Στη Σκύρο το πρώτο πράσινο σχολείο με παγκόσμια σφραγίδα

0
354

Το πρώτο πράσινο σχολείο θα δημιουργηθεί στη Σκύρο.

 

Μια εξέλιξη που δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Το μεγαλύτερο νησί των Βόρειων Σποράδων συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 100 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο, που είναι «βαμμένοι» στο πράσινο χρώμα της φύσης, της ηρεμίας και της θεραπείας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά συστήματα, συστήματα για την εξοικονόμηση νερού, αλλά και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί θα κατασκευαστούν στη Σκύρο.

Όλα αυτά εντάσσονται στον σχεδιασμό της ενεργειακής αναβάθμισης του γυμνασίου του νησιού. Στόχος να αποτελέσει το πρώτο «πράσινο» σχολείο, που θα πληροί τα πιο αυστηρά διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Αυτά οριοθετούνται από το «Green Destinations». Πρόκειται για το πρόγραμμα, που υποστηρίζει προορισμούς ανά τον κόσμο να βελτιωθούν με βάση τα παγκόσμια κριτήρια και τους στόχους που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Σκύρος, μαζί με τη Φολέγανδρο είναι οι μοναδικοί ελληνικοί προορισμοί στη λίστα με τους κορυφαίους 100 «πράσινους» προορισμούς παγκοσμίως του «Green Destinations».

Η λίστα αυτή παρουσιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο. Μια εξέλιξη που ο δήμος -φυσικά- δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη. «Η Σκύρος σταδιακά μετατρέπεται σε πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης. Ένα προορισμό που αξιοποιεί αρμονικά την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό της πλούτο, αναβαθμίζοντας παράλληλα το τουριστικό της προϊόν». Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

πράσινο

Από την ενεργειακή αναβάθμιση όλου του νησιού, δε θα μπορούσε να λείπει το γυμνάσιο: «Η δημιουργία του πράσινου σχολείου δεν αφορά μόνο στα κτίρια. Αντιπροσωπεύει την αλλαγή νοοτροπίας για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους νέους ανθρώπους και ιδίως στους μαθητές», πρόσθεσε.

«Βασικός μας στόχος είναι να γίνει η Σκύρος μια περιοχή που θα προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά και υψηλή ποιότητα ζωής για κάθε Σκυριανό που θέλει να ζήσει μόνιμα και να μεγαλώσει την οικογένειά του στο νησί. Το νέο Γυμνάσιο εντάσσεται και σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εκπαιδευτικές συνθήκες εξάλλου αποτελούν βασικό κριτήριο για την επιλογή διαμονής σε έναν τόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Το σχολείο αναμένεται να περιλαμβάνει βιοκλιματικές εφαρμογές – παθητικά και ενεργειακά ηλιακά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα για την εξοικονόμηση νερού.

Παράλληλα, εντός του Γυμνασίου θα δημιουργηθεί και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί. Ακόμη, προβλέπονται και περισσότερες αίθουσες, που θα καταστήσουν πιο άνετη τη φοίτηση των μαθητών. Θα δημιουργηθούν επίσης και νέοι λειτουργικοί και σύγχρονοι χώροι για δημιουργικές δραστηριότητες των μαθητών.

Όλα αυτά, θα γίνουν και με την αρωγή του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο του άλλωστε έχει ενταχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νησιού. Μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου.

Η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το επιστέγασμα της πολύμηνης και επίμονης προσπάθειας του δήμου για την εξασφάλιση ποιοτικότερων συνθηκών εκπαίδευσης στους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας