Θέλοντας να εξηγήσουμε με λόγια τι είναι ένα συναίσθημα θα λέγαμε ότι είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος, σκέψης ή εμπειρίας, που δημιουργεί μια εσωτερική διέγερση ωθώντας μας να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε.

 

φαίνεται, λοιπόν, ότι τα συναισθήματα είναι μια πολύ σημαντική ψυχική λειτουργία, που καθορίζει την καθημερινότητα, την ηρεμία και την ισορροπία των ανθρώπων. Επίσης, τα συναισθήματα, μας βοηθούν να επιβιώσουμε, δίνοντας μας μια αστραπιαία εικόνα όλου του πάζλ πριν μάθουμε καν τα κομμάτια του. Το κριτήριο δηλ. των επιλογών μας για ένα μελλοντικό γεγονός, είναι το αν μια κατάσταση φαίνεται για μας οικεία και ευχάριστη, με βάση, ωστόσο, τις εμπειρίες και τα βιώματα του παρελθόντος. Έτσι, όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν έχουν γίνει «εικόνες» και έχουν καταγραφεί μέσα μας. Ο εγκέφαλος ταξινομεί αυτές τις εικόνες σε μνήμες και απ’ αυτό το «αρχείο» εξάγονται συμπεράσματα που καταλήγουν να είναι οι σκέψεις/γνώμες/πεποιθήσεις/αντιλήψεις μας για το σήμερα.

Ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματα είναι χρήσιμα, γιατί μας οδηγούν στο να αποφύγουμε αυτό που μας πονάει ή μας δυσαρεστεί και να κάνουμε διαφορετικές επιλογές και αποφάσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Αρχικά η διατήρηση της ζωής εξασφαλίστηκε με ενστικτώδη συναισθήματα : «απειλητικό» ή «οικείο» ; γρήγορα, χωρίς πολλές αναλύσεις, σε κρίσιμες στιγμές που ο χρόνος ήταν κρίσιμος για την επιβίωση, οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ταχύτητα και ακαριαία δράση Όμως, από τότε που συνέβαιναν αυτά έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια και έχει έκτοτε αναπτυχθεί και ένα άλλο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου που λέγεται μετωπιαίος λοβός, στον οποίο εδράζεται μια άλλη εξαιρετική ψυχική λειτουργία που διακρίνει τους ανθρώπους απ’ όλα τα άλλα όντα. Είναι σημαντικός για την εστίαση της προσοχής, την ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών του περιβάλλοντος, την επιλογή και τη λήψη αποφάσεων.

Όμως το συναίσθημα, ως παλιότερη λειτουργία, είναι ταχύτερο στην ώθηση για λήψη αποφάσεων, κατά 6-10 δευτερόλεπτα ! Και αυτό είναι το θέμα : πριν προλάβουμε να σκεφτούμε έχουμε πάρει την απόφαση και έχουμε ωθηθεί σε δράση προς αυτό που θεωρούμε ευχάριστο και οικείο ή αποφεύγοντας αυτό που είναι απειλητικό και δυσάρεστο ή άγνωστο!

Τα συναισθήματα, συνεπώς, φαίνεται να είναι μια πανίσχυρη εσωτερική καθοδήγηση, ένας αλάθητος οδηγός δράσης, που οδηγεί σε ταχύτατη αντίδραση, επιλογή και αποφάσεις. Θα λέγαμε ότι το κλασσικό μοτίβο στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων είναι η αναγνώριση ενός ερεθίσματος, η εφαρμογή μιας σημασίας σε αυτό (και ανάλογα με το αν «αυτό» προκαλεί – ή προκαλούσε κατά το παρελθόν – ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια, απειλή ή οικειότητα) δίνεται εντολή στον υποθάλαμο να απελευθερώσει νευροπεπτίδια που κυκλοφορούν στο αίμα και αμέσως : να η συναισθηματική μας αντίδραση, που οδηγεί σε θετική ή αποφευκτική απόφαση και μετά … δράση!!!

Που είναι, λοιπόν, το πρόβλημα με τα συναισθήματα; Απλά χρειαζόμαστε άλλα 6-10′. Και αν ισχύει η αρχική ώθηση … Προχωράμε στη δράση!

Κατά κανόνα, αυτό που μας ευχαριστεί ή μας δυσαρεστεί και μας ωθεί σε δράση έχει να κάνει, αρχικά, με την ικανοποίηση των θεμελιωδών ανθρώπινων επιθυμιών και αναγκών που είναι η Ασφάλεια και η Αξία μας και φυσικά η Ελευθερία να τα έχουμε και να μην εμποδιζόμαστε ούτε να περιοριζόμαστε στην απόλαυση τους. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό: έρμαια των αναγκών μας! Και αυτός είναι ο τρόπος που αποφασίζει και ενεργεί η πλειοψηφία των ανθρώπων! Σπανίως, ακολουθούν κάποιες «πνευματικές» ανάγκες ή ανάλυση της κατάστασης με λογικές σκέψεις, ή υπάρχει όρεξη και ενδιαφέρον για μια νέα εμπειρίας, διαφορετική του παρελθόντος. Σπανίως … δίνουμε στον εαυτό μας 6-10′ πριν αντιδράσουμε.

Φαίνεται ότι η καθ’ εαυτή ομορφιά της συντόμευσης ερεθίσματος και αντίδρασης είναι αυτή που μας παγιδεύει. Λειτουργούμε μηχανικά, σαν ρομπότ! Αντί να αξιολογούμε μια αληθινά νέα εμπειρία μέσα από μια ανεπηρέαστη ματιά και μια καινούρια προοπτική, τείνουμε να υποθέτουμε ότι πρόκειται για μια εμπειρία που ήδη είχαμε.

Αυτό συχνά φρενάρει τη ζωή μας, μας κάνει να φοβόμαστε να επιλέξουμε κάτι νέο και άγνωστο χωρίς καν να μπαίνουμε στον κόπο να αναλύσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να το δούμε διαφορετικά. Αποφασίζουμε με όσα ξέρουμε και δεν επεκτεινόμαστε, δεν διευρυνόμαστε, δεν δημιουργούμε κάτι νέο. Μαραζώνουμε ή καταστρεφόμαστε, βιώνοντας μια άγονη επανάληψη εικόνων, αφού ό,τι ξέρουμε για τον κόσμο γύρω μας είναι απλώς πια μια εικόνα του παρελθόντος, αποθηκευμένη στο νου μας! Συχνά καταλήγουμε να ζούμε μια ζωή άδεια από νέο περιεχόμενο, αρνούμενοι κάθε αλλαγή και νέες εμπειρίες εξέλιξης. Ξαναζούμε μια πραγματικότητα που έχει ξεπεραστεί, είτε χρονικά είτε εσωτερικά, δεν αντιστοιχεί σε νέες ανάγκες ή αιτήματα των καιρών.

Η εικόνα έχει εξελιχθεί αλλά παραμένουμε καθηλωμένοι, είτε από άγνοια είτε από φόβο, μέχρι να γίνει η ζωή ασφυκτικά αδιέξοδη, τελματωμένη ή καταστροφική, ενώ τα πράγματα γύρω μας και μείς οι ίδιοι αλλάζουμε διαρκώς, αφού νόμος του σύμπαντος είναι η κίνηση και η αλλαγή!

Τι κάνουμε για να προχωρήσουμε στη ζωή; Πως αλλάζουμε παλιούς προγραμματισμούς του νου μας, τις ξεθωριασμένες εικόνες, τα δυσλειτουργικά νοητικά σχήματα, κάποτε μπορεί χρήσιμα και επωφελή, αλλά που σήμερα μόνο αρνητικά συναισθήματα προκαλούν, που μας οδηγούν σε άστοχες αντιδράσεις, μετά σε κακές σχέσεις, ή μοναξιά και πόνο;

Ο πρώτος τρόπος είναι η παρατήρηση και η αναγνώριση των συναισθημάτων μας. Ακολουθεί ο συσχετισμός συναισθημάτων και πεποιθήσεων. Στη συνέχεια χρειάζεται δημιουργία εναλλακτικών πεποιθήσεων/αντιλήψεων και η αλλαγή του τρόπου σκέψης με έναν ωριμότερο τρόπο προσέγγισης των θεμάτων μας, με συνδρομή πνευματικών αληθειών και επιστημονικών δεδομένων. Τέλος, εφαρμογή ενεργειακών τεχνικών συναισθηματικής απελευθέρωσης (κυρίως του υποσυνειδήτου μας).

Όλα αυτά και πολλά άλλα, σταδιακά εξελισσόμενα, αποτελούν μέρος του σεμιναρίου Αυτογνωσίας. Σας ενθαρρύνουμε να το παρακολουθήσετε για να αλλάξετε τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται από περιοριστικές αντιλήψεις και να οδηγηθείτε στην συνολική αλλαγή του τρόπου της ζωής, στην εσωτερική ελευθερία και την ψυχική ηρεμία!

 

Πηγή: anthropini-armonia.webnode.gr

Δείτε τις προσεχείς εκδηλώσεις της Ανθρώπινης Αρμονίας

 

Newsletter εγγραφή

 

Ανθρώπινη Αρμονία
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Ανθρώπινη Αρμονία (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας