Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία και η ποιότητα Demeter

0
1779

H βιοδυναμική γεωργία είναι μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπ’ όψη της και αφανείς δυνάμεις στη φύση, όπως δυνάμεις ζωής, ψυχικές δυνάμεις και πνευματικές δυνάμεις.

 

Δυνάμεις ζωής είναι αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ψυχικές δυνάμεις είναι αυτές που δημιουργούν όργανα σ’ έναν οργανισμό π.χ. στα φυτά ρίζες, φύλλα, άνθη κλπ. Πνευματικές δυνάμεις είναι αυτές που δίνουν το αρχέτυπο του είδους σε κάθε φυτό και ζώο, κάτι πάνω από τα γονίδια και την κληρονομικότητα.

Όλες αυτές οι δυνάμεις ακολουθούν ορισμένους ρυθμούς αύξησης και μείωσης των ωθήσεών τους και σχετίζονται με τις εναλλαγές στο ηλιακό μας σύστημα και γενικά στο Σύμπαν. Ό,τι έχει ζωή υπόκειται σε ρυθμούς. Σκεφθείτε την κυκλοφορία των χυμών στα φυτά, του αίματος σε μας, την εγρήγορση και τον ύπνο, την βλάστηση και τον λήθαργο των φυτών, την ημέρα και τη νύχτα, Χειμώνα, Καλοκαίρι κλπ.

Τα ιδεώδη στην βιοδυναμική γεωργία είναι:

-Το αγρόκτημα να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός με την μέγιστη εφικτή αυτάρκεια, δηλαδή μείωση όσο το δυνατόν των εισροών και αύξηση της παραγωγικότητας.
-Η τόνωση της ιδιοτυπίας του αγροκτήματος, να έχει δηλαδή τη δική του ατομικότητα.
-Τα προϊόντα να έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροκτήματος, τη δική τους ταυτότητα. Αυτό εκφράζεται με καλή γεύση και οργανοληπτικές ιδιότητες.

Αυτά επιτυγχάνονται με τα εξής:

Ζωντάνεμα του εδάφους, δηλαδή ποικιλομορφία στους οργανισμούς του εδάφους με κατάλληλη οργανική λίπανση, η οποία δεν θα περιέχει μόνο υλικά, ουσίες, αλλά θα δημιουργεί και ευνοϊκές συνθήκες και τάσεις, δυνάμεις, ώστε να ευνοείται η βλάστηση και δυναμικότητα των αναπτυσσομένων φυτών.

-Βασικό ρόλο έχει η χρήση των βιοδυναμικών παρασκευασμάτων, κάτι σαν ομοιοπαθητικά σκευάσματα, τα οποία καλό είναι ο καθένας να τα φτιάχνει μόνος του στο κτήμα του, μπορεί όμως και να τα προμηθεύεται από άλλα κτήματα.

-Τα γεωργικά ζώα του κτήματος πρέπει, ως επί το πλείστον, να τρέφονται με φυτά και καρπούς που έχουν αναπτυχθεί μ’ αυτό τον τρόπο. Σημαντικό είναι να τρέφονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, από το κτήμα αυτό, ώστε να προσφέρουν όχι μόνο τα άριστα ζωικά προϊόντα αλλά και την κατάλληλη κοπριά, το εμβόλιο γονιμότητας, για το συγκεκριμένο κτήμα. Αν δεν υπάρχουν γεωργικά ζώα στο κτήμα, τότε η κοπριά για λίπανση πρέπει να προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής της περιοχής και να κομποστοποιείται ανάλογα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της βιοδυναμικής γεωργίας;
Να υπάρχουν ηθικά κίνητρα και όχι μόνο βιοποριστικά. Χρειάζεται ελεύθερο πνεύμα για κατανόηση των δυνάμεων της φύσης και ο ρόλος του παραγωγού/μεταποιητή ως εξυγιαντή.
Για ν’ αναγνωριστούν τα προϊόντα ως βιοδυναμικά με το διεθνώς κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο σήμα εγγύησης της ιδιαίτερης αυτής ποιότητας DEMETER (πρόκειται για την ελληνική λέξη Δημήτηρ, η αρχαία θεά της γεωργίας) απαιτούνται τα εξής:

1) Το αγρόκτημα, η επιχείρηση, να έχει και να συνεχίζει να έχει την πιστοποίηση: πλήρως βιολογικό προϊόν της ευρωπαϊκής κοινότητας.
2) Να εφαρμόζεται επιπλέον και ο κανονισμός, οι προδιαγραφές Demeter, για να φθάσουν τα προϊόντα στην ιδιαίτερη ποιότητα DEMETER.
3) Το αγρόκτημα συνιστάται να ξεκινήσει με έναν αναγνωρισμένο σύμβουλο βιοδυναμικής
(ο σύλλογος κάθε χώρας μπορεί να συστήσει κάποιον σύμβουλο).

4) Ο υπεύθυνος του κτήματος, επιχείρησης, να συμμετάσχει σ’ έναν σύλλογο, οργάνωση, βιοδυναμικής γεωργίας αναγνωρισμένο από την Demeter International και. να παρακολουθήσει κάποια ανάλογα σεμινάρια (οργανώνει ο σύλλογος).
5) Να ελέγχεται για την εφαρμογή του κανονισμού Demeter από έναν φορέα εξουσιοδοτημένο από την οργάνωση βιοδυναμικής της χώρας, αν υπάρχει, ή την Demeter International.
6) Ο παραγωγός να γνωρίζει όσα εισάγει και χρησιμοποιεί στο κτήμα: πώς παράγονται, τι κάνουν. Για τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα υπάρχουν όλες οι οδηγίες παραγωγής και χρήσης τους. Μπορεί επιπλέον ο καθένας να φτιάξει και ομοιοπαθητικά σκευάσματα κατά περίπτωση π.χ. για έλεγχο εντόμων. Τα βασικά βιοδυναμικά παρασκευάσματα είναι όμως υποχρεωτικά. Στα σεμινάρια δίδονται ανάλογες εξηγήσεις.

Η βιοδυναμική (βιολογική-δυναμική) γεωργία ξεκίνησε από το γεωργικό σεμινάριο (1924) του Dr. Rudolf Steiner, φιλοσόφου, εκπαιδευτικού και καλλιτέχνη, ιδρυτού της πνευματικής επιστήμης, της ανθρωποσοφίας. Η ανθρωποσοφία εκτός από την γεωργία έχει κι άλλες πρακτικές εφαρμογές σε άλλους τομείς, όπως: παιδαγωγική, ιατρική, φαρμακολογία, κοινωνιολογία, τέχνη.

Τι διαφέρουν τα βιοδυναμικά προϊόντα DEMETER από τα βιολογικά;
  • Έχουν ως προϋπόθεση την πιστοποίηση «πλήρες βιολογικό προϊόν» για να ελέγχονται επιπρόσθετα σύμφωνα με τις προδιαγραφές Demeter.
  • Έχουν ιδιαιτερότητα στην ποιότητά τους, ποιότητα Demeter, παγκοσμίως κατοχυρωμένη και γνωστή.
  • Έχουν καλή γεύση και συμπεριφορά, διατηρούν περισσότερο βιταμίνες και ζωντάνια, δεν μαραίνονται τόσο εύκολα, έχουν καλύτερη οργανοληπτική αποδεκτικότητα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Μεταβιβάζουν υγεία, ζωτικότητα και έμμεσα δυνατότητες για πνευματική εξέλιξη στον άνθρωπο.
    Επιπλέον ο καταναλωτής ξέρει ότι αγοράζοντας τέτοια προϊόντα ενισχύει κάποιον που λειτουργεί εξυγιαντικά στη φύση και στον άνθρωπο.

Η βιοδυναμική γεωργία παγκοσμίως και στην Ελλάδα

Σήμερα υπάρχουν 18 χώρες που έχουν αναγνωρισμένη βιοδυναμική γεωργία και ανάλογες οργανώσεις, οι οποίες διαχειρίζονται το σήμα Demeter. Αυτές, με εκπροσώπους τους, συνιστούν την Demeter International. Καλλιεργούνται πιστοποιημένα βιοδυναμικά 1.070.700 στρέμματα και υπάρχουν προγράμματα για άλλα 210.000 στρέμματα.

Το 2010 δύο γεωργικές επιχειρήσεις (Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο)  εγκρίθηκαν ως DEMETER, ενώ το 2011 – 12 εγκρίθηκαν κι άλλοι (Θεσσαλία – Θάσο – Κρήτη). Το 2008 ιδρύθηκε ένας αναγνωρισμένος βιοδυναμικός σύλλογος στην Ελλάδα και η τότε οκταμελής επιτροπή επισκέφθηκε βιοδυναμικά κτήματα στην Γερμανία, τα οποία από πολλά χρόνια εφαρμόζουν την βιοδυναμική μέθοδο. Επισκέφθηκε και το ερευνητικό κέντρο της βιοδυναμικής έξω από την Darmstadt της Γερμανίας και παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο για τα χαρακτηριστικά της ποιότητας Demeter. Ο σύλλογος συμμετέχει σε συναντήσεις, συνέδρια της Demeter International.

Γαβριήλ Πανάγος
Πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου βιοδυναμικής γεωργίας, σύμβουλος

Πληροφορίες για την βιοδυναμική γεωργία και τον σύλλογο στα τηλέφωνα:
210 – 68.27.083  (Γαβριήλ Πανάγος, πρόεδρος του συλλόγου, σύμβουλος)
22350 – 51089    (Δημήτρης Παπαϊωάννου, γραμματέας του συλλόγου, παραγωγός)
Στην  Κρήτη: 28920 – 42143  Μαρία Ζολώτα (γεωπόνος, σύμβουλος)

Iστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Βιοδυναμκής Γεωργίας: Demeter Hellas
Demeter International και Πληροφορίες για την Ανθρωποσοφία: http://www.demeter.net

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας