Του Robert Najemy

Τα εμπόδια της ελευθερίας μας είναι ο φόβος, η προσκόλληση, η ανάγκη, η συνήθεια και ένα περιοριστικό σύστημα πεποιθήσεων.

Έτσι ζούμε μια περιορισμένη ζωή γιατί μας απασχολούν μικρότητες, όπως: τι μου είπαν, τι δεν μου είπαν, τι μου έκαναν, τι δεν μου έκαναν και ζούμε στο επίπεδο των διαπροσωπικών παιχνιδιών, μεταξύ του εαυτού μας και των άλλων. Ζούμε με πολύ λιγότερη ευτυχία από όση αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε.

Είμαστε παγιδευμένοι μέσα στα παιχνίδια του εγώ, που σημαίνει ότι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους έχουν πολύ λιγότερη αγάπη, πολύ λιγότερη αρμονία και ευτυχία από αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Οι αλήθειες που μπορούν να μας απελευθερώσουν:

  1. Ζούμε σε μια στατιστικά ασφαλή πραγματικότητα

Οι πιθανότητές μας να φθάσουμε στην εργασία μας, να κάνουμε τις δουλειές μας, να πάρουμε το βραδινό μας απόψε και να ξυπνήσουμε ασφαλείς αύριο το πρωί, είναι εξαιρετικά υψηλές. Ζούμε σε μια στατιστικά ασφαλή πραγματικότητα. Ο πόνος και η σωματική βλάβη και η ακραία αλλαγή αποτελούν πολύ μικρά μέρη της ζωής μας. Είναι κρίμα να ξοδεύουμε τη βασικά όμορφη και πλούσια ζωή μας με το φόβο ότι κάτι «κακό» θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διακυβεύει την υγεία μας και καταστρέφει τις σχέσεις και την ευτυχία μας.

Αναλογιστείτε πόσες πολλές φορές έχουμε νιώσει άγχος για κάτι, φοβούμενοι μια ανεπιθύμητη έκβαση για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Μπορεί να είχαμε άγχος για θέματα υγείας, χρημάτων και εργασίας, για την απόδοση και την επιτυχία των παιδιών μας, για το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και, φυσικά, για την έκβαση της κάθε προσπάθειας που έχουμε κάνει, συμπεριλαμβάνοντας σε καθημερινή βάση το αν θα φθάσουμε εγκαίρως και αν αυτό που κάνουμε θα είναι εντάξει.

Ο αριθμός των αγχωμένων στιγμών (που στην πραγματικότητα είναι στιγμές φόβου) μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από 10.000 φορές. Και από αυτές τις 10.000 φορές που φοβηθήκαμε για κάτι, πόσες φορές συνέβη αυτό για το οποίο φοβηθήκαμε; Ίσως 10 φορές ή λιγότερο; Και από τις 10 φορές που πραγματικά συνέβη αυτό που φοβηθήκαμε, πόσες φορές δεν μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε με τον καιρό; Δύο; Μία; Καμία; Είναι στο χέρι μας το αν θα το ξεπεράσουμε, αν θα το αφήσουμε ή όχι.

Επομένως, ζούμε σε μια στατιστικά ασφαλή πραγματικότητα και χάνουμε το χρόνο μας με άγχος, ένταση, στρες και φόβο.

  1. Είμαστε ισχυροί δημιουργοί

Είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας. Αν έχουμε στέγη, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό και τροφή, είμαστε πιο ισχυροί δημιουργοί αφθονίας από το 80% των ανθρώπων του πλανήτη. Αν έχουμε αυτοκίνητο ή και χρήματα στην τράπεζα, είμαστε ανάμεσα στο 90% των πιο ισχυρών δημιουργών.

Αν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε αυτό το βιβλίο και το χρόνο και τη νοητική ικανότητα να το διαβάσουμε, είμαστε πιο ισχυροί δημιουργοί στο υλικό επίπεδο από το 90% των ενσαρκωμένων αδελφών ψυχών. Αν έχουμε πτυχίο πανεπιστημίου είμαστε ανάμεσα στο 7% του πληθυσμού του κόσμου. Το 43% του πληθυσμού του κόσμου ζει με λιγότερα από 50 Ευρώ το μήνα.

Επομένως, είμαστε ισχυροί δημιουργοί. Έχουμε δείξει πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε και επιθυμούμε. Ας νιώσουμε τη δύναμη μέσα μας και ας αισθανθούμε την ασφάλεια και την αξία μας. Ας νιώσουμε αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να πραγματοποιήσουμε την ιδανική πραγματικότητά μας.

  1. Η ασφάλεια είναι πνευματική και εσωτερική

Ο καθένας από εμάς μπορεί να φύγει από αυτήν την διάσταση οποιαδήποτε στιγμή. Η πραγματική αίσθηση ασφάλειας είναι η συνειδητοποίηση ότι είμαι αθάνατος και αιώνιος.  Συνεχίζω να υπάρχω και μετά το θάνατο του σώματος αυτού.  Μόνο τότε μπορεί κανείς να νιώθει πραγματική ασφάλεια.

Μια άλλη σκέψη που δημιουργεί ασφάλεια είναι πως θα συμβεί στη ζωή μας και στη ζωή των αγαπημένων μας, ακριβώς μόνο αυτό που εξυπηρετεί την εξέλιξή μας. Θα είναι μια έκφραση αγάπης από το σύμπαν ακόμη κι όταν φαίνεται δυσάρεστο.

Φαντασθείτε ένα πουλί που μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο. Θέλετε να το βοηθήσετε να ελευθερωθεί από τον περιορισμό του δωματίου. Όμως το πουλί δεν σας εμπιστεύεται και αντιδρά χτυπώντας πάνω στους τοίχους, πληγώνοντας τον εαυτό του – απλώς επειδή δεν εμπιστεύεται το χέρι της αγάπης που έρχεται να του δείξει πώς να ελευθερωθεί.

Το ίδιο συμβαίνει σ’ εμάς όταν κάτι «δυσάρεστο» συμβαίνει στη ζωή μας. Δεν εμπιστευόμαστε ότι είναι το χέρι της αγάπης που μας δείχνει πώς να ελευθερωθούμε από το χώρο των πεποιθήσεων μας. Είμαστε σαν το φοβισμένο πουλί που δεν βλέπει το χέρι της αγάπης.

Μια ακόμη σκέψη που μας προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας είναι ότι εμείς και οι αγαπημένοι μας έχουμε την εσώτερη καθοδήγηση και δύναμη να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε ό,τι μπορεί να συμβεί στη ζωή μας. Βέβαια, έχουμε ελεύθερη βούληση να αξιοποιήσουμε ή όχι αυτή την εσώτερη καθοδήγηση και δύναμη.

Με τον ίδιο τρόπο η αξία μας είναι δεδομένη και απόλυτη και δεν μπορεί να αυξηθεί, ούτε να μειωθεί με αυτό που κάνουμε, ή με τη γνώμη του άλλου. Η αξία μας βασίζεται στο γεγονός ότι είμαστε Θεία έκφραση.  Ο καθένας μας αξίζει την ίδια αγάπη και τον ίδιο σεβασμό.

Μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ικανότητά μας ή την ηθικότητά μας, αλλά δεν μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την αξία μας σαν εκφράσεις του Θεού. Η αξία αυτή είναι πάντα δεδομένη, και όλοι μας, ανεξάρτητα από την ικανότητα ή την ηθικότητά μας, αξίζουμε την ίδια αγάπη και τον ίδιο σεβασμό.

Αυτός που είναι ηθικός και ικανός, θα αξίζει μια άλλη θέση στην κοινωνία, αλλά δεν σημαίνει ότι αξίζει περισσότερη αγάπη και σεβασμό.

 

Βιβλία

  • Η Θεραπεία του Εσωτερικού Παιδιού
  • Η Ευτυχία Είναι στο Χέρι σου

Ιστοσελίδες

ασφάλεια

Robert Najemy

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας