Ο οπτιμισμός αποτελεί αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων για πολλά χρόνια. Επηρεάζει την πνευματική και σωματική υγεία μας και αποτελεί βασικό παράγοντα για την ποιότητα της ζωής μας.

 

Οτρόπος με τον οποίο ένα άτομο βλέπει τις τρέχουσες και μελλοντικές εμπειρίες του παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα αναπτύξει ψυχικές διαταραχές ή ακόμα και σωματικές ασθένειες.

Οι οπτιμιστές είναι πιο πιθανό να δουν τη θετική πλευρά σε μια πρόκληση ή σε μια αγχωτική κατάσταση. Για τους οπτιμιστές οι συγκρούσεις και το στρες αποτελούν ένα τρόπο τινά εργαλείο πλοήγησης με το οποίο αναγνωρίζουν τη θετική πλευρά της κάθε εμπειρίας και δεν παγιδεύονται σε τίποτα αρνητικό.

Οι έρευνες εξάλλου έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κρατούν μια οπτιμιστική στάση απέναντι στην καθημερινότητα έχουν συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τους πεσιμιστές.

Παρότι οι μέχρι σήμερα μελέτες δεν είναι ξεκάθαρες όσον αφορά το ερώτημα, γιατί ο οπτιμισμός βοηθά στην πνευματική και σωματική υγεία, μερικές σχετικές υποθέσεις έχουν ως εξής:

  • Για παράδειγμα ο οπτιμισμός φαίνεται ότι συνδέεται με ανθρώπους που έχουν περισσότερο υγιείς συμπεριφορές.
  • Οι άνθρωποι που είναι οπτιμιστές επιδεικνύουν περισσότερο προσαρμοστικές συμπεριφορές που τους βοηθούν να ξεπερνούν αγχωτικά συμβάντα.
  • Οι οπτιμιστές χρησιμοποιούν επίσης πιο αποτελεσματικές γνωστικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων της μεγαλύτερης ψυχολογικής ευελιξίας, των περισσότερων ικανοτήτων στην επίλυση προβλημάτων και των καλύτερων δυνατοτήτων όσον αφορά την ακριβή ανάλυση των αρνητικών εμπειριών. (Conversano, et. al., 2010).

Ο οπτιμισμός σχετίζεται με την τάση του ανθρώπου να έχει ελπίδα, καθώς επίσης και με την πίστη του ότι ζούμε σε έναν όμορφο και όχι μίζερο κόσμο.

Οι οπτιμιστές διατηρούν τη θετική οπτική τους στην καθημερινότητα τους. Αυτή η στάση τους βοηθά να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και να μεγαλύτερες αντιστάσεις απέναντι στο στρες. Ο οπτιμισμός τους κατευθύνει εξάλλου στην υιοθέτηση αποτελεσματικότερων στρατηγικών αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων.

Οι οπτιμιστές σε σχέση με τους πεσιμιστές έχουν τους ακόλουθους κοινούς τρόπους σκέψης:
  • πιστεύουν ότι οι αρνητικές εμπειρίες δεν είναι συνεχείς, ότι ένα δυσάρεστο συμβάν δεν θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά
  • πιστεύουν ότι οι αρνητικές εμπειρίες δεν τους αφορούν
  • πιστεύουν ότι οι αρνητικές εμπειρίες δεν επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής τους, μπορούν δηλαδή να ξεχωρίζουν ένα περιστατικό από τα υπόλοιπα γεγονότα
  • πιστεύουν ότι οι θετικές εμπειρίες είναι εφικτές
  • πιστεύουν ότι τα θετικά συμβάντα είναι πιο συχνά από τα αρνητικά
  • πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν και να ξεφορτώνονται τις αρνητικές εμπειρίες
Συνεπώς, πως σχετίζονται τα παραπάνω με την εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς;

Από τη στιγμή που ένας από τους βασικούς σκοπούς της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς (ABA) είναι να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, η ενθάρρυνση του οπτιμισμού αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο προς τη σωστή αυτή κατεύθυνση. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο οπτιμισμός ως στάση ζωής βελτιώνει την ποιότητα της.

Άλλος ένας λόγος που ο οπτιμισμός συνδέεται με την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς είναι ότι πολλοί γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν απευθυνθεί σε εκείνους να αναπτύξουν συμπεριφορές αυτοδιαχείρισης που θα τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την οποιαδήποτε κατάσταση. Επιπλέον, συχνά εστιάζουν στο να τους μάθουν να εξετάζουν το πιθανό αποτέλεσμα των συμπεριφορών τους.

Ενθαρρύνοντας μια οπτιμιστική προοπτική, όπως είναι η αναγνώριση των θετικών εμπειριών και της λύσης των προβλημάτων μέσα από τις αρνητικές καταστάσεις, οι γιατροί βοηθούν τους άλλους στην ανάπτυξη ικανοτήτων αυτοδιαχείρισης που διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα τους.

 

Συγγραφέας: Heather Gilmore, MSW, BCBA

Η Heather Gilmore  είναι κοινωνική λειτουργός, πιστοποιημένη αναλύτρια συμπεριφοράς (Board Certified Behavior Analyst – BCBA) και συγγραφέας. Ενδιαφέρεται κυρίως για θέματα που αφορούν  τους γονείς, τα παιδιά, τις οικογένειες, την προσωπική ανάπτυξη, την υγεία, την ευζωία, την εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς, τον αυτισμό, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.

Πηγή: pro.psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας