Ο Ταοϊσμός είναι μια αρχαία φιλοσοφία ζωής με λίγους κανόνες διαβίωσης, ώστε ο άνθρωπος να ζει αρμονικά με ό,τι τον περιβάλλει.

 

για τους πιστούς του, είναι επίσης μια πολύπλοκη επιστήμη και ένα πνευματικό μονοπάτι για να φθάσει κάποιος στον Υπέρτατο Ανθρώπινο Στόχο, που είναι ίδιος σε όλες τις θρησκείες, την βαθιά ένωση με τον Θεό, που ονομάζεται Satori (η Υπέρτατη Έκσταση ή Ανώτερη Ευτυχία), παρόμοια με την Nirvana του Βουδισμού και το Samadhi του Ινδουισμού.

Ο Ταοϊσμός είναι κυρίως γνωστός ως ένα μονοπάτι για την επιμήκυνση της ζωής, μέσω της διατήρησης μιας καλής υγείας για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα ή ένας άμεσος τρόπος για την επίτευξη της αθανασίας !

Ο Κινέζος δάσκαλος Λάο Τσε είναι ο ιδρυτής του Ταοϊσμού και έζησε την ίδια εποχή με τον Κομφούκιο, 500 χρόνια π.Χ. Το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει «ο Παλαιός Δάσκαλος» και άφησε στην ανθρωπότητα μόνο ένα βιβλίο το ΤΑΟ ΤΕ ΚΙΓΚ, λίγο πριν πεθάνει, κατευθυνόμενος προς το Μονοπάτι των Ουράνιων Διδασκάλων. Σύμφωνα με ιστορικές πραγματείες, ο Λάο Τσε ήταν ένας μελετητής που εργάστηκε ως ο Φύλακας των Αρχείων για το βασιλικό δικαστήριο του Zhou, κάτι που του παρείχε ευρεία πρόσβαση στα έργα του κίτρινου αυτοκράτορα και σε άλλα σημαντικά βιβλία εκείνης της εποχής. Οι ιστορίες βεβαιώνουν ότι ο Λάο Τσε ποτέ δεν άνοιξε κάποια σχολή, αλλά παρόλα αυτά προσέλκυσε μεγάλο αριθμό μαθητών και ακολούθων. Τα σύντομα λόγια του παρέμειναν αθάνατα:

“Απλότητα, υπομονή, συμπόνια.
Αυτοί οι τρεις να είναι οι μεγαλύτεροι θησαυροί σας.
Να είστε απλοί στις ενέργειες και τις σκέψεις,
ώστε να επιστρέφετε στην πηγή της ύπαρξης.
Να είστε υπομονετικοί με φίλους και εχθρούς,
και σε συμφωνία με τον τρόπο που είναι τα πράγματα.
Να είστε συμπονετικοί προς τον εαυτό σας,
και συμφιλιωμένοι με όλα τα όντα του κόσμου. ”
– Λάο Τσε, Τάο Τσε Τσινγκ

Το απλό μονοπάτι που δημιούργησε για να επιτύχει μια βαθιά μεταμόρφωση, βασίζεται σε ένα σύστημα αυτοεκπαίδευσης που ονομάζεται “Οι 7 Στήλες του Ταοϊσμού” και περιλαμβάνει:

1. Την Ταοϊστική Φιλοσοφία

2. Την Ταοϊστική Τέχνη της αναγέννησης

3. Την υγιεινή Ταοϊστική διατροφή

4. Την Τέχνη της Θεραπείας

5. Την Ταοϊστική σοφία της σεξουαλικότητας

6. Την Ταοϊστική Τέχνη του αυτοέλεγχου

7. Το Tao της Επιτυχίας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε τις αρετές της ηθικής, αφού η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι αλλοιωμένη σε μεγάλο βαθμό και προσπαθεί να μας εξαπατήσει με διάφορους τρόπους. Κάποιοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ στην καθημερινή σας ζωή είναι οι απλές μέθοδοι για την εφαρμογή των ηθικών αρετών, όπως η απλότητα, η ταπεινότητα και η χαλάρωση, η παρατήρηση της ομορφιάς και η ανάλυση του τρόπου δράσης και αντίδρασης.

Όπως και με τους περισσότερους αρχαίους κινέζους φιλόσοφους, ο Λάο Τσε εξηγεί συχνά τις ιδέες του με τρόπο παράδοξο και αναλογικό. Το φιλοσοφικό αρχαίο κείμενο Tao Te Ching περιγράφει τον Τάο / Θεό ως την πηγή και το ιδανικό της κάθε ύπαρξης: αόρατο, πάρα πολύ ισχυρό αλλά εξαιρετικά ταπεινό, η ρίζα όλων των πραγμάτων. Οι άνθρωποι έχουν επιθυμίες και ελεύθερη βούληση (και έτσι μπορούν να αλλάξουν τη φύση τους). Πολλοί ενεργούν “αφύσικα”, ανατρέποντας τη φυσική ισορροπία του Tao.

Η φιλοσοφία του Ταοϊσμού προτίθεται να οδηγήσει τους μαθητές σε μια “επιστροφή” στη φυσική τους κατάσταση, σε αρμονία με τον Τάο.

Ένας διάσημος άνδρας, ο Osho, εξήγησε στους Δυτικούς την άποψή του για το Ταοϊσμό. Ο Osho έλεγε ότι είναι πολύ εύκολο να διακρίνουμε την πνευματικότητα ενός Βούδα ή άλλων πνευματικών Δασκάλων που ντύνονται με κάποιο ιδιαίτερο, ασυνήθιστο τρόπο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε την πνευματικότητα ενός Ταοϊστή Δασκάλου, επειδή ντύνεται και φέρεται τόσο συνηθισμένα όσο οι απλοί άνθρωποι: “Όταν ένας Βούδας περνάει γύρω από το ξενοδοχείο, αισθάνεστε αμέσως ότι είναι ανώτερο όν. Έχει την λάμψη ενός ανώτερου ανθρώπου. Είναι αδύνατο να μην το παρατηρήσετε. Από την άλλη πλευρά, ο Λάο Τσε θα μπορούσε να είναι ο γείτονάς σας. Λειτουργεί τόσο φυσιολογικά, είναι τόσο εξαιρετικός στο απλά να υπάρχει, που μπορεί να θεωρήσετε ότι είναι κάποιος ανάξιος προσοχής. Και σε αυτό ακριβώς είναι η ομορφιά του, στην ταπεινοφροσύνη του! Για να γίνει κάποιος εξαιρετικός είναι απλό, ο καθένας μπορεί να φτάσει με ευφυή, σκληρή δουλειά. Αλλά να είσαι εξαιρετικός και να ενεργείς ως συνηθισμένος άνθρωπος, είναι η μεγαλύτερη τέχνη! “ (Osho, “Τάο – Το μονοπάτι χωρίς δρόμο”)

Θα κλείσω με ένα ακόμα ρητό, από το Τάο Τε Κινγ, ένα από τα πολυτιμότερα βιβλία που έχει η ανθρωπότητα:

“Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα.
Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία.
Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς.
Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη.”
– Λάο Τσε, Τάο Τσε Τσινγκ

 

Newsletter εγγραφή

 

Ροξάνα Άνγκελ
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Ροξάνα Άνγκελ (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας