174 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η επιστήμη συναντά τον μυστικισμό.

 

Θα βρουν ποτέ κοινό έδαφος η επιστήμη και ο μυστικισμός; Ο Sadhguru συζητά για τον χρόνο, τον χώρο, την πρόσφατη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων και τη δυνατότητα που έχουν η επιστήμη και ο μυστικισμός να συγκλίνουν μεταξύ τους.

_______________

Sadhguru: Σύμφωνα με τη γιογκική αντίληψη, ο χρόνος είναι μια βασική έννοια της δημιουργίας. Κι αυτό γιατί λόγω του χρόνου υπάρχει βαρύτητα και λόγω της βαρύτητας υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα. Η βαρύτητα είναι αποτέλεσμα του χρόνου. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ο φυσικός κόσμος υπάρχει μονάχα επειδή ο χρόνος – που είναι το τίποτα – καμπυλώνεται.

Η λέξη «χρόνος» από μόνη της ίσως να μην μπορεί να εξορκίσει αυτή την εικόνα στον νου των περισσότερων ανθρώπων. Από το ατομικό μέχρι το κοσμικό επίπεδο, οτιδήποτε βρίσκεται σε φυσική ύπαρξη είναι κυκλικό στη φύση του και γι’ αυτό υπάρχει η εμπειρία τού χρόνου όπως τη γνωρίζουμε. Όμως η Σανσκριτική λέξη kala είναι πιο κατάλληλη. Kala σημαίνει δύο πράγματα: χρόνος και κενό ή σκοτάδι. Θα έχετε ακούσει τη λέξη kali – όχι τη θεά. Kali σημαίνει κενό. Kala σημαίνει σκοτάδι. Μιλάμε για τον χώρο και τον χρόνο σαν ένα πράγμα επειδή αν δεν υπάρχει απόσταση, δεν υπάρχει χρόνος.

Το Μη Υπαρκτό

Λόγω της σημαντικής κατανόησης μέσω τής ευφυΐας τού Άλμπερτ Αϊνστάιν, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει αυτό στο οποίο αναφέρονται ως «βαρυτικά κύματα στη δομή τού χωροχρόνου». Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μια επιβεβαίωση πως η εμπειρία μας στον φυσικό κόσμο είναι σχετική. Αυτό μοιάζει με επιστημονική φιλοφρόνηση σε αυτό που είναι γνωστό στη γιογκική κουλτούρα εδώ και αιώνες.

Σύμφωνα με αυτή την κουλτούρα, έχουμε συνειδητοποιήσει πως όταν μιλάμε για κάποια διάσταση εκτός τής λογικής μας αντίληψης, είναι καλύτερα να μιλάμε διαλεκτικά. Έτσι, την προσωποποιούμε και την ονομάζουμε «Σίβα». Σήμερα, η λέξη αυτή διαιρείται σε όρους ανάλογα με την θρησκεία στην οποία ανήκει ο καθένας. Δεν πρόκειται όμως για θρησκεία, πρόκειται για επιστήμη. «Σίβα» κυριολεκτικά σημαίνει «Το μη υπαρκτό». Το υπαρκτό είναι φυσικό, σωματικό. Το μη υπαρκτό είναι ο Σίβα.

Όλη η δημιουργία συνέβη στην αγκαλιά αυτού του κενού. Αν βγείτε έξω τη νύχτα και κοιτάξετε τον ουρανό, τα αστέρια είναι απλωμένα τυχαία. Αυτό που κυριαρχεί είναι ένα τεράστιο τίποτα. Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας μικρής φυσικής ύπαρξης μέσα σε αυτό το απέραντο kala, χρειάζεται μια δύναμη να την κρατά ενωμένη – κι αυτή είναι η βαρύτητα. Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε ως βαρύτητα είναι απλά μια μόνο έκφραση κάποιας διάστασης η οποία υπερβαίνει όλη την υπαρκτή φύση, δηλαδή το μη υπαρκτό.

Επιστήμη και μυστικισμός: συγκλίνουσες γραμμές

Η σύγχρονη φυσική έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα με έμμεσο τρόπο. Η επιστήμη κοιτάζει προς τα έξω για να βρει τη γνώση. Ο μυστικισμός όμως κοιτάζει προς τα μέσα για να βρει τη γνώση. Οι επιστήμονες φυσικοί το ονομάζουν απεριόριστο σύμπαν. Αν είναι απεριόριστο, το να ταξιδέψουμε μέσα σ’ αυτό ώστε να ανακαλύψουμε τη φύση του θα είναι κάτι αδύνατον. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τη φύση τής δημιουργίας και την πηγή της είναι πηγαίνοντας προς τα μέσα, επειδή η πηγή τής δημιουργίας βρίσκεται μέσα μας.

Αν φάτε ένα κομμάτι ψωμί, αυτό μετατρέπεται σε μέρος τού σώματός σας μέσα σε λίγες ώρες. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πέρα από την πηγή τής δημιουργίας. Όταν η πηγή τής δημιουργίας βρίσκεται μέσα σας, ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να συμβουλευτείτε;

Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η επιστήμη και ο μυστικισμός ήταν δύο γραμμές παράλληλες – δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ. Με την καταγραφή όμως αυτών των κυμάτων, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι γραμμές αυτές είναι συγκλίνουσες. Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα για την ανθρωπότητα – το ότι η επιστήμη και ο μυστικισμός μπορούν να έρθουν πολύ κοντά. Οι συνέπειες τής συγχώνευσής τους είναι πολύ ενθαρρυντικές κι ελπιδοφόρες για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguu

 

Η επιστήμη συναντά τον μυστικισμόΠοιος είναι ο Sadhguru
Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός από isha.sadhguru.org

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Thessaloniki #JobFestival 2018

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.