Τα πιο iconic αρχιτεκτονικά έργα στην Αθήνα και με τον όρο iconic εννοούμε τη μεγαλοπρέπεια και τη διατήρηση της φήμης τους μέσα στο χρόνο.

 

Τουρίστες και μη θα συμφωνήσουν ότι η Αθήνα είναι μια από τις πιο μοναδικές εκδρομές στην Ευρώπη που μένουν αξέχαστες αλλά και ένας τόπος με μοναδικά αρχιτεκτονικά έργα.

Στην Αθήνα υπάρχουν αρχιτεκτονικά πετράδια τόσο από την κλασική ελληνική όσο και από την ρωμαϊκή περίοδο και φυσικά σύγχρονα και νεοκλασικά αρχιτεκτονικά κτήρια. Δείτε παρακάτω κάποια από αυτά.

Ακρόπολη

Είναι αδύνατο να γραφτεί ένα άρθρο για τα πιο iconic αρχιτεκτονικά έργα στην Αθήνα και να μην αναφερθεί η Ακρόπολη.

Πάνω από την πόλη, σε ένα βραχώδες λόφο, στέκει εμβληματικά ο Παρθενώνας, ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης, από την οποία πήρε και το όνομά της. Φυσικά υπάρχουν και άλλα μνημεία που αποτελούν στο σύνολο την Ακρόπολη και περιλαμβάνουν τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης.

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει σχεδιαστεί από τον Μπερνάρ Τσουμί και τον Μιχαήλ Φωτιάδη και ολοκληρώθηκε το 2009. Το νέο μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα.

Το κτήριο οικοδομήθηκε πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης και γι’ αυτό υποστηρίζεται με πάνω από 100 κολώνες. Οι επάνω όροφοι είναι κατασκευασμένοι από γυάλινους τοίχους, οι οποίοι επιτρέπουν στο άπλετο φυσικό φως της Αθήνας να εισχωρήσει μέσα. Στην Πινακοθήκη του Παρθενώνα μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα που προσφέρει στην Ακρόπολη αλλά και τη σύγχρονη πόλη της Αθήνας.

Μια διαδραστική ιδιωτική ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος για να το απολαύσετε. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και θα γίνετε ένας αρχαίος Αθηναίος πολίτης για μια μέρα. Αυτήν αλλά και όμοιες εναλλακτικές ξεναγήσεις στην Αθήνα διοργανώνουν οι Greek TravelTellers, μια ομάδα με πρωτότυπες ιδέες ξενάγησης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνώντας μαζί τους.

Νεοκλασική Τριλογία Αθηνών: Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Βιβλιοθήκη

Στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν τρία νεοκλασικά κτήρια, που περιλαμβάνουν Ρωμαϊκά, αρχαία Ελληνικά και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Ακαδημία Αθηνών.

Οι εντυπωσιακές αυτές κατασκευές χτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από δύο Βαυαρούς αρχιτέκτονες, τους Θεόφιλος Χάνσεν και Ερνέστος Τσίλλερ. Με τον δεύτερο να έχει επιμεληθεί και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Το νεοκλασικό στυλ, εκείνη την εποχή, ήταν μια προσπάθεια σύνδεσης της σύγχρονης Ελλάδας με το κλασικό παρελθόν της. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τα μεγαλοπρεπή και κομψά κτήρια που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μέχρι και σήμερα.

Βέβαια, εκτός από τα iconic αρχιτεκτονικά έργα, η περιοχή διαθέτει και υπέροχες επιλογές για διασκέδαση. Δοκιμάστε ελληνική ή διεθνή κουζίνα και αναζητήστε ένα από τα αμέτρητα wine bar με την πληρέστερη wine list της Αθήνας και γνωρίστε τα καλά ελληνικά κόκκινα κρασιά. Περπατήστε στην Πανεπιστημίου και απολαύστε τις ηλιόλουστες μέρες χαζεύοντας τις πανέμορφες βιτρίνες αυτού του πολυσύχναστου δρόμου.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ο Ρέντσο Πιάνο είναι εκείνος που σχεδίασε αυτό το οικολογικά βιώσιμο και εξαιρετικό, αστικό συγκρότημα. Στο χώρο του ΚΠΙΣΝ έχουν πλέον μεταφερθεί από το φθινόπωρο του 2017 η  Εθνική Λυρική Σκηνή και η  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Ένα αρχιτεκτονικό έργο εντελώς μοντέρνο και μινιμαλιστικό, το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε μια τεχνητή πλαγιά. Επίσης το πολιτιστικό ίδρυμα περιβάλλεται από ένα όμορφο πάρκο και μια τεχνητή λίμνη.

Αυτός ήταν λοιπόν ο αρχιτεκτονικός οδηγός για την Αθήνα που είχαμε να σας προτείνουμε. Ελπίζουμε να μάθατε κάτι νέο μέσα από αυτό το άρθρο αλλά και να επισκεφθείτε τα πιο iconic αρχιτεκτονικά έργα στην Αθήνα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας