναι μια συσκευή που σας συνδέει με μια συγκεκριμένη ομάδα. Σας απελευθερώνει.

Χρειάζεται να έχετε ένα πολύ παιδικό και αθώο μυαλό για να βαδίσετε στο μονοπάτι της πίστης. Όταν ο Ιησούς είπε «Δεύτε οπίσω μου», δεν τον ακολούθησαν οι μορφωμένοι και ισχυροί. Τον ακολούθησαν ψαράδες, γεωργοί και απλός κόσμος. Οι υπόλοιποι τον αγνόησαν. Όσοι δεν μπορούσαν να τον αγνοήσουν, τον σταύρωσαν. Η πίστη είναι μόνο για τους αγνούς. Τη στιγμή που αποκτάτε λογικό και ανακριτικό νου, το να μιλάτε για πίστη είναι χάσιμο χρόνου.

Ο σωστός συνδυασμός

Αυτό σημαίνει πως η πίστη είναι κάτι αδύνατο να επιτευχθεί σήμερα; Δε λέω αυτό. Απλά προτείνω να αρχίσετε με κάτι που ήδη έχετε.

Η yoga αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει κεφάλι, καρδιά, σώμα και ενέργεια. Αυτές είναι οι μοναδικές πραγματικότητες που ξέρετε. Για τα υπόλοιπα έχετε την επιλογή να τα πιστεύετε ή να μην τα πιστεύετε. Αν χρησιμοποιείτε την ευφυΐα σας για να φτάσετε την απόλυτη φύση σας, αυτό το ονομάζουμε Gnana Yoga. Αν χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας για να τη φτάσετε, την ονομάζουμε Bhakti Yoga. Αν χρησιμοποιείτε το φυσικό σας σώμα ή τις πράξεις σας, την ονομάζουμε Karma Yoga. Αν χρησιμοποιείτε την εσωτερική σας ενέργεια, την ονομάζουμε Kriya Yoga. Υπάρχουν τέσσερα μονοπάτια: η yoga της ευφυΐας, η yoga της αφοσίωσης, η yoga της δράσης και η yoga της μετατροπής των ενεργειών.

Ο καθένας έχει έναν μοναδικό συνδυασμό κεφαλιού, καρδιάς, χεριών και ενέργειας. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα χειρίζεστε όλα μαζί. Μόνο τότε θα εξελιχθείτε. Είναι σαν να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο. Αν ευθυγραμμίσετε όλους τους τροχούς προς μια κατεύθυνση, θα προχωρήσετε μπροστά. Αλλιώς θα έχετε πρόβλημα.

Ο λόγος που αυτή η παράδοση αγχώνει τον κόσμο όταν βρίσκεται μπροστά σε έναν δάσκαλο είναι ο εξής: ο δάσκαλος θα αναμείξει και τις τέσσερις αυτές διαστάσεις με έναν μοναδικό τρόπο για εσάς. Η yoga που δίνω σε κάποιον δεν κάνει για τους άλλους. Ο καθένας χρειάζεται ένα μοναδικό μείγμα επειδή ο καθένας αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό αυτών των τεσσάρων συστατικών.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με την πίστη γιατί ο κόσμος την έχει διδαχθεί ως ένα μέσον εντατικοποίησης των ανθρώπινων συναισθημάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι σημαίνει να έχουν έντονο σώμα ή έντονη ενέργεια αλλά τα συναισθήματα μπορούν να εντατικοποιηθούν πολύ εύκολα. Μόλις ο νους σας γίνει κυρίαρχος, ελέγχετε όλα όσα είναι σημαντικά για εσάς. Ο Θεός είναι απλά μια πολιτική ασφαλείας. Αυτό το είδος «πίστης» δεν λειτουργεί.

Εν πάση περιπτώσει, οι άνθρωποι που βαδίζουν στο μονοπάτι της πίστης, όσον αφορά την κοινωνία είναι τρελοί. Σήμερα, έπειτα από εκατοντάδες χρόνια, λατρεύετε τους Mirabais και τους Ramakrishna Paramahansas (Σ.τ.Μ. άγιοι της Ινδίας). Αυτό είναι εύκολο. Την εποχή που έζησαν όμως, ο κόσμος πίστευε πως ήταν τρελοί. Αν ο γείτονας πηδήξει στον κήπο σας μέσα στη νύχτα, αγκαλιάσει τα δέντρα σας και φωνάξει, θα πείτε πως είναι φωτισμένος ή τρελός; Αν η σύζυγός σας πιστεύει πως έχει παντρευτεί έναν θεό, θα πείτε πως έφτασε στη θειότητα ή ότι χρειάζεται ψυχιατρική θεραπεία; Έτσι θα ήταν αν ζούσατε την εποχή του Ramakrishna ή της Mirabai. Οι πιστοί δεν ενδιαφέρονται για τίποτα γύρω τους εκτός από το αντικείμενο της πίστης τους. Είναι υπέροχοι άνθρωποι αλλά κοινωνικά δεν είναι εύκολοι.

Μια ακλόνητη εστίαση

Η πίστη ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο που δίνει ακλόνητη εστίαση στη ζωή. Η ακλόνητη εστίαση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην τελειότητα. Αυτό είναι που κάνει την πίστη ένα υπέροχο εργαλείο. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας ριζικά. Αν όμως τη θεωρήσετε ως αλήθεια, θα σας αποκοιμίσει. Μόλις πιστέψετε πως η πίστη είναι αλήθεια, θα γίνετε φονταμενταλιστής.

Με την πίστη μπορούν να γίνουν απίστευτα πράγματα αλλά δυστυχώς τα πιο καταστροφικά πράγματα στον πλανήτη έχουν γίνει στο όνομά της. Αυτό συμβαίνει γιατί η πίστη γενικά θεωρείται σύστημα πεποίθησης. Έτσι, μετά από λίγο καιρό γίνεται «η πίστη μου» αντί για «η πίστη σου». Αυτό είναι συνταγή για καταστροφή. Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν γιατί δεν είναι αρκετά ειλικρινείς ώστε να παραδεχθούν πως δεν ξέρουν. Μόλις καταστρέψετε το «δεν ξέρω», θα έχετε καταστρέψει όλες τις πιθανότητες της γνώσης στη ζωή σας.

Είναι σημαντικό να τραβήξετε μια γραμμή μεταξύ πίστης και πεποίθησης. Η πεποίθηση τρέφει την ελπίδα. Η πίστη δεν το κάνει. Η πίστη είναι πρακτική. Σημαίνει να οργανώνεστε προς μια κατεύθυνση, γιατί αν δεν έχετε στόχο δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τους περιορισμούς σας.

Η πίστη δεν είναι κάτι που κάνετε· είναι κάτι που γίνεστε. Δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, μόνο να συμβεί. Είναι μια εσωτερική εμπειρία, ένα πισωγύρισμα στην ίδια την ύπαρξη που μπορεί να σας εκτοξεύσει από τη μία διάσταση στην άλλη χωρίς να χρειάζεται να διασχίσετε την απόσταση που τις χωρίζει. Σας ενδυναμώνει να κάνετε ένα μεγάλο άλμα από εδώ προς τα εκεί.

Ποιος είναι ο Sadhguru

Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή  και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμη. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός
Photo credit: fotolia.com

Έλενα Έρα

Έλενα Έρα

Η σταγόνα που μοιράζω μέσα από τα γραπτά και την τέχνη, βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει το ταξίδι της ψυχής του και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή αλλά και τον κόσμο. Ένα απεριόριστο Σύμπαν δυνατοτήτων είναι διαθέσιμο μέσα μας… αρκεί να ξέρουμε πού να κοιτάξουμε και πώς να κοιτάξουμε.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του ElenaEra.com/gr
Έλενα Έρα

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Έλενα Έρα (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Newsletter εγγραφή

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.