Σοφία Φώσκολου | Αυθεντικό θεραπευτή σε κάνει το κίνητρο της αγάπης για τον άνθρωπο

0
4209

Η Σοφία Φώσκολου έχει 28 χρόνια ηχηρής θεραπευτικής πορείας. Η πείρα της είναι πολύ βαθιά και οι εμπειρίες της σαν θεραπεύτρια και δασκάλα είναι πολλές και ξεχωριστές. Έχει ακονίσει τόσο καλά τις θεραπευτικές της δεξιότητες, έχει καθαρίσει τόσο βαθιά το κανάλι της, που σήμερα η Σοφία ακτινοβολεί πίστη και πραγματική σοφία.

 

Έχει μια παρουσία ανάλαφρη και φωτεινή. Παρόλη την ωριμότητά της θα έλεγες ότι είναι φρέσκια και χαρούμενη σαν παιδί. Ήρθε από τα νότια προάστια και συναντηθήκαμε μια ηλιόλουστη μέρα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Η Σοφία ήταν στο φυσικό της περιβάλλον. Είναι σαφές ότι αυτή η γυναίκα αγαπά το φυσικό στοιχείο και είναι εναρμονισμένη με την ενέργεια της γης. Πολύ συχνά στη συζήτησή μας αναφέρεται στην Πηγή της Ζωής, την Ανιδιοτελή Αγάπη και κοιτά προς τον ουρανό.
Αυτή είναι και η έμπνευσή της, η Ανώτερη Σοφία. Από αυτή εκπορεύονται όλα και αυτή την καθοδηγεί στις θεραπείες. Η ίδια είναι απλώς η διάμεσος.
Σοφία πώς νιώθεις μετά από 28 χρόνια ενεργής θεραπευτικής πορείας;

Είμαι έκθαμβη και ευγνώμων!

Είμαι έκθαμβη από τον δρόμο που κλήθηκα να ακολουθήσω και από τα αποτελέσματα που  έχει αυτός ο δρόμος σε μένα και στους συνανθρώπους μου. Είμαι ευγνώμων για όλα τα κομμάτια που μπήκαν από μόνα τους στη θέση τους.

Θέλεις να πεις ότι το ένα έφερνε το άλλο;

Ναι ακριβώς. Ήμουν πάντα συνδεδεμένη με τη Φύση, μου ήταν οικεία. Όλα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων τα πέρασα στη Σάμο με την οικογένεια της μητέρας μου που ήταν αγρότες, ζούσα την απόλυτη ευδαιμονία εκεί.

Πάντα είχα ενσυναίσθηση για όλα τα όντα, και σεβασμό για ότι μας περιέβαλλε.

Αργότερα, μεγαλώνοντας άρχισα να ταξιδεύω, όταν το ταξίδι δεν ήταν παρά για λίγους και δεν υπήρχε ταξιδιωτική κουλτούρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τότε, όχι μόνο ταξιδεύαμε χωρίς AirB&B, χωρίς internet, χωρίς GPS, αλλά το ταξίδι ήταν χωρίς εισιτήριο επιστροφής…

Για πολλά χρόνια ζούσα έτσι, επέστρεφα στην Ελλαδα τα καλοκαίρια και αγαπημένος μου προορισμός -τα μέρη που θεωρούσα σπίτι μου- ήταν το Μαρόκο και η Ινδία. Τα ταξίδια ήταν και είναι για μένα, ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Τί εννοείς ταξίδι προς την αυτογνωσία;

Tα ταξίδια μου, πάντα είχαν την χροιά της προσωπικής αναζήτησης. Ανακάλυπτα πράγματα μέσω των ανθρώπων και γνώριζα τα ήθη, τις θρησκείες, τον τόπο τους. Εκείνη την εποχή στα μέρη που ζούσα δεν υπήρχε τουρισμός, άρα και αλλoίωση της φύσης και της κουλτούρας. Έκανα πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, σχετίστηκα με σπουδαίους δασκάλους και δέχτηκα την επιρροή αυτών των πολιτισμών μέσα από την αγνότητα και την αυθεντικότητά τους.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη σου ανακάλυψη στα ταξίδια αυτά;

Ήταν συγκλονιστικό και πολύ απλό συγχρόνως. Αντιλήφθηκα μέσα από τα χρόνια ότι ο άνθρωπος είναι παντού ο ίδιος. Ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το χρώμα, τη φυλή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, έχει τις ίδιες ανάγκες και τους ίδιους εσωτερικούς περιορισμούς, φέρει τον ίδιο πόνο από τα τραύματά του και έχει την ίδια δυσκολία να εκφραστεί και να συνδεθεί.

Έτσι ισχυροποιήθηκε μέσα μου η έννοια της ενότητας όλων των ανθρώπων, η συμπόνια και η κατανόηση για την ανθρώπινη φύση, τη δική μου και των άλλων.

Τι έγινε όμως στην πορεία που σε οδήγησε στην θεραπευτική;

Η ίδια η πορεία με οδήγησε. Μέσα μου ήταν πάντα έμφυτες η επικοινωνία με την Πηγή και η διαισθητική ικανότητα. Ολοένα άνθιζαν, καθώς ασταμάτητα, σε κάθε μου βήμα, βρισκόμουν μπροστά στον πιο κατάλληλο δάσκαλο, μπροστά στη πιο κατάλληλη θεραπευτική μαθητεία! Μεταμορφωνόμουν, αποκτούσα μια καινούργια υπόσταση, εξελισσόμουν σαν Σοφία και σαν θεραπεύτρια.

Μαγικά συνέβησαν όλα, τα κομμάτια μπήκαν μόνα τους στη θέση τους και έγιναν η εικόνα που συνθέτει το σκοπό της Ζωής μου.

Έτσι νιώθω την Θεραπευτική, έτσι την έχω βιώσει και την εμπιστεύομαι, θέτει τα κομμάτια μου, και μέσα από μένα και τα κομμάτια άλλων, εν Αρμονία.

Πώς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η στιγμή που κάνεις την στροφή και λές ότι αυτό που έχεις μάθει, θέλεις να το μεταγγίσεις, να το μεταφέρεις και στους άλλους;

Δύο παράγοντες συνετέλεσαν σε αυτό. Ο πρώτος λέγεται πόνος, τραυματική εμπειρία. Η ζωή μου ήταν πολύ πλούσια σε εμπειρίες, συγχρόνως όμως και έντονα τραυματική. Παρατήρησα, ότι ενώ βίωνα τον πόνο, αυτός μεταμορφωνόταν μέσα μου και γινόταν συμπόνια και τρυφερότητα για τον άνθρωπο.

Πώς γίνεται αυτό;

Όταν πονάς έχεις δύο δυνατότητες. Η μία είναι να γίνεις πολύ σκληρός -για να αντέχεις τον πόνο–. Η άλλη είναι να τον υπερβείς, να φροντίσεις με αγάπη τον εαυτό σου και εν συνεχεία, αν το επιλέγεις και αν βέβαια έχεις θεραπευτική φύση, να φροντίσεις και άλλους. Δεν έχεις άλλες επιλογές είναι αυτές και μόνο.

Εσύ, λοιπόν, επέλεξες το δεύτερο;

Ναι, μέσα από την ευλογία και την καθοδήγηση της Πηγής το επέλεξα για μένα και το μεταδίδω! Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος, η υπέρβαση του πόνου μου. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η προσωπική αφετηρία για κάθε θεραπευτή.

Τι είναι η Πηγή;

Πηγή είναι η Ανιδιοτελής Αγάπη της Δημιουργίας, από όπου όλα εκπορεύονται και μορφοποιούνται.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν και να λειτουργούν μέσα από το ανώτερο δυναμικό τους που πηγάζει από την Αγάπη, να είναι ισορροπημένοι -όταν το επιλέγουν φυσικά- χωρίς να αυτοπεριορίζονται, και χωρίς να περιορίζουν καμμία άλλη μορφή ζωής.

Αυτό που λέμε θαύμα, συμβαίνει, είναι αληθινό, ο άνθρωπος δηλαδή μπορεί να εκδηλώσει το ανώτερο δυναμικό του όταν αναλάβει την ευθύνη της ζωής του και μπορεί  να υλοποιήσει με τη συνδρομή της Αγάπης την βέλτιστη πραγματικότητα.

Η αλλαγή και η πρόοδος είναι εφικτά. Η ανύψωση της συνειδητότητας του πλανήτη είναι εφικτή και αρχίζει από την δική μας αλλαγή. Έχω την ευλογία αυτό να το παρατηρώ, είμαι ευγνώμων που το διευκολύνω. Είμαι ευτυχής που μεταδίδω, μέσα από τη σύνδεση μου με την Πηγή, Γνώση προς υπέρβαση της κατώτερης ανθρώπινης φύσης.

Το άλλο σκέλος που σε οδήγησε στην θεραπευτική, ποιό ήταν;

Ήταν η γέννηση της κόρης μου. Όταν αποφάσισα να την φέρω σε αυτό τον κόσμο είπα, μπορώ να σε μεγαλώσω και να σε οδηγήσω προς την Αγάπη, θέλω να σε βοηθήσω να βιώσεις το ανώτερο δυναμικό σου. Επομένως είχα ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο, να γίνω το παράδειγμα για το παιδί μου, να βελτιώσω τον εαυτό μου και να βοηθήσω τους γύρω μου.

Πώς ξεκίνησες να εργάζεσαι σαν θεραπεύτρια;

Υπάρχει μια πραγματικά ιδιαίτερη ιστορία που αφορά αυτό το ξεκίνημα, δίνω μεγάλη αξία στον τρόπο που συνέβη και στους λόγους για τους οποίους προέκυψε στην ζωή μου. Και πάλι, δεν ήταν κάτι που επεδίωξα, ήταν ένα δώρο που μου έδωσε η Πηγή.

Θέλω πολύ να την ακούσω αυτή την ιστορία.

Μετά τις σπουδές μου στο χορό, σπούδασα γιόγκα και ξεκίνησα την μελέτη της ενεργειακής θεραπευτικής. Στην Ελλάδα μόλις άρχισα να εργάζομαι, μου δόθηκε μια πολύ μεγάλη ευλογία. Δέχτηκα πρόταση να συνεργαστώ με μια ιδιωτική δομή υγείας- μια  ψυχιατρική κλινική. Υπήρχε ένα σχέδιο εφαρμογής που λεγόταν “Πρόγραμμα Ημέρας” όπου άνθρωποι  με ψυχική νόσο δεν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ζούσαν στο σπίτι τους και περνούσαν πέντε ημέρες την εβδομάδα στο πρόγραμμα. Εκεί, παράλληλα με την  ψυχιατρική τους παρακολούθηση, είχαν δραστηριότητες -μεταξύ των οποίων και η γιόγκα-  με στόχο να βελτιώσουν την υγεία τους –  εργοθεραπεία, γυμναστική, χοροθεραπεία, κ.α.

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Με τι ομάδες εργάστηκες λοιπόν, και πώς πήγε η σχέση αυτή;

Ήταν ένα μεγάλο σχολείο, πήρα εν τω βάθει και από πρώτο χέρι γνώσεις από την συμβατική ψυχολογία, τη ψυχανάλυση και τη ψυχιατρική. Με καθόρισε σαν θεραπεύτρια και σαν άνθρωπο, ήταν ένα πολύτιμο δώρο από την Πηγή. Ξεκίνησα με τους χρόνια ψυχωσικούς. Ήταν βαριές περιπτώσεις, όλοι σε φαρμακευτική αγωγή. Οι επικεφαλείς ψυχίατροι μου έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες. Μου είπαν μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να τους κοιτάω  στα μάτια και ότι δεν πρέπει να τους αγγίζω, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κρίση πανικού, η οποία θα είχε άσχημες επιπτώσεις σε μένα αλλά και στους ίδιους.

Σοφία, τρόμαξες από την αίσθηση ευθύνης;

(σεμνά και χαμηλόφωνα) Δεν τρόμαξα καθόλου. Δεν εφάρμοσα όμως τις οδηγίες που μου δόθηκαν… Την πρώτη μέρα που μπήκα στην ομάδα με είκοσι άτομα γύρω μου, είχα μια εξωσωματική εμπειρία. Εγώ ήμουν εκεί πάνω ψηλά, άκουγα και έβλεπα τον εαυτό μου να λέει πράγματα άσχετα με αυτά που είχα ετοιμάσει να πω. Συγχρόνως, είχα είκοσι ζευγάρια μάτια να με κοιτάνε διάπλατα, και ένιωθα ότι είμαι σπίτι μου, ότι αυτό είναι, το έχω βρει, αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής μου, είμαι εδώ για να μεταδώσω Αγάπη και Ίαση.

Και μετά;

Πέρασα εκεί έξι χρόνια όπου καθοδήγησα με αγάπη δύο ομάδες χρόνιων ψυχωσικών την εβδομάδα. Ανέλαβα μια επιπλέον ομάδα, εξαρτημένων σε ουσίες, πολύ ευαίσθητη και ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, με πλάσματα γεμάτα τραύματα και ανεπεξέργαστο δυναμικό.

Βίωσα με συγκίνηση τα αποτελέσματα σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο της αρχαίας γνώσης της πρακτικής της γιόγκα, αλλά και της Αγάπης που περνούσε μέσα από μένα με την μορφή της ενεργειακής θεραπείας. Όλα αυτά με επιστημονική παρακολούθηση και συνεχή εβδομαδιαία εποπτεία από κορυφαίους του χώρου της ψυχιατρικής.

Ανεκτίμητο δώρο, πολύπλευρο, είμαι για πάντα ευγνώμων!

Καθώς αυτό συνέβη μόλις άρχισα να διδάσκω γιόγκα, μου έδειξε άμεσα ότι είμαι προορισμένη να υπηρετήσω την θεραπευτική της ψυχής, και αυτό κάνω με συγκίνηση και σεβασμό τα τελευταία 25 χρόνια!

Θέλεις να επιστρέψουμε λίγο σε αυτό που ανέφερες πριν; Δηλαδή στην οδηγία που έλαβες αρχικά, να μην αγγίζεις τους πάσχοντες και την οποία εσύ παρενέβης.

Ναι, να επιστρέψουμε σε αυτό, γιατί εκεί είναι η ουσία. Δείχνει πώς μπήκαν στη θέση τους –χωρίς εγώ να τα κινώ- τα κομμάτια του παζλ που με συνθέτουν.

Εγώ λοιπόν άγγιζα τους ανθρώπους, με αγάπη και ενδιαφέρον, στο τέλος της πρακτικής της γιόγκα, δηλαδή στην χαλάρωση και ένιωθα ότι αυτό τους ανακουφίζει. Μάλιστα, έβλεπα ότι όταν δεν το έκανα, όλο και κάποιος ανασήκωνε το κεφάλι και με έψαχνε… αναζητώντας το άγγιγμα.

Σκέφτηκα, ότι αν αυτό από μόνο του έχει μια θεραπευτική αξία, πόσο καλύτερα θα ήταν αν εγώ είχα και επιπλέον θεραπευτικά εργαλεία που να αφορούν το άγγιγμα, την επαφή. Και έτσι μπήκα στο Reiki, στο Reconnection και σε άλλες θεραπείες που λειτουργούν διαμέσου της επαφής.

Aπό κει και πέρα έκανα συνεχώς εκπαιδεύσεις σε θεραπευτικές μεθόδους που αφορούν το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα. Τα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία εμφανίζονταν μπροστά μου. ‘Ετσι, με βρήκε- η Ιόχους Φλόγα, το Τime therapy,η Συστημική Αναπαράσταση, η ψυχοθεραπεία Gestalt. Σπούδασα Ayurveda, Ενεργειακή ψυχολογία, Θεραπεία Πνευματικής ανταπόκρισης, Theta Healing, Mindfullnes, Trauma release, Aura reading, Mynai Ki. κ.α.

Mε γοητεύει η μαθητεία!

Μετά από όλα αυτά τα εργαλεία και την εμπειρία, που αφορούν την σωματική την ψυχική και την ενεργειακή θεραπευτική, τι είδους θεραπεύτρια και δασκάλα  θα έλεγες πως είσαι Σοφία; Χρησιμοποιείς την λέξη διάμεσος για να σε περιγράψεις;

Ναι, είναι μια λέξη που περιγράφει αυτό που συμβαίνει, το κάνει κατανοητό. Ανοίγω με σεβασμό το κανάλι της επικοινωνίας με το Άνωθεν, με την Πηγή- μόνο εφ’ όσον είναι απαραίτητο και υπάρχει θεραπευτικός στόχος- και παρίσταμαι στην αλλαγή που Αυτή επιφέρει.

Είμαι ένας παρατηρητής της Ανιδιοτελούς Αγάπης και των αποτελεσμάτων της στη Θεραπευτική και τη Διδασκαλία.

Αυτό που λες είναι πολύ ενδιαφέρον. Οι θεραπείες με ποιό τρόπο γίνονται;

Διαμέσου της Ανιδιοτελούς Αγάπης, βλέπω διαισθητικά και αλλάζω όποιο αρνητικό αποτύπωμα περιορίζει την ανώτερη ανθρώπινη φύση να εκδηλωθεί, είτε αυτό βρίσκεται στο dna του θεραπευόμενου -σε αυτό που φέρει δηλαδή απο τους προγόνους του- είτε στο καθαρά δικό του πεδίο, στα Ακασικά του Αρχεία. Ο θεραπευόμενος δεν έχει συμμετοχή σε αυτό το κομμάτι.

Η εργασία γίνεται μέσω της Πηγής, εγώ είμαι διάμεσος, όπως είπαμε, παρατηρητής. Αυτό δεν είναι ορατό και χειροπιαστό, έχει όμως ισχυρότατο αποτέλεσμα, το νιώθει  ο θεραπευόμενος.

Στη συνέχεια και ανά περίπτωση, ανάλογα δηλαδή με το τι είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τον οδηγώ χρησιμοποιώντας βιωματικές πρακτικές και ερωτήσεις από την Ενεργειακή ψυχολογία, την ψυχοθεραπεία Gestalt, τη Συστημική Αναπαράσταση, τη Σωματικά επικεντρωμένη Gestalt, κ.α., ώστενα καταλάβει συνειδητά πλέον, τι του συμβαίνει στο σήμερα, και με ποιον τρόπο χρειάζεται ο ίδιος να δράσει για να αναλάβει την ευθύνη της πραγματικότητας του.

Ολoκληρώνοντας την προσέγγισή μου, προτείνω ασκήσεις γιόγκα, αναπνοές, ανθοιάματα Bach, συμβουλές υγείας Ayurveda κ.α. για να  σταθεροποιηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι προσωπικές συνεδρίες είναι πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προθέσεις του θεραπευόμενου. Γίνονται δια ζώσης, από απόσταση, διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.

Σοφία, εκτός από τις προσωπικές συνεδρίες, έχεις 27χρονη εμπειρία  στην διδασκαλία και καθοδήγηση  ομάδων, έτσι δεν είναι;

Έτσι είναι! Δημιούργησα και προτείνω τα Σεμινάρια για την Αφύπνιση του Υψηλού ανθρώπινου δυναμικού, όπου μεταφέρω το απαύγασμα της πολυετούς  θεραπευτικής εμπειρίας μου.

Είναι δοσμένα με γνώση και σεβασμό για τον συνάνθρωπο και γεμάτα ευγνωμοσύνη για την Πηγή, από οπου εκπορεύεται αυτή η εργασία.

Παράλληλα, διδάσκω και δίδω μυήσεις παραδοσιακών τεχνικών, όπως Ιόχρου Φλόγα, Reiki, Yoga, αλλά και σύγχρονων, όπως Theta healing κ. α.

Σταθερά  μέσα στα  χρόνια  καθοδηγώ ομάδες με τον χαρακτήρα της προσφοράς, δηλαδή αντί αμοιβής, στηρίζουμε δομές όπως το Κοινωνικό Ιατρείο, η Κοινωνική κουζίνα κ.α.

Ο θεραπευτικός μου στόχος, όποια μορφή και αν έχει η εργασία μου, προσωπική ή ομαδική, είναι η Ανάπτυξη του Υψηλού ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τη Θεραπευτική και τη Διδασκαλία διαμέσου της Ανιδιοτελούς Αγάπης της Πηγής της Ζωής.

Νιώθεις πως όλα αυτά για τα οποια εσύ μιλάς και μεταδίδεις, αγγίζουν τον κόσμο σήμερα;

Ναι, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπορείς να βγεις και να πεις ανοιχτά είμαι θεραπεύτρια, έχω αυτά τα εργαλεία, προσφέρω στο κόσμο αυτού του είδους την ενέργεια. Παλιότερα, ας πούμε ότι όλο αυτό ήταν από εκκεντρικό έως ύποπτο. Σήμερα είναι καλοδεχούμενο.

Τι εννοείς τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει;

Ολόκληρη η Γαία είναι σε μετάβαση, ο πολιτισμός μας, οι αξίες μας. Με την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της κρίσης, οι άνθρωποι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι. Αυτά που ζούσαν και υπηρετούσαν απλά ξεφούσκωσαν και έτσι χρειάστηκαν άλλου είδους στηρίγματα. Άρχισαν να ζυγίζουν και να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς.

Πολλοί, αναζητώντας βοήθεια στράφηκαν εντός τους και ανέλαβαν την ευθύνη για την πραγματικότητας τους. Έτσι η ενεργειακή θεραπευτική απέκτησε χώρο και λόγο.

Τι σημαίνει για σένα θεραπευτής;

Θεραπευτής είναι κάποιος που εμπνέεται από την αγάπη. Αυτό είναι το κίνητρο. Γίνεσαι θεραπευτής γιατί αγαπάς τον συνάνθρωπο και θέλεις να τον βοηθήσεις, όχι για τη δύναμη, τη φήμη ή τα χρήματα.

Ποιό είναι το επόμενο βήμα σου;

Μόνιμη συνεργασία με ένα νέο πολυχώρο κάτω απο την Ακρόπολη, το Hearticle, όπου παράλληλα με τον από 27ετίας χώρο μου στη Γλυφάδα, θα συνεχίσω να μεταδίδω με αγάπη όλα τα δώρα που μου έχουν δοθεί από την Πηγή.

Σοφία, σε  ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.

Ευχαριστώ πολύ! Θέλω να κλείσουμε με μια αλήθεια που με στηρίζει.

Εχω γίνει μάρτυρας εξαιρετικών αλλαγών όλα αυτά τα χρόνια σε τόσους ανθρώπους, έτσι που η πίστη μου στη Ζωή και τον άνθρωπο είναι ακλόνητη.

Συνέντευξη της Λίλιαν Μετάξη
για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Σοφία Φώσκολου
Site: https://sofiafoskolou.com/
E-mail:
[email protected] 
Facebook: https://www.facebook.com/The-Garden-of-Love-Sofia-Foskolou-2092498324352095

 

Δείτε τις επόμενες εκδηλώσεις της Σοφίας Φώσκολου

 

=

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας