Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Στην εποχή μας, η κατάθλιψη δυστυχώς αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές διάθεσης συχνά καταφεύγουν στις εναλλακτικές θεραπείες και την μάλαξη, ως συμπληρωματικά ή εναλλακτικά μέσα αντιμετώπισης.

Κατανοώντας την κατάθλιψη

Κατ’ αρχήν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα για την κατάθλιψη. Πολλοί συγχέουν την κατάθλιψη με την μελαγχολία ή την θλίψη. Η αλήθεια είναι ότι η βαριά κατάθλιψη, έτσι όπως ορίζεται κλινικά, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από έναν ειδικό. Συνήθως, τα άτομα που απευθύνονται σε έναν massage therapist για να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση, εν γένει πάσχουν από μελαγχολία, θλίψη ή μια ήπια κατάθλιψη.

Τα οφέλη της μάλαξης

Η μάλαξη μπορεί να στηρίξει το άτομο που διανύει μια περίοδο παροδικής θλίψης εξαιτίας ενός ατυχούς γεγονότος, αφού αποδεδειγμένα βελτιώνει την διάθεση. Η ψυχική γαλήνη που χαρίζει το μασάζ, μπορεί να προσφέρει στο άτομο την αποστασιοποίηση που χρειάζεται για να δει το πρόβλημά του καθαρότερα, ή απλώς από μια άλλη σκοπιά.

Συχνά, η θλίψη, ειδικά όταν είναι χρόνια, αλλοιώνει την στάση του σώματος του ατόμου. Κλασικά, ο αυχένας, οι ώμοι και οι μύες ανάμεσα στις ωμοπλάτες (ρομβοειδείς κτλ.) είναι σφιγμένοι και συρρικνωμένοι. Οι κοιλιακοί μύες και το διάφραγμα είναι σφιγμένα, με επακόλουθο να δυσχεραίνεται η αναπνοή. Επειδή αυτός ο μυϊκός σπασμός μπορεί να επηρεάσει και την θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το άτομο μπορεί να εμφανίζει κύφωση. Συχνά, ο βαθμός κύφωσης είναι ανάλογος με την ψυχική διαταραχή, αλλά και με την χρονιότητά της.

Το μασάζ (ειδικά αν περιέχει διατάσεις όπως αυτές του thai massage) μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανατομικής διαταραχής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας «ενάρετος κύκλος», αφού η βελτίωση της στάσης βελτιώνει και την αυτοεικόνα του ατόμου. Επίσης, καθώς λύνεται ο μυϊκός σπασμός στον κορμό, το άτομο θα αναπνέει καλύτερα και θα αισθάνεται πιο «ζωντανό» και ευδιάθετο. Η μάλαξη στην κοιλιακή χώρα εν γένει βελτιώνει και την πέψη, που συχνά είναι διαταραγμένη στο καταθλιπτικό άτομο.

Να επισημάνουμε ότι ο πόνος ενίοτε λειτουργεί και αντίστροφα – δηλαδή, το άτομο που υποφέρει από χρόνιο πόνο (π.χ. ινομυαλγία) συχνά υποφέρει από διαταραχές διάθεσης εξαιτίας του πόνου. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να δέχονται μασάζ (φυσικά, ενδεχομένως και σε συνδυασμό με τα σκευάσματα που θα έχει υποδείξει ο ιατρός).

Κλινικές μελέτες

Ασφαλώς, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για την επίδραση της μάλαξης στην ψυχολογία. Π.χ., σε μια μελέτη στην οποία μετείχαν 500 άτομα (και των δύο φύλων) που έπασχαν από κατάθλιψη ή στρες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις τιμές της κορτιζόλης (ορμόνη η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί υπεργλυκαιμία και απώλεια μυϊκής μάζας, και δρα ανοσοκατασταλτικά) πριν και αμέσως μετά το μασάζ, και διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωθεί κατά 53%. Επίσης, το μασάζ αύξησε τις τιμές της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστές που συντελούν στην ευδιαθεσία).

Κατανοώντας τους περιορισμούς των εναλλακτικών θεραπειών

Φυσικά, πολλά άτομα πάσχουν από σοβαρές, χρόνιες μορφές διαταραχές διάθεσης. Σε αυτά τα άτομα, η θλίψη δεν πυροδοτείται από ένα συγκεκριμένο γεγονός. Συχνά λαμβάνουν φαρμακοθεραπευτική και / ή ψυχοθεραπευτική αγωγή, την οποία ο massage therapist οφείλει να ενθαρρύνει τον ασθενή να συνεχίσει.

Ο εναλλακτικός θεραπευτής δεν κάνει διάγνωση, εφόσον δεν έχει λάβει ανάλογη εκπαίδευση. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγει την παροχή συμβουλών σε ένα τέτοιο άτομο, παρεκτός αν είναι ψυχοθεραπευτής / ψυχίατρος, ενώ παράλληλα οφείλει να προτείνει στον ασθενή να επισκεφθεί έναν ειδικό, ιδίως αν ο ασθενής αναφέρει αυτοκτονικές τάσεις ή παραισθήσεις και δεν τυγχάνει ανάλογης αγωγής.

Επίλογος
Εν κατακλείδι, το μασάζ βελτιώνει την διάθεση και την στάση του σώματος, και μας βοηθάει να χαιρόμαστε την ζωή περισσότερο!

Μπορείτε να αναπαράξετε το άρθρο, αρκεί να αναφέρεται: Copyright (C) Ελευθερία Μαντζώρου, και να παρατίθεται το link της πηγής.

Πηγή: Flow – Wellness & Training

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.