Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών.

 

Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας. Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίστηκε ο σχετικός όρος «bullying». Η λέξη « bullying » προέρχεται από το ρήμα « bully», που σημαίνει «πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στην Ελλάδα το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά bullying. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανήμερα της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας στις 6 Μαρτίου, το 34,69% των μαθητών στην Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με εκφοβισμό. Το 6,3% των εφήβων δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό και το 42% των εκπαιδευτικών πιστεύει, ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο ένα στα 10 παιδιά, που βιώνουν κάποια μορφή βίας, λαμβάνει επαγγελματική υποστήριξη στην Ελλάδα. Το 2018, για υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων και εκφοβισμού απευθύνθηκαν στον οργανισμό 447 άτομα.

Συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας:

• Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί
• Φραστικές επιθέσεις, απειλές, προσβολές
• Εκβιασμοί, καταστροφή, κλοπές προσωπικών αντικειμένων
• Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
• Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες

Σημάδια που δείχνουν αν ένα παιδί έχει πέσει θύμα bullying:

-Μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο
-Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση
-Είναι κακόκεφο
-Στα διαλείμματα περνά το χρόνο του στην τάξη ή γύρω από τους εκπαιδευτικούς -Αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο,
-Έχει ανεξήγητα σημάδια και μελανιές στο σώμα
-Παρουσιάζει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του, παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς:

• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει και ποτέ μην του πείτε να αγνοήσει την εκφοβιστική συμπεριφορά.
• Μην του ρίξετε οποιανδήποτε ευθύνη.
• Εξηγείστε του ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτη συμπεριφορά.
• Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να έλθει σε αντιπαράθεση με τον θύτη.
• Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου.
• Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο/καθηγητή για επίλυση του προβλήματος.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει εξωσχολικά ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί ψυχικά και να συναναστρέφεται με μαθητές που είναι πιο φιλικοί απέναντι του.

3 βιβλία κατά του σχολικού εκφοβισμού
Ο μικρός Άγγελος και ο σχολικός εκφοβισμός

Του Ιωάννη Δασκαλάκη Εκδόσεις iWrite.gr, 2018 σχολικός εκφοβισμός Ο μικρός Άγγελος, όπως κάθε μέρα, ξεκινάει για να πάει στο σχολείο του. Σήμερα, όμως, δύο νταήδες από μεγαλύτερη τάξη θα αρχίσουν να τον κοροϊδεύουν κι αυτό θα τον τρομάξει και θα του χαλάσει τη διάθεση για τις επόμενες ημέρες. Ο Άγγελος θα πρέπει να βρει τον τρόπο να νικήσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει τους νταήδες για να σταματήσουν να ενοχλούν τον ίδιο, αλλά και άλλα παιδιά. Αποφασίζει να παλέψει με τον φόβο του, ζητώντας, όμως, βοήθεια από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και όλοι μαζί, ως ομάδα, βρίσκουν τη λύση! Στο τέλος νιώθει μεγάλη ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνει πως ο καθένας βρίσκει μέσα του τη δύναμη να ξεπερνά όλα εκείνα που τον τρομάζουν…

Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο

Του Γιαν ντε Κίντερ Εκδόσεις Πατάκη, 2017 σχολικός εκφοβισμός Άρχισε σαν κάτι ασήµαντο. Ο Μάρκος κοκκίνισε. Αστείο. Όταν όλοι άρχισαν να τον κοροϊδεύουν, σταµάτησε πια να είναι αστείο. Μα πώς να σταµατήσουµε τον παιδικό εκφοβισµό; Μια ιδιαίτερη ιστορία για παιδιά που δεν τους αρέσει να τα κοροϊδεύουν.

Ο Λυκοτοσοδούλης και η Φοβεροσκουφίτσα

Της Jeanie Franz Ransom Εκδόσεις Παρισιάνου, 2017 σχολικός εκφοβισμός Ο Λυκοτοσοδούλης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Λάτρευε να πηγαίνει στο σχολείο, μέχρι που μετακόμισε στη γειτονιά η Φοβεροσκουφίτσα. Η Φοβεροσκουφίτσα δεν είναι απλώς μεγάλη, είναι και κακιά. Και τίποτα δεν της αρέσει περισσότερο από το να πειράζει, να ειρωνεύεται και να τρομοκρατεί τον Λυκοτοσοδούλη. Τι πρέπει να κάνει το μικρό λυκάκι; Ο Λυκοτοσοδούλης μιλά στους γονείς του και δοκιμάζει διάφορες ιδέες για να την κάνει να σταματήσει. Στο τέλος όμως κάνει κάτι το εντελώς απροσδόκητο και η Φοβεροσκουφίτσα σταματά να τον τρομοκρατεί! Στο βιβλίο περιλαμβάνεται σημείωμα για τους γονείς και τους παρόχους φροντίδας με όλα τα προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα παιδί εμπλέκεται σε καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού, καθώς και τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης – είτε το παιδί σας είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού είτε είναι εκείνο που τον ασκεί είτε απλά παρίσταται ως θεατής σε τέτοια περιστατικά.

Το βίντεο

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας κυκλοφόρησε το ακόλουθο βίντεο που επιμελήθηκε μαζί με τους μικρούς μαθητές της η κα Τάνια Χριστοδουλίδου, απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της ομάδας CSI Institute και καθηγήτρια σε δημοτικό σχολείο της Αττικής. Το μήνυμα του βίντεο σαφές και συγκεκριμένο: το bullying υπάρχει, αλλά όλοι μαζί  μπορούμε να το νικήσουμε!

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Για τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα, τo Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), με τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE εφαρμόζουν το διαδικτυακό πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς τον Εκφοβισμό» με στόχο τη διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (school bullying και cyberbullying). Το πρόγραμμα υλοποιείται ως μια ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.livewithoutbullying.com) μέσω της οποίας παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού λαμβάνουν συμβουλευτική στήριξη συνομιλώντας online, ανώνυμα και δωρεάν με εκπαιδευμένους συμβούλους ή συνομηλίκους τους και μεγαλύτερους μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Όσα παιδιά το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια δωρεάν εγγραφή στο www.livewithoutbullying.com χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό πρόσβασης (password) της αρεσκείας τους. Το όνομα χρήστη δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πραγματικό όνομα του παιδιού-χρήστη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανωνυμία του. Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο, να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν συμβουλές από επαγγελματίες ψυχολόγους μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου forum.

Για λόγους ασφαλείας και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό την επιτήρηση επαγγελματιών ψυχολόγων.

Πηγή: astynomia.gr, biblionet.gr, ianos.gr, livewithoutbullying.com, cnn.gr, protothema.gr

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας