Στους ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν γιατί είμαι τόσο κουρασμένη εξαιτίας της ψυχικής ασθένειας…

 

“Eι, είσαι OK;»
«Ναι μωρέ. Απλώς κουρασμένη.…»
Από τι ακριβώς είμαι κουρασμένη, ρωτάς;

Είμαι κουρασμένη από: το να είμαι αγχωμένη, να νιώθω ανάξια, να είμαι σε κατάθλιψη, να νιώθω πάρα πολλή συγκίνηση, να μη νιώθω αρκετή συγκίνηση, να θέλω να μείνω στο κρεβάτι, να μην είμαι ικανή να κοιμηθώ, να αισθάνομαι μόνη, να έχω κρίσεις πανικού, να κλαίω, να πληγώνομαι, να τρέμω, να είμαι παρανοϊκή, να ανησυχώ, να είμαι στρεσαρισμένη, να με λένε «τρελή», να μην μπορώ να εστιάσω, να υποφέρω, να γκρεμίζομαι και να παλεύω να τη βγάλω καθαρή κάθε μέρα.

Έχω κουραστεί από τα φάρμακα, τη θεραπεία και τον αγώνα. Είμαι κουρασμένη να είμαι κουρασμένη. Είμαι κουρασμένη να έχω ψυχική ασθένεια. Είμαι κουρασμένη από τα πάντα.

Έτσι, ναι, δεν είμαι «απλά κουρασμένη.»
Λέγοντας «είμαι κουρασμένη» δεν είναι μια δικαιολογία, είναι μια πραγματικότητα. Δεν οφείλω σε κανέναν μια εξήγηση για το πώς αισθάνομαι όταν είμαι «κουρασμένη», αφού και μόνο η λέξη αυτή συμπυκνώνει τα πάντα. Επιτρέπω στον εαυτό μου να είμαι κουρασμένη εξαιτίας όσων αντιμετωπίζω κάθε μέρα. Αγωνίζομαι και πολεμώ με τον κόσμο, με τον εαυτό μου, κάθε μέρα, οπότε φυσικά και είμαι κουρασμένη.

Όταν με ρωτάνε γιατί είμαι τόσο κουρασμένη είναι σα να βγαίνω από ένα πεδίο μάχης και να ακούω κάποιον να με ρωτάει, «Μα τι τρέχει λοιπόν; Κουράστηκες; Πώς μπορείς να κουράστηκες, αφού δεν έκανες και τίποτα για να κουραστείς;» Το μόνο άτομο που έχει την εμπειρία της μάχης είναι το άτομο με ψυχική ασθένεια. Οι άλλοι μπορεί να βλέπουν τον κίνδυνο που το άτομο διατρέχει, αλλά δεν μπορούν πραγματικά να δουν τι τον προκαλεί και καμιά φορά μες στο μυαλό τους αυτό σημαίνει πως δεν είναι «αληθινός». Γιατί δεν μπορεί να είναι αληθινός, σωστά; Πώς μπορεί κάτι που δεν βλέπουμε να είναι αληθινό, μπορεί;

Λοιπόν παιδιά, συγγνώμη που σας το λέω, αλλά οι ψυχικές ασθένειες είναι αληθινές. Και οι ψυχικές ασθένειες σε κουράζουν. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, και είναι OK, αλλά να μας πιστεύετε όταν σας λέμε ότι περνάμε όλα αυτά, γιατί είναι αλήθεια.

 

Συγγραφέας: Brooke Bowie
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη

Πηγή: themighty.com

Μαρία Μαγγανάρη

Είμαι τελειόφοιτος Masters στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde. Η διπλωματική μου εστιάζει στην υποκειμενική εμπειρία γυναικώνμε σκλήρυνση κατά πλάκας, που συμμετέχουν σε μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης προσωποκεντρικής προσέγγισης. Είμαι επίσης απόφοιτος του προγράμματος PET (σύστημα Gordon, εκπαίδευση αποτελεσματικού γονέα). Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με το ψυχόδραμα και την παιγνιοθεραπεία, το θεραπευτικό κουκλοθέατρο, το παιδικό ιχνογράφημα, την ερμηνευτική των ονείρων, το προσφυγικό πεδίο και άλλα.

Τα τελευταία χρόνια ασκώ την πρακτική μου ως προσωποκεντρική σύμβουλος on site και on line για περιοχές εκτός Αθηνών και εξωτερικό.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Μαρίας Μαγγανάρη
Μαρία Μαγγανάρη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας