ΤΑΟ, μια πυξίδα προς ένα αχαρτογράφητο κόσμο

0
170

Μια αρχαία κινεζική ευχή –ή κατάρα σύμφωνα με μερικούς– λέει:
«Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές».

 

Αυτή η ευχή, με θετικό ή αρνητικό τρόπο, έχει πραγματοποιηθεί για εμάς. Αλλαγές μας επιτίθενται από παντού και το μέλλον που είχαμε προ-σχεδιάσει δεν υπάρχει πια. Μια έρευνα αποκάλυψε πως περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι επισκέπτονται τη Γη εξωγήινοι, παρά ότι θα καρπωθούν τα οφέλη της κοινωνικής τους ασφάλισης όταν συνταξιοδοτηθούν.

Η ψηφιακή επανάσταση αποδεκάτισε το βιβλίο, τη μουσική και τις κινηματογραφικές βιομηχανίες στη μορφή που τα γνωρίζαμε και απαίτησε από εκατομμύρια εργαζομένους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να εφεύρουν εκ νέου τον εαυτό τους. Η μαγεία που μας επιτρέπει να παραγγέλνουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο βάζει λουκέτο σε αλυσίδες παλιών πολυκαταστημάτων, μετατρέποντας τα εμπορικά κέντρα σε πόλεις φαντασμάτων. Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των τροπικών δασών από πυρκαγιά μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσα είδη θα έχουν άραγε επιβιώσει όταν μεγαλώσουν τα εγγόνια μας. Το χαριτωμένο ζευγάρι της διπλανής πόρτας χώρισε και αναρωτιόμαστε αν η δική μας σχέση θα είναι η επόμενη. Ο καθρέφτης, που κάποτε ήταν φίλος μας, γίνεται τώρα εχθρός μας, καθώς ανακαλύπτουμε ρυτίδες και χαλάρωση που δεν υπήρχαν χθες. Οι ειδήσεις γίνονται όλο και πιο αλλόκοτες κάθε μέρα που περνάει, ο κόσμος δείχνει να περιδινείται εκτός ελέγχου κι εμείς παραπαίουμε μέσα σε έναν καταιγισμό επιλογών. Όσο πιο γρήγορα τρέχουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να προφτάσουμε.

Και τώρα τι;
Πώς συμφιλιωνόμαστε με τη ζωή, στην καλύτερη και στη χειρότερη εποχή ταυτοχρόνως; Πώς θα βρούμε πυξίδα για να πλοηγηθούμε σε έναν κόσμο αχαρτογράφητο;

Υπάρχει, άραγε, κάποια φωνή σοφίας που να μπορεί να υπερκαλύψει τον ακραίο παραλογισμό, να μετριάσει την ανασφάλεια που μας κατατρώει και να μας δώσει ελπίδα;

Υπάρχει. Ακόμα κι αν η αναταραχή και η παραφροσύνη δείχνουν να επικρατούν, υπάρχει μια ευαισθησία, σταθερή σαν βράχος, η οποία δεν υπόκειται στους ανέμους της αλλαγής, όσο βίαια κι αν μας επιτίθενται. Αν η αλήθεια μπορούσε να κλονιστεί από την ανθρώπινη αδυναμία, τότε δεν θα ήταν αλήθεια. Η απάντηση στην ακραία πολυπλοκότητα δεν είναι η ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Είναι η αναζωογονητική απλότητα. Ο δρόμος προς την έξοδό μας από αυτό το χάος πρέπει να είναι διαφορετικός από εκείνον που μας οδήγησε στην είσοδο.

Πριν από 2.500 χρόνια, ένας Κινέζος με το όνομα Λάο Τσε –που σημαίνει «γέρος δάσκαλος»– προσελήφθη από τον βασιλιά της Δυναστείας Τσου στην περιζήτητη θέση του Φύλακα των Αυτοκρατορικών Αρχείων. Καθώς περνούσε ο καιρός, ο Λάο Τσε απογοητευόταν και απελπιζόταν όλο και περισσότερο εξαιτίας του πολέμου, της διχαστικής πολιτικής και της ηθικής παρακμής που παρατηρούσε, ενώ ποθούσε την απλότητα, την αρμονία και την ακεραιότητα. Σε προχωρημένη ηλικία μάζεψε τα υπάρχοντά του και έφυγε από την πόλη, διεκδικώντας μία πιο υγιεινή και φυσική ζωή. Καθώς ο Λάο Τσε ετοιμαζόταν να διασχίσει τη δυτική πύλη του βασιλείου, ένας φύλακας τον αναγνώρισε και τον ικέτεψε να καταγράψει τη σοφία του προτού εξαφανιστεί. Τότε ήταν που ο Λάο Τσε πήρε ένα πινέλο και έγραψε σε περγαμηνή τις 81 στροφές του Τάο Τε Κινγκ, ή αλλιώς «Βιβλίο του δρόμου της αρετής».

Ωστόσο, ο σοφός γέροντας δεν έγραψε μόνο για τους ανθρώπους της εποχής του‧ έγραψε και για εμάς σήμερα. Πίσω από την ιλιγγιώδη ταχύτητα, τα γκάτζετ και την επικοινωνία με το πάτημα ενός κουμπιού, τα ίδια ζητήματα που ταλάνιζαν τον κόσμο του Λάο Τσε ορθώνονται μπροστά μας ακόμη και σήμερα: συγκρούσεις μεταξύ εθνών και θρησκειών, αρρώστια, πείνα, απληστία, διαφθορά, άγχος, διάλυση του θεσμού της οικογένειας, κοινωνική αναταραχή και ηθική παρακμή. Το εγχειρίδιο του γέροντα δασκάλου, με μόλις 5.000 γραπτούς χαρακτήρες, εντοπίζει την πηγή του ανθρώπινου πόνου και τη θεραπεία του και αποτελεί το πιο μεταφρασμένο, ερμηνευμένο και εκτυπωμένο βιβλίο στην ιστορία, με εξαίρεση τη Βίβλο. Με εκπληκτική συντομία, ο Λάο Τσε εμφύτευσε μία χρονοκάψουλα θεραπείας που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι αναγνώστες αναγνωρίζουν τη βαθιά σοφία που διαποτίζει το Τάο Τε Κινγκ, η γλώσσα παραμένει για πολλούς μυστηριώδης. Η απόλυτη απλότητα ίσως φανεί παραπλανητική στον σύνθετο νου. Αν προσθέσουμε και τη δυσκολία της ορθής μετάφρασης της αρχαίας κινεζικής γλώσσας στις σύγχρονες γλώσσες, θα καταλάβουμε για ποιον λόγο πολλοί αναγνώστες ξύνουν το κεφάλι τους και αναρωτιούνται: «Μα τι σχέση έχει αυτό με εμένα και τη ζωή μου;»

Η απάντηση είναι: έχει σχέση με τα πάντα.

Το Τάο Τε Κινγκ παρέχει μερικές από τις πιο χρήσιμες γνώσεις για τη ζωή που έχει καταγράψει ποτέ ο άνθρωπος. Η καθοδήγησή του μπορεί να εξισορροπήσει τα δεινά του κόσμου, αν τη χρησιμοποιήσουμε. Ωστόσο, για να είναι οι διδασκαλίες του αποτελεσματικές για εμάς, χρειάζεται να εφαρμόσουμε ρεαλιστικά τη γενικότερη αλήθεια, μια σύγχρονη φωνή για να λειτουργήσουν οι αρχές στην καθημερινή μας εμπειρία. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να σας προσφέρω. Χαίρομαι όταν ρίχνω φως σε υψηλές ιδέες μέσα σε ουσιώδεις καταστάσεις, ώστε να τις εξυψώσω και να τις θεραπεύσω. Έχω βαδίσει το πνευματικό μονοπάτι εδώ και πολλές δεκαετίες και οι φιλοσοφίες με κούρασαν. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι παραδείγματα από την αληθινή ζωή που να είναι αποτελεσματικά.

Ομολογώ ότι δίστασα να ενσκήψω σε αυτό το εγχείρημα, επειδή είναι πολλοί οι συγγραφείς που έγραψαν μεταφράσεις και ερμηνείες του Τάο Τε Κινγκ. Έκανα μιαν αναζήτηση στο Amazon.com για το Τάο Τε Κινγκ και βρήκα 1.216 σχετικά βιβλία σε κυκλοφορία σε έντυπη μορφή, συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης μετάφρασης των Τζέιν Ίνγκλις και Τζια-Φου Φενγκ, του δημοφιλούς «Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου» του Δρ. Γουέιν Ντάιερ και της αθάνατης έκδοσης στο διαδίκτυο Dude De Ching.

Τι θα μπορούσα να προσθέσω εγώ;

Αποφάσισα να υιοθετήσω μια διαφορετική προσέγγιση από όλες τις άλλες εκλαϊκευμένες εκδόσεις που έχω διαβάσει. Αντί να ακολουθήσω τις στροφές και να τις σχολιάσω, στίχο τον στίχο, ακολουθώντας μία γραμμικότητα, ξεχώρισα τα είκοσι πιο σημαντικά θέματα του Τάο Τε Κινγκ και τα εφάρμοσα στη ζωή που ζούμε τον 21ο αιώνα. Πώς να διαχειριστούμε τις επώδυνες, περίπλοκες ή μεταβαλλόμενες σχέσεις. Πώς να κυριαρχήσουμε στο χρήμα, αντί να επιτρέπουμε σε εκείνο να κυριαρχεί σε εμάς. Πώς να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι όσο υλοποιούμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα εργασίας, αργότερα να βάλουμε τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες τους κι έπειτα να κοιμηθούμε λίγο, αντί να ανησυχούμε για το πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Πώς να διαχειριστούμε ανυπόφορα αφεντικά ή ανθρώπους που ανταποδίδουν την καλοσύνη με σκληρότητα. Πώς να βρούμε παρηγοριά απέναντι στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Πώς να ζούμε με ένα υγιές σώμα. Πώς να σχετιστούμε με την πολιτική, η οποία φαντάζει σαν ένα άσυλο τρελών, όπου διαφεντεύουν κρατούμενοι σε παραλήρημα. Πώς να βρούμε ανακούφιση και σταθερότητα σε έναν κόσμο δίχως έλεος. Πώς να διαχειριστούμε διλήμματα που μοιάζουν καινούρια και διαφορετικά, όμως είναι απλώς παραλλαγές στα ίδια θέματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα από τότε που αρχίσαμε να προσπαθούμε να ζούμε όλοι μαζί.

Για αυτές τις απαντήσεις επικαλέστηκα τις αφοπλιστικά απλές διδασκαλίες του Λάο Τσε για την ταπεινότητα, την ακεραιότητα, την ευκολία, τη ροή και την καλοσύνη ως λυτρωτές από έναν πολιτισμό που κατάντησε τυφλός απέναντι στην αρετή. Έπειτα έδωσα έμφαση σε στροφές-κλειδιά του Τάο Τε Κινγκ για να φωτίσω τις αρχές κάθε κεφαλαίου. Έτσι, το κλασικό κείμενο γίνεται μία πλατφόρμα με βάση την οποία αναπτύσσεται ένας τρόπος ζωής παρά ένας αφ’ εαυτού στόχος‧ ακριβώς αυτό που είχε την πρόθεση να κάνει και ο γέρος δάσκαλος.

Λίγο καιρό αφ’ ότου άρχισα να γράφω, συνάντησα έναν στίχο τον οποίο δεν καταλάβαινα. «Πώς θα τον εξηγούσε ο Λάο Τσε;» αναρωτήθηκα. «Και γιατί δεν τον ρωτάς;» μου ψιθύρισε μια φωνή μέσα μου. Κάποιος με καθοδηγούσε να πάω κατευθείαν στον δάσκαλο για να τον έχω ως μέντορά μου. Αν όλα όσα έγραψε ο σοφός είναι σωστά, η σοφία του απλώνεται πέρα από τους βιβλιοστάτες της εποχής που εμπεριείχε το φυσικό του σώμα. Το πνεύμα του Λάο Τσε είναι ζωντανό και διαθέσιμο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να λάβει τα οφέλη της ενόρασής του. Αν ο Λάο Τσε μου μίλησε προσωπικά ή αν απλώς αξιοποίησα τη νοητική ροή που τον καθοδήγησε, δεν έχει ουσιαστικά σημασία. Αναζητούμε την αλήθεια, όχι την προσωπικότητα.

Καθώς συνέχισα να σχετίζομαι με τον Λάο Τσε ως προσωπικό μου δάσκαλο, προέκυψε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό όραμα: Τι θα γινόταν αν ήμουν μαθητής του, στο πλάι του, καθώς περπατούσε πάνω στα χώματα της αρχαίας Κίνας και τον συναντούσα καθημερινά, του έκανα διεισδυτικές ερωτήσεις και μάθαινα από το παράδειγμά του; Οραματίστηκα τον γέρο δάσκαλο να στέκεται στην κουζίνα του και να με σερβίρει τσάι, να με διορθώνει όποτε έκανα λάθος και να με επιβραβεύει όποτε είχα εργαστεί πολύ. Λες και τον έβλεπα μπροστά μου να φροντίζει σιωπηλός τα μυρωδικά στον κήπο του, να συμβουλεύει μια νέα γυναίκα που ένιωθε δυστυχισμένη με την επιλογή του συζύγου της από τους γονείς της, να φιλοξενεί στο σπίτι του έναν πεινασμένο σκύλο, να αντιπαρατίθεται με έναν αλαζόνα πολιτικό, να κάνει οτοστόπ σε έναν επαρχιακό δρόμο με ένα μακρόστενο ραβδί από μπαμπού στον ώμο, κουβαλώντας ένα μπογαλάκι με τα λιγοστά επίγεια υπάρχοντά του. Τέτοιες σκηνές αποκτούσαν όλο και περισσότερη ζωντάνια, ώσπου ένιωσα να μεταφέρομαι δίπλα στην παρουσία του δασκάλου. Είχα θέσει σε κίνηση ένα είδος πνευματικής μηχανής του χρόνου που με μετέφερε 25 αιώνες πίσω στο παρελθόν, προκειμένου να καθίσω στα πόδια της διάνοιας και να με λούσει η άχρονη αλήθεια.

Αναθαρρημένος από την προσωπική μου σχέση με τον σοφό γέροντα, ενέταξα αυτές τις προσωπικές βινιέτες στη γραφή μου. Σε κάθε κεφάλαιο θα βρείτε μία δραματοποιημένη σκηνή που δίνει ζωή στις διδασκαλίες του Λάο Τσε και δεν έχετε παρά να απλώσετε το χέρι και να τον αγγίξετε. Η φιλοσοφία εγγράφεται στο μυαλό μας. Οι ιστορίες και οι εικόνες αγγίζουν τον εσώτερο εαυτό μας. Ο στόχος μου σε αυτό το βιβλίο είναι να φτάσω τόσο στο μυαλό, όσο και στην καρδιά σας. Έτσι θα βιώσετε το Τάο Τε Κινγκ από μέσα προς τα έξω και θα γνωρίσετε το Τάο όπως το γνώρισε ο ίδιος ο δάσκαλός του.

Ο Λάο Τσε  δεν θέλει να διαβάσουμε το βιβλίο του. Θέλει να βιώσουμε τις ενοράσεις του. Ίσως να νιώθουμε χαμένοι, όμως δεν είμαστε εγκαταλελειμμένοι. Αν και ένα μέρος μας είναι βυθισμένο στη σύγχυση και την ψευδαίσθηση, ένα άλλο μέρος μας θυμάται τι είναι αληθινό και δεν θα βρει ανάπαυση, παρά μόνο όταν διεκδικήσουμε ξανά το πατρογονικό μας δικαίωμα και εκπληρώσουμε το πεπρωμένο μας. Μαζί θα βρούμε τον δρόμο για να επιστρέψουμε στο σπίτι. Θα πάρουμε τη σοφία αιώνων και θα την κάνουμε δική μας. Το πεδίο στο  οποίο πρόκειται να εισέλθουμε δεν αφορά τον χρόνο και τον χώρο, αλλά την αιώνια αλήθεια. Ιδού η θεραπευτική δύναμη του Τάο, η οποία σας καλεί να λάβετε τα δώρα του στη ζωή σας εδώ και τώρα.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Το Τάο απλά & κατανοητά”, του Άλαν Κοέν, από τις εκδόσεις Ιβίσκος.

 

Το βιβλίο:

Τίτλος: Το Τάο απλά & κατανοητά
Συγγραφέας: Άλαν Κοέν
Εκδόσεις: Ιβίσκος
Σχήμα: 14 Χ 21
Εξώφυλλο: Mαλακό
Τιμή: 15,20 €
Σελίδες: 368
ISBN: 9786185093914

 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: iviskospublications.gr

Βάλτε την παραγγελία σας με το κουπόνι Omorfizoi15 και κερδίστε έκπτωση 15%
Ισχύει για εσάς και τους φίλους σας, για όλα τα βιβλία των εκδόσεων Ιβίσκος !

Θέλω να το αγοράσω

Μαθήματα Θαυμάτων

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας