Ο Sadhguru εξηγεί πως ένας από τους βασικούς λόγους για τα επίπεδα του άγχους, της ανασφάλειας και της κατάθλιψης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι ότι τα σώματά μας βρίσκονται σε σύγχυση.

 

Σήμερα ζούμε σε έναν πολιτισμό στον οποίο δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μόνο έναν σύντροφο σε όλη μας τη ζωή. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εννοώ πως ο σύντροφος έρχεται με ημερομηνία λήξεως. Όταν κάνατε μια σχέση που νομίσατε ότι θα διαρκέσει για πάντα, γιατί μετά από κάποιο διάστημα σκεφτήκατε, «Γιατί είμαι με αυτό τον άνθρωπο;» Αυτό έγινε λόγω του ότι όλα συμβαίνουν από αυτά που σας αρέσουν κι από αυτά που δεν σας αρέσουν. Γι’ αυτό τα πάντα είναι ναι ή όχι. Όταν κάτι πάει στραβά ή είναι ασταθές, περνάτε μεγάλο πόνο και δυστυχία, κάτι που είναι εντελώς αχρείαστο. Αν εξασκείστε στον έρωτα αρκετά συχνά, αν παίζετε με πολλούς ανθρώπους, μετά από κάποιο διάστημα θα γίνετε αναίσθητοι και δεν θα συμπαθείτε κανέναν επειδή υπάρχει αυτό που ονομάζεται Runanubandha (σ.τ.μ. μνήμη τού σώματος).

Η Runanubandha είναι μια συγκεκριμένη πτυχή τού κάρμα. Είναι μια συγκεκριμένη δομή τής καρμικής ουσίας. Συμβαίνει λόγω μιας συγκεκριμένης ποσότητας συναντήσεων και ανάμειξης των ανθρώπων. Όποτε υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη ποσότητα συναντήσεων και ανάμειξης, δημιουργείται κάποια Runanubandha. Ειδικά όταν δύο σώματα ενώνονται, η Runanubandha είναι πολύ βαθύτερη. Είναι σαν μια καταγραφή στο σώμα. Το σώμα κρατά αρχείο όλων όσων έχουν συμβεί. Αν υπήρξε κάποια στενή σχέση με ένα άλλο σώμα, κρατά ένα αρχείο αυτής της συγκεκριμένης ενέργειας.

Επειδή λοιπόν το σώμα θυμάται, αν υπάρχουν πολλοί σύντροφοι, το σώμα μπερδεύεται μετά από λίγο καιρό και αυτή η σύγχυση θα φανεί στη ζωή σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο νους σας μπερδεύεται αλλά μπορείτε να ζήσετε με αυτό. Αν μπερδευτεί το σώμα, τότε θα έχετε μπελάδες.

Ένας από τους κύριους λόγους γι’ αυτό το επίπεδο άγχους, το επίπεδο ανασφάλειας και το επίπεδο κατάθλιψης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι πως τα σώματα βρίσκονται σε σύγχυση. Μετά από λίγο καιρό, δεν χρειάζεστε λόγο για να παλαβώσετε. Οι άνθρωποι παλαβώνουν επειδή το ίδιο τους το σώμα βρίσκεται σε σύγχυση.

Το σώμα μπερδεύεται με τις πολλές επαφές, αυτό είναι σίγουρο. Σε αυτό συντελεί και το είδος των τροφών που καταναλώνετε. Όταν έρχεται αφθονία, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να φάνε τα πάντα σε ένα γεύμα. Στην Ινδία, οι ορθόδοξοι ποτέ δεν τρώνε πάνω από δύο ή τρία είδη σε ένα γεύμα και αυτά τα τρία είδη πάντα ταιριάζουν μεταξύ τους. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν το σώμα τόσο καλά, που στα σπίτια τους ξέρουν πως όταν μαγειρεύουν ένα συγκεκριμένο λαχανικό, θα βάλουν ένα συγκεκριμένο καρύκευμα. Όταν φτιάχνουν αυτό το λαχανικό, κάποιο άλλο δεν θα φτιαχτεί επειδή παραδοσιακά ξέρουν πως αν τα συνδυάσουν, το σώμα θα μπερδευτεί.

Ως μικρά παιδιά είχαμε μάθει ποιο λαχανικό να διαλέγουμε στην αγορά. Αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί αλλά όταν ήμουν εγώ μικρός, με είχαν μάθει πως «Αν αγοράσεις αυτό το λαχανικό δεν θα αγοράσεις εκείνο γιατί αυτά τα δύο δεν μπορούν να φαγωθούν μαζί. Αν φας αυτό, δεν μπορείς να φας εκείνο», επειδή το σώμα θα μπερδευτεί. Όταν το σώμα μπερδεύεται, θα παλαβώσετε. Αυτή η κατανόηση βρισκόταν πάντοτε εκεί.

Αυτό που έχω δει εγώ είναι πως όταν πάει κάποιος σε ένα πλούσιο δείπνο, γίνεται πανικός. Πρόσφατα, σε ένα τέτοιο δείπνο, κάποιος ανακοίνωσε με μεγάλη υπερηφάνεια πως υπήρχαν 270 διαφορετικά είδη στον μπουφέ. Οι άνθρωποι εκεί, έπαιρναν λίγο απ’ όλα κι έτρωγαν. Με όλα αυτά τα φαγητά, το σώμα μπερδεύεται.

Υπάρχουν λοιπόν δύο σημαντικά πράγματα – οι άνθρωποι που δεν τρώνε σωστά και η αδιάκριτη αίσθηση οικειότητας με άλλα σώματα – που δημιουργούν σύγχυση στο σώμα σε ένα επίπεδο που θα έχει επιπτώσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

«Έκανα λοιπόν αμαρτία; Είναι αυτό η τιμωρία μου;» Όχι σε αυτό το επίπεδο. Κάθε δράση έχει μια επίπτωση. Αυτό δεν αποτελεί ηθική πραγματικότητα. Είναι μια υπαρξιακή διαδικασία. Αν κάνετε συγκεκριμένα πράγματα με τον νου σας, θα έρθουν συγκεκριμένες επιπτώσεις. Αν κάνετε συγκεκριμένα πράγματα με το σώμα σας, θα έρθουν συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Αυτά είναι πράγματα που έχουν γίνει κατανοητά και η ζωή είναι δομημένη με συγκεκριμένο τρόπο γύρω απ’ αυτά. Τώρα, στο όνομα της ελευθερίας, θέλουμε να γκρεμίσουμε τα πάντα και να υποφέρουμε. Ίσως μετά από αιώνες συνειδητοποιήσουμε πως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να ζούμε.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

 

Ποιος είναι ο Sadhguru

Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός από isha.sadhguru.org

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.