Συνειδητή σχέση

Πολλές φορές βρισκόμαστε σε μία σχέση χωρίς να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι. Ανεχόμαστε τη συμπεριφορά του συντρόφου μας ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα αλλάξει και θα γίνει αυτός/ή που θέλουμε εμείς να γίνει.

Αφήνουμε τον χρόνο να περνάει επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ιστορίες και τους ίδιους τρόπους που βλάπτουν τον άλλο και τον εαυτό μας.

 

Ολα είναι τέλεια όταν μας πετυχαίνει το βέλος του έρωτα, στην αρχή της σχέσης! Όταν όμως αποχωρούν τα έντονα αρχικά συναισθήματα μπαίνουμε σε μια ρουτίνα η οποία ικανοποιεί τις υποσυνείδητες ανάγκες μας και γίνεται ένας τρόπος επανάληψης παιδικών τραυμάτων.

Το μυστικό για μία ευτυχισμένη σχέση είναι η συνείδηση! Μία σχέση όταν γίνεται συνειδητά λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι εξέλιξης των ανθρώπων. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να ξεπεράσουμε τα παιδικά μας τραύματα, να εξερευνήσουμε την ζωή και να μάθουμε να αγαπάμε. Ένας χώρος όπου μπορούμε να πετάξουμε στρώματα του χαρακτήρα μας, τα οποία αφομοιώσαμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του εσωτερικού μας παιδιού, αλλά πια ανήκουν στον ενήλικα μέσα μας.

Υπάρχουν τρεις βασικές ερωτήσεις οι οποίες βοηθάνε να περάσουμε σε μία πιο συνειδητή σχέση:

Γιατί βρίσκομαι στην σχέση;

Αν απαντήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια την ερώτηση αυτή μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στην σχέση για υγιείς ή μη υγιείς λόγους.

Για παράδειγμα, μερικές απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι:
– Γιατί φοβάμαι να μείνω μόνη/ος μου
– Για οικονομικούς λόγους
– Γιατί βάζοντας επιπλέον ενέργεια στην σχέση σαμποτάρω άλλους τομείς της ζωής μου όπως, την αφθονία μου, την αποστολή μου, την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, κλπ
– Γιατί απολαμβάνω την συμβίωση με ένα άλλο άτομο
– Γιατί ανακαλύπτω την ζωή μέσα από την οπτική γωνία ενός άλλου ανθρώπου και αυτό μου δίνει  περισσότερες ευκαιρίες να γευτώ την ζωή
– Για να ικανοποιήσω την οικογένεια ή την κοινωνία στην οποία ζω και για πολλούς άλλους λόγους

Πόσο ανέχομαι τον/την σύντροφό μου και πόσο τον/την αποδέχομαι πραγματικά;

Στις περισσότερες σχέσεις αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε επανειλημμένως να αλλάξουμε τον άλλον. Με αυτό τον τρόπο δεν ζούμε στο τώρα αλλά σε μια πιθανή κατάσταση στο μέλλον που μπορεί να συμβεί αλλά μπορεί και όχι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, έχουμε κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας τον ιδανικό άντρα και την ιδανική γυναίκα!

Στην αρχή του έρωτα εκκρίνονται διαφορετικές ουσίες στον εγκέφαλο οι οποίες μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το άτομο που έχουμε μπροστά μας είναι το ιδανικό! Όταν όμως αυτές οι ουσίες καταλαγιάσουν ξαφνικά βλέπουμε την πραγματικότητα! Βλέπουμε ότι ο/η σύντροφος απέχει πολύ από τον ιδανικό σύντροφο και τότε αρχίζει η προσπάθεια μας να τον/την αλλάξουμε.

Μία τέτοια σχέση στηρίζεται στην ανοχή του άλλου και στην εγωιστική προσπάθεια να γίνει ο άλλος το ιδανικό μας ταίρι! Η λύση εδώ θα ήταν η αντικατάσταση της ανοχής από την αποδοχή και την ύπαρξη ορίων!

Αν τελικά αποδεχτώ τον άλλον έτσι όπως είναι θα πρέπει να συμβιβαστώ με όλα; Και αν κάποια χαρακτηριστικά με πληγώνουν ή μου κάνουν κακό;

Η αποδοχή του άλλου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να τον αφήσουμε να ξεπεράσει τα όριά μας και να μας κακοποιήσει.

Αποδέχομαι τον άλλον είναι το πρώτο βήμα, του βάζω όρια είναι το δεύτερο βήμα και αποφασίζω τελικά αν μου κάνει καλό η συγκεκριμένη σχέση είναι το τρίτο.

Για να φτάσουμε όμως στο τρίτο είναι πολύ σημαντικό το πρώτο βήμα που δυστυχώς στις περισσότερες σχέσεις δεν υπάρχει.

Όταν ρίχνουμε φως στις απαντήσεις των παραπάνω ερωτήσεων η σχέση περνάει σε άλλο επίπεδο και αρχίσει να γίνεται ένας χώρος εξέλιξης και θεραπείας!

Ένας τρόπος που θα μπορούσα να σε βοηθήσω, αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις ένα συνειδητό ταξίδι σχέσης, είναι με τις συνεδρίες μου για ζευγάρια.

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι μαζί μου επικοινωνήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμη την εξαιρετική συνέντευξη που μας παραχώρησε: Αγάπη Αποστολοπούλου | Η πραγματική δύναμη της γυναίκας βρίσκεται στην εναλλαγή των αρχετύπων του κύκλου της

Αναλυτικά στοιχεία: Αγάπη Αποστολοπούλου
Site: http://www.befreeandhappy.com

Αν σε ενδιαφέρει να δοκιμάσεις αυτό το ταξίδι μεταμόρφωσης συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα:

=

 

Newsletter εγγραφή

 

Αγάπη Ελπίδα Αποστολοπούλου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Αγάπη Ελπίδα Αποστολοπούλου (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας