Τεχνικές για αντιμετώπιση άγχους και δημιουργία εσωτερικής αρμονίας

0
240

Στους ρυθμούς που βιώνουμε οι περισσότεροι την καθημερινότητά μας είναι πολύ λογικό το άγχος και η ανησυχία να μας χτυπήσουν την πόρτα αρκετές φορές. Τι συμβαίνει όμως όταν μια κατάσταση επιδεινώνεται ή είναι χρόνια ή μας δυσκολεύει στο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και μας κάνει δυσλειτουργικούς;

 

Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, παρακάτω παραθέτω κάποιες πολύ χρήσιμες και ωφέλιμες τεχνικές για να ξεκινήστε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

ενα χρόνιο στρες ή μια εσωτερική ανησυχία που επιμένει, είναι σημάδια πως σε κάποιο βαθμό έχουμε παραμελήσει τον εαυτό μας, πως έχουμε στραφεί μακριά του. Ο στόχος μας είναι να ξαναγυρίσουμε στο μέσα μας, να αφουγκραστούμε, να παρατηρήσουμε και να δώσουμε στον εαυτό μας τον χώρο που χρειάζεται.

 1. -Βρείτε έναν ήσυχο χώρο στο σπίτι σας. Έχετε μαζί σας ένα τετράδιο, στυλό, κεριά και νερό.

  –Ρωτήστε τον εαυτό σας “πώς νιώθω;”
  -Μόλις βρείτε το συναίσθημα, ονομάστε το, αναγνωρίστε το, καλωσορίστε το και αποδεχτείτε το. Όλα τα συναισθήματα είναι σημαντικά και απαραίτητα.
  –Δώστε λίγο χρόνο ώστε να αναπνεύσετε μέσα από αυτό το συναίσθημα και να του δώσετε τον χώρο που χρειάζεται ώστε να υπάρξει.
  –Ρωτήστε “πού νιώθω αυτό το συναίσθημα στο σώμα μου;”
  –Μόλις βρείτε το σημείο, αγγίξτε το με τα δυο σας χέρια και στείλτε του την αναπνοή σας, αργά και χωρίς βιασύνη.
  –Ρωτήστε “ποια είναι η ανάγκη μου πίσω από αυτό το συναίσθημα;”
  –Μόλις την εντοπίσετε, γράψτε την στο τετράδιό σας.
  –Ρωτήστε “πώς μπορώ να παρέχω στον εαυτό μου αυτή την ανάγκη;”. “Πώς μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου στην παρούσα στιγμή;”
  –Καθίστε λίγα λεπτά στη σιωπή ώστε να ακούσετε/ νιώσετε την απάντηση και γράψτε την.
  –Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει αυτό που χρειάζεται ώστε να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη σας.

Θυμηθείτε πως το στρες και η ανησυχία προκαλούνται από συναισθήματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και εκφραστεί και από ανάγκες που δεν έχουν εισακουστεί και πραγματοποιηθεί. Μόλις αναγνωρίσουμε και αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας (ειδικά τα πιο δύσκολα), θα συνειδητοποιήσουμε ποια είναι και η εσωτερική μας ανάγκη, γιατί πίσω από κάθε συναίσθημα που βγαίνει στην επιφάνεια κρύβεται μια ανάγκη που δεν έχει συναντηθεί μέσα μας.

 1. Ακόμα κι αν ακούγεται τετριμμένο, είναι πολύ σημαντικό: Αναρωτηθείτε αν ξεκουράζεστε και αν κοιμάστε αρκετά.

  Αν τρώτε σωστά 3 γεύματα την ημέρα. Αν πίνετε αρκετό νερό. Αν γυμνάζεστε. Και αν κοινωνικοποιήστε. Αν κάνετε ένα ή τίποτα από τα παραπάνω, βάλτε προτεραιότητα στη ζωή σας να ξεκινήστε με αυτά τα μικρά, αλλά τόσο σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της φροντίδας του εαυτού σας. Ξεκινήστε με το πρώτο και κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα, αρχίστε να προσθέτετε και τα υπόλοιπα. Η διαφορά θα είναι άκρως αισθητή.

 2. Ξεκινήστε ημερολόγιο καταγραφής των εμπειριών σας και των συναισθημάτων και αντιδράσεων, σκέψεων και σωματικών αισθήσεων που τις συνοδεύουν.

  Γράφοντας πώς νιώθουμε αναφορικά με αυτά που μας συμβαίνουν, μας βοηθάει στο να γίνουμε περισσότερο παρόντες στη ζωή μας, πιο γειωμένοι, και συνειδητοποιημένοι, αποκτώντας έτσι βαθύτερη σύνδεση και επίγνωση του συναισθηματικού μας κόσμου.

 3. Πέντε λεπτά πριν πάτε για ύπνο, δοκιμάστε αυτή την αναπνοή:

  Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το 8, αφήνοντας όλο τον αέρα να βγει από το στόμα. Εισπνοή από την μύτη και εκπνοή από το στόμα με έναν σταθερό, βαθύ και αργό ρυθμό. Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε βαθιά και να αποβάλετε περιττές εντάσεις και βάρη.

 4. Περάστε όσο χρόνο μπορείτε κοντά στη φύση ή στη θάλασσα.

  Περπατήστε στο γρασίδι ξυπόλητοι και καθίστε με κλειστά μάτια κάτω από ένα δέντρο, αφήνοντας την ενέργειά του να σας κατακλύσει. Η επαφή με την φύση καθαρίζει το μυαλό, οξύνει την διαύγεια, μας αναζωογονεί και μας βοηθάει στο να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.

 5. Μία φορά την εβδομάδα, αφιερώστε μισή με 1 ώρα στον εαυτό σας, κάνοντας κάτι που αγαπάτε πολύ.

  Διαβάστε ένα βιβλίο που σας εμπνέει, μαγειρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό, δείτε την αγαπημένη σας ταινία, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια που χαλαρώνουν το σώμα και την ψυχή. Έχετε δικαίωμα στην απόλαυση και με αυτό τον τρόπο δείχνετε την αγάπη, την φροντίδα και τον σεβασμό στον εαυτό σας. Εάν δεν το κάνετε εσείς σε εσάς, ποιος θα το κάνει;

 6. Δοκιμάστε Διαλογισμό, Mindfulness, Ρεφλεξολογία και ενεργειακές θεραπείες όπως το Ρέικι.

  Όλες αυτές οι πανέμορφες τεχνικές είναι χρόνια δοκιμασμένες και εγγυώνται τα αμεσότερα αποτελέσματα για καταστάσεις άγχους, κούρασης, σωματικών πόνων, επιφέροντας βαθιά χαλάρωση, ευεξία, αρμονία και αποκατάσταση της ζωτικής σας ενέργειας και διάθεσης.

 

Newsletter εγγραφή

 

Κατερίνα Καντσού

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας