Συναισθηματική Νοημοσύνη | Επανεκπαιδεύοντας τον Συγκινησιακό μας Εγκέφαλο στις εκπληκτικές δυνατότητες του
“…Ο τρόπος που αντιληφθήκαμε ως τώρα τη ζωή ήρθε η ώρα να παραμεριστεί, ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί η αλήθεια…”
είμαστε μια εκπληκτική μηχανή μάθησης η οποία άρχισε να λειτουργεί αμέσως με τη γέννηση μας. Πως κλάψαμε για να πάρουμε την πρώτη μας αναπνοή, πως βυζάξαμε για να τραφούμε. Όταν αρχίζαμε να μπουσουλάμε πηγαίναμε προς τα αντικείμενα που μας κέντριζαν περισσότερο το ενδιαφέρον. Γοητευόμασταν με τα ωραία, απολαμβάναμε, χαιρόμασταν, χαμογελούσαμε. Και κάπου εκεί άρχισε η εκπαίδευση του ψύλλου.
Ο ψύλλος από τη φύση του έχει τεράστιες αλτικές ικανότητες. Πηδάει πεντακόσιες φορές το ύψος του. Αν βάλουμε έναν ψύλλο -για να τον εκπαιδεύσουμε- σε ένα κουτάκι γυάλινο πέντε εκατοστών και τον βλέπουμε, αυτός θα αρχίσει να πηδάει πεντακόσιες φορές το ύψος του, θα βρει στα πέντε εκατοστά, θα πληγιαστεί, θα πονέσει, θα σταματήσει στα πέντε. Αν του βάλουμε ένα κουτάκι ίσια με το ύψος του θα προσπαθήσει να πηδήσει αμέσως θα πληγιαστεί, θα πονέσει, θα μπει στο μυαλό του ότι κάθε πήδημα είναι πόνος και από τότε και μετά δεν θα πηδήσει ξανά.
Έτσι και εμείς δεχτήκαμε αυτή την εκπαίδευση από την οικογένεια, από το σχολείο, από το σύστημα.
Τι συνέβη λοιπόν. Σε κάποιο σημείο της ζωής μας κάποιος είπε: “Μην το ακουμπάς αυτό… Κάτω τα χέρια σου… Που πηγαίνεις εκεί… Φάε όλο το φαγητό, είτε πεινάς είτε όχι… Μη… Θα έπρεπε να ντρέπεσαι… Σταμάτα να κλαις και κάνεις σαν μωρό…”.
Καθώς μεγαλώναμε ακούγαμε: “Τα λεφτά δεν είναι φύλλα του δέντρου για να τα κόψω… Δεν μπορείς να αποκτήσεις ότι θέλεις και μόνο επειδή το θέλεις… Δεν μπορείς να σκεφτείς κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό σου… Σταμάτα ότι κάνεις και έλα να κάνεις αυτό που θέλω εγώ…!!!”.
Έπειτα από πολλά χρόνια τέτοιων εντολών, οι περισσότεροι από εμάς χάσαμε τελικά επαφή με τις σωματικές μας ανάγκες και τις ψυχικές μας επιθυμίες. Πλέον κάνουμε πολλά πράγματα που δεν επιθυμούμε και τα οποία ικανοποιούν τους άλλους. Μπήκαμε στην Ιατρική γιατί αυτό ήθελε ο πατέρας μας… Παντρευτήκαμε για να ικανοποιηθεί η μητέρα μας… Βρήκαμε μια “πραγματική δουλειά” αντί να επιδιώξουμε την καριέρα των ονείρων μας στο χώρο της τέχνης… Ξεκινήσαμε κατευθείαν Μεταπτυχιακό αντί να κάνουμε ένα διάλλειμα για ένα χρόνο προκειμένου να ταξιδεύσουμε σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο πρώιμος προγραμματισμός των παιδικών μας χρόνων, μας εμποδίζει να αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε τώρα.
Ήρθε η ώρα να επανεκπαιδεύσουμε αυτόν τον εκπληκτικό συγκινησιακό μας εγκέφαλο στις τεράστιες δυνατότητες του, “να πηδάμε πεντακόσιες φορές το ύψος μας”. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε με λιγότερα από όσα θέλουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τη «ζώνη άνεσης μας» επανεκπαιδεύοντας την πραγματικότητα μας.
Οποιαδήποτε αλλαγή βέβαια, απαιτεί συνεχή προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί η εσωτερική, η εξωτερική εκπαίδευση και η αντίσταση ετών.
Να λοιπόν κάποια μικρά μυστικά για να αναλάβουμε δράση στο τώρα, γιατί, “το παρελθόν είναι Ιστορία, το Παρόν είναι Δώρο και το μέλλον Μυστήριο”.
Κάντε μια λίστα με τα θετικά στοιχεία της ζωής σας.
Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε (έστω και επιγραμματικά, με μια-δυο λέξεις) κάτι θετικό για το κάθε τι από την παραπάνω λίστα των απογοητεύσεων. Έτσι, για παράδειγμα, μια δύσκολη δουλειά έχει το θετικό ότι προσφέρει ένα καλό εισόδημα, δημιουργικότητα ή προσωπική ανάπτυξη (ή, τελικά, μπορεί να επιφέρει την πολύτιμη πληροφορία ότι η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι αυτό που θέλετε στη ζωή σας κι έτσι να την αλλάξετε!).
Κάντε μια λίστα με όσα σας απογοητεύουν.
Σημειώστε όλα αυτά που υπάρχουν στη ζωή σας και σας έχουν προκαλέσει στεναχώρια, πίεση, απογοήτευση και τα οποία θα επιθυμούσατε να αλλάξετε. Εδώ περιλαμβάνονται πράγματα όπως μια στρεσογόνος εργασία, η συμπεριφορά των παιδιών σας, καβγάδες με τον/τη σύντροφο σας, κ.ο.κ.
Διατηρήστε θετική στάση.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ‘κολλήσετε’ ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό σας, αλλά ότι θα χρειαστεί να δουλέψετε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχετε και όσα πιστεύετε ότι θα έρθουν. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο για να νιώθει κανείς όμορφα, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν: αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην έλλειψη, σε όσα δεν έχουν και το αρνητικό συναίσθημα που συνοδεύει την αίσθηση της έλλειψης αυτό που χρειάζεται είναι να αισθανθεί κανείς ‘γεμάτος’ και ευγνώμων για όσα έχει. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά χρειάζεται κανείς να πιστέψει στον εαυτό του, στο μέλλον του, στο Θεό ή το Σύμπαν και να ξέρει ότι μπορεί να κάνει όποιες αλλαγές επιθυμεί στη ζωή του.
Οραματιστείτε μια καλύτερη ζωή.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να μπορεί κανείς να οραματιστεί και να διατηρήσει μια οπτική εικόνα από όσα επιθυμεί στη ζωή του (αντί να μηρυκάζει αυτά που δε θέλει), ώστε να προσελκύσει θετικές ευκαιρίες και αλλαγές. Κάντε μια λίστα με αυτά που επιθυμείτε στη ζωή σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά να οραματίζεστε πώς θα ήταν η νέα σας η ζωή και πώς θα νιώθατε με αυτές τις αλλαγές που επιθυμείτε.
Αποδεχτείτε τη ζωή σας.
Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε όσα δε σας ικανοποιούν ή δε σας αρέσουν στη ζωή σας και ευχόμενοι να ήταν τα πράγματα διαφορετικά, προσπαθήστε να αποδεχτείτε τόσο τα άσχημα όσο και τα καλά. Αυτό δε σημαίνει στάση ηττοπάθειας ή ότι θα παραμείνετε στα άσχημα. Σημαίνει ότι δεν σαμποτάρετε τον εαυτό σας με το να εμμένετε στις απογοητεύσεις σας καθημερινά. Κάνετε ανακωχή με αυτά που υπάρχουν ήδη στη ζωή σας, ενώ παράλληλα προχωράτε προς αυτά που επιθυμείτε να κατακτήσετε.
Θέστε ερωτήματα που θα σας κάνουν να σκεφτείτε σοβαρά και να συνδεθείτε με αυτά που έχουν περισσότερη σημασία για εσάς.
Οι καλές ερωτήσεις οδηγούν σε εξαιρετικές απαντήσεις και μεγαλύτερη σαφήνεια η οποία γεννάει την πραγματική επιτυχία και το προσωπικό μεγαλείο. Ακολουθούν πέντε (5) σημαντικά ερωτήματα που ελπίζω ότι θα σας “αναγκάσουν” να δείτε σε βάθος τι πραγματικά μετράει στη ζωή σας. Κάντε αυτές τις ερωτήσεις σήμερα, αυτή την εβδομάδα. Γράψτε τις απαντήσεις στο σημειωματάριο σας. Συζητήστε τες με άλλους, Σκεφτείτε τες.
Φανταστείτε ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας.
• Κάνω τολμηρά όνειρα;
• Ζω μια γεμάτη ζωή;
• Μαθαίνω να διαχειρίζομαι και να ξεπερνάω τα αρνητικά;
• Ζω σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να βλάψω και προσπαθώ να τον κάνω λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκα;
• Αγαπάω αρκετά;
Ελπίζω ότι οι απαντήσεις που θα δώσετε να σας βοηθήσουν να ζείτε με περισσότερη αυθεντικότητα, χαρά και πάθος. Ζήστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας Τώρα.
«…Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν 20 χρόνια πριν. Αλλά η αμέσως καλύτερη είναι σήμερα, αυτή την εβδομάδα…»
Νίκος Σταυρόπουλος
Βιβλιογραφία
• Sharma, Robin. (2003) Ο μοναχός που πούλησε τη Φερράρι του
• Goleman, Daniel. (1995). Emotional Intelligence: Why it Can Matter More than IQ. New York: Bantam Books.
• Goleman, Daniel. (1998). Working with Emotional Intelligence. New York: Bantam Books.
• Canfield, Jack. (2002) Αλάνθαστη στρατηγική για κάθε σου επιθυμία
- Video | Συναισθηματική Νοημοσύνη | Αναλαμβάνω Δράση & Δημιουργώ την Πραγματικότητα μου - 19/03/2021
- Συναισθηματική Νοημοσύνη | Αναλαμβάνοντας Δράση με Πάθος και Ενθουσιασμό - 27/05/2018
- Συναισθηματική Νοημοσύνη | Επανεκπαιδεύοντας τον Συγκινησιακό μας Εγκέφαλο στις εκπληκτικές δυνατότητες του - 18/03/2018