Τα δικά μου φυτά από σπόρο | Οδηγίες για αρχάριους

0
397

Του Χρήστου Σαββίδη

Η διαδικασία αυτή είναι από τις σημαντικότερες ενός καλλιεργητή. Η αγωνία με την ικανοποίηση εναλλάσσονται και δημιουργεί και το αίσθημα της ολοκλήρωσης σε αυτούς που την κάνουν για πρώτη φορά. Είναι πλέον αυτάρκεις!

Βασικά, δεν βιαζόμαστε! Καλύτερα λίγο αργότερα παρά νωρίτερα…

Ξεκινάμε 8-9 βδομάδες πριν την μεταφύτευση τις πιπεριές και μελιτζάνες, 6-7 βδομάδες πριν τις ντομάτες και 4 βδομάδες πριν, τα καλοκυθοειδή (κολοκύθια, αγγουράκια κλπ.) Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται διαφορετικό χρόνο και για να φυτρώσουν οι σπόροι και για να αναπτυχθούν, δημιουργούν διαφορετικό ριζικό σύστημα και αν δεν μεταφυτευθούν στην κατάλληλη φάση, στρεσάρονται.

Οργάνωση του χρόνου

Ο χρόνος μεταφύτευσης, ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Αν δεν έχουμε κάποιον που γνωρίζει, ρωτάμε εκεί που θα πάρουμε το χώμα ή τον γεωπόνο της περιοχής. Σε γενικές γραμμές μεταφυτεύουμε αρχές Απρίλη νότια και τέλη στα βόρεια της χώρας.

Αν μεταφυτέψουμε νωρίτερα, πιο πιθανό είναι να χάσουμε παρά να κερδίσουμε. Το κάθε φυτό, αξίζει τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί.

Το χώμα

Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα, το οποίο φροντίζουμε μέχρι να το τελειώσουμε να μην χάσει την υγρασία του. Ανοίγουμε τελευταία στιγμή τον σάκο και τον κλείνουμε πάλι αμέσως αφού πάρουμε το χώμα μου χρειαζόμαστε. Δεν χρησιμοποιούμε χώμα από την αυλή, που περιέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά, σπόρους από αγριόχορτα, αυγά από έντομα και πιθανόν μύκητες.

Τα καρτελάκια

Τα καρτελάκια που γράφουμε τις ποικιλίες για να μην τα μπερδέψουμε, να μην είναι από χαρτί, γιατί με την υγρασία ξεβάφουν…

Προληπτικά μέτρα

Αν έχουμε κατασκευή τύπου θερμοκηπίου, πρέπει να την αποστειρώσουμε πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ψεκάζουμε με 2% οξιζενέ για να την καθαρίσουμε από κάθε μύκητα και την επόμενη μέρα με θερινό πολτό ή άλλο βιολογικό εντομοκτόνο για να εξαλείψουμε την πιθανότητα να αναπτυχθούν αφίδες. Ελέγχουμε συνεχώς για την ύπαρξη σαλιγκαριών που ακόμη και ένα μικρό, μπορεί να μας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Γλαστράκια

Δεν έχει σημασία τι θα χρησιμοποιήσουμε για γλαστράκια, όμως πρέπει να έχουν αρκετό χώρο και καλή αποστράγγιση. Μια καλή λύση είναι τα ποτήρια από φελιζόλ. Και χώρο έχουν αρκετό, αλλά και και το φελιζόλ προσφέρει επιπλέον προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης είναι απαραίτητο αν είναι χρησιμοποιημένα να τα αποστειρώσουμε με ένα διάλυμα 20% χλωρίνης.

Η διαδικασία

Τα γεμίζουμε με χώμα, το συμπιέζουμε, τοποθετούμε 2-3 σποράκια, σκεπάζουμε με χώμα και συμπιέζουμε ξανά.

Τα μικρά σποράκια (ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα) τα φυτεύουμε σε βάθος το πολύ ενός εκατοστού και τα μεγάλα λίγο βαθύτερα, ενώ τα πολύ μικρά ίσα που τα σκεπάζουμε ανακινώντας την επιφάνεια του χώματος.

Πότισμα

Επειδή το χώμα μας είναι ήδη υγρό, ποτίζουμε ελαφρά με ψεκαστήρα ή από χαμηλό ύψος. Ο λόγος είναι, ότι αν πέσει μεγάλη ποσότητα νερού, ανασηκώνει το χώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά και ο σπόρος μας να αλλάξει θέση και να χάσει την καλή επαφή, που είναι απαραίτητη. Τα ποτίζουμε για όλο το διάστημα που είναι στα γλαστράκια, όμως δίχως υπερβολές. Το χώμα πρέπει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα για να μην σαπίσουν. Φροντίζουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα τους και ο καλύτερος τρόπος είναι να παίρνουν το νερό από κάτω. Τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με νερό και τα επιτρέπουμε να τραβήξουν όσο θέλουν.

Ανάλογα με τις συνθήκες, ποτίζουμε ανά 2-3 μέρες. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν δεν έχουν αρκετή υγρασία ανασηκώνοντάς τα. Τότε είναι ελαφριά. Επειδή κατά κάνονα είναι σκεπασμένα με νάιλον η υγρασία ανακυκλώνεται, άρα δεν στεγνώνουν εύκολα. Αυτό βέβαια δεν είναι πολύ καλό, οπότε όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ανοίγουμε για να αεριστούν και να μειώνεται η ατμοσφαιρική υγρασία.

Zέστη και φως

Mέχρι να φυτρώσουν, δεν χρειάζονται φως, όμως από εκείνο το σημείο και μετά, τους είναι απαραίτητο. Οπότε κρατάμε τα γλαστράκια σε μέρος ζεστό και φωτεινό. Όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μικρότερη και η ανάπτυξη τους, ο δε παγετός είναι καταστροφικός.

Επειδή ο ζεστός αέρας ανεβαίνει ψηλά, πρέπει να τα έχουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε μέσα στον χώρο και καλό είναι να τα έχουμε σε κιβώτια φελιζόλ (ψαροκασέλες), γιατί βοηθάνε πολύ αφού δεν τα επηρεάζει ο ψυχρός αέρας που ανεβαίνει από κάτω.

Όταν έχει καλές μέρες με ήλιο, τα βγάζουμε για μερικές ώρες να τα δει και να τα “πιάσει” το αεράκι και αυτό όσο περνάει ο καιρός το κάνουμε για περισσότερες ώρες. Είναι σημαντικό, γιατί έτσι τα προετοιμάζουμε για το επόμενο στάδιο. Η δε κίνηση που τους προκαλεί ο αέρας δυναμώνει τους κορμούς τους.

Πρέπει να προσέξουμε και να έχουν αρκετό φως, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να κάνουν ψηλόλιγνους κορμούς, στην προσπάθεια τους να ψάξουν για να βρουν…

Στο στάδιο που έχουν ακόμη δυο φύλλα, είναι εύκολο αν θέλουμε να τα χωρίσουμε και να τα βάλουμε σε διαφορετικά γλαστράκια. Ο μονός τρόπος για να καταστραφούν, είναι να σπάσουμε το στέλεχος. Τρυφερά, γυρίζουμε ανάποδα το γλαστράκι και σπρώχνουμε από πίσω για να βγουν και να πέσουν στην χούφτα μας. Έτσι, μπορούμε όπου έχουν φυτρώσει περισσότερα από ένα σποράκια, να τα αξιοποιήσουμε. Και αργότερα μπορούμε να το κάνουμε, αλλά είναι πιο δύσκολο.

Όταν κοντεύει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους και μια εβδομάδα πριν την μεταφύτευση τα ραντίζουμε με 1% βορδιγάλειο πολτό.

Δεν έχουμε τις κολοκυθιές με τις ντοματιές και τα άλλα σολανώδη σε επαφή, αφού τα επηρεάζουν. Καλύτερα δε είναι, κάθε είδος να είναι χωριστά.

Μεταφύτευση

Καλό είναι να μεταφυτέψουμε τις ντομάτες όταν φτάσουν τους 15 πόντους και πριν ανθίσουν, γιατί η προσαρμογή τους θα είναι πιο δύσκολη. Γι αυτό και αποφεύγουμε να αγοράζουμε σπορόφυτα που έχουν ανθίσει. Πιο πιθανό είναι να χάσουμε, παρά να κερδίσουμε κάτι.

Τις πιπεριές όσο μικρότερες τις μεταφυτεύσουμε, τόσο πιο γρήγορα προσαρμόζονται και στις μελιτζάνες δεν έχει τόσο σημασία γιατί αργούν περισσότερο να ανθίσουν.

Όμως όταν τις μεταφυτέψουμε, πρέπει να τις κρατήσουμε καλυμμένες με πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου για όσο είναι δυνατό περισσότερο, για να τις προστατέψουμε από την βραδινή πτώση της θερμοκρασίας.

Καλή επιτυχία σε όλους!

Πηγή: Chris DePer

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας