Οι γυναίκες ως φυσικές ποιότητες έχουμε στοιχεία όπως την ενότητα, την σύνθεση, την ενσυναίσθηση. Όμως η διαπαιδαγώγηση που είχαμε εδώ και αιώνες δε βοήθησε ώστε αυτές οι ποιότητες να ωριμάσουν. Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι δημιουργηθήκαμε από ένα κομμάτι ενός ολόκληρου αρσενικού και με ένα τεράστιο αμάρτημα να μας συνοδεύει από την αρχή της δημιουργίας μας: το διωγμό από τον Παράδεισο…

 

πορευτήκαμε για πολύ καιρό υποταγμένες. Μπορεί, όχι τόσο πια στην πατριαρχία, αλλά παραμένουμε πια στην εικόνα που δημιουργεί η μόδα της κάθε εποχής.

Διαπαιδαγωγούμαστε, μέσα από τις εικόνες, στη σύγκριση. Η καθημερινότητά μας είναι ένας μόνιμος αγώνας αυτό-αποδοχής, που φυσικά μας αφήνει με ένα αίσθημα ανεπάρκειας: έχουμε παραπάνω κιλά, όχι τόσο σφιχτούς γλουτούς, τα μάτια μας δε δείχνουν αρκετά λαμπερά, τα δόντια μας δεν είναι τόσο λευκά όσο θα έπρεπε, κτλ. Φυσικά, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Η μόνιμη αυτοκριτική καταλήγει να γίνεται θυμός που στρέφεται στον ίδιο μας τον εαυτό και μας βάζει στο αντίπαλο στρατόπεδο με τις άλλες γυναίκες.

Έτσι οι γυναικείες ομάδες συχνά δυσκολεύονται να συνεργαστούν. Σταδιακά αποκαλύπτονται πεποιθήσεις και πιστεύω που λειτουργούν ανασταλτικά.

Κάτω από το «αγάπη και φως» καιροφυλακτεί η ζήλια.

Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι η ζήλια είναι αποτέλεσμα απόρριψης, καταπίεσης, σύγκρισης. Μάθαμε να πορευόμαστε συγκρίνοντας τον εαυτό μας – η άλλη είναι πιο επιτυχημένη, πιο όμορφη ή έχει πιο λαμπερό χαμόγελο.

Δείτε τον εθισμό της σύγκρισης που σας έχει στοιχειώσει και συνειδητοποιήστε ότι, αν μείνετε σε αυτό το μοτίβο αντίληψης, είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα θελήσετε να κατατροπώσετε τον αντίπαλο, ώστε να αποδείξετε, πρώτα από όλα σε εσάς, ότι αξίζετε. Εδώ, η κρυφή ζηλοφθονία γίνεται ασυνείδητο όπλο του συστήματος απέναντι στην αδερφοσύνη του θηλυκού.

Χρειάζεται να δουλέψουμε επάνω στις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας, ώστε να τις υπερβούμε. Η εργασία είναι δύσκολη: είναι πιο βολικό να μειώσουμε τον απέναντι, από το να δούμε τις δικές μας πληγές. Αν όμως δεν εξερευνήσουμε τον εαυτό μας, δε θα μπορέσουμε να συνδεθούμε αληθινά. Η σύνδεση απαιτεί εντιμότητα, ενδοσκόπηση και αυτοσυγκέντρωση στο στόχο. Μα, πάνω από όλα, δουλειά για να μας αγαπήσουμε.

Έχοντας αντικρίσει κι εγώ τις δικές μου Σκιές, έπρεπε να πάρω μία σημαντική απόφαση: αν θα μετασχηματίσω τις πληγές μου και αν θα με αποδεχτώ. Χωρίς αυτά τα δύο, θα ήταν αδύνατον να πορευτώ στο προσωπικό μου μονοπάτι.

Έχει έρθει η ώρα να ρωτήσετε και εσείς τον εαυτό σας: θα παραδοθείτε ή θα πορευτείτε;

Ως γυναίκες, αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, έχουμε ένα τεράστιο έργο, καθώς αυτή η απόφαση καθορίζει, όχι μόνο τη μετατροπή της δικής μας ζωής, αλλά και την αλλαγή ενός μοτίβου αιώνων. Κάθε βήμα, κάθε απόφαση είναι ένα λιθαράκι. Έχουμε καθήκον να είμαστε παρούσες γιατί, μέσα από εμάς, εδραιώνεται η αλλαγή. Η αδελφότητα μπορεί να είναι δύσκολη. Δεν είναι ντροπή να βιώνετε αυτήν τη δυσκολία – όμως μη χάσετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτήν.

Δείτε: τι την προκαλεί; Πώς καθρεπτίζει το τραύμα και το εγώ σας; Πώς ασυνείδητα σαμποτάρει την ένωση; Θέλει γενναιότητα η συνύπαρξη. Θέλει μεγαλείο, για να αγκαλιάσουμε όλα τα μέρη του εαυτού μας, ακόμα και αυτά που θα ψάξουν να βρουν τρόπο να σαμποτάρουν την όποιας μορφής ανύψωση, είτε προσωπική, είτε μίας ομάδας, είτε μίας ιδέας.

Χρειάζεται αγάπη για να δούμε στον άλλο τα ταλέντα και όχι μόνο τις ελλείψεις του.

Το να μείνουμε σε μία ομάδα, συνειδητές, δημιουργικές και με σεβασμό προς όλους, είναι μία τεράστια πρόκληση. Αυτό είναι κομμάτι όμως της θηλυκής επανάστασης: να επεξεργαστούμε το μίασμα της ανικανοποίητης, της «λειψής» και να δούμε την ολότητα που όλες μαζί, χέρι χέρι, μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Πηγαίνετε βαθύτερα, ψάξτε τον εαυτό σας σοβαρά και μην προσκολλάστε στα σεμινάρια μόνο που έχετε κάνει.

Η καθημερινότητά σας θα είναι αυτή που θα σας δείξει πόσο τελικά τους επιτρέψατε να γίνουν μέρος σας και όχι ένα ακόμα ανεπεξέργαστο νοητικό κομμάτι.

Συζητήστε το, μοιραστείτε το, ότι και αν νιώθετε ή αν σκέφτεστε. Αποζητήστε τη θεραπεία του.

Βρείτε βιωματικούς τρόπους – μη μείνετε μονάχα στο νου. Ανοίξτε τη ματιά σας και την καρδιά σας.

Πρέπει να πιστέψετε στην ικανότητά σας να μεταμορφωθείτε και τη δυνατότητα που έχουμε, όλες μαζί, να μεταμορφώσουμε τον κόσμο.

Ημερολόγιο αυτοπαρατήρησης- Ανακαλύπτοντας πρώτα εμένα:
 • Πώς νιώθω για τον εαυτό μου;
 • Πώς με έχουν επηρεάσει οι εικόνες που βλέπω για τη γυναίκα του σήμερα;
 • Πώς νιώθω γενικά για τη γυναίκα;
 • Ποιά είναι τα βασικά μου συναισθήματα απέναντι στη γυναίκα συνάδελφο, στις γυναίκες της οικογένειας, στις γυναίκες επαγγελματίες;
 • Ποιό ρόλο έχω υιοθετήσει κοινωνικά;
 • Ποιό ρόλο έχω υιοθετήσει απέναντι στο θηλυκό;
 • Ποιό ρόλο έχω υιοθετήσει απέναντι στο αρσενικό;
 • Τί χρειάζεται να ενδυναμώσω από εμένα, για να αποκτήσω καλύτερη σχέση με τον εαυτό μου;
 • Τί χρειάζεται να ενδυναμώσω από εμένα, για να αποκτήσω καλύτερη σχέση με τις άλλες γυναίκες;
Θετικές Δηλώσεις 
 • Αποδέχομαι όλες τις όψεις μου και δεσμεύομαι να κάνω καθημερινά το καλύτερο για όλες τους.
 • Αποδέχομαι τη γυναίκα που είμαι, τη γυναίκα μέσα μου, τη γυναίκα γύρω μου.
 • Πορεύομαι στο δικό μου μονοπάτι, με σεβασμό στη θηλυκή μου φύση.
Shakila Ιωάννα Μπράτη

 

Αν λοιπόν:
Πιστεύεις κι εσύ ότι υπάρχει κάτι πέρα από όσα μάθαμε μέχρι σήμερα γύρω από την οπτική του να είσαι γυναίκα.

Έχεις ανακαλύψει τη μαγεία που μπορεί να φέρει η απελευθέρωση της θηλυκής ενέργειας στον κόσμο και θέλεις να προχωρήσεις κι άλλα βήματα προς αυτό το μονοπάτι και

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο ένιωσες και τη δική σου ψυχή να συντονίζεται με τη δική μου.

Είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αφήσεις το σχόλιο, την ερώτηση και ό,τι εκφράζει και τη δική σου οπτική γύρω από αυτή τη γλυκιά θεματολογία στο τέλος του άρθρου.

Πάμε να απελευθερώσουμε μαζί ό,τι μας περιορίζει από το να ανθίσουμε παρέα;

Ανυπομονώ, εσείς;

 

Newsletter εγγραφή

 

Shakila Ιωάννα Μπράτη

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Shakila Ιωάννα Μπράτη (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας