Η έκθεση στα κοινά φυτοφάρμακα πριν από τη γέννηση ενός παιδιού και κατά το πρώτο έτος της ζωής του συνδέεται με ένα μικρό έως μέτρια αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης  που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The BMJ.

 

Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοινά φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η περιβαλλοντική έκθεση κατά την πρώιμη ανάπτυξή του αυξάνει τον κίνδυνο για Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στα παιδιά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, λοιπόν, αποφάσισαν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο. Έτσι, χρησιμοποίησαν εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν 2.961 ασθενείς με διάγνωση για Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Ανάμεσα τους βρίσκονταν 445 με ΔΑΦ που συνοδευόταν με διανοητική αναπηρία. Για την ολοκλήρωση της έρευνας επιστρατεύτηκαν επίσης επιπλέον 35.370 υγιείς ανθρώπους με ίδιο έτος γέννησης και φύλο ως ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1998 και 2010 στην Καλιφόρνια. Η αμερικανική αυτή πολιτεία είναι μια ιδιαίτερα γεωργική περιοχή.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα από το Καταστατικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων της Καλιφόρνια ενσωματώθηκαν σε ένα εργαλείο του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για την αξιολόγηση των προγεννητικών και των βρεφικών εκθέσεων σε 11 κοινώς χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα. Αυτά επελέγησαν λόγω της υψηλής συχνότητας χρήσης τους και των στοιχείων που δείχνουν τοξικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα σε παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μέτρια αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν σε διάφορα φυτοφάρμακα πριν από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής τους. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε αυτά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και διανοητική αναπηρία, που αντιπροσωπεύει την πιο σοβαρή πτυχή του φάσματος του αυτισμού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εδραιώσει συμπεράσματα. Οι ερευνητές επισημαίνουν και ορισμένους περιορισμούς της, όπως η εξάρτηση από τα αρχεία ασθενών για λεπτομέρειες σχετικά με τις διαγνώσεις και η αδυναμία εξέτασης κλινικών αποτελεσμάτων.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μελέτη αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχει ερευνήσει τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και τα φυτοφάρμακα. Τα ευρήματά της υποστηρίζουν τις προηγούμενες έρευνες στον τομέα αυτό, γι’ αυτό και αξιώνουν περαιτέρω μελέτες που θα διερευνούν τους βασικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του αυτισμού.

Τέλος, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της έκθεσης σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στόχος αυτών η προστασία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου ενός παιδιού.

Πηγή: ygeiamou.gr, bmj.com

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ζώντας σαν ξωτικό

Σχολιάστε

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας