«Τα καλά νέα για τον πλανήτη μας» είναι το νέο mini-αφιέρωμα της Όμορφης Ζωής για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές εξελίξεις. Κάθε τέλος του μήνα προβάλλουμε τα σημαντικότερα νέα από όλον τον κόσμο σχετικά με την οικολογία, την κλιματική αλλαγή, την καλλιέργεια, αλλά και οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη αφορά άμεσα το περιβάλλον. Επικεντρωνόμαστε στις σημαντικότερες θετικές περιβαλλοντικές εξελίξεις και σας προτρέπουμε να αναζητήσετε περισσότερα θετικά νέα για τον πλανήτη μας.

 

Veganuary 2021

Το Veganuary είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να γίνουν vegan για τον Ιανουάριο και να συνεχίσουν, αν το επιθυμούν, και τον υπόλοιπο χρόνο. Ο θεσμός που ξεκίνησε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε φέτος αλματώδη επιτυχία φτάνοντας σχεδόν τους 600,000 συμμετέχοντες σε όλον τον κόσμο.

Η επίδραση των συμμετεχόντων από όλα τα έτη της καμπάνιας συνέβαλε στο να σωθούν 3,4 εκατομμύρια ζώα και να εξοικονομηθεί νερό (το νερό που απαιτείται για την παραγωγή ενός μοσχαρίσιου μπιφτεκιού είναι ίσο με 60 ντους!).

Όσοι συμμετείχαν στο Veganuary βοήθησαν, επίσης, στο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αυτό διότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος, οι συμμετέχοντες βοήθησαν στην προστασία των οικότοπων των άγριων ζώων αφού κάθε χρόνο καταστρέφονται 75 εκατομμύρια στέμματα δασικής έκτασης, κυρίαρχα εξαιτίας της κτηνοτροφίας.

(Πηγή φωτογραφίας: https://www.instagram.com/p/CKxeThmB0d_/)
Πηγή: https://veganuary.com/

Διαβάστε ακόμη:
Veganuary | Η μετάβαση στη vegan διατροφή (βίγκαν) μπορεί ΤΩΡΑ να γίνει μαζί με χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο
Ακούστε σε ηχητικό:
Podcast | Veganuary | Μετάβαση στη vegan διατροφή #2

Ξεκινά η καλλιέργεια ξύλινων τραπεζιών σε εργαστήρια

Καλά ακούσατε! Σύμφωνα με τον Luis Fernando Velásquez-García, ερευνητή στο ΜΙΤ, με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να δημιουργήσουμε εργαστηριακό κρέας από κύτταρα ζώων, θα μπορούμε σύντομα να παράγουμε ξύλινα τραπέζια από τα κύτταρα των φυτών. Τα φυτικά κύτταρα είναι παρόμοια με τα βλαστοκύτταρα, υπό την έννοια ότι μπορούν να γίνουν οτιδήποτε με το οποίο έρθουν σε επαφή. Με τη βοήθεια ορμονών οι επιστήμονες ήλεγξαν την ανάπτυξη της οργανικής πολυμερούς λιγνίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την σταθερότητα του ξύλου και έτσι σύντομα θα μπορούν να παραχθούν αντικείμενα με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Πηγή: https://www.sustainability-times.com/green-consumerism/we-could-grow-wooden-tables-in-the-lab-to-save-forests/

Στα σκαριά η παγκόσμια δορυφορική απεικόνιση των κοραλλιογενών υφάλων

Τον Οκτώβριο του 2020 Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν κοραλλιογενή ύφαλο που ξεπερνά σε μήκος τον πύργο του Άιφελ, εύρημα που αποδεικνύει το πόσο λίγα γνωρίζουμε για το βυθό των ωκεανών. Ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Vulcan, εκκινούν τώρα πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τρόπου προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων από τη θέρμανση των θαλασσών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι δορυφόροι της Γης θα αποτυπώσουν με κάθε λεπτομέρεια ολόκληρη την επιφάνεια της γης και θα παράγουν χάρτες που θα καταγράφουν τα βάθη των υφάλων και τη θέση τους. Το έργο στοχεύει στη χαρτογράφηση του 100% των υφάλων του κόσμου μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Πηγή: https://www.unep.org/news-and-stories/story/plan-map-every-coral-reef-earth-space

Μαίρη Μαρινοπούλου

Ακούστε το άρθρο σε ηχητικό: Podcast | Τα καλά νέα του πλανήτη μας | Ιανουάριος 2021

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας