Ταραξάκο | Φαρμακευτικές ιδιότητες, μαγεία και ελαστικά αυτοκινήτων

0
332

Της Ελευθερίας Μαντζώρου

ταραξάκοΟλοι είχαμε ακούσει ως παιδιά, ότι αν φυσήξουμε τους «κλέφτες» – τους θυσανωτούς καρπούς του ταραξάκου – μεμιάς κάνοντας μια ευχή, αυτή θα πραγματοποιηθεί!

Εκτός από αυτή την μαγική ιδιότητα, το ταραξάκο έχει πολλές άλλες θαυμαστές φαρμακολογικές ιδιότητες.

Η συνέχεια παρακάτω…

Το ταραξάκο (Taraxacum officinale, Ταραξάκο το φαρμακευτικό) – είναι γνωστό και ως πικραλίδα ή άγριο ραδίκι. Είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, ιδιαίτερα διαδεδομένο στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη. Αρχικά ενδημικό της Ευρασίας, μεταφέρθηκε στην Αμερικανική ήπειρο από τους μετανάστες, που δεν ήθελαν να το αποχωριστούν! Η πρώτη του αναφορά είναι στο Κινεζικό βιβλίο βοτανοθεραπείας Shen Nong Ben Cao Jing (2.500 π.Χ.), ενώ χρησιμοποιείτο και στην αρχαία Ελλάδα, τόσο ως φάρμακο, όσο και ως τρόφιμο.

Όπως συμβαίνει με πολλά βότανα, το ταραξάκο θεωρείται ζιζάνιο από τους αμύητους. Αφήστε τους να διαμαρτύρονται ότι τους χαλάει το γκαζόν, και απολαύστε το ποικιλοτρόπως!

Φύλλα

Τρώγονται νωπά σε σαλάτες και σε πέστο (νοστιμότατο μαζί με φύλλα σπανακιού και κολοκυθόσπορο). Επίσης, μπορούμε να τα αποξηράνουμε, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε εγχύματα ή βάμματα. Τα φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και Κ, σε βήτα-καροτένιο και σε σίδηρο.

Επιδρούν κυρίως στο ηπατοχολικό σύστημα (κορυφαία χολαγωγά), ενώ είναι και άριστα διουρητικά και υπακτικά. Δεν πρέπει να χορηγούνται μακροπρόθεσμα σε φαρμακευτικές δόσεις σε άτομα με χρόνια διάρροια. Ωστόσο, η παροδική χρήση τους μπορεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Άνθη

Δοκιμάστε τα φρέσκα σε ομελέτες και σαλάτες, ή βουτήξτε τα σε κουρκούτι και τηγανίστε τα! Επίσης, από τα άνθη παρασκευάζονται σιρόπια, κρασιά και μπύρες. Ονομαστή δε είναι η μπύρα Pissenlit (στα Γαλλικά σημαίνει «βρέχω το κρεβάτι», ως αναφορά στις διουρητικές ιδιότητες του φυτού).

Ρίζα

Σε συνδυασμό με τα φύλλα, ενδείκνυται για την καταπολέμηση της ακμής λαμβανόμενη σε αφεψήματα. Συν τοις άλλοις, η καβουρδισμένη και έπειτα κονιορτοποιημένη ρίζα μας δίνει ένα ρόφημα του οποίου η γεύση μοιάζει με εκείνη του καφέ (το έπινε η γιαγιά μου στην κατοχή).

Οπός

Το γαλακτώδες λάτεξ είναι ίσως το λιγότερο γνωστό συστατικό του βοτάνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο σε μηρμυγκιές – εφαρμόστε το 3-4 φορές την ημέρα τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

Τέλος, από τον οπό είναι εφικτό να παραχθούν… ελαστικά αυτοκινήτων! Ναι, ο οπός του ταραξάκου μοιάζει με το καουτσούκ, και μιας και το βότανο θεωρείται ζιζάνιο και ανευρίσκεται αυτοφυές σε μεγάλες ποσότητες, η παραγόμενη βιομάζα επαρκεί για αυτόν τον σκοπό. Στην Ευρώπη ήδη τρέχουν τέτοια πειραματικά προγράμματα.

Πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάτε να κάνετε μια ευχή φυσώντας τους «κλέφτες»… Ποτέ δεν ξέρεις!

Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας

Πηγή: jointheflow.weebly.com

FLOW

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

No apps configured. Please contact your administrator.
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ