Η ολιστική προσέγγιση της Μαρία Μοντεσσόρι έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα παιδιά να γίνουν ικανοί και παραγωγικοί ενήλικες, εστιάζοντας στην συμπεριφορική, συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξή τους.

Σε τι διαφέρει το σύστημα Μοντεσσόρι

Το εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσσόρι χτίζει τη δυνατότητα των παιδιών να γίνουν πλήρεις και παραγωγικοί ενήλικες, ικανοί να συνεισφέρουν στην ανθρωπότητα. Οι παρατηρήσεις της Μαρία Μοντεσσόρι για την ανάπτυξη του ανθρώπου από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση οδήγησε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που υποστηρίζει την φυσική ανάπτυξη των παιδιών, προσφέροντας δεξιότητες και υποστήριξη προκειμένου να φτάσουν στην πλήρη εξέλιξή τους στη ζωή. Με ισχυρά συναισθηματικά, συμπεριφορικά και ηθικά θεμέλια, τα παιδιά αποκτούν κίνητρο, δραστηριοποιούνται και γίνονται ανεξάρτητοι μαθητές που προετοιμάζονται για τον πραγματικό κόσμο.

Το σύστημα Μοντεσσόρι προετοιμάζει τα παιδιά για μία ζωή γεμάτη νοιάξιμο και συμπόνοια για τους άλλους

«Στη σημερινή εποχή χρειαζόμαστε μία εκπαίδευση που περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη ανάπτυξη και γύρω από όλα τα σπουδαία πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι, επειδή δεν αρκεί μόνο η γνώση», λέει η Lynne Lawrence, διευθύντρια του Association Montessori Internationale (AMI).

«Περισσότερο έχει να κάνει με το να βλέπουμε τα παιδιά και να σκεφτόμαστε: με αυτό που έχουμε, ας δημιουργήσουμε κάτι που θα τα βοηθήσει να ανθίσουν. Ας δημιουργήσουμε κάτι που θα τα βοηθήσει να ζουν καλά το ένα με το άλλο, ας τους επιτρέψουμε να αλληλοεπιδράσουν ελεύθερα και ανεξάρτητα με τον κόσμο γύρω τους, ώστε να ενταχθούν σε αυτόν… να αποκτήσουν περιέργεια για αυτόν… ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να αναλάβουν δράση και ότι μπορούν να τον επηρεάσουν…

» Και έτσι, βλέπουμε ότι αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει κυρίως με την προετοιμασία των παιδιών για μια ζωή γεμάτη νοιάξιμο για το πού ζουν, για το περιβάλλον τους, για τους άλλους ανθρώπους αλλά και για την προσωπική τους ανάπτυξη, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους… και αυτό είναι με σιγουριά ό,τι χρειάζεται ο κόσμος μας. Το σύστημα Μοντεσσόρι δεν το πετυχαίνει αυτό εξαναγκαστικά αλλά αφήνοντας τα παιδιά να ζουν κάθε ημέρα μαζί με τους ενήλικες που βρίσκονται δίπλα τους μέσα σε αυτό που αποκαλούμε προετοιμασμένο περιβάλλον».

Σχετικά με την οργάνωση Association Montessori Internationale (AMI)

Το σύστημα Μοντεσσόρι είναι μια εκπαίδευση και μια προοπτική που μετακινείται από τη μάθηση στην εφαρμογή μέσω της περιέργειας και της δημιουργικότητας. Το AMI είναι το δίκτυο και η κοινότητα που εφαρμόζει τις αρχές του Μοντεσσόρι σε πολλές πτυχές της ζωής. Ως εκ τούτου, είναι η αναγνωρισμένη αρχή για όσους ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν την προσέγγιση Μοντεσσόρι σε πολλαπλά επίπεδα – από την εκπαίδευση έως έως την έρευνα και το ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Πρώτα και κύρια, η ΑΜΙ εξουσιοδοτεί τους δασκάλους και τις κοινότητες μέσω της εκπαιδευτικής προσέγγισης της Μαρίας Μοντεσόρι, προσαρμόζοντάς την σε ηπείρους και πολιτισμούς για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις πραγματικές δυνατότητές τους και να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο.

Το σύστημα Μοντεσσόρι έχει ως σκοπό του την επιτυχία κάθε παιδιού. Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά αυτό που χρειάζεται για την επιτυχία δεν έχει αλλάξει από τότε που η Μαρία Μοντεσόρι δημιούργησε την εκπαιδευτική της προσέγγιση πριν από εκατό χρόνια: μια ισχυρή συναισθηματική, συμπεριφορική και ηθική βάση.

Το σύστημα Μοντεσρόρι βοηθά τα παιδιά να εξελιχθούν σε ενήλικες που ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, έχουν αυτοεκτίμηση και είναι συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο. Ακόμη, βρίσκουν την πληρότητα και μπορούν να συνδεθούν και να συνεισφέρουν στον κόσμο.

«Βοήθησέ με να το κάνω μόνος/η μου. Αυτό είναι το κλειδί».

Η Tessa Wessels, διευθύντρια στο Casa Montessori School λέει: «Μας αρέσει πολύ να χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘καθοδηγώ’. Γιατί αυτό είναι που είμαστε. Έτσι, πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχουμε αγάπη για τα παιδιά και δευτερευόντως να έχουμε γνώσεις και δεξιότητες. Και έτσι προσαρμοζόμαστε στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.

Πιστεύω ότι το σύστημα Μοντεσσόρι είναι επίκαιρο σήμερα γιατί κοιτάζουμε γύρω μας και βλέπουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και το πώς επηρεάζει τη ζωή μας μέσα στο φυσικό μας περιβάλλον. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις και ότι οι άνθρωποι κριτικάρονται για τις πεποιθήσεις τους ή το χρώμα του δέρματός τους…

Το σύστημα Μοντεσσόρι από την άλλη πιστεύει ότι αυτή δεν είναι η πραγματική υπόσταση των ανθρώπων. Η βασική μας προτεραιότητα είναι να ζούμε αρμονικά μαζί με τους άλλους. Συνεπώς φροντίζουμε για το μέρος που μένουμε και το αγαπάμε. Έχουμε ισχυρή ικανότητα να προσεγγίσουμε και να συνδεθούμε με τους άλλους».

Μάθετε περισσότερα για την οργάνωση Association Montessori Internationale (AMI) εδώ.

Με πληροφορίες από: brightvibes.com

Διαβάστε ακόμη: Forest Nature Schools | Τα σχολεία του δάσους και της φύσης

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας