Σοφία Βλάχου | Μια θεραπεύτρια που λατρεύει τις προκλήσεις

0
3943
Η Σοφία Βλάχου είναι αρκετά χρόνια στον χώρο των εναλλακτικών θεραπειών και εφαρμόζει τον βελονισμό, την ρεφλεξολογία και την μάλαξη, σε συνδυασμό με το NLP και την υπνοθεραπεία. Είχα την χαρά να την γνωρίσω και να μιλήσουμε, τόσο για τις θεραπείες που κάνει όσο και για την περιπέτεια των παιδιών της. Φωτεινό χαμόγελο, αυθορμητισμός, απλότητα. Και μια σιγουριά. Ξέρει τι κάνει και ξέρει πως η θεραπεία είναι εκεί, αρκεί να την εμπιστευτείς.

 

Σοφία, ασχολείσαι θεραπευτικά αρκετά χρόνια τώρα, με την ρεφλεξολογία και τον βελονισμό. Πώς λειτουργούν αυτές οι πρακτικές;

Η ρεφλεξολογία και ο βελονισμός λειτουργούν πρώτα ως πρόληψη θεραπείας και μετά θεραπευτικά ως προς το σύνολο του ανθρώπου, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες του. Σε οποιοδήποτε σύμπτωμα, καλείται να συνεισφέρει και η ρεφλεξολογία και ο βελονισμός, ολιστικά και ολοκληρωτικά.

Τι είδους παθήσεις έχεις αντιμετωπίσει;

Έχω αντιμετωπίσει με βελονισμό περιπτώσεις όπως: σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο σε όλα τα στάδιά του, Parkinson, ιδιοπαθή τρόμο, εγκεφαλική παράλυση, πόνους μυοσκελετικούς διαφόρων αιτιών, κινητικές δυσλειτουργίες και προβλήματα λόγου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κόπωση καθώς και περιπτώσεις ψυχολογικών θεμάτων, άγχος, κρίσεις πανικού και φυσικά έχω κάνει πολύ και αποτελεσματική δουλειά σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Στην ρεφλεξολογία έχω αντιμετωπίσει θέματα αϋπνίας, πεπτικού συστήματος (σπαστική κολίτιδα), ηρεμίας και ευεξίας του οργανισμού, πόνους μυοσκελετικούς αλλά και πολλά άλλα. Έχω αντιμετωπίσει από το 2005 που εργάζομαι αρκετές και διαφορετικές περιπτώσεις, μια που και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος.

Ποιές άλλες τεχνικές έχεις στην θεραπευτική σου φαρέτρα και πως τις συνδυάζεις προκειμένου να βοηθήσεις κάποιον;

Χρησιμοποιώ πολλές τεχνικές εκτός από αυτές που ανέφερα παραπάνω. Συνδυάζω πάντα το σώμα με το πνεύμα και την ψυχή. Πως το κάνω; Εύκολα για μένα. Διαλέγω εάν θα είναι βελονισμός ή ρεφλεξολογία και το συνδυάζω με coaching nlp, ίσως και κάποιες φορές με  υπνοθεραπεία.

Άλλοτε πάλι, έρχεται να προστεθεί και η ανάλυση του προφίλ του ατόμου, η οποία βοηθάει πολύ τον ίδιο τον θεραπευόμενο να συνειδητοποιήσει πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από αυτό που νομίζει πως κάνει, ή που προσπαθεί να επιτύχει και δεν το καταφέρνει.

Λατρεύω τις προκλήσεις και τα δύσκολα σημεία, γιατί στην πραγματικότητα δείχνουν τον σωστό δρόμο!

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι κάνει την διαφορά στην δική σου προσέγγιση σε σχέση με μια απλή θεραπεία βελονισμού;

Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι δεν είναι μόνο ο βελονισμός, αυτό που κάνω. Είναι και η ρεφλεξολογία, η οποία δουλεύει με τον ίδιο τρόπο και εξίσου αποτελεσματικά. Μπορεί κάποιος να την επιλέξει, γιατί για παράδειγμα φοβάται τις βελόνες. Είναι ανθρώπινο και κατανοητό. Η ρεφλεξολογία ουσιαστικά χρησιμοποιεί τα βελονιστικά σημεία, δουλεύει με τους μεσημβρινούς, επομένως είναι μια μέθοδος ισάξια του βελονισμού.

Όμως για να επανέλθω στην ερώτησή σου, θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάνει την διαφορά στην δική μου προσέγγιση, είναι η δυνατότητά μου να προσεγγίσω τα θέματα που μπορεί να έχει κάποιος και με το εργαλείο του LNP και του coaching. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ πραγματικά να βοηθήσω πολύ πιο ολοκληρωμένα, ενθαρρύνοντας τον θεραπευόμενο να δει συνειδητά το ποιός είναι, τι του συμβαίνει και από που προκύπτει αυτό. Δεν φαντάζεσαι πόσο μπορούν όλα αυτά να απογειώσουν την θεραπεία και να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Είσαι πολυπράγμων από ότι καταλαβαίνω. Υπάρχει και κάτι άλλο θεραπευτικό με το οποίο ασχολείσαι;

Φυσικά. (γέλια)

Είμαι θεραπεύτρια και κάνω αυτό ακριβώς που έκαναν και οι παλιοί ή οι αρχαίοι. Όταν υπάρχει χρόνος, μου αρέσει πολύ να παρασκευάζω κρέμες προσώπου και σώματος, θεραπευτικές αλοιφές με βότανα και λάδια μασάζ ή περιποίησης, που περιέχουν φυσικά αιθέρια έλαια. Επίσης φτιάχνω και λατρεμένα σαπουνάκια!

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της εναλλακτικής ή καλύτερα της ολιστικής θεραπευτικής, σε σχέση με την κλασική ιατρική;

Και οι δύο κάνουν την δουλειά τους με άλλο τρόπο, γιατί έχουν άλλα μέσα. Η διαφορά είναι πως σε μια κανονική θεραπευτική ροή, η μια προηγείται της άλλης. Δηλαδή η εναλλακτική θεραπεία θα έπρεπε να προηγείται της κλασσικής ιατρικής και να χρησιμοποιείται ως πρόληψη. Συνήθως όμως γίνεται το αντίθετο.

Το θετικό όμως είναι πως τελικά, η μια προσέγγιση μπορεί να συμπληρώσει την άλλη και να δώσει ένα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στην θεραπεία του ασθενούς. Επομένως το μεγάλο πλεονέκτημα της ολιστικής θεραπευτικής είναι ότι δουλεύει πολύ καλά στην πρόληψη, ή όταν μια πάθηση δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί στο φυσικό μας σώμα.

Γλιτώνουμε τον οργανισμό μας από αρκετή χημεία έτσι, δεν συμφωνείς;

Είναι ακριβώς έτσι, όσο λιγότερα φάρμακα καταναλώνουμε τόσο το καλύτερο για εμάς. Το πιο θετικό της υπόθεσης, είναι πως στις εναλλακτικές θεραπείες, δεν υπάρχουν φάρμακα. Υπάρχουν ανθοϊάματα, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες βότανα και άλλα φυτικά προιόντα (βάμματα). Δεν είναι καταπληκτικό αυτό;

Θέλω να τονίσω εδώ ότι υπάρχει μια φυσική ροή στις εναλλακτικές θεραπείες, η οποία απαιτεί και χρόνο και υπομονή. Όπως δεν αρρωσταίνουμε από την μια στιγμή στην άλλη, έτσι και η θεραπεία έχει στάδια. Με υπομονή και επιμονή και φυσικά πίστη σε αυτό που προσφέρει ο καθένας στον εαυτό του, έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορούν αυτά τα δύο, η κλασική ιατρική και ο βελονισμός για παράδειγμα, να συνδυαστούν και πως;

Αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι το ιδανικό. Γνωρίζουμε πλέον πως στο εξωτερικό, οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν μπεί επίσημα σε πολλά νοσοκομεία, μέσω του συστήματος υγείας. Σε αρκετές χώρες ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία και άλλες “εναλλακτικές” θεραπείες, παύουν να είναι πλέον εναλλακτικές και γίνονται συμπληρωματικές και συνταγογραφούνται πλέον κανονικά στους πάσχοντες.

Σίγουρα λοιπόν μπορούν να συνδυαστούν, το λέω με μεγάλη πίστη. Έχω συνεργαστεί για παράδειγμα με ανθρώπους που ήταν στο νοσοκομείο με καρκίνο, ακολουθούσαν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα και ταυτόχρονα δεχόντουσαν από μένα βελονισμό για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους.

Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, ¨Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά και με ποιόν τρόπο;

Θα ήταν σπουδαίο να ξεκινήσει κάποιος με τον βελονισμό ή την ρεφλεξολογία, χωρίς απαραίτητα να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας. Απλά και μόνο για την ευεξία και την πρόληψη. Θα έβλεπε άμεσα την διαφορά στον τρόπο που αισθάνεται το σώμα του και το επίπεδο της υγείας του συνολικά.

Με αυτές τις θεραπείες και επιπλέον με το NLP και το coaching, όπως εγώ τα χρησιμοποιώ, μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει διάφορα υγείας θέματα που θα του παρουσιαστούν, πριν ακόμη αυτά γίνουν σοβαρά. Δουλεύοντας μαζί μου με αυτά τα εργαλεία κάποιος, αποκτά μια σχέση με το σώμα του πιο συνειδητή. Μέσα από την παρατήρηση, μπορεί να εντοπίσει πράγματα, αλλαγές στην λειτουργία, μικρές ενδείξεις και να τα επικοινωνήσει. Από κει και έπειτα είναι δουλειά του θεραπευτή να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Εδώ με κάνεις να θέλω να στραφώ στο κομμάτι της σχέσης θεραπευτή και θεραπευόμενου και να σε ρωτήσω, πόσο σημαντική είναι αυτή;

Η σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι πάρα πολύ σημαντική! Χτίζεται βήμα-βήμα και περιέχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, αγάπη, πίστη και ελπίδα για το καλύτερο. Είναι μια σχέση πολύ δυνατή που δεν μπορεί παρά να είναι σχέση εμπιστοσύνης. Το θέμα είναι να πιστεύεις στην μέθοδο που χρησιμοποιείς και όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους μέσα από την αλληλεπίδραση.

Τι είναι αυτό ακριβώς που έρχεται λοιπόν;

Πρώτα από όλα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας. Στην συνέχεια, τακτοποίηση των σκέψεων και του χώρου μέσα μας. Πολύ σημαντικό. Κάπως έτσι προχωράει στην εξέλιξη η ύπαρξή μας. Οι σκέψεις δεν μένουν βαλτωμένες. Το πνεύμα μας παραμένει καθαρό και διαυγές. Ολόκληρο το σύστημά μας είναι γεμάτο πληρότητα, ενώ βρίσκεται συγχρόνως σε διαρκή κίνηση. Υπάρχει λόγος λοιπόν να νοσήσει κανείς όταν είναι σε ισορροπία; Ακούγεται φιλοσοφικό, όμως είναι πολύ απτό. Αφορά το ενεργειακό, αλλά και το φυσικό μας σώμα.

Πιστεύεις ότι πρέπει να επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο ζωής προκειμένου να είμαστε υγιείς και ποιος είναι αυτός;

Σίγουρα επιλέγοντας έναν φυσικό τρόπο ζωής, η υγεία θα έρθει πιο αποτελεσματικά. Η ζωή στην πόλη δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Πρέπει να μάθουμε να αναζητούμε την ενέργεια της φύσης και την κάθαρση που μας προσφέρει. Για μένα υπάρχει ένα τρίπτυχο που είναι πολύ στενά συνυφασμένο με την καλή υγεία σώματος και πνεύματος και αυτό είναι: κίνηση, ποιοτικός ύπνος και σωστή διατροφή.

Ακούμε τελευταία πολύ συχνά τον όρο φάσια. Θέλεις να μας πεις τι είναι και πως παρεμβαίνουμε θεραπευτικά σε αυτή;

Όταν λέμε φάσια, εννοούμε ένα δίκτυο ινών το οποίο περιτυλίγει αλλά και διαχωρίζει όλες τις δομές του σώματος μας: τους μύες, τα σπλάχνα, τα οστά, τα νεύρα, τα όργανά μας. Η φάσια ή αλλιώς περιτονία, μεταφέρει πληροφορίες και ουσιαστικά φέρει το αποτύπωμα των συναισθημάτων μας στο σώμα. Η θεραπεία της είναι ιδιαίτερη και βασικό της χαρακτηριστικό είναι το θεραπευτικό άγγιγμα. Καθαρίζει το σώμα από επιβαρυντικές ενέργειες.

Υπάρχει θεραπεία στο σώμα όταν η ψυχή νοσεί;

Το σώμα και η ψυχή είναι συνοδοιπόροι. Οι δυσκολίες της ψυχής αποτυπώνονται ολοκάθαρα στο σώμα, αρκεί να μπορούμε να τις δούμε. Πρέπει να φροντίζουμε και τα δυο με τις ανάλογες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Πιστεύεις πως το κοινό χρειάζεται κάποια ειδική ενημέρωση σε σχέση με τις εναλλακτικές θεραπείες;

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που με απασχολούν πάρα πολύ. Ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να το εκφράσω. Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με το δύσκολο αυτό κομμάτι. Είναι αλήθεια πως το κοινό χρειάζεται εκπαίδευση όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες, προκειμένου να μπορέσουν να κατανοηθούν μεγάλα κομμάτια τους. Ο κόσμος πρέπει να μάθει τις αλήθειες και να φύγει από τους μύθους. Αυτό που θέλω είναι να δημιουργήσω μικρές τέτοιες ομάδες εκπαίδευσης σχετικά με τις εναλλακτικές τεχνικές υγείας.

Πριν ασχοληθείς με την θεραπευτική είχες μια καλοστημένη καριέρα και ένα άλλο επάγγελμα στον χώρο του τουρισμού. Πως έκανες αυτή την μεγάλη στροφή στην ζωή σου;

Τα παιδιά μου με ώθησαν κατά κάποιο τρόπο σε αυτό. Τα ίδια χρειάστηκε να κάνουν μεγάλο αγώνα και μου έδωσαν και μένα μαθήματα ζωής.

Έκανα λοιπόν το όνειρό μου πραγματικότητα. Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα, θέλοντας να μάθω κάποια βασικά πράγματα για να μπορώ η ίδια να τα βοηθήσω. Αργά αλλά σταθερά, το γνωστικό μου πεδίο μεγάλωσε, οι γνώσεις μου επεκτάθηκαν, η μία εκπαίδευση ακολουθούσε την άλλη και έφτασα εδώ που είμαι τώρα.

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας την περιπέτεια των παιδιών και την έκβασή της;

Τα αγόρια μου είχαν ως βρέφη πάρα πολύ έντονες αλλεργίες. Πάλευαν από μωρά προκειμένου να επιβιώσουν. Το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο και εμείς κάναμε τα πάντα για να τα βοηθήσουμε χωρίς αξιοσημείωτη βελτίωση. Κάποια στιγμή ευτυχώς, μπήκε στο παιχνίδι ο βελονισμός και έκανε την διαφορά. Τα παιδιά βρήκαν την υγειά τους, όπως λέμε. Είμαι ευγνώμων γιατί είχαμε έναν πολύ σπουδαίο δάσκαλο και θεραπευτή, ο οποίος τα βοήθησε ενώ ήταν ακόμη πολύ μικρά. Τώρα έχουν πια μεγαλώσει και είμαι ευτυχής και περήφανη. Είναι υπέροχα παιδιά και πολύ ιδιαίτερα.

Αυτή την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά μου προκειμένου να επιβιώσουν, μου την μετέδωσαν. Πείστηκα πως τίποτα δεν γίνεται πραγματικότητα, εάν πραγματικά δεν πιστεύεις σε αυτό.

Μετανιώνεις ποτέ που έκανες την επαγγελματική στροφή;

Ποτέ δεν το μετάνιωσα, αντιθέτως είμαι πολύ ευτυχισμένη. Πάντα ένιωθα πως κάτι έπρεπε να αλλάξω στην ζωή μου αλλά δεν ήξερα τι. Υπήρχε μια μικρή φωνή μέσα μου την οποία άκουγα, αλλά δεν καταλάβαινα πλήρως. Η περιπέτεια με τα παιδιά, μου έδωσε πολλές απαντήσεις. Τα ίδια τα παιδιά, η θεραπευτική τους πορεία μου έδειξε τον δρόμο.

Και έμαθα πως η ζωή πάντα κάτι σου παίρνει και κάτι σου χαρίζει. Όπως λένε και οι Κινέζοι, το yin είναι μέσα στο yang και αντίστροφα. Η κάθε κατάσταση έχει αρνητικό αλλά και θετικό και αντίστροφα. Η ισορροπία είναι το παν και οι πρόγονοί μας το γνώριζαν πολύ καλά αυτό. Υπάρχει μεγάλη σοφία στους προγόνους μας και στους αρχαίους πολιτισμούς.

Έχεις βιώσει δυνατές θεραπευτικές εμπειρίες και έχεις δει ‘θαύματα’ να συμβαίνουν;

Ναι, το θαύμα έγινε πρώτα από όλα μπροστά μου, όταν ο μεγάλος μου γιός μου κυριολεκτικά σώθηκε κάνοντας βελονισμό. Όπως σας είπα ήταν ένα μωρό με πολλές και σοβαρές αλλεργίες. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Οι γιατροί είχαν ήδη αρχίσει να «παίρνουν» κομμάτια από το σώμα του για μελέτη, όπως αίμα και μέρος του στομάχου. Στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων μηνών, δεν μπορούσε να δεχτεί σχεδόν καμία τροφή.  Υπήρχε θέμα υποσιτισμού και αμφίβολη εξέλιξη για την ίδια του την ζωή. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν με τον βελονισμό. Το παιδί σώθηκε.

Σοφία πιστεύεις ότι υπάρχει αυτοθεραπεία;

Φυσικά και πιστεύω ότι ο μηχανισμός είναι εκεί και κάνει την δουλειά του, αρκεί να ξέρουμε τη διαδρομή.

Ποιoς είναι για σένα ο ορισμός της υγείας;

Η υγεία είναι ταυτόσημη με την ίδια την ζωή. Θεωρώ πως εξ ορισμού όλοι είμαστε υγιείς άνθρωποι. Το πώς συντηρούμε αυτό το αγαθό, είναι η μαγεία της προσωπικής επιλογής του κάθε ανθρώπου.

Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο καθένας απο μας ακολουθώντας τα πρότυπά του. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι για παράδειγμα, έλεγαν “παν μέτρο άριστον”. Δεν είναι ένα υπέροχο πρότυπο αυτό;

Σοφία, σε ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας και εύχομαι να μπορείς να προσφέρεις το αγαθό της υγείας πάντα.

Και γω σας ευχαριστώ πολύ!

Συνέντευξη της Σίσσυ Παπαδοπούλου 
για την Όμορφη Ζωή

Ακούστε τη συνέντευξη και σε ηχητικό: Podcast | Σοφία Βλάχου | Η Σοφία και η σοφία της στις εναλλακτικές θεραπείες

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Σοφία Βλάχου
Ιστοσελίδα: vivevale.gr
E-mail: [email protected]
Facebook: facebook.com/vivevale.gr

=

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας