Svadhisthana | Το chakra του ερωτισμού και της απόλαυσης

0
1824

Αν υπάρχει μια λέξη που πρέπει να θυμόμαστε σε σχέση με το δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο αυτή είναι η λέξη αλλαγή. Οτιδήποτε έχει σχέση με την ρευστότητα και την μετάβαση, αφορά το swatishtanna. Αν το πρώτο μας κέντρο, το muladhara είναι το στοιχείο της γης και η ποιότητα της σταθερότητας, της γείωσης και της ασφάλειας, το δεύτερο chakra μας μεταφέρει στο υγρό στοιχείο που είναι ευέλικτο και ρευστό.

 

Ονομασία: chakra του ιερού οστού, chakra των συναισθημάτων
Βαθύτερη σημασία: Svadhisthana “Εκεί που εδρεύει το είναι μας”, Swa = εαυτός, Ashish Thana = εδράζει, κατοικεί
Bija mantra: vam
Χρώμα: πορτοκαλί
Στοιχείο: νερό
Σύμβολο: λευκός λωτός με έξι φύλλα

Το δεύτερο ενεργειακό κέντρο συνδέεται κατεξοχήν με την απόλαυση, την ηδονή, τον αισθησιασμό, τον ερωτισμό, τις σχέσεις και την γέννα. Συνδέεται με το υποσυνείδητο και το συναίσθημα. Περιέχει υποσυνείδητες επιθυμίες κυρίως σεξουαλικές. Η ροή της ενέργειας του μπλοκάρεται από τον μεταφυσικό φόβο του θανάτου και τις ενοχές. Η εξισορρόπηση του μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα, να εκδηλώσει την επιθυμία και τον ερωτισμό και να δυναμώσει την αυτοπεποίθηση.

Ορισμένες σχολές της ινδουιστικής παράδοσης θεωρούν ότι οι δύο θεότητες που εκπροσωπούν το swatishtanna είναι ο Brahma, ο δημιουργός του σύμπαντος και η Saraswati, η θεότητα της γνώσης.

Όταν κάποιος διαλογίζεται στις ποιότητες του δεύτερου chakra απελευθερώνεται από τον φόβο του νερού και αποκτά διαύγεια και ευφράδεια.

Μια σύντομη γνωριμία με την ενεργειακή ανατομία

Σύμφωνα με την παράδοση της yoga, το σώμα μας δεν είναι μόνο αυτό που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε. Υπάρχει το φυσικό σώμα όμως παράλληλα υπάρχει και αυτό που ονομάζουμε ενεργειακό σώμα. Όπως το φυσικό μας σώμα έχει ροή αίματος, υγρών, παλμούς και κίνηση, έτσι και στο ενεργειακό μας σώμα υπάρχει διαρκής ροή λεπτοφυούς ενέργειας.

Αυτή η ροή ενέργειας δεν μπορεί να μετρηθεί όπως μετράμε το ύψος μας, το βάρος μας ή τους καρδιακούς μας παλμούς. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Σύμφωνα με την γιόγκικη φιλοσοφία αλλά και όχι μόνο με αυτή, το ενεργειακό σώμα υπάρχει όπως επίσης και σε άλλες πρακτικές ή παραδόσεις, όπως είναι η κινέζικη ιατρική και η ρεφλεξολογία. Σε αυτό το λεπτοφυές σώμα ενέργειας που κάθε ζωντανό σώμα έχει, υπάρχουν επτά βασικές ενεργειακές πύλες, επτά κέντρα συσσωρευμένης ενέργειας που είναι τα chakra. Κάθε chakra είναι σαν μια δίνη ενέργειας, μια διαρκώς περιστρεφόμενη ρόδα που έχει συγκεκριμένο κραδασμό.

Οποιοδήποτε μπλοκάρισμα στην ροή ενέργειας των chakra εκφράζεται με σωματικές αλλά και ενεργειακές διαταραχές που μπορεί να αποτυπωθούν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα κακή λειτουργία σε όργανα του φυσικού μας σώματος, υπνηλία ή αϋπνία, στρες και πανικός ή δυσκολίες στην έκφραση και την επικοινωνία μας με τους άλλους.

Η σωστή σωματική πρακτική στην yoga (asanas) και οι τεχνικές αναπνοής (pranayama), συντονίζουν την καλή λειτουργία των chakra και επαναφέρουν την ισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε μεγαλύτερη σωματική ευεξία, καλή διάθεση, και ενέργεια.

Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα chakra σαν ένα σχεδιάγραμμα της ολιστικής μας φροντίδας και την πρακτική μας στην yoga σαν ένα αρχιτεκτονικό πλάνο με το οποίο προσεγγίζουμε την ευεξία και την υγεία μας. Κάθε chakra αντιστοιχεί με ένα στοιχείο της γης, τα πρώτα πέντε chakra εκπροσωπούν την γη, το νερό, την φωτιά, τον αέρα και τον αιθέρα. Τα τελευταία δύο chakra μας συνδέουν με παγκόσμιες ενέργειες και συνδέονται με τα στοιχεία του φωτός και της κοσμικής ενέργειας.

Καθώς ταξιδεύουμε στον χάρτη της ενεργειακής ανατομίας του σώματός μας είναι ώρα να μιλήσουμε για το svadhisthana chakra.

Που βρίσκεται;

Ας υποθέσουμε ότι το σώμα μας διατρέχεται από μια κάθετη ενεργειακή στήλη. Αυτή συμπίπτει με την σπονδυλική μας στήλη, η οποία στην ενεργειακή ανατομία ονομάζεται  sushumna. Τα chakra βρίσκονται κατά μήκος της στήλης αυτής. Για την ακρίβεια το δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο, είναι πάνω από το chakra της ρίζας (muladhara) και ακτινοβολεί προς τα μπροστά αλλά και αλλά και προς τα πίσω. Μπορούμε να φανταστούμε το svadhisthana chakra ή chakra του ιερού οστού, στην περιοχή του υπογαστρίου και συγκεκριμένα περίπου τέσσερα δάχτυλα κάτω από τον αφαλό ή δύο δάχτυλα πάνω από το muladhara chakra. Στην περιοχή αυτή παράγονται τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του svadisthana;

Το στοιχείο που αντιπροσωπεύει

Το svadhisthana συνδέεται με το φυσικό στοιχείο του νερού στο σώμα μας και κατά συνέπεια με την ροή, την ευελιξία και την ρευστότητα. Η ενέργειά του ταυτίζεται με την απόλαυση, την ηδονή, την δημιουργικότητα, το παιχνίδι, την διασκέδαση, την ελευθερία, τα χρήματα και το σεξ.

Σε ποια όργανα του σώματος αντιστοιχεί

Οι ποιότητες του svadisthana chakra εκφράζονται μέσα από τα αναπαραγωγικά μας όργανα, τα νεφρά, τα επινεφρίδια, την ουροδόχο κύστη και το χαμηλότερο κομμάτι της πλάτης μας.

Ποια είναι η συναισθηματική κατάσταση που το προσδιορίζει

H λειτουργία του svadisthana συνδέεται με την δυνατότητά μας να εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματα και τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Επίσης έχει άμεση σχέση με την δημιουργική μας δύναμη, την σεξουαλικότητά, την απόλαυση, την ηδονή, το υποσυνείδητο και την διάθεσή μας για παιχνίδι και διασκέδαση.

Ποια είναι η πνευματική κατάσταση με την οποία συνδέεται

Η πνευματική μας τοποθέτηση απέναντι στα χρήματα, οι προσκολλήσεις μας και η δυνατότητα να είμαστε ευέλικτοι στην σκέψη και προσαρμοστικοί στα όσα μας συμβαίνουν, είναι ένα σύνολο από ποιότητες που έχουν άμεση σχέση με το svadisthana chakra. O τρόπος που διεκδικούμε την πνευματική μας ελευθερία και η ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, είναι άλλη μια διάσταση του δεύτερου chakra.

Τι συμβαίνει όταν είμαστε σε καλή επαφή με το δεύτερο chakra;

Όταν δουλεύουμε στο δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο, ψάχνουμε τον εαυτό μας, την σχέση μας με το υποσυνείδητο και τις ενδότερες επιθυμίες μας. Επίσης καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και την βαθύτερη επαφή μαζί τους. Μαθαίνουμε να βάζουμε όρια, να εκφράζουμε με σαφήνεια τις σκέψεις μας και τα θέλω μας. Δουλεύοντας το swatishtanna μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια καλή σχέση με έννοια της απόλαυσης και να τονώσουμε  την δημιουργικότητά μας.

Πώς αποτυπώνεται σωματικά το μπλοκάρισμα στο swadhisthana

Υπάρχουν διάφορες σωματικές δυσλειτουργίες οι οποίες ταυτίζονται ενεργειακά με την κακή λειτουργία του svadisthana. Μπορεί να είναι ένας χρόνιος πόνος χαμηλά στην μέση ή προβλήματα που έχουν σχέση με τα αναπαραγωγικά μας όργανα. Επίσης η ερωτική ανικανότητα, τα προβλήματα στο ουροποιητικό και ο πόνος κατά την συνουσία είναι ενδείξεις ενός μπλοκαρισμένου swadhisthana.

Πώς αποτυπώνεται στον νου και στην ψυχολογία μας

Με έλλειψη δημιουργικής ενέργειας και χαμηλή ερωτική διάθεση. Επίσης με καταπιεσμένα συναισθήματα και ροπή στις εξαρτήσεις. Όταν το chakra είναι σε αρμονία, αισθανόμαστε ότι ρέουμε και ότι όλοι οι δημιουργικοί μας χυμοί είναι σε αφθονία. Όταν δυσλειτουργεί νιώθουμε στεγνοί, άκαμπτοι και συναισθηματικά εύθραυστοι, όπως ένα φυτό που είναι απότιστο.

Σύντομο ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσετε τι σας συμβαίνει

Μπορούμε να σκανάρουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα αλλά και ο νους μας σε σχέση με το δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο, κάνοντας στον εαυτό μας μερικές σύντομες ερωτήσεις. Έτσι θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ισορροπία ή ανισορροπία και αν χρειάζεται να δουλέψουμε με κάποιο τρόπο πάνω σε αυτό.

 • Αισθάνομαι το σώμα μου άκαμπτο και σκληρό;
 • Έχω έντονα ιατρικά θέματα που αφορούν την αναπαραγωγική διαδικασία, το ουροποιητικό ή την σεξουαλική μου ζωή;
 • Έχω συχνές ενοχλήσεις στο κάτω μέρος της πλάτης;
 • Δυσκολεύομαι να εκφράσω τα συναισθήματα και τις ανάγκες μου;
 • Έχω ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα;
 • Υποφέρω από καταχρήσεις;
 • Είμαι προσαρμοστικός στις αλλαγές και μπορώ να κάνω μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη με σχετική ευκολία;

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ισορροπία στο swatishtanna chakra;

Υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να ενισχύσει την καλή λειτουργία ή να τονώσει την ισορροπία αυτού το κέντρου. Ορισμένες από αυτές είναι στο πλαίσιο μια γιόγκικης πρακτικής, ή γενικότερα μιας πνευματικής πρακτικής. Για παράδειγμα ο διαλογισμός. Κάποια άλλα όμως, είναι απλά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είτε είμαστε σε ένα πνευματικό μονοπάτι είτε όχι. Όπως για παράδειγμα, η δημιουργική έκφραση ή ο χορός. Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα:

Διαλογισμός: Κάνουμε διαλογισμό ή οραματισμό στην συγκεκριμένη περιοχή, μένοντας δηλαδή ακίνητοι και σιωπηλοί, με σταθερά εστιασμένη την επίγνωσή μας στο swadhisthana chakra. Μπορούμε να επιλέξουμε στον οραματισμό μας το πορτοκαλί χρώμα που είναι το εμβληματικό χρώμα της περιοχής και συγχρόνως να απαγγέλουμε νοερά το mantra “Vam”. Η επανάληψη του vam θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μένουμε σταθερά εστιασμένοι. H δόνηση του vam είναι συμβατή με την δόνηση, την συχνότητα δηλαδή που πάλλεται το swadhisthana.

Μπορούμε εναλλακτικά αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αρχείο ήχου που θα μας βάλει στο κλίμα και θα μας βοηθήσει να εναρμονιστούμε πολύ πιο εύκολα. Υπάρχουν πολλές ηχητικές προτάσεις που θα βρείτε ελεύθερα διαθέσιμες στο internet με tibetan bowls ή παραδοσιακά ινδικά όργανα:

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον οραματισμό μας το υγρό στοιχείο, δηλαδή ένα ποτάμι που ρέει ή τα κύματα της θάλασσας που σκάνε στην άκρη της παραλίας. Η επανάληψη της κίνησης των κυμάτων και η ροή του νερού, θα μας βάλει σε κατάσταση διαλογισμού ενώ το υγρό στοιχείο θα δουλέψει στο δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο.

Χρώμα: Επιλέξτε πορτοκαλί ρούχα ή ακόμη καλύτερα πορτοκαλί εσώρουχα για να ενδυναμώσετε την περιοχή του svadisthana και να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση της ενέργειάς του.

Εκφραστείτε δημιουργικά: Δεν είναι απαραίτητο να ξέρετε χορό για να χορέψετε. Απλά μπείτε σε μια ρευστή κατάσταση και λικνιστείτε στην μουσική που σας εκφράζει. Αφήστε το σώμα σας να εκφραστεί και να μαλακώσει με την μουσική.

Εναλλακτικά μπορείτε να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία, όπως το να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στο ημερολόγιό σας, ή να επιλέξετε τα αγαπημένα σας χρώματα και να τα αφήσετε να ξετυλιχτούν ελεύθερα σε ένα μεγάλο καμβά ή σε ένα απλόχωρο κομμάτι χαρτιού.

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο: Βάλτε κάτι φρέσκο στην καθημερινότητά σας, δοκιμάστε να κάνετε ένα καινούργιο σπορ, ή μια καινούργια γνωριμία με έναν άνθρωπο που θεωρείτε ότι έχει ενδιαφέρον. Τολμήστε κάτι καινούργιο στην ερωτική σας ζωή με τον σύντροφό σας, γίνετε πιο ρομαντικοί ή πιο τολμηροί. Σχεδιάστε ένα είδος διακοπών που δεν έχετε ξανακάνει και υλοποιήστε το. Για παράδειγμα δοκιμάστε να ταξιδέψετε με μια ομάδα ανθρώπων που δεν είναι η σταθερή σας παρέα αλλά με τους οποίους μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα. Όλα αυτά θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας και θα επαναπροσδιορίσουν την εικόνα που είχατε για τον εαυτό σας.

Απενοχοποιήστε την απόλαυση: Διαλέξτε κάτι που σας ενθουσιάζει, όπως το αγαπημένο σας φαγητό, μια έξοδο στο θέατρο, ή ένα χαλαρωτικό μασάζ. Δώστε στον εαυτό σας την δυνατότητα να το απολαύσει και κάντε το χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς καμία ενοχή. Όσο το διασκεδάζετε και το απολαμβάνετε, όσο γεύεστε την κάθε μπουκιά από το αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό, όσο χαλαρώνετε μέσα σε ένα απολαυστικό τζακούζι, παραμείνετε απόλυτα συνειδητοί στην εμπειρία. Κρατήστε συγκεντρωμένο το νου σας στο παρόν και ζήστε το στιγμή προς στιγμή. Μην επιτρέπετε στις σκέψεις σας να ταξιδεύουν αλλού, σε έννοιες και προβλήματα. Μείνετε στην απόλαυση και ζήστε την ολοκληρωτικά. Καλλιεργείστε την ιδέα της απόλαυσης στην καθημερινότητά σας σε απλά και πράγματα που εσείς εκτιμάτε.

Καλλιεργείστε υγιή σχέση με τα χρήματα: Πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε τα έσοδα και τα έξοδά σας. Εξασφαλίστε ότι έστω και ένα μικρό μέρος του εισοδήματός σας αποταμιεύεται σταθερά κάθε μήνα. Μάθετε να ξοδεύετε για αυτά που είναι σημαντικά και απαραίτητα, όπως επίσης και για όσα σας κάνουν καλύτερους πνευματικά. Επενδύστε στην ψυχαγωγία και την εκπαίδευσή σας σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε.

Θέσεις yoga για την καλή λειτουργία του swatishtanna

Baddha Konasana, η θέση της πεταλούδας

 • Καθίστε άνετα στο πάτωμα ή στο στρωματάκι της yoga. Φέρτε τα πόδια σας το ένα κοντά στο άλλο ώστε τα πέλματα να εφάπτονται και αφήστε τα γόνατά σας να ανοίξουν δεξιά και αριστερά. Τα πέλματα βρίσκονται κοντά στην βάση, δηλαδή την λεκάνη.
 • Αφήστε την λεκάνη σας να βαρύνει προς το έδαφος και μακρύνετε την σπονδυλική σας στήλη προς τον ουρανό.
 • Αν το σώμα σας το επιτρέπει πλησιάστε τον κορμό προς το έδαφος μαλακώνοντας την πλάτη προς τα μπροστά. Κρατήστε ανοιχτό το στήθος και τις κλείδες.
 • Μείνετε για 5-10 πλήρεις αναπνοές
 • Αν είσαστε αρχάριοι ή αν το σώμα σας νιώθει πιο άνετα έτσι, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από την σπονδυλική σας στήλη.
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε την παραλλαγή στην οποία τα πέλματα είναι ενωμένα αλλά τοποθετούνται πιο μακριά από την βάση, σχηματίζοντας ένα ρόμβο.
Eka Pada Rajakapotasana, η θέση του βασιλικού περιστεριού

 • Από την θέση τραπεζάκι φέρτε το δεξί σας γόνατο λυγισμένο ανάμεσα στα χέρια και αφήστε το σώμα σας να ξαπλώσει πάνω στην λεκάνη.
 • Το αριστερό σας πόδι γλιστράει προς τα πίσω ενώ η λεκάνη σας είναι στραμμένη προς τα μπροστά. Το μετατάρσιο το αριστερού πέλματος είναι απλωμένο προς τα πίσω στο έδαφος και η φτέρνα δείχνει προς το ταβάνι.
 • Ο δεξιός σας αστράγαλος βρίσκεται μπροστά από την αριστερή πλευρά της λεκάνης.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διπλωμένη κουβερτούλα την οποία θα τοποθετήσετε κάτω από τον δεξί γλουτό ώστε να υπογραμμίσετε την λεκάνη.
 • Αφήστε το σώμα να μακρύνει καθώς απλώνετε τα χέρια σας μπροστά και πάνω από το κεφάλι.
 • Μείνετε για 5-10 αναπνοές
 • Βγείτε αργά από την θέση και αφού μπείτε στην θέση τραπεζάκι αλλάξτε πλευρά και βαθύνετε πάνω στο αριστερό σας γόνατο με τον ίδιο τρόπο.
 • Εάν το μέτωπό σας δεν φτάνει στο έδαφος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γροθιές σας τοποθετημένες την μία πάνω στην άλλη.
Malasana, βαθύ κάθισμα ή η θέση της γιρλάντας

 • Από την όρθια θέση ελάτε σε βαθύ κάθισμα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν καλά στο έδαφος
 • Αφήστε την λεκάνη να βαρύνει και συγχρόνως κρατήστε καλά ανοιχτό το στήθος
 • Φέρτε τα μπράτσα στο εσωτερικό των μηρών και ενώστε τα χέρια σε anjali mudra (θέση προσευχής). Σπρώξτε με το εξωτερικό μέρος των μπράτσων τους μηρούς ενώ συγχρόνως οι μηροί σπρώχνουν το εξωτερικό μέρος των χεριών. Με τον τρόπο αυτό το σώμα παραμένει ενεργοποιημένο.
 • Στέλνετε διαρκώς την κορυφή του κεφαλιού σας προς τον ουρανό, κρατάτε ευθεία την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα ενώ τα αυτιά θα πρέπει να παραμένουν μακριά από τους ώμους.
 • Μείνετε στην θέση αυτή για 5-10 αναπνοές.
 • Εάν τα πέλματά σας δεν ακουμπούν πλήρως στο έδαφος μπορείτε να διπλώσετε 2-3 φορές το στρωματάκι ή να τοποθετήσετε μια διπλωμένη κουβερτούλα κάτω από τις φτέρνες

Νamaste!

Διαβάστε ακόμα:

Muladhara | Το σημαντικότερο από όλα τα chakra και οι θέσεις yoga που το ξεμπλοκάρουν 

Manipura chakra | Η δύναμη της θέλησης είναι στο τρίτο ενεργειακό κέντρο 

Anahat chakra | H καρδιά δονείται στην συχνότητα της αγάπης 

Vishuddha chakra | Μίλα, εκφράσου, βγάλε τον αληθινό σου εαυτό 

Μτφ: Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία; 

 

Δικτυογραφία- Βιβλιογραφία

https://chopra.com
– https://yogainternational.com
https://www.gaia.com
– The Complete Book of Chakras, Cyndi Dale
– The Chakra Book: Energy and Healing Power of the Subtle Body, Osho
– Wheels Of Life: A User’s Guide To The Chakra System, Anodea Judith

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας