Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πράσινο περιβάλλον έχουν έως και 55% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή τους. Αυτό αποδεικνύει νέα μελέτη του πανεπιστημίου Άαρχους της Δανίας, η οποία δίνει έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού πράσινων και υγιών πόλεων στο μέλλον.

 

Ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα από το 1985 έως το 2013, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Άαρχους χαρτογράφησαν την παρουσία πράσινου γύρω από τα σπίτια, στα οποία ζούσαν παιδιά, περίπου ενός εκατομμυρίου Δανών. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας εκ των 16 διαφορετικών ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση PNAS, δείχνει ότι τα παιδιά που περιβάλλονται από μεγάλες ποσότητες πρασίνου στην παιδική τους ηλικία έχουν έως 55% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής. Το ποσοστό αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι παραμένει αναλλοίωτο ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η αστικοποίηση ή και το οικογενειακό ιστορικό ψυχικών προβλημάτων.

Ολόκληρη η παιδική ηλικία πρέπει να είναι πράσινη

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από παλαιότερες έρευνες ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο συχνός θόρυβος και η ρύπανση του αέρα, οι λοιμώξεις και η φτώχεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής. Από την άλλη πλευρά άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι χώροι πρασίνου σε μια περιοχή δημιουργούν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Αυξάνουν επίσης τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των κατοίκων και βελτιώνουν τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να έχουν αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας ψυχικής διαταραχής μειώνεται όσο περισσότερο περιβάλλεται κανείς από πράσινο από τη γέννηση του έως την ηλικία των δέκα ετών. Συνεπώς, η παρουσία πρασίνου κατά την παιδική ηλικία είναι τρομερά σημαντική». Αυτό δήλωσε η ερευνήτρια Κριστίν Έγκεμαν από το τμήμα Βιοεπιστήμης του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου στο πανεπιστήμιο Άαρχους

Και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά με την έρευνα αυτή «αυξάνονται πλέον οι ενδείξεις πως το φυσικό περιβάλλον παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την ψυχική υγεία από ότι είχε θεωρηθεί μέχρι σήμερα».

Πράσινες και υγιείς πόλεις

Η παραπάνω γνώση έχει σημαντικές επιπτώσεις στον βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό. Κι αυτό γιατί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον στις πόλεις.

«Η σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και πρόσβασης σε πράσινο χώρο στις τοπικές κοινότητες είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ακόμη περισσότερο στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Κι αυτό για να εξασφαλιστούν πράσινες και υγιείς πόλεις και να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των κατοίκων τους στο μέλλον», καταλήγει ο συν-συγγραφέας της έρευνας καθηγητής Χενς – Κριστιαν Σβένινγκ από το πανεπιστήμιο Άαρχους.

Πηγή: neurosciencenews.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας