Ο Φρόυντ έκανε διάσημη την ανάλυση του παρελθόντος των ανθρώπων και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το παρόν και το μέλλον. Υπάρχει όμως κάποιο όφελος για έναν πνευματικό αναζητητή σε κάτι τέτοιο;

 

Ερώτηση: Πόσο πολύτιμο είναι να αναλύουμε το παρελθόν μας και να προσπαθούμε να μάθουμε απ’ αυτό σχετικά με το μέλλον μας ώστε να προχωρήσουμε πνευματικά;

Sadhguru: Υπάρχουν πάρα πολλές διδασκαλίες και θεωρίες στον πλανήτη, η κάθε μια εξυπνότερη από τις άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κοιτάμε είναι αν η συγκεκριμένη διδασκαλία δούλεψε γι’ αυτόν που την προσφέρει. Αν δεν δούλεψε για εκείνον, δεν αξίζει. Αν δεν είναι καλή για εκείνον, πώς μπορεί να είναι καλή για εσάς; Από την άλλη μεριά, αν δείτε ότι δούλεψε τέλεια για εκείνον, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί της, ακολουθήστε την επειδή δουλεύει. Δεν δουλεύουν όλα όσα φαίνονται τέλεια. Και κάτι που δεν φαίνεται τόσο καλό, μπορεί να δουλεύει τέλεια.

Σχετικά με την ανάλυση του παρελθόντος σας – το γιογκικό σύστημα λέει να κρατάτε μια απόσταση από το παρελθόν σας. Η θεμελιώδης κατανόηση είναι ότι δεν μπορείτε να διορθώσετε το παρελθόν σας. Μπορείτε όμως να μάθετε από το παρελθόν σας; Η διδασκαλία συμβαίνει με πολλούς τρόπους. Δεν χρειάζεται να «κοσκινίζετε» το παρελθόν σας.

Τα παλιά εντυπώματα έχουν βρει έκφραση ακόμα και στην αναπνοή σας. Αν προσέξετε δέκα τυχαίους ανθρώπους, θα δείτε ότι δεν αναπνέουν με τον ίδιο τρόπο. Αναπνέουν σύμφωνα με τα εντυπώματα που έχουν μέσα τους. Στη Samyama (σ.τ.μ. πνευματικό εργαλείο που συνδυάζει συγκέντρωση, διαλογισμό και συνειδητότητα ώστε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση ενός αντικειμένου) μπορείτε να παρατηρήσετε πως σε επτά μέρες οι αναπνοές των συμμετεχόντων αλλάζουν δραματικά – όχι επειδή προσπαθούν συνειδητά να τις αλλάξουν αλλά επειδή μαθαίνουν να κρατούν μια απόσταση από το παρελθόν τους.

Ξαφνικά, υπάρχει μια συγκεκριμένη ευκολία στον τρόπο που συμβαίνει η διαδικασία τής ζωής. Επομένως, η αναπνοή αλλάζει.

Η γιόγκα δεν πιστεύει στο «κοσκίνισμα» του παρελθόντος. Μόνο όταν θέλουμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη εργασία και ψάχνουμε για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, «κοσκινίζουμε» το παρελθόν μας λίγο ώστε να βρούμε αυτό τον άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να ξέρετε τι συνέβη σε προηγούμενες ζωές επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα να χειριστείτε την ύπαρξή σας με λογικό τρόπο, ούτε τη συνειδητή σας μνήμη.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι απαραίτητο να ξεθάβετε το παρελθόν. Η διατήρηση μιας απόστασης είναι το μόνο που χρειάζεται. Αλλιώς, μπορείτε πολύ εύκολα να παγιδευτείτε μέσα του. Όσο κοντά κι αν νομίζετε πως φτάνετε σε μια κατανόηση του παρελθόντος σας, η ποιότητα της ζωής σας δεν πρόκειται να βελτιωθεί.

Μάθετε από το Παρόν

Αν ενδιαφέρεστε για τη ζωή – όχι για ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο μπορεί να σας δώσει ένα πτυχίο – δεν χρειάζεται να «κοσκινίσετε» το παρελθόν σας. Αυτά που έχετε να μάθετε, θα τα μάθετε από το παρόν σας, όχι από το παρελθόν. Ειδικά, το να προσπαθείτε να αποκαλύψετε υποσυνείδητα ή ασυνείδητα επίπεδα μνήμης είναι πολύ σοβαρό λάθος γιατί θα ξεσηκώσετε δαίμονες που δεν μπορείτε να χειριστείτε. Το ίδιο το γεγονός ότι ψάχνετε στο παρελθόν σας, δείχνει ότι η τωρινή σας ζωή δεν είναι αρκετά όμορφη και πλούσια. Επειδή δεν μπορείτε να βιώσετε επαρκώς αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, πιστεύετε ότι θα βρείτε κάτι στο παρελθόν και θα βελτιώσετε τη ζωή σας. Η ζωή μπορεί πάντα να βελτιωθεί όσον αφορά τις δραστηριότητες αλλά αν η ζωή σας πρέπει να βελτιωθεί βιωματικά, αυτό σημαίνει ότι δεν τα πάτε καλά.

Σας παρακαλώ λοιπόν, μην προσπαθείτε να αναλύσετε το παρελθόν σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσετε ένταση στον εαυτό σας. Αν καίτε με αυτή την ένταση, άσχετα με το πώς ήταν το παρελθόν σας, δεν θα σας ενοχλήσει. Αν δεν υπάρχει ένταση, το παρελθόν θα σας κατακλύσει από μέσα. Αν είστε ανούσιοι, το παρελθόν θα υπερκαλύψει το παρόν και το μέλλον σας. Δεν υπάρχει ανάγκη να σκάψετε και να καλλιεργήσετε το παρελθόν σας. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε εγρήγορση αυτή τη στιγμή.

Το σώμα σας είναι παράγωγο τής μνήμης σας· το ίδιο και ο νους σας. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αν δύο διαφορετικά πλάσματα τρώνε την ίδια τροφή, τα σώματά τους θα το μετατρέψουν στο συγκεκριμένο είδος σώματος, απλά και μόνο από τις αναμνήσεις που έχουν.

Ο Διάδρομος της Μνήμης

Στο σώμα σας υπάρχουν η εξελικτική και η γενετική μνήμη. Πώς αλλιώς μπορεί η ίδια τροφή να μετατραπεί σε σώματα διαφορετικών πλασμάτων; Εξαρτάται από το είδος της μνήμης που φέρει ο καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τον νου σας. Αυτά που σας δίνω, έχετε την τάση να τα μετατρέπετε σε κάτι δικό σας. Υπάρχει όμως και κάτι που ονομάζεται ζωή – πέρα από το σώμα και τον νου σας – που είναι σαν φωτιά. Αν το αφήσετε να καίει με συγκεκριμένη ένταση, όλη η φωτιά και όλο το φως πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, άσχετα με τη μνήμη που φέρει το σώμα ή ο νους σας. Η ζωή θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση την οποία επιθυμείτε. Αν όμως ακολουθήσετε την μνήμη την οποία έχετε, δεν θα σας αφήσει να κινηθείτε προς τα εκεί που πρέπει. Ό,τι κι αν κάνετε, θα γυρίζει σε κύκλους.

Η μνήμη είναι όπως ο διάδρομος του γυμναστηρίου – σας δίνει  πολλές εμπειρίες αλλά δεν σας πάει πουθενά. Αν θέλετε να κατεβείτε από τον διάδρομο και να περπατήσετε στη γη, τότε η ζωή μέσα σας πρέπει να καίει. Είναι η ώρα να εντατικοποιήσετε τον τρόπο που ζείτε. Σε κάθε κύτταρο του σώματός σας υπάρχει μνήμη. Το DNA σας είναι μνήμη, τα χρωματοσώματά σας είναι μνήμη – τα πάντα είναι μνήμη. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε απ’ αυτήν αλλά αν η ζωή σας καίει με αρκετή ένταση – με τόση ένταση που το σώμα και ο νους σας δυσκολεύονται να τη φτάσουν – τότε θα εμφανιστεί μια απόσταση. Μόλις υπάρξει μια απόσταση μεταξύ εσάς και της μνήμης σας, υπάρχει και μια ξεκάθαρη απόσταση μεταξύ εσάς και του σώματός σας, μεταξύ εσάς και του νου σας. Τότε, κάτι καταφέρνετε.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru

Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός από isha.sadhguru.org

 

u

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

2 Σχόλια

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.