Πολύς ο λόγος τους τελευταίους μήνες περί ατομικής ευθύνης και γενικότερα για επίδειξη υπευθυνότητας από υμάς και ημάς !!

Έχοντας στο νου μου τρία βασικά ερωτήματα:
  • Πώς εννοείται η ατομική ευθύνη, η οποία αντανακλά στην δημόσια ευθύνη;
  • Η ατομική ευθύνη είναι «μίας» κατεύθυνσης ή συνδυασμός ενεργειών;
  • Από πού ξεκινά και πώς διαμορφώνεται;

θα μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς μου για την αναζήτηση της «αλήθειας» ως προς τις ευθύνες και την υπευθυνότητα.

Αναμφισβήτητα, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με μηνύματα που απομονώνουν την ατομική ευθύνη στο να φοράμε μάσκα και να απολυμαίνουμε τα χέρια, στις κοινωνικές αποστάσεις, στην αδιαμαρτύρητη και άνευ κριτηρίων αποδοχή του εμβολίου (όποιο κι αν είναι αυτό). Όντως, εάν πράξουμε τα παραπάνω είμαστε «καθαροί» από ανευθυνότητα;

Η ευθύνη του καθενός μας, ξεκινάει πολύ παλαιότερα από τα πρόσφατα γεγονότα, τουλάχιστον από τις ηλικίες της πρώτης ωρίμανσης της προσωπικότητάς μας, συνεχίζει στην πρώτη νεανική μας ηλικιακή περίοδο και συνεχίζει μέχρι την ολοκλήρωση της ζωής μας στον πλανήτη. Σχεδόν όλες μας οι συμπεριφορές επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κατ’ αρχήν εμάς και κατ’ επέκταση τους γύρω μας και το περιβάλλον. Η τοποθέτησή μας στα γεγονότα αλλά και η στάση που επιλέγουμε να κρατάμε, έχουν έμμεσο ή άμεσο αντίκτυπο στον τοπικό, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό καθώς και στον τοπικό αλλά και ευρύτερα περιβάλλοντα χώρο.

Θα αναφερθώ σε μερικά από τα κυριότερα θέματα όπου επιλέγουμε ποια στάση θα κρατήσουμε, αρχικά ως προς τον εαυτό μας και τελικά ως προς τους κοντινούς μας και την κοινωνία, και κατά συνέπεια διαμορφώνουν την «ατομική μας ευθύνη».

Φαγητό – Διατροφή

Οι πρόγονοί μας μεγάλοι θεραπευτές από την αρχαιότητα (Ιπποκράτης, Γαληνός κ.α.) όπως και άλλοι μεγάλοι θεραπευτές άλλων πολιτισμών, έχουν διατυπώσει σαφέστατα πως «το πρώτο φάρμακο», «η πρώτη θεραπεία μας» πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση του θεραπευτή, είναι η διατροφή μας. Ό,τι τρώμε και ό,τι πίνουμε.

Εάν είναι σωστή και ισορροπημένη, τότε ο οργανισμός μας παραμένει δυνατός και εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, στοιχεία, και την ενέργεια που χρειάζεται, αφ’ ενός για να θραφεί και αφ’ ετέρου για να έχει στο «οπλοστάσιό του» ό,τι χρειάζεται ώστε να αμύνεται επιτυχώς σε εξωτερικά παθογόνα (κλιματικές συνθήκες, μικρόβια, βακτήρια, ιούς κλπ). Κατά συνέπεια, να μπορεί να δημιουργεί ομοιόσταση και αντισώματα που τελικά μας κρατούν δυνατούς και υγιείς.

Συνεπώς, με την ορθή διατροφική φροντίδα μας, οι ίδιοι παραμένουμε υγιείς και κατά συνέπεια οι άνθρωποι που ζουν ή βρίσκονται κοντά μας (στο σπίτι, στον δρόμο, στην εργασία, στην διασκέδαση) μπορούν να χαίρουν ασφάλειας αφού εμείς οι ίδιοι δεν «κουβαλάμε» παθογόνα.

Ύπνος – Ανάπαυση

Είναι αναμφισβήτητο και επιβεβαιωμένο από τα δικά μας βιώματα, ότι οι κατάλληλες αναλογίες και ισορροπίες μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, κούρασης και ανάπαυσης, σε σχέση πάντα με το είδος και την διάρκεια των δραστηριοτήτων μας και το περιβάλλον που ζούμε, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωτικότητα και την υγεία μας. Γιατί; Διότι όταν ο ύπνος (μιλώντας κυρίως για τον νυχτερινό) είναι καλός, επαρκής και ποιοτικός, αισθανόμαστε ευεξία και δύναμη, τα οποία μεταφράζονται σε καλή φυσική και ψυχική υγεία. Δεν θα αναπτυχθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα. Επικαλούμαι τα ίδια σας τα βιώματα!

Η φυσική και ψυχική υγεία μεταφράζονται σε δύναμη και δυνατότητες του οργανισμού μας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, όσον αφορά την ανοσία μας. Κατά συνέπεια, όσο καλύτερη είναι η δική μας ανοσία, τόσο εξουδετερώνεται το ιικό, μικροβιακό κλπ φορτίο κι έτσι προφυλάσσεται καλύτερα και ο διπλανός μας, αφού ο οργανισμός μας έχει φροντίζει να αναπτύξει αντισώματα.

Καθαριότητα – Υγιεινή

Οι τυπικές και καθιερωμένες συνήθειες υγιεινής και καθαριότητας που τις μαθαίνουμε από τα πρώτα βήματα στην ζωή μας, αποτελούν συμπληρωματικά, αλλά βασικά εργαλεία που αποτρέπουν από τα πιο εξωτερικά επίπεδα του φυσικού μας σώματος, την παραμονή και την εισβολή των μικροβιακών, ιικών κλπ παθογόνων.

Σε αυτό το επίπεδο άμυνας συμβάλουν τα «φιλικά» μικρόβια και μικροοργανισμοί που ζουν μαζί μας και αποτελούν το πρώτο πιο εξωτερικό επίπεδο άμυνάς μας. Είναι και εδώ πολύ σημαντικό να διατηρούμε ισορροπία και μέτρο στο πόσο συχνά και με ποια καθαριστικά και απολυμαντικά φροντιζόμαστε, διότι η υπερβολή, για άλλη μια φορά, αντί να ωφελεί, βλάπτει. Η υπερβολική απολύμανση «σκοτώνει» του «φιλικούς» μικροοργανισμούς που έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφουμε την πρώτη γραμμή άμυνας και κατά συνέπεια να προκαλούμε και να στρεσάρουμε περισσότερο τον οργανισμό μας που θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυξημένο μικροβιακό-ιικό φορτίο.

Επίσης, η επαφή μας με ήπια παθογόνα, το οποίο «επιτρέπεται» από την πρώτη γραμμή άμυνάς μας, επιβάλλεται διότι μόνο έτσι ο οργανισμός μας έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει τις «απειλές» και να δημιουργήσει αντισώματα τα οποία θα φανούν αποτελεσματικά σε πιθανή μεγαλύτερη απειλή. Να θυμόμαστε πάντα ότι είμαστε εξαιρετικά προσαρμοστικοί οργανισμοί, αρκεί να μην στερούμε τις «ευκαιρίες» από τον οργανισμό μας, κάνοντας υπερβολές καθαριότητας και απολύμανσης.

Ψυχολογία και διαχείριση καταστάσεων

Πολλές φορές είναι ο καθοριστικός παράγοντας που δυναμώνει ή εξασθενεί τον οργανισμό μας. Έχετε ήδη βιώσει το πώς νοιώθετε τους εαυτούς σας όταν η ψυχολογία σας είναι κακή, για μικρό ή μεγάλο διάστημα και πώς νοιώθετε όταν το επίπεδο διαχείρισης καταστάσεων και της ψυχολογίας σας είναι ανεπαρκές. Σας θυμίζω μερικά από τα συμπτώματα:

  • Αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία
  • Αίσθημα ευαλωτότητας της υγείας ακόμα και σε συνήθεις καταστάσεις όπως αλλαγές καιρικών φαινομένων (πχ. εμφάνιση πόνων και σωματικών συμπτωμάτων χωρίς να υπάρχει διαγνωσμένο πρόβλημα)
  • Αίσθηση ότι αρχίζει να εκδηλώνεται κρυολόγημα ή γρίπη χωρίς τελικά να εξελίσσεται, και βελτίωση αυτών όταν βελτιώνεται η ψυχολογία μας, και άλλα.
Σας θυμίζω, επίσης, πως όταν η ψυχολογία σας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα και άτρωτοι… ότι η ασθένεια είναι «μακριά» από εσάς. Είναι αλήθεια!

Όπως έχουν επισημάνει όλες οι αξιόπιστες αρχαίες ιατρικές παραδόσεις (Ελληνική, Κινέζικη, Θιβετανική, Ινδική κ.α.) η ψυχική υγεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην διατήρηση και την εξέλιξη της φυσικής (σωματικής) υγείας. Η δε βλάβη αυτής, μακροπρόθεσμα οδηγεί σε νόσο.

Η φροντίδα, λοιπόν και η διαχείριση της ψυχικής υγείας, που έγκειται στον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο αντίληψης του εαυτού και του κόσμου και τις σκέψεις που κάνουμε, κοινώς η ψυχο-νοητική μας καλλιέργεια είναι αναπόσπαστος παράγοντας για καλή υγεία, άρα και για την άμυνα του οργανισμού μας. Υπάρχουν επίσημες μελέτες που καταδεικνύουν την σχέση αυτή.

Επαφή με την Φύση

Είμαστε φυσικά όντα. Η επαφή μας με την φύση είναι η επαφή μας με τις γεννήτορες δυνάμεις που ήρθαμε στον κόσμο, μέσω των φυσικών γονέων μας. Από τον πρώτο σχηματισμό του εμβρύου, τον λόγο τον έχουν οι φυσικές δυνάμεις που οδηγούν με ακρίβεια την εξέλιξή μας μέχρι την ολοκλήρωσή μας.

Φέρτε στην μνήμη σας τα βιώματα που έχετε όταν βρίσκεστε σε φυσικό περιβάλλον, την γαλήνη και την ηρεμία που νοιώθετε, τον καθαρό αέρα που αναπνέετε και πόσο ελαφραίνει το σώμα και ο νους σας, την θεραπευτική δράση των φυτών και της ατμόσφαιρας που αναπνέετε από τους πνεύμονες και από το δέρμα σας. Θυμηθείτε επίσης πόσο ευεργετικά επιδρούν οι φυσικοί ήχοι, του δάσους, της θάλασσας κλπ., στην ηρεμία την γαλήνη και την ισορροπία σας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε εναρμόνιση της φύσης σας με την «μητέρα Φύση» την ζωοποιό και θεραπευτική. Κι επιπλέον, η επαφή με τους οργανισμούς και μικροοργανισμούς  που συναντάτε, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να αναπτύξει άμυνες και αντισώματα.

Πέραν των συνηθειών που έχουμε χτίσει ή όχι ως προς τα παραπάνω, η ενίσχυση του οργανισμού, προληπτικά και όταν χρειάζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες, είναι επίσης θέμα «ατομικής ευθύνης! Πώς; Όπου τα παραπάνω δεν αρκούν, πλέον η τροφική και παραφαρμακευτική τεχνολογία έχει ετοιμάσει συμπληρώματα διατροφής, βάμματα, βότανα και άλλα φυσικά ενισχυτικά με τα οποία μπορούμε να αναπληρώσουμε το «χαμένο έδαφος» από ελλείματα των προαναφερθέντων. Σαφώς, δεν αναπληρώνουν πλήρως τα οφέλη από τις «καλές συνήθειες» διατροφής, ύπνου κλπ. Όμως μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την ανοσία του οργανισμού μας. Είναι διαθέσιμα σε όλους και υπάρχει άπλετη σχετική πληροφόρηση από συγγράμματα και εκπαιδευμένους κατάλληλα επαγγελματίες.

Όλες οι παραπάνω «ευθύνες» είναι δια βίου, ανεξάρτητα από το αν διανύουμε περιόδους υγειονομικών κρίσεων ή όχι. Ίσα ίσα που έχοντας «αναλάβει» αυτές τις προσωπικές μας ευθύνες, αυτόματα έχουμε δράσει υπέρ των ευθυνών μας προς τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά, την κοινωνία, το περιβάλλον μας.

Ας μην γελιόμαστε λοιπόν. Το θέμα «ατομική» και κατ’ επέκταση «κοινωνική» ευθύνη, ξεκινάει πολύ πριν τις επιδημίες, τις  πανδημίες ή όποια απειλή της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Για όσες και όσους συμμερίζεστε την τοποθέτηση που ανέπτυξα, μείνετε ψύχραιμες και ψύχραιμοι. Ποτέ δεν είναι αργά για να φροντιστούμε κατάλληλα και κατ’ επέκταση μέσω ημών να είναι ασφαλείς και οι υμέτεροι. Αρκεί να επαναπροσδιοριστούμε και να επαναπρογραμματιστούμε με άξονα την πραγματική και κατ’ αρχάς φυσική και πλήρη φροντίδα της υγείας μας, πολύ πριν βέβαια φτάσουμε στο σημείο να νοσήσουμε. Είναι περισσότερο θέμα απόφασης, παρά χρόνου.

Με αφορμή τους τρελούς καιρούς που ζούμε και τις όποιες δράσεις και αντιδράσεις, αλλά και αλήθειες και αναλήθειες, έχουμε εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουμε τουλάχιστον σε αυτό το θέμα και να αναλογιστεί ο καθένας μας “Τι Πραγματικά Σημαίνει Ατομική Ευθύνη και Ευθύνη Απέναντι στους Άλλους“, πέρα από τα μέτρα, τις μάσκες, τα εμβόλια και ότι άλλο «μπάλωμα» διατίθεται και προβάλλεται σήμερα.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να μοιραστώ μαζί σας την αισιοδοξία μου και την ελπίδα ότι και αυτή η κρίση θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές προς την αύξηση της συνειδητότητας και της επίγνωσης…

…και την ευχή: ας είναι μέσα σε αυτές τις αλλαγές και η ανάληψη από μέρους του καθενός μας, των πραγματικών και ουσιωδών ευθυνών, πέρα από τα «μέτρα-μπαλώματα» και τις υποτιθέμενες «λύσεις» πανικού που τελικά οδηγούν σε κυκεώνα άλλων πολύ πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων.

 

Newsletter εγγραφή

 

AndreasKarousos

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας