/«Σουσάμι…άνοιξε» | Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σουσάμι
Το δικό οσυ Βίωμα

«Σουσάμι…άνοιξε» | Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σουσάμι

46 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Όλο και περισσότεροι καλλιεργητές στην Ελλάδα αναμένεται να στραφούν στο σουσάμι τα επόμενα χρόνια με στόχο να αντικαταστήσουν με εγχώρια, δική τους παραγωγή, ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος -ύψους 60 εκατ. ευρώ- που πραγματοποιεί ετησίως η Ελλάδα.

Κάθε χρόνο εισάγονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 40.000 τόνοι σουσαμιού, ποσότητα που θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί από εγχώρια παραγωγή, αν περισσότεροι καλλιεργητές στρέφονταν σε αυτή την καλλιέργεια, σύμφωνα με τον Αβραάμ Νικολαΐδη, γεωπόνο και πρώην διευθυντή του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα».

Μάλιστα, σε μια εποχή που τα ελληνικής παραγωγής προϊόντα κεδίζουν με διαφορά την ψήφο εμπιστοσύνης των καταναλωτών της χώρας, αναρωτιέται κάποιος πόσο μεγαλύτερη δημοτικότητα θα απολάμβανε το κουλούρι Θεσσαλονίκης αν το σουσάμι που το διακοσμεί ήταν ελληνικής προέλευσης, καθώς και ποια θα ήταν τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, που θα μπορούν να διαθέτουν το προϊόν τους με όρους συμβολαιακής γεωργίας.

Σύμφωνα με τον Αβραάμ Νικολαΐδη, οι Έλληνες εισαγωγείς σουσαμιού αγοράζουν με 1,5 ευρώ/κιλό ενώ όοι λίγοι Έλληνες παραγωγοί σουσαμιού στη χώρα μας σήμερα, έχουν καταφέρει την πώληση της παραγωγής τους και στο ποσό των 2 ευρώ/κιλό, λόγω της ποιότητάς του. Μάλιστα, εάν στη χώρα μας οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με σουσάμι ξεπεράσουν τα 300.000 στρέμματα, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη εισαγωγών, αφού θα ήμασταν αυτάρκεις.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται αμέσως σαφές ότι η καλλιέργεια σουσαμιού στη χώρα μας, ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, τα εδάφη της οποίας προσφέρονται για την παραγωγή του, βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης:

Όπως επισήμανε ο πρώην διευθυντής του ΕΛΓΟ, το ακαθάριστο κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια σουσαμιού, δηλαδή αυτό που δεν περιλαμβάνει το ενοίκιο του εδάφους που χρησιμοποιεί ο παραγωγός και την εργασία, ανέρχεται στα 81 ευρώ/στρέμμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη απασχόληση για έναν αγρότη, αφού η σπορά του ξεκινά τον Ιούνιο και η συγκομιδή γίνεται τον Οκτώβριο. Τονίζεται δε ότι με μία μέση στρεμματική παραγωγή 150-200 κιλά από την οποία μπορούν να παραχθούν 65-70 λίτρα σησαμέλαιου, η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να αποφέρει ένα εισόδημα έως και 400 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του σουσαμιού έχει ήδη αυξηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και δεν αποκλείεται από φέτος κιόλας τα στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα μας να αυξηθούν σημαντικά. Σήμερα, ανέρχονται σε 5.000 στρέμματα και τα μισά καλλιεργούνται στον Έβρο, ενώ τα υπόλοιπα στις Σέρρες, τη Δράμα και ελάχιστα στην Λήμνο.

Την τελευταία διετία βρέθηκαν δύο είδη καλλιέργειας σουσαμιού μηχανικής συγκομιδής, που έχουν απόδοση διπλάσια, έως και τριπλάσια ποσότητα ανά στρέμμα, τη στιγμή που η ξηρική αυτή παραγωγή δίνει 50 κιλά/στρέμμα σε χώρες όπως το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Ινδία.

Στο μεταξύ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που διερευνά την ενδεχόμενη ύπαρξη και άλλων ειδών σουσαμιού σε επίπεδο ΕΕ και επισημαίνεται ότι εφόσον συμπεριληφθούν κάποια στον σχετικό ευρωπαϊκό κατάλογο, τότε η καλλιέργεια θα μπορεί να επιδοτείται κιόλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο info@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

46 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Από | 2017-04-18T11:13:08+00:00 13 Απριλίου 2017|Καλλιέργεια|0 Σχόλια

Γράψτε ένα Σχόλιο

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...



Send this to a friend