Τάντρα + Επίγνωση | Η Vipassana της αγάπης!

0
1309

Έχετε ποτέ σκεφτεί ή νιώσει ότι το να κάνετε έρωτα μπορεί να είναι κάτι επαναλαμβανόμενο, βαρετό, ή να σας αγχώνει;

Γιατί θα πρέπει μια εντελώς φυσική πράξη να γίνει πηγή άγχους;

 

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας κάποια ανησυχία σε σχέση με τη σεξουαλικότητα.

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι αυτή η ανησυχία προκαλείται από το άγχος απόδοσης, την ανασφάλεια για να φτάσουμε στη στύση ή τον οργασμό ή από τον φόβο της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Στην πραγματικότητα, αυτά δεν είναι οι αιτίες αλλά τα συμπτώματα μιας γενικότερης κατάστασης στρες με την οποία ζούμε τα πάντα στη ζωή.

Στην σύγχρονη κοινωνία, οδηγούμαστε από μια συνεχή ένταση προς τους μελλοντικούς στόχους, προς κάτι που πρέπει να βελτιωθεί, προς το να παίρνουμε όλο και περισσότερα όλο και γρηγορότερα.

Έτσι, ακόμη και το σεξ έγινε τώρα μέρος αυτής της συνεχούς αναζήτησης προς τα έξω, στο μέλλον, στο «έξω – από – εμένα». Εν ολίγοις, έχουμε χάσει την ικανότητα να μένουμε συνειδητοί στο εδώ – και – τώρα.

Με αυτόν τον τρόπο η σεξουαλικότητα χάνει τη φυσικότητά της και γίνεται μια νοητική πράξη.

Αντί να απολαμβάνουμε πλήρως όλο το εύρος των σωματικών αισθήσεων και ενεργειακών εκφράσεων που εκδηλώνονται στο εδώ – και – τώρα κάνοντας έρωτα, προβάλλουμε τους εαυτούς μας στο μυαλό, στη φαντασία, σε κάτι αφηρημένο που θα θέλαμε να πετύχουμε, το οποίο ενδέχεται να συμβεί, ή το οποίο ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Και με αυτή την ένταση, αντί να χαλαρώνουμε στην οικειότητα, μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο έντασης.

Αυτή η κατάσταση του συνεχούς άγχους, δυστυχώς, δεν σχετίζεται μόνο με τη σεξουαλικότητά μας, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο ζούμε πολλές καταστάσεις της καθημερινότητάς μας.

Η λύση σε όλο αυτό έρχεται από την Τάντρα, η οποία, όπως εξηγεί η Radha, δεν είναι μια τεχνική για να γίνετε καλύτεροι εραστές, αλλά μια μέθοδος να διευρύνετε την συνειδητότητα.

Ακριβώς όπως και στην ενσυνειδητότητα (mindfulness), για την οποία έχετε σίγουρα ακούσει, η Τάντρα βασίζεται στην υπόθεση ότι τη στιγμή που η προσοχή μας παραμένει εστιασμένη στο εδώ-και-τώρα, το μυαλό δεν έχει τρόπο να μας παγιδεύσει στο δίχτυ του. Στην πραγματικότητα, καθώς διευρύνουμε τη συνειδητότητά μας, αναπτύσσουμε την ικανότητα να παρατηρούμε οποιοδήποτε φαινόμενο (σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις, ενέργεια) με μια μη επικριτική στάση.

Ακριβώς όπως και στην ενσυνειδητότητα, στην Τάντρα σταματάμε τη διαμάχη με αυτό που συμβαίνει, διακόπτοντας τον νοητικό φαύλο κύκλο της κριτικής/ προσπάθειας για αλλαγή/ αγώνα.

Σε τι διαφέρει τότε η Τάντρα από την ενσυνειδητότητα (Mindfulness);

Όπως εξηγεί η Radha, η Τάντρα εφαρμόζει τον διαλογισμό στην σεξουαλική ενέργεια.

Αναγνωρίζοντας ότι το σεξ είναι η πρωταρχική και αρχέγονη δύναμη, ότι είναι η ίδια ενέργεια που δημιουργεί τη ζωή και από την οποία είμαστε φτιαγμένοι, η Τάντρα πηγαίνει στην προέλευση, εφαρμόζοντας τις αρχαίες μεθόδους της συνειδητής και μη επικριτικής παρατήρησης στο πιο ισχυρό φαινόμενο της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι μια μικρή Vipassana που εφαρμόζεται στο σεξ, και μπορούμε να την πούμε “Sexfulness”.

Για αυτόν τον λόγο η Τάντρα ξεκινά από το σεξ, για αυτόν τον λόγο το σώμα είναι ιερό, είναι ένας ναός από μόνο του!

Τα αποτελέσματα είναι εμφανώς καταπληκτικά.

Όταν μαθαίνουμε να διαλογιζόμαστε κάνοντας έρωτα, η πρώτη θετική επίδραση είναι ότι το εύρος των αισθήσεων που μπορούμε να βιώσουμε ενισχύεται, αποκτούμε την ικανότητα να αισθανθούμε πολλά περισσότερα. Μπορούμε να απολαύσουμε στο εδώ-και-τώρα οτιδήποτε συμβαίνει και σιγά σιγά αφήνουμε το άγχος να ελέγξουμε, να χειριστούμε, να αλλάξουμε.

Σε αυτό το σημείο το ταξίδι είναι τόσο ενδιαφέρον που χάνουμε το ενδιαφέρον για το στόχο. Δεν έχει σημασία εάν η στύση είναι εκεί ή όχι, ή εάν έρθει ο οργασμός ή όχι, γιατί έχουμε δημιουργήσει το χώρο μέσα μας, ώστε η σοφία του σώματος να μπορέσει να εκφραστεί όπως θέλει.

Και έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε τη χαρά, την απόλαυση, τη φυσικότητα στη σεξουαλικότητα.

Επιπλέον, και αυτό είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πτυχή της Τάντρα, με το να διαλογίζεται κανείς κάνοντας έρωτα, έχει άμεση πρόσβαση στο υψηλότερο δυναμικό της σεξουαλικής ενέργειας. Μέσα από την σωματική απόλαυση, μπορεί κανείς να βιώσει πιο διευρυμένα ενεργειακά φαινόμενα, τα οποία μας συνδέουν με κάτι που πάει πέρα από το σώμα και πέρα από τους περιορισμούς του μυαλού. Η Radha το ονομάζει εμπειρία «χωρίς εγώ» ή το να είσαι ένα με το όλον.

Η Radha θα είναι στην Αθήνα, το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
για ένα μοναδικό σεμινάριο
Τάντρα “Το ρίσκο του να είσαι χαρούμενος
Μια πρόσκληση να διευρύνουμε τις αισθήσεις μας!

 

Κράτηση θέσης >>

 

Newsletter εγγραφή

 

 

Radha C. Luglio
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Radha C. Luglio (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας