Τι σχέση έχει η μελαγχολία με τους πνεύμονες & το παχύ έντερο;
Και ποιες είναι οι θεραπευτικές τροφές και πάλι για τους πνεύμονες & το παχύ έντερο;
«Αυτό το πρόσωπο ήταν άραγε το πρόσωπο
Που κάθε μέρα κάτω από τη στέγη του κρατούσε δέκα χιλιάδες άνδρες;
Αυτό ήταν το πρόσωπο -που σαν τον Ήλιο- έκανε όσους τον κοιτούσαν να κλείνουν τα μάτια;»
Ριχάρδος Β’, Ουίλιαμ Σαίξπηρ
στον περίφημο μονόλογο του ομώνυμου έργου ο Ριχάρδος B’ πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Πρέπει να παραδώσει το στέμμα του στον σφετεριστή και μετέπειτα βασιλιά Ερρίκο Δ’. Ο Ριχάρδος πρέπει να πάψει να είναι βασιλιάς. Πρέπει να πάψει να είναι αυτό που ήταν ολόκληρη τη ζωή του: να αποποιηθεί τον τίτλο που του έδινε λόγο ύπαρξης, που ήταν η ίδια του η ύπαρξη.
Ομοίως με τον προδομένο ηγεμόνα, η θλίψη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, η απάρνηση μιας φάσης της ζωής μας που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, η απώλεια της οικονομικής, επαγγελματικής ή οικογενειακής μας ταυτότητας, μιας προσφιλούς μας συνήθειας, η νοσταλγία της πατρίδας μας, όλες αυτές οι φαινομενικές τραυματικές απώλειες που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δημιουργούν μέσα μας το συναίσθημα της Μελαγχολίας.
Η μελαγχολία σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) σχετίζεται με το ζεύγος οργάνων Πνεύμονας-Παχύ Έντερο και την Ενέργεια του Μετάλλου από τις Πέντε Μεταστοιχειώσεις. Υπάρχει όμως και μια ακόμα στοιχειώδης αρετή που σχετίζεται με την ενδοσκοπική, ενάρετη φύση του Μετάλλου και των Οργάνων που κυβερνά και αυτή είναι η Ευ-σέβεια.
Γιατί είναι ίσως μέσα από τη διαδικασία της εξοικείωσης μας με την απώλεια και κυρίως τη θλίψη που γεννά η απώλεια, που οδηγούμαστε σε μια βαθύτερη αποδοχή του κύκλου γέννησης-θανάτου κάθε εμπειρίας ή φαινομένου που φέρνει μπροστά μας τελικά η ζωή.
Μέσα από τη θλίψη-που αναγκαστικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μας κρατά εγκλωβισμένους στο παρελθόν-να αναπολούμε όσα ζήσαμε, όσα μας ενέπνευσαν, όσα μας έδωσαν χαρά, όσα ενίοτε μας πλήγωσαν, είναι που τελικά οδηγούμαστε να απελευθερώσουμε και να ξανακερδίσουμε το να ζούμε τη στιγμή, να εκτιμούμε πραγματικά και να βιώνουμε το παρόν.
Και είναι τότε που γινόμαστε πραγματικά ευσεβείς, γιατί μαθαίνουμε το πικρό, ωστόσο ολότελα φυσικό, μάθημα της «μη-προσκόλλησης» και της «απελευθέρωσης» που μόνο η ίδια η Ζωή μπορεί τόσο ολοκληρωτικά να μας διδάξει.
Και αυτό το Πνεύμα της Απελευθέρωσης, της Μη-Προσκόλλησης, της Ευσέβειας που προκύπτει μέσα από το βίωμα της Θλίψης, είναι το Πνεύμα της Ενέργειας του Μετάλλου που κυβερνά τα δύο αυτά υπέροχα όργανα.
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το Παχύ Έντερο και ο Πνεύμονας ανήκουν ενεργειακά στο στοιχείο του Μετάλλου που ωθεί την Ενέργεια προς τα Μέσα και Κάτω. Ο Αλέξανδρος Τηλικίδης στο σύγγραμα του «Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής» σημειώνει πως “παρά το γεγονός πως τα εν λόγω όργανα δεν έχουν ιδιαίτερη ανατομική συνάφεια, εκτός από το τμήμα του εγκάρσιου κόλου και των κολικών καμπών, εντούτοις χαρακτηρίζονται από έντονη ενεργειακή συνεργασία»
Σε ψυχολογικό επίπεδο, τα δύο όργανα και η Ενέργεια του Μετάλλου σχετίζονται τόσο με την Ιδιότητα της Ενδοσκόπησης, της Διαύγειας, όσο και με την Ιδιότητα της Σύνδεσης αλλά και Αποταύτισης. Η δυιστική φύση αυτής της Ενέργειας είναι φυσική και αβίαστη σαν την αναπνοή: διαστολή και συστολή, εκπνοή και εισπνοή, αποδοχή και απελευθέρωση.
Η εποχή που συνδέεται με το Μέταλλο είναι το Φθινόπωρο και το χρώμα είναι το Λευκό. Στο σύστημα της Φυσιογνωμικής Διάγνωσης που χρησιμοποιεί η Μακροβιοτική Θεραπευτική, εκτός από την υφή του δέρματος, αξιολογούμε την κατάσταση των Πνευμόνων χαμηλά στο ύψος των ζυγωματικών του προσώπου-κοντά στα μάγουλα-και την κατάσταση του Παχέος Εντέρου στο κάτω χείλος του στόματος.
- Εποχική Ενέργεια: Φθινόπωρο
- Πέντε Μεταστοιχειώσεις: Ενέργεια του Μετάλλου
- Αρχετυπικό Σύμβολο: η Λίμνη
- Φορά ενέργειας: Καθοδική και έσω συγκλίνουσα
- Σημείο του ορίζοντα/κατεύθυνση: Δύση
- Χρώμα: Λευκό
- Ημερήσιος κύκλος: 03:00-05:00 και 05:00-07:00 το πρωί
- Συναισθηματική έκφραση: Ενδοσκόπηση, Ενσυνειδητότητα, Θλίψη
- Τύπος φωνής: Θλιμμένη και αδύναμη
- Αισθητήρια όργανα & αισθήσεις: Μύτη & Όσφρηση
- Υγρά του σώματος: Βλέννα
- Φυσιογνωμική διάγνωση: Δέρμα
- Γεύση: Πικάντικη
- Κυρίαρχη τάση: Αποταύτιση, Απελευθέρωση, Εμπιστοσύνη στη Φυσική Ροή των Πραγμάτων, Ζώντας & Ενεργώντας στο Παρόν
Φυσιογνωμία & κύριες λειτουργίες του Πνεύμονα:
Οι πνεύμονες αποτελούν μέρος του αναπνευστικού μας συστήματος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει ένα δίκτυο οργάνων και νεύρων που επιτελούν τη λειτουργία της αναπνοής. Οι πνεύμονες αιωρούνται μέσα στη θωρακική κοιλότητα, η οποία περιβάλλεται απ’ τα πλευρά, τους χόνδρους και τους μυώνες που βρίσκονται μεταξύ των πλευρών.
Ο δεξιός πνεύμονας διαιρείται σε τρία τμήματα (λοβούς) και ο αριστερός σε δύο. Η καρδιά βρίσκεται ανάμεσα στους πνεύμονες. Η τραχεία διακλαδίζεται σε δύο αεραγωγούς που ονομάζονται κύριοι βρόγχοι. Κάθε κύριος βρόγχος διακλαδίζεται στη συνέχεια σε μικρότερες αεροφόρους οδούς (βρόγχοι), που διαιρούνται αρκετές φορές ακόμα, για να σχηματίσουν τελικά πολύ μικρότερους σωλήνες, που ονομάζονται βρογχιόλια.
Η διακλάδωση των αεροφόρων οδών του αναπνευστικού συστήματος δίνει την εικόνα ενός ανάποδου δέντρου. Τα μικρότερα βρογχιόλια καταλήγουν σε μικροσκοπικούς κλειστούς ελαστικούς σάκους αέρα (κυψελίδες). Μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν το αίμα στις κυψελίδες. Τα αγγεία, που ονομάζονται πνευμονικά τριχοειδή, απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα στους αεροφόρους σάκους και απορροφούν οξυγόνο από αυτούς προς το αίμα.
Κύριες Λειτουργίες:
1. Παρέχουν οξυγόνο στο αίμα καθώς και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα
Για να φτάσει στους πνεύμονες ο αέρας εισέρχεται από το στόμα και τη μύτη, προχωρεί μέσω του πίσω μέρους του λαιμού (φάρυγγα) και του λάρυγγα και κατεβαίνει προς την τραχεία και τις αεροφόρους οδούς, που ονομάζονται βρόγχοι. Οι πνεύμονες συνδέονται με την καρδιά με τις πνευμονικές φλέβες και αρτηρίες.
Αφού το αίμα ταξιδέψει σ’ ολόκληρο το σώμα, επανέρχεται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς, όπου και μεταφέρεται από τη δεξιά κοιλία μέσω της πνευμονικής αρτηρίας στους πνεύμονες. Το αίμα στη συνέχεια περνάει από τις αρτηρίες των πνευμόνων σε ολοένα μικρότερα αγγεία, παρόμοια με τη διακλάδωση των βρόγχων.
Τέλος, ρέει στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή), τα οποία βρίσκονται στα τοιχώματα των κυψελίδων. Αφού γίνει η ανταλλαγή των αερίων στις κυψελίδες, το αίμα -που μεταφέρει τώρα οξυγόνο- περνάει στις μικρότερες φλέβες. Οι φλέβες αυτές ενώνονται, για να δημιουργήσουν ολοένα μεγαλύτερα αγγεία, μέχρι να φτάσουν οι πνευμονικές φλέβες στην καρδιά.
Οι πνευμονικές φλέβες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες πίσω στην αριστερή πλευρά της καρδιάς (αριστερή κοιλία). Η αριστερή κοιλία στη συνέχεια διοχετεύει το αίμα πίσω στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος.
2. Κυβερνούν το Qi και την Αναπνοή
Οι πνεύμονες είναι το πρώτο όργανο που δέχεται εσωτερικά στο σώμα τον αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και τον μεταφέρει καθοδικά. Με την εισπνοήεξάγουμε και αποσπούμε φρέσκια, καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον και με την εκπνοή αποβάλλουμε την χρησιμοποιημένη, συμφορημένη ενέργεια του σώματος.
Η λειτουργία της Αναπνοής κατ΄αυτόν τον τρόπο αποτελεί μια από τις κύριες διαδικασίες ανανέωσης της ενέργειας του σώματος και ενεργητικής διατήρησης της υγείας μας. Οι Πνεύμονες ηγούνται επίσης της διαδικασίας σχηματισμού του Qi στην περιοχή του θώρακα. Το Qi που έχει προκύψει από την αφομοίωση της στερεάς και υγρής τροφής ωθείται από τον Σπλήνα προς τα πάνω όπως συνδυάζεται με το φρέσκο Qi της Αναπνοής για να δημιουργήσει το λεγόμενο Gathering(Eπικεντρωμένο) Qi ή Qi του Στήθους.
Αυτού του τύπου το Qi του Στήθους αποτελεί τη βάση του Αμυντικού (Defensive) Qi και του Qi της Θρέψης (Nutritive) που συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία της Καρδιάς και των Πνευμόνων. Μείωση του Qi των Πνευμόνων επιφέρει δραστική μείωση της ζωτικότητας σε ολόκληρο το σώμα.
3. Κυβερνούν τα Κανάλια και τα Αιμοφόρα Αγγεία
Ακριβώς επειδή οι Πνεύμονες αποτελούν το πιο σημαντικό όργανο στη διαδικασία δημιουργίας του Qi της Θρέψης, που ρέει τόσο στα κανάλια όσο και στα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργείται μια ισχυρή αλληλοσύνδεση στην κυκλοφορία του Qi και την αντίστοιχη κυκλοφορία του αίματος.
Το αίμα βασίζεται στη ζωτική ενέργεια Qi για την αποτελεσματική προώθηση του σε ολόκληρο το σώμα. Και τα δύο όμως εξαρτώνται από τη δύναμη του Qi των Πνευμόνων.
4. Κυβερνούν την Ενέργεια της Διασποράς και Καθόδου προς το Σώμα
Οι Πνεύμονες ελέγχουν επίσης την ανακατανομή και τη διασπορά του Αμυντικού Qi και των Υγρών από τον πυρήνα στην ευρύτερη περιφέρεια του σώματος, στο χώρο ανάμεσα στους μυώνες και το δέρμα. Όταν η εν λόγω λειτουργία επιτελείται σωστά τότε το Αμυντικό Qi εκπληρώνει το ρόλο της προστασίας του σώματος από παθογενείς παράγοντες όπως η εισβολή Κρύου και Υγρασίας και ταυτόχρονα θερμαίνει τους μυώνες και το δέρμα.
Αντιστοίχως όταν το Αμυντικό Qi αποδυναμώνεται τότε το σώμα καθίσταται ευάλωτο στην εισβολή παθογενών παραγόντων με αποτέλεσμα ασθένειες όπως το κοινό κρύωμα και η γρίπη. Οι Πνεύμονες επιτελούν επίσης την άκρως σημαντική καθοδική κίνηση της ζωτικής ενέργειας κυρίως προς τους Νεφρούς, την Ουροδόχο Κύστη και το Παχύ Έντερο συνδέοντας την άνω ζώνη επικοινωνίας με την κάτω ζώνη επικοινωνίας του Σώματος.
Αδυναμία του Πνεύμονα να κινήσει την ενέργεια και τα υγρά του σώματος προς τα κάτω προκαλεί έντονη αίσθηση στάσιμης ενέργειας στον θώρακα, δημιουργεί βήχα καιέντονα συμπτώματα συμφόρησης στην ευρύτερη περιοχή του στήθους.
5. Κυβερνούν τα Περάσματα των Υγρών του Σώματος
Όπως είδαμε παραπάνω οι Πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για την αναδιανομή του Αμυντικού Qi και των Υγρών στην περιφέρεια του σώματος και τον καθοδικό προσανατολισμό αυτών προς τους Νεφρούς και την Ουροδόχο Κύστη.
Υπό αυτή την έννοια ρυθμίζουν τα περάσματα των υγρών του σώματος και αποδυνάμωση της εν λόγω λειτουργίας τους προκαλεί συμπτώματα κατακράτησης υγρών στην περιοχή του προσώπου.
6. Κυβερνούν το Δέρμα και τα Μαλλιά
Επειδή μέσω της αναδιανομής του Qi και των Υγρών του Σώματος εγγυώνται την ενυδάτωση του δέρματος και της τριχοφυΐας του σώματος, οι Πνεύμονες θεωρούνται υπεύθυνοι για την επαρκή ενυδάτωση του δέρματος και τη φυσική λάμψη των μαλλιών. Αντιστοίχως ξηρασία στα μαλλιά και το δέρμα αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις σύμπτωμα ανισορροπίας του οργάνου.
7. Βρίσκουν δίοδο στη Μύτη
Οι Πνευ-μονες έχουν την αναπνευστική τους δίοδο στη μύτη που αποτελεί την Πύλη της Ανα-πνοής. Όταν υποστούν εισβολή εξωτερικών παθογενών παραγόντων τότε η ρινική κοιλότητα φράζει και υπάρχει έντονη ρινική καταρροή και φτέρνισμα, τα οποία ως συμπτώματα υποδηλώνουν πως η επιτέλεση της καθοδικής κίνησης της ενέργειας που εγγυάται το όργανο έχει προσωρινά δεχθεί πλήγμα.
8. Στεγάζουν το Ενυπόστατο Πνεύμα (Po)
Το Ενυπόστατο Πνεύμα (Po) αποτελεί ένα είδος αρχέτυπης ενέργειας που στεγάζεται στους Πνεύμονες και είναι στενά εδραιωμένη στο Παρόν. Μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τα μικρά παιδιά που εξερευνούν μονίμως με φρέσκια ματιά, την περιέργεια του νεόφυτου και παιδικό χαμόγελο τη ζωή γύρω τους. Η ακριβής χρονική στιγμή κατά την οποία βιώνουμε μια απώλεια είναι η στιγμή που χάνουμε την επαφή με το Παρόν.
Ο νους μας βιώνει ένα τύπο οδύνης που στρέφει την προσοχή μας προσωρινά στο παρελθόν και διανύουμε μια ειδική συναισθηματική διαδικασία που ονομάζεται Πένθος ή Θλίψη. Παραδόξως,ωστόσο, μόνο όταν βρούμε το σθένος να διανύσουμε το μονοπάτι του Πένθους, της Απώλειας και της Θλίψης και να αποδεχθούμε δίχως αντίσταση την αέναη διαδικασία του κύκλου Γέννησης και του Θανάτου όλων των πραγμάτων, προσώπων, σχέσεων και καταστάσεων στη Ζωή μας είναι που μπορούμε να «ξανακερδίσουμε» το βιώμα του παρόντος και μαζί με αυτό τη χαμένη μας Ακεραιότητα.
Όταν αποφύγουμε τον πόνο που γεννά η θλίψη, όταν αποφύγουμε να πενθήσουμε κάτι ή κάποιον βαθιά και ολοκληρωτικά, παραμένουμε κάπως εγκλωβισμένοι σε μια διαρκή αίσθηση απώλειας, θλίψης και μόνιμης μελαγχολίας που ακόμα και αν δεν εκδηλώνεται στην επιφάνεια της ζωής μας, βρίσκεται σταθερά εκεί σαν σε υποδόρια μορφή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις που συχνά οδηγούν σε κυκλική επανεμφάνιση συμπτωμάτων της λεγόμενης «κλινικής κατάθλιψης» το χάσμα μεταξύ υμών και της ζωντανής πραγματικότητας του Τώρα αρχίζεται να αμβλύνεται και οι άλλοι άνθρωποι πολλές φορές όσο και αν μιλάμε ή χαμογελάμε νιώθουν υποσυνείδητα την απόσταση που μας χωρίζει από τη Ζωή, σαν να παρακολουθούμε τα πράγματα πίσω από ένα λεπτό τζάμι.
Η εκδήλωση μιας τέτοιου τύπου ψυχολογικής συμπεριφοράς σημαίνει συχνά ότι έντονη συσσώρευση και ανισορροπία στην Ενέργεια του Μετάλλου, επειδή δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να μάθουμε και ενσωματώσουμε στη συμπεριφορά μας την ουσιαστική της Διδαχή: αυτή της Αποδοχής και της Απελευθέρωσης.
Φυσιογνωμία & κύριες λειτουργίες του Παχέος Εντέρου:
Το Παχύ Έντερο για να διεκπεραιώσει το λειτουργικό του έργο δηλαδή:
- Υποδοχή υπολειμμάτων τροφής
- Παραγωγή και αποβολή κοπράνων
ως όργανο του κάτω θερμαστή τροφοδοτείται από το Νεφρό, συνεπικουρείται ωστόσο ενεργειακά από τον Πνεύμονα και την ενέργεια Qi προς τα κάτω, διευκολύνοντας έτσι τις λειτουργικές του ιδιότητες. Ταυτόχρονα όμως και το Παχύ Έντερο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της προς τα κάτω κίνησης του Πνεύμονα.
Όπως όλα τα Fu όργανα διακινεί και ωθεί την ενέργεια προς τα κάτω και συγκεκριμένα υποδέχεται τα υπολείμματα της τροφής και των υγρών από το Λεπτό Έντερο, τα επεξεργάζεται απορροφώντας τα τελευταία χρήσιμα κλάσματα ενέργειας και οργανικών υγρών και τέλος παράγει και αποβάλει τα κόπρανα. Η όλη διαδικασία βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Yang Ενέργειας Νεφρού και Σπλήνα.
Συμπτώματα ανισορροπίας:
- Βήχας, ξηρός, παραγωγικός, χρόνιος, άσθμα, φτέρνισμα, ρινική απόφραξη, καταρροή, αλλεργική ρινίτιδα, κλειστή μύτη, μπούκωμα, φαρυγγίτιδα, πρήξιμο αμυγδαλών, κρυολογήματα, λαχάνιασμα, κόπωση, ξηροδερμία, πτυελικές εκκρίσεις, αναστεναγμοί από στεναχώρια, συχνή τάση για κλάμα, κατάθλιψη.
- Κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, αέρια, ξηρότητα, λιπαρότητα, δέρματος, έκζεμα, αλλεργίες, ερυθρότητα με φαγούρα, ψωρίαση.
Συμβουλές διατροφικής εξισορρόπησης για τους Πνεύμονες & το Παχύ Έντερο:
- Θεραπευτικές τροφές: όλες οι τροφές με φυσική πικάντικη γεύση και ειδικά οι ρίζες όπως καρότο, ρέβα, ραπανάκι, επίσης κουνουπίδι, τζίντζερ, μουστάρδα, καστανό ρύζι, αλκαλικό τσάι bancha/ kukicha, βύνη ρυζιού, μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες.
- Στυλ μαγειρέματος: δυναμικό μαγείρεμα υπό πίεση (χύτρα)
- Εξωτερικές πρακτικές:
- καθημερινό τρίψιμο του δέρματος με ζεστό νερό και τζίντζερ
- πρακτική θεραπευτικής αναπνοής ειδικά νωρίς το πρωί
Προτεινόμενη συνταγή: Ριζότο καρότου με καστανό ρύζι, πράσο και μανιτάρια porcini
Συμβουλές κινητικής εξισορρόπησης για Πνεύμονες & το Παχύ Έντερο:
- Εμπρόσθια κάμψη κορμού με ταυτόχρονη ανάταση των χεριών με λαβή από τους αντίχειρες εναλλάξ.
- Γκομουκάσανα: Καθίστε σε θέση γονάτισης έτσι ώστε το δεξί γόνατο να βρίσκεται επάνω από το αριστερό γόνατο και τα πέλματα παραπλεύρως των γλουτών. Τοποθετήστε το αριστερό χέρι πίσω από την πλάτη και το δεξί επάνω από το δεξιό ώμο και προσπαθείστε να πιάσετε τα δάκτυλα του αριστερού χεριού πίσω στην πλάτη σας. Κρατήστε τη σπονδυλική στήλη όρθια και το κεφάλι σε ευθυγράμμιση με τη σπονδυλική στήλη. Παραμείνετε στη στάση έως δύο λεπτά. Λύστε τα δάκτυλα τεντώστε τα πόδια και επαναλάβετε τη στάση με το αριστερό γόνατο πάνω από το δεξί και το αριστερό χέρι πάνω απο τον αριστερό ώμο.
Συμβουλές καθημερινής εξισορρόπησης για Πνεύμονες & το Παχύ Έντερο:
- Επαφή με τη Φύση και περπάτημα ανάμεσα σε δένδρα.
- Ήρεμη και συνειδητή αναπνοή σε καλά αερισμό εσωτερικό ή ιδανικά εξωτερικό χώρο.
- Αερίστε καθημερινά το σπίτι σας και βγείτε για έναν καθημερινό περίπατο τουλάχιστον για 20’ κάθε φορά.
- Αποφύγετε τη χρήση χημικών προϊόντων οικιακής καθαριότητας με έντονο άρωμα.
- Μειώστε τη χρήση συνθετικών ρούχων.
- Μειώστε την έκθεση σας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
- Αποφύγετε να φοράτε πολλά κοσμήματα.
- Παρακολουθήστε τη συχνότητα και την ποιότητα των κενώσεων σας σε καθημερινή βάση.
Βιβλιογραφικές Παραπομπές:
- Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής- Αλέξανδρος Τηλικίδης
- Η Ρεφλεξολογία συναντά τα Πέντε Στοιχεία & τους Μεσημβρινούς- Άρτεμις Καρνέζη
- Shiatsu: The Complete Guide- Chris Jarmey & Gabriel Mojay
- Myofascial Meridians for Manual & Movement Therapists-Thomas V. Myers
Πηγή: chrysikakou.gr
- Θεραπεύοντας μέσω της τροφής - 23/07/2024
- Ενδυναμώνοντας την Αρχέτυπη Θηλυκή Ενέργεια - 27/06/2023
- Πώς να προετοιμαστείτε για το Wesak – την ισχυρότερη Πανσέληνο του έτους - 04/05/2023