Τα 5 μυστικά του Wu Wei, η ταοϊστική αρχή της αβίαστης προσπάθειας

0
1764

Tης Christina Sarich

Καθώς εξελισσόμαστε στην διαδικασία της αφύπνισης, διάφορα στάδια συμβαίνουν. Μεταξύ αυτών είναι ένα ταρακούνημα που εμπνέει μια πρώτη αφύπνιση, στη συνέχεια, η πλήρης συνειδητοποίηση της αλήθειας, που ακολουθείται από την ανάπτυξη της αντιληπτικότητας για να διαπιστωθεί η σωστή πορεία δράσης. Δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ποδήλατο, χωρίς να έχουμε ποδήλατο, ούτε θα προσπαθήσουμε να πλεύσουμε στον ωκεανό χωρίς βάρκα. Όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις, μπορούμε να ελέγξουμε αν ασκούμε το Wu Wei, προκειμένου να βελτιώσουμε τις δράσεις μας. Αυτή είναι η τέχνη της αβίαστης δράσης, όπως περιγράφεται στις ταοϊστικές διδασκαλίες.

1. Καμία δράση δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα

«Το Τάο δεν κάνει τίποτα και όμως τίποτα δεν μένει ανολοκλήρωτο.» – Lao Tzu

Wu Wei ή 無為, μεταφράζεται από την κινεζική pinyin να σημαίνει «καμία ενέργεια» ή «αδρανής δράση.» Θεωρείται ο «φυσικός» τρόπος για να κάνουμε τα πράγματα, σε αντίθεση με την προσπάθεια, την αντίθεση ή τον αναγκασμό. Όταν είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την Πηγή, ή όπως την αποκαλούν οι Ταοϊστές, απλά το Τάο, τότε δεν χρειάζεται να εργαστούμε για τίποτα. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την απραξία. Η κατάσταση του Wu Wei δεν μας δίνει δικαιολογία για να καθίσουμε στο περιθώριο, παρατηρώντας την ζωή και σχολιάζοντας τις ενέργειες των άλλων. Αντ ‘αυτού, περιγράφει την εμπνευσμένη δράση ενός προσώπου που είναι γεμάτο με την ενέργεια της ζωής, και έχει αφιερώσει τις ενέργειές τους στον σκοπό που υποστηρίζει την Ενότητα. Αυτό το άτομο δεν σπαταλά ενέργεια, κινείται μόνο όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, και όταν αυτή έρθει, έχει στην διάθεσή του υπέροχη οξύνοια και μια φαινομενικά μαγική υποστήριξη.

Τα αρχαία ιδεογράμματα και σύμβολα που χρησιμοποιούνται στην κινεζική γλώσσα προσφέρουν τον πιο απλοϊκό τρόπο για να περιγράψουμε το wu wei. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι είναι το απλό σύμβολο του γιν γιανγκ. Η μία πλευρά είναι ενεργή, ή αρσενική, που αντιπροσωπεύει την ενέργεια της επέκτασης του εαυτού στον κόσμο, και η άλλη πλευρά του συμβόλου είναι η παθητική, η θηλυκή ενέργεια που προκαλεί την προς τα μέσα διαδρομή.

Όλη η κινεζική ιατρική, οι πολεμικές και εσωτερικές τέχνες από το Tai Chi μέχρι τον βελονισμό και τον διαλογισμό, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των αρσενικών και θηλυκών ενεργειών, το “κάνει” και “δεν-κάνει”.

2. Το σύμπαν δεν εργάζεται εναντίον σας

Δεν είμαστε στριμωγμένοι μεταξύ ουρανού και γης, είμαστε ο ουρανός και η γη. Για να εξασκήσουμε το wu wei, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι με την Ενότητα όλων των πραγμάτων. Αν και θα πρέπει να έχουμε σαφή όρια, όπως στα παιδιά δίνουμε ελεύθερη πρόσβαση να τρέξουν και να παίξουν μέσα στα όρια ενός όμορφου πάρκου, εμείς επίσης πρέπει να παραμείνουμε δεκτικοί στην αδυναμία και στα διδάγματα της. Μόλις νιώσουμε δεκτικοί και προστατευμένοι μπορούμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε την φύση και να αγκαλιάσουμε την συμπαντική ενέργεια, καθώς υποχωρεί ή ρέει. Από εκεί, μαθαίνουμε πότε πρέπει να προχωρήσουμε με αυτή την ενέργεια – υποχωρεί και ρέει σύμφωνα με τις δικές μας ενέργειες, σύμφωνα με την Ενότητα όλων των πραγμάτων. Μια απέραντη αίσθηση ελευθερίας έρχεται από τη γνώση ότι δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια στο σύμπαν και ότι ποτέ αυτό δεν εργάζεται εναντίον μας- μόνο εμείς μπορούμε να επιλέξουμε να εργαστούμε ενάντια στην ροή.

3. Οι φυσική δράση, δεν είναι η μόνη δράση

Μια άλλη αρχή του wu wei περιλαμβάνει τον ησυχασμό του διαρκώς απασχολημένου μυαλού μας. Ακόμη και αν δεν «κάνουμε» κάτι σωματικά, συχνά το μυαλό μας είναι πιο απασχολημένο από ποτέ. Wu Wei σημαίνει ότι δεν ησυχάζει μόνο το σώμα και οι δράσεις του, αλλά ο στόχος μας είναι να ηρεμήσει το μυαλό. Διαφορετικά, δεν γνωρίζουμε αν είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την συμπαντική ροή ή απλά ενεργούμε «απασχολημένοι» από τις ανάγκες του «εγώ», που τόσο μανιωδώς μας αρέσει να ακούμε.

Ακόμη και όταν διαλογιζόμαστε, το wu wei μας ενθαρρύνει να μην «διαλογιζόμαστε πάρα πολύ σκληρά.» Ίσως έχετε δει ένα παιχνίδι που υπάρχει σε διάφορα μουσεία των ΗΠΑ. Δύο άνθρωποι κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, στο κεφάλι τους φοράνε κορδέλες εφοδιασμένες με ηλεκτρόδια που καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα. Μεταξύ των παικτών είναι μια ομάδα μπάλες που μπορούν να μετακινούνται μόνο με τα κύματα του εγκεφάλου, μετρούμενα ως ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα μέσα από τις κορδέλες. Εάν ο ένας παίκτης διατηρεί μια κατάσταση χαλαρής ηρεμίας, ουσιαστικά ένα συνδυασμό άλφα και θήτα κυμάτων που παράγονται από τον εγκέφαλο όταν είμαστε χαλαροί, τότε μια μπάλα κινείται σε έναν σωλήνα και τοποθετείται σε ένα δοχείο. Ο παίκτης με τις περισσότερες «μπάλες», κερδίζει. Εκείνοι που προσπαθούν πάρα πολύ σκληρά, αποτυγχάνουν, όπως κάνουν αυτοί που δεν προσπαθούν αρκετά σκληρά. Ο συνδυασμός των άλφα και θήτα κυμάτων που δημιουργούνται από ένα μυαλό wu wei είναι αυτό που κερδίζει το παιχνίδι κάθε φορά.

Ο Lao Tzu συμβουλεύει ότι πρέπει να είμαστε ήσυχοι και άγρυπνοι, μαθαίνοντας να ακούμε τόσο την δική μας εσωτερική φωνή, όσο και τις φωνές του περιβάλλοντός μας με έναν δεκτικό τρόπο. Αυτό απαιτεί ένα ήρεμο και έξυπνο μυαλό.

4. Να είσαι ένα με το Τάο σημαίνει την αποδοχή της αλλαγής

Ένα βασικό στοιχείο του Ταοϊσμού και της πρακτικής του wu wei περιλαμβάνει την συνειδητοποίηση ότι υπάρχει μια αδιάλειπτη ροή αλλαγής στη φύση. Η αλλαγή αυτή διέπεται από νόμους που είναι αναλλοίωτοι, και σπάνια αντιληπτοί. Η καταπολέμηση των νόμων της αλλαγής θα είναι ένα σισύφειο έργο. Θα προσπαθούσαμε ποτέ να σταματήσουμε την αλλαγή των εποχών ή την άνοδο και την πτώση του ήλιου στον ορίζοντα; Μόλις παρατηρήσουμε την ροή των αλλαγών στη φύση, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αρχές του wu wei στη δική μας μεταμόρφωση. Από την στιγμή που είμαστε αναπόσπαστο μέρος της φύσης, θα αλλάξουμε αναλόγως. Γιατί να μην καλωσορίσουμε την αλλαγή αντί να την πολεμήσουμε;

5. Το αληθινό Wu Wei περιλαμβάνει άσκοπη περιπλάνηση

Ο Zhuangzi αναφέρεται σε ένα είδος ανθρώπου που υπάρχει στον κόσμο μας. που πολλοί από εμάς δεν έχουμε υπόψιν. Ο ίδιος τον αποκαλεί “Αυτός που ρέει”, ή πιο ποιητικά «Άσκοπος περιπλανητής.» Οι πολιτιστικές αξίες των περισσότερων από μας, συνοφρύωνονται για αυτόν τον άνθρωπο. Αν έχουμε «κανέναν σκοπό», συχνά θεωρείτε παθολογικό στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί ότι οι τρέχουσες αξίες μας, έχουν προωθήσει την αρμονία και την ισορροπία, είτε για το περιβάλλον είτε για το άτομο.

Στις Βασικές Γραφές του Zhuangzi, ο ίδιος δηλώνει, «μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναλογία ενός καλλιτέχνη ή τεχνίτη. Ο έμπειρος ξυλογλύπτης, ο έμπειρος κολυμβητής… δεν αναλογίζεται την πορεία της δράσης που θα πρέπει να πάρει. Οι ικανότητές του έχουν γίνει μέρος του εαυτού του και ενεργεί απλώς ενστικτωδώς και αυθόρμητα, χωρίς να ξέρει το γιατί, και επιτυγχάνει την επιτυχία. «Ο ίδιος περιγράφει περαιτέρω ένα φωτισμένο άτομο ως κάποιος που περιπλανιέται στην δημιουργία, απολαμβάνοντας τις νοστιμιές της, χωρίς να προσκολλάται πάνω τους.

Πηγή: awakengr.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας