Τα εγκεφαλικά κύτταρα βοηθούν να ξεχαστούν οι αναμνήσεις μας στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμπέρανε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και ελπίζει ότι τα ευρήματα της θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της νόσου Αλτζχάιμερ.

 

‘Οταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας ξεκαθαρίζει τις αναμνήσεις που δημιουργήσαμε όσο ήμασταν ξύπνιοι, αποφασίζοντας ποιες θα κρατήσει και ποιες θα απορρίψει. Η λήθη είναι μια ενεργής διαδικασία, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, που επισημαίνουν ότι άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια του ύπνου μας.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (Rapid Eye Movement ή αλλιώς ενεργός ύπνος), την ώρα που ονειρευόμαστε ένα συγκεκριμένο νευρικό κύτταρο μας βοηθά να ξεχάσουμε όσα ζήσαμε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ύπνος REM γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Οι ερευνητές καταπιάστηκαν με τους νευρώνες MCH που περιέχουν μελανίνη και βρίσκονται στην υποθάλαμο του εγκεφάλου, για τους οποίους παρελθούσες έρευνες είχαν βρει ότι επηρεάζουν τον ύπνο REM.  Συγκεκριμένα μελέτησαν τα κύτταρα MCH στα ποντίκια και βρήκαν ότι το 52.8 αυτών ήταν ενεργά στη διάρκεια του ύπνου REM. Όταν τα ποντίκια ήταν ξύπνια το ίδιο ποσοστό έπεφτε στο 35%.

Ταυτόχρονα «ανοιγόκλεισαν» τους νευρώνες MCH στη διάρκεια τεστ μνήμης και είδαν ότι αυτοί έστελναν μήνυμα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου για να σταματήσει να δημιουργεί αναμνήσεις.

Όπως τόνισε στο περιοδικό Newsweek ο συν-συγγραφέας της μελέτης Thomas Kilduff, διευθυντής του Κέντρου Νευροεπιστήμης στο επιστημονικό ινστιτούτο SRI International, η ερευνητική ομάδα εξεπλάγην όταν διαπίστωσε ότι τα ποντίκια είχαν καλύτερη απόδοση στις δοκιμές εκμάθησης και μνήμης, όταν τα κύτταρα MCH ήταν σε αναστολή.

«Αυτό το αποτέλεσμα μας δείχνει ότι η ενεργοποίηση των νευρώνων MCH μπορεί να επηρεάσει τη σταθεροποίηση της μνήμης, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι νευρώνες MCH μπορεί να διευκολύνουν τη λήθη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: newsweek.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας