Τα νέα βιβλία για τα παιδιά δεν μιλούν για πριγκίπισσες και νεράιδες. Διηγούνται τις πραγματικές περιπέτειες της Φρίντα Κάλο, της Μαρί Κιουρί, της Κοκό Σανέλ και της Αμέλια Έρχαρτ.

 

Aυτές είναι οι ηρωίδες στα νέα βιβλία για τα παιδιά, που απομακρύνονται από τον κόσμο της φαντασίας και στρέφουν το βλέμμα τους σε αληθινές ιστορίες γυναικών και αντρών.

Τα νέα παραμύθια γεμίζουν μικρούς και μεγάλους με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας.

Ένα από τα βιβλία που έδωσαν το έναυσμα είναι, αναμφίβολα, οι «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες.Η ζωή 100 σπουδαίων γυναικών» (εκδ. Ψυχογιός). Αυτό το βιβλίο-φαινόμενο, των Elena Favilli και Francesca Cavallo, κυκλοφόρησε μετά την επιτυχή χρηματοδότησή του στο Kickstarter. Πρόκειται για μια πλατφόρμα crowdfunding, δηλαδή ουσιαστικά η έκδοσή του στηρίχθηκε οικονομικά από τους ίδιους τους αναγνώστες.

νέα βιβλία

Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο αληθινό στολίδι για την παιδική βιβλιοθήκη. Μέσα από σύντομα κείμενα και υπέροχη εικονογράφηση φέρνει τους αναγνώστες σε επαφή με τη Μαρία Κάλας, την Τζέιν Όστιν, την Εβίτα Περόν, τη Γιόκο Όνο, συνολικά εκατό γυναίκες που έβγαλαν γλώσσα στα στερεότυπα και έκαναν τη διαφορά στην εποχή τους.

Αφού μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες και σάρωσε στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου, ήταν σχεδόν αναπόφευκτη η κυκλοφορία του «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες 2» (εκδ. Ψυχογιός). Το βιβλίο αυτό μόλις βγήκε και στα ελληνικά για να μας συστήνει πολλές ακόμα προσωπικότητες, από τη Νεφερτίτη μέχρι την Μπιγιονσέ και από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Μια άλλη καλαίσθητη παιδική σειρά στην ίδια φιλοσοφία, προσιτή ακόμα και σε νήπια, είναι τα «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες» (εκδ. Παπαδόπουλος). Η σειρά αυτή έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

νέα παιδιά

Οι τρεις πρώτοι τίτλοι μας παρουσιάζουν τη Μαρί Κιουρί, την Αγκάθα Κρίστι και την Κοκό Σανέλ. Ενώ οι νεοεμφανιζόμενες εκδόσεις Φουρφούρι έφεραν στην Ελλάδα την ιστορία της Αμέλια Έρχαρτ, της πρώτης γυναίκας πιλότου. Οι περιπέτειες της έχουν επίσης προσαρμοστεί και για πολύ μικρές ηλικίες, στο βιβλίο «Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει».

νέα παιδιά

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα μικρά κορίτσια που νιώθουν φόβο απέναντι στις μεγαλύτερες επιθυμίες τους. Είναι γεγονός, έχουν να αντιμετωπίσουν τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες λιγότερο έξυπνες και ικανές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Και τα αγόρια όμως υποφέρουν από αμφιβολίες, φόβους, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Με αυτή τη λογική, οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν το παιδικό βιβλίο «Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο. Γιορτάζουμε την ισότητα, παρουσιάζοντας 50 ενδιαφέρουσες προσωπικότητες», που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Μοντεσσόρι αλλά και στον Πάμπλο Πικάσσο, στην Άννα Φρανκ αλλά και στον Ντέιβιντ Μπόουι.

νέα παιδιά

Στα νέα παραμύθια, η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Ποιος να το φανταζόταν, στην εποχή που η γυναίκα προοριζόταν μόνο για οικογένεια και νοικοκυριό, ότι κάποια θα τολμούσε να κατακτήσει τους αιθέρες;

Υπάρχουν αληθινοί ήρωες που κάνουν τα μαγικά τους χωρίς ξόρκια και φίλτρα, μόνο με πάθος και ανοιχτό μυαλό.

Δείτε μια παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες».

Πηγή: womantoc.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας