Sadhguru | Η λεπτότητα του πνευματικού δρόμου

0
267

Αυτό που μας αρέσει στα κείμενα των δασκάλων που μεταφράζει ο Νίκος, είναι ότι σου δίνουν μια εντελώς διαφορετική και απρόβλεπτη οπτική. Εντάξει… η πνευματική εξέλιξη (όπως την ξέρουμε) εμπεριέχει πίστη, αγάπη, αφοσίωση… αλλά και πλήρη απόσπαση και απόσταση από το παρατηρούμενο – όπως μας λέει ο Sadhguru. Όταν ταυτιζόμαστε με αυτό που κάνουμε, χανόμαστε στη ζωή… όσο κι αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Οι επιθυμίες που εκφράζουμε δε θα πρέπει να τις ακολουθούμε σα σκυλάκι και τελικά να χανόμαστε στο δάσος… αλλά να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε παίρνοντας απόσταση από αυτό που κάνουμε.

Χμμμ… λίγο… μονότονο ακούγεται, έτσι; Χωρίς αισθήματα ίσως… Από την πρώτη ματιά ναι, έτσι φαίνεται και σίγουρα στην αρχή είναι περίεργο όταν το καταφέρουμε. Όμως ξεχνάμε τον παράγοντα Θεό: όταν σταματάμε να χανόμαστε στην ανθρώπινη εμπειρία και στις επιθυμίες, όταν σταματάμε να είμαστε μεταξύ λύπης και χαράς… χανόμαστε στον Θεό, χανόμαστε στην ευδαιμονία και την ανιδιοτελή αγάπη. Η οπτική αλλάζει εντελώς. Όλα είναι κατάλληλα και αξιαγάπητα όπως ακριβώς συμβαίνουν. Δουλεύουμε με ακόμη περισσότερο ζήλο και αποφασιστικότητα, απολαμβάνοντας τη ζωή όπως είναι μέχρι το τελευταίο της λεπτό. Οι γλυκοί και πικροί καρποί των πράξεών μας έχουν την ίδια γεύση… τη γεύση της αγάπης.

Πώς είναι όταν κάποιος αισθάνεται μόνο αγάπη ενώ τον βρίζουν, τον προσβάλλουν, χάνει τη δουλειά του, γκρεμίζεται η σχέση του ή κερδίζει το λαχείο; Ας το ανακαλύψει ο καθένας στο προσωπικό του ταξίδι.

Με αγάπη,
Έλενα & Νίκος

Sadhguru:

Η πνευματικότητα δεν είναι δύσκολη. Απλά υπάρχει μια συγκεκριμένη λεπτότητα την οποία δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι. Το κακό είναι πως η ίδια η ενέργεια που κάνετε για να διαλυθεί, αποτελεί κάρμα. Δεν θα εξελιχθείτε αν δεν δημιουργήσετε μια επιθυμία, «Θέλω να εξελιχθώ, να φτάσω εκεί». Ταυτόχρονα, αν η επιθυμία προχωρήσει, θα είναι κι αυτή κάρμα – θα δημιουργήσει νέο κάρμα.

Όμως, αν μπορέσετε να φτάσετε σε ένα επίπεδο όπου θα χειρίζεστε τη ζωή με μεγάλη συμμετοχή και ένταση αλλά ταυτόχρονα δεν δίνετε σημασία, τότε είναι πολύ εύκολο. Πρέπει να έχετε μεγάλη συμμετοχή, θα πρέπει να κάνετε πράγματα σαν να εξαρτάται η ζωή σας από αυτά αλλά ουσιαστικά δεν θα πρέπει να σας νοιάζει καθόλου. Ό,τι και να κάνετε, θα πρέπει να είναι ακριβώς ό,τι προστάζει η περίσταση, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Μόλις αρχίσει να σας νοιάζει, γίνεται συμφέρον. Είτε είναι για την απόλαυση, την ευτυχία, τα χρήματα ή απλά γιατί θέλετε να πάτε στον παράδεισο – μόλις το κάνετε με κάποιο σκοπό, γίνεται συμφέρον. Μόλις γίνει συμφέρον, δεν υπάρχει πνευματικότητα μέσα σας.

Οι άνθρωποι λένε «Μην περιμένετε ανταπόδοση από τις πράξεις σας» και το παρερμηνεύουν ως «Το αποτέλεσμα δεν μετράει». Μετράει όμως. Όταν κάνουμε κάτι, το κάνουμε ώστε να έχει αποτέλεσμα, έτσι δεν είναι; Όταν κάνετε μια πράξη, το σκέφτεστε και προσπαθείτε συνεχώς ώστε να επιτύχει. Απλά δεν έχει σημασία προσωπικά για εσάς. Ούτε κερδίζετε ούτε χάνετε από αυτό. Το κάνετε αν το απαιτεί η περίσταση. Αν δεν είναι απαραίτητο, κάνετε πίσω και κάθεστε ήσυχα. Μόλις αποκτήσετε αυτή την ελευθερία μέσα σας, τότε το κάρμα γίνεται κάτι συνειδητό.

Αν πρέπει να αποκτήσετε μια βαθιά αίσθηση συμμετοχής σε κάτι το οποίο δεν σημαίνει τίποτα για εσάς, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν δεν υπάρχει φόβος εμπλοκής. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει είτε να είστε τρελοί γεμάτοι μακαριότητα ή να είστε τρελά ερωτευμένοι με κάποιον ώστε να μην σας νοιάζει τίποτα άλλο. Χωρίς μια από αυτές τις ιδιότητες είναι δύσκολο να κάνετε κάτι με μεγάλη ένταση χωρίς να σας νοιάζει τι θα είναι.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru

sadhguruYogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης.

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός
Photo credit: Fotolia.com

Πηγή: OmorfiZoi.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας