Τέσσερις καθημερινές εξαρτήσεις που έχουμε όλοι και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

0
766

Του Νίκου Πνευματικού

Η λέξη εξάρτηση είναι πολύ δυνατή. Η δύναμή της προέρχεται από τις έννοιες που σχετίζονται με αυτήν και αφορούν ναρκωτικά, αλκοόλ και γενικά τις καταστροφικές συμπεριφορές. Οι άνθρωποι αγωνίζονται με τις εξαρτήσεις γιατί μπορούν να τους καταστρέψουν τη ζωή. Η αλήθεια είναι πως πολλές εξαρτήσεις υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και στις οποίες δεν δίνουμε σημασία. Οι εξαρτήσεις δεν έχουν υποχρεωτικά την μορφή της κατάχρησης ουσιών. Έχουμε πολλές εξαρτήσεις τις οποίες δεν θεωρούμε εξαρτήσεις, ακόμα κι αν είναι εξίσου ζημιογόνες με την κατάχρηση ουσιών. Χρειαζόμαστε αυτές τις συμπεριφορές όπως ένας ναρκομανής χρειάζεται τα ναρκωτικά αλλά εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Απλά διαγράφουμε αυτές τις εξαρτήσεις ως «φυσιολογικές» αντί να τις αντιμετωπίζουμε ως αποστράγγιση ενέργειας.

Φόβος

Πολύ συχνά στη ζωή μας χρησιμοποιούμε τον φόβο ως δικαιολογία για να μην κάνουμε κάτι. Να ξέρετε τούτο: ο φόβος ποτέ δεν κινητοποίησε κάποιον να προχωρήσει. Ο φόβος είναι στην καλύτερη περίπτωση μια κίνηση προς το πλάι. Ναι, μερικοί φόβοι είναι απόλυτα λογικοί και αποδεκτοί, όταν όμως κρυβόμαστε πίσω από τον φόβο για να αποφύγουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αυτό είναι πρόβλημα. Αυτή η φωνή μέσα μας που μας λέει να φοβηθούμε κάποια πράγματα είναι η ίδια φωνή που μας λέει να φοβόμαστε τα πάντα. Η επιλογή είναι δική σας όταν έρθει η ώρα να ακούσετε αυτή τη φωνή.

Υλικά αγαθά

Οι άνθρωποι έχουν εμμονή με την ύλη. Η καλύτερη ατάκα από την ταινία Fight Club» είναι αυτή που ο Tyler Durden λέει, «Γιατί να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε με χρήματα που δεν έχουμε για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που δεν συμπαθούμε;» Σκεφτείτε το αυτό για λίγο. Μπορώ να σας εγγυηθώ πως ακόμα κι αν μαζέψετε όλα τα υλικά αγαθά σας, δεν θα πλησιάσετε περισσότερο την ευτυχία. Η ευτυχία είναι εμπειρία, όχι ιδιοκτησία. Θυμηθείτε, πάλι όπως είπε ο Tyler Durden, «Τα πράγματα που κατέχετε, τελικά κατέχουν εσάς».

Άνεση

Οι άνθρωποι είναι τόσο συνηθισμένοι να βρίσκονται στον ασφαλή τους κύκλο που το να βγουν έξω από αυτόν είναι τρομακτικό. Αυτό συνδέεται στενά με την εξάρτηση του να είναι μονίμως φοβισμένοι. Πολλά από τα πράγματα που φοβόμαστε, τα φοβόμαστε επειδή απειλούν τον ασφαλή μας κύκλο. Αν όμως κάνετε ό,τι κάνατε πάντα, θα λαμβάνετε αυτό που λαμβάνατε πάντα. Οι προστριβές και οι συγκρούσεις στη ζωή μας είναι που μας κάνουν δυνατότερους. Για να ακονίσετε μια λεπίδα πρέπει να την τρίψετε σε κάτι σκληρό. Ποτέ δεν θα ακονίσουμε τον εαυτό μας αν μένουμε στον ασφαλή μας κύκλο.

Αποδοχή

Αυτό το βλέπουμε καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα. Οι άνθρωποι παραθέτουν κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής τους με την ελπίδα κάποιος να πατήσει το κουμπί «Μου αρέσει». Η εξάρτησή μας από την αποδοχή είναι αυτό που έχει οδηγήσει στην επιδημία των «σέλφι». Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην ανάγκη της αποδοχής από τους άλλους που έχουμε ξεχάσει το ποιοι θέλουμε να είμαστε. Είστε φτιαγμένοι να είστε μόνο ένα άτομο: εσείς, οπότε ξεχάστε το τι λένε οι άλλοι για εσάς.

Συγγραφέας: Justin Gammill, www.theearthchild.co.za
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την OmorfiZoi.gr

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας