Της Ελευθερίας Μαντζώρου
Την τελευταία περίοδο, ειδικά στα social media, κυκλοφορούν διάφορα άρθρα σχετικά με την τάχατη εκπληκτική αποτελεσματικότητα κάποιου βοτάνου ενάντια στην επάρατη νόσο, και μάλιστα εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πόσο ευσταθούν όλα αυτά.
Κατά καιρούς εμφανίζεται στο Facebook και / ή σε διάφορα ιστολόγια, κάποιο άρθρο για την θεραπεία του καρκίνου με κάποιο φυσικό συστατικό, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από φράσεις τύπου «δείτε τι μας κρύβουν, σοκ και δέος», κτλ.
Σε ένα βότανο μπορεί να αποδοθούν φαρμακευτικές ιδιότητες είτε βάσει πολυετούς παράδοσης (π.χ. Αγιουρβέντα, Κινεζική ιατρική), είτε κατόπιν in vitro (εργαστηριακές) ή in vivo (σε ζωντανούς οργανισμούς) μελέτες. Βέβαια, όταν μια αρχαία παράδοση ισχυρίζεται κάτι για τις ιδιότητες ενός φυτού, κάποια ομάδα επιστημόνων σπεύδει άμεσα να το τεκμηριώσει με κλινικές μελέτες, συνήθως επιβεβαιώνοντας την παράδοση.
Οι περισσότερες μελέτες για τον καρκίνο διεξάγονται in vitro, που σημαίνει ότι μια ποσότητα καρκινικών κυττάρων τοποθετούνται σε ένα τρυβλίο Petri, και έπειτα εκτίθενται στα ενεργά συστατικά του φυτού. Πολλά βότανα έχουν εξοντώσει απόλυτα in vitro όλα τα καρκινικά κύτταρα (π.χ. κουρκουμάς, λιβάνι, μύρρο, κ.α.). Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι δίσκος σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Είναι ένα περίπλοκο βιολογικό, ζωντανό σύστημα, συχνά με απρόβλεπτη συμπεριφορά. Επομένως, είναι ολότελα λάθος να λέμε κατηγορηματικά ότι ένα φυτό θεραπεύει τον καρκίνο (και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – π.χ. σε 40 ημέρες!) βάσει μιας in vitro μελέτης.
Έχουν διεξαχθεί και κάποιες in vivo μελέτες. Ένα φυτό που φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο, είναι το μαύρο κύμινο (Nigella sativa). Μπορείτε να δείτε εδώ τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί. Επίσης, είναι επιβεβαιωμένο βάσει κλινικών ερευνών, ότι η τακτική κατανάλωση ορισμένων μπαχαρικών συντελεί τα μέγιστα στην πρόληψη του καρκίνου.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι δεν έχουν όλοι οι τύποι καρκίνου την ίδια πρόγνωση. Π.χ. ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί, με συμβατικά μέσα, σχετικά εύκολα, ενώ άλλες νεοπλασίες, όπως αυτές που πλήττουν το πάγκρεας ή το ήπαρ, δεν έχουν καλή πρόγνωση. Επομένως, όταν αναφερόμαστε στον «καρκίνο», πρέπει να προσδιορίζουμε τον τύπο του, καθώς και το στάδιο (βαθμό διήθησης) του.
Αυτές οι γενικεύσεις και οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του τύπου «στίψε λίγο λεμονάκι στο μελάνωμα και θα γίνεις καλά», μόνο ζημιά κάνουν στις εναλλακτικές θεραπείες. Η βοτανοθεραπεία είναι ένας τεράστιος κλάδος, που μετά την απαιτούμενη εξειδίκευση, απαιτεί συνεχή, κοπιαστική μελέτη και ενημέρωση για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, τις συνεχείς έρευνες και την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Μέχρι και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει ειδική σχολή για τις εναλλακτικές θεραπείες.
Συνιστώ σε όλους να είναι επιφυλακτικοί και να διασταυρώνουν πηγές.
Πηγή: Flow- Wellness & Training
- Πρώτες βοήθειες με βότανα για το καλοκαίρι - 13/07/2022
- Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για το καλοκαίρι - 14/06/2022
- Φυτικά έλαια και αντηλιακή προστασία - 27/05/2022