Η θεραπευτική δύναμη της Φύσης

0
178

Μάθετε γιατί πρέπει να αφήσετε στην άκρη το κινητό και τον υπολογιστή και να βγείτε για έναν περίπατο στη φύση!

 

Ακόμη και το να περνάμε λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να επηρεάσει με θετικό τρόπο τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία. Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, το να απομακρυνθούμε από τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή την τηλεόραση και να εκμεταλλευθούμε τα οφέλη των υπαίθριων δραστηριοτήτων μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας.

Τα σωματικά οφέλη της φύσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κανείς περνά χρόνο στη φύση το σώμα του επηρεάζεται. Το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους συνήθως συνδέεται με το περπάτημα, το τρέξιμο, την ποδηλασία και την ορειβασία. Κάθε μορφή άσκησης μπορεί να μειώσει το στρες, να βελτιώσει τον πόνο και την λειτουργία του εγκεφάλου και να επιβραδύνει τη γήρανση και τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, είτε πηγαίνετε έξω για να αθληθείτε είτε απλά περνάτε χρόνο χωρίς να κάνετε κάτι και απλά παίρνετε φρέσκο αέρα, έχετε να απολαύετε πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, η επαφή με τη φύση:

  • Ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης
  • Μειώνει τους καρδιακούς παλμούς
  • Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Ενισχύει τα κύτταρα του σώματος που είναι σημαντικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής και του καρκίνου.

Αρκετοί άνθρωποι δεν είναι φαν της ηρεμίας που προκαλείται από το να ακούν απλώς τους ήχους της φύσης. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, μπορείτε να ακούτε μουσική, podcast ή audio books κατά τη διάρκεια της βόλτας σας έξω. Ακόμη, μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία για να τηλεφωνήσετε σε φίλους ή την οικογένειά σας και να πείτε τα νέα σας, κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στη φύση.

Τα νοητικά και θεραπευτικά πλεονεκτήματα της φύσης

Συχνά απευθυνόμαστε σε θεραπευτικούς χώρους ως έναν τρόπο να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, την ψυχική υγεία μας και να θεραπευτούμε. Η φύση είναι ένας δυναμικός χώρος θεραπείας. Όταν ο ήλιος είναι έξω, παρέχει βιταμίνη D, η οποία σχετίζεται με την βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και την αποτροπή πολλών ασθενειών. Το περπάτημα με φίλους μπορεί επιπλέον να αυξήσει τη δημιουργικότητα, να μειώσει την πνευματική κόπωση και να ενισχύσει τη συγκέντρωση και την προσοχή.

Εάν ο κρύος καιρός μειώνει το ενδιαφέρον σας να περάσετε χρόνο στη φύση, το να βγείτε στο μπαλκόνι για να πάρετε καθαρό αέρα ή απλώς να καθίσετε για λίγο μπροστά από το ανοιχτό παράθυρο μπορεί να σας επηρεάσει θετικά. Μία έρευνα έδειξε ότι μετεγχειρητικοί ασθενείς που νοσηλεύονταν σε δωμάτιο με θέα στη φύση πήραν εξιτήριο μία ημέρα νωρίτερα από εκείνους που το δωμάτιό τους είχε θέα στον τοίχο.

Πράγματι, είναι δύσκολο να απολαύσετε τη φύση όταν βρέχει ή χιονίζει. Δοκιμάστε να πάρετε μία ομπρέλα ή ένα αντιανεμικό μπουφάν και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην ομορφιά που έχουν οι σταγόνες της βροχής ή οι χιονονιφάδες που πέφτουν. Και εάν δεν θέλετε να βραχείτε, καθίστε μπροστά από το παράθυρο και απολαύστε τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει η φύση στις διάφορες εποχές του χρόνου.

Η πνευματική σύνδεση

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε πνευματικές και θρησκευτικές τελετές μένουν υγιείς για περισσότερο χρόνο και θεραπεύονται γρηγορότερα. Πολλές θρησκείες έχουν ενσωματώσει την φύση μέσα στο σύστημα της πίστης τους εδώ και αιώνες. Οι ελληνικοί ναοί περιτριγυρίζονταν από φύση, μουσική και τέχνη προκειμένου να αποκαθιστούν την αρμονία και να προωθούν τη θεραπεία. Το Κινέζικο και Ινδικό σύστημα υγείας χρησιμοποιούν το χώρο και τη γεωγραφία για να προωθήσουν τη θεραπεία. Η Ιαπωνική ιατρική χρησιμοποιεί το “forest bathing”, δηλαδή τη βόλτα μέσα στο δάσος, ως μέθοδο θεραπείας.

Ακόμη, συχνά η φύση είναι ο ιδανικός χώρος για διαλογισμό. Όταν ο χειμώνας αλλάζει προς την άνοιξη, η θεραπευτική κατάσταση του ανθρώπου μπορεί να μεταβεί από την αρρώστια στην υγεία. Η αναζωογονητική δύναμη της φύσης και του σώματος είναι σημαντική προκειμένου να αναταπεξέλθετε στο ταξίδι υγείας και ευημερίας σας.

Ασφαλής κοινωνική σύνδεση

Όλη αυτή την περίοδο του κοινωνικού αποκλεισμού, έρευνες κατέστησαν σαφές ότι το να περνάμε χρόνο έξω μαζί με άλλους ανθρώπους είναι πιο ασφαλές από την κοινωνικοποίηση σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό διότι έτσι μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Επομένως, για να επανασυνδεθείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, εκμεταλλευτείτε το ζεστό καιρό για να βγείτε έξω και να κάνετε παρέα με τους οικείους σας στη φύση.

Πηγή: www.psychologytoday.com

Διαβάστε ακόμη: Ποιες είναι οι 10 ευρωπαϊκές παραδόσεις wellness;

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας