Η “διαχείριση χρόνου” είναι η διαδικασία οργάνωσης και προγραμματισμού του τρόπου κατανομής του χρόνου σας μεταξύ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Η καλή διαχείριση του χρόνου σάς επιτρέπει να εργαστείτε πιο έξυπνα – όχι πιο δύσκολα – έτσι ώστε να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, ακόμα και όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι πιέσεις είναι υψηλές. Η μη διαχείριση του χρόνου, βλάπτει την αποτελεσματικότητά  και προκαλεί άγχος.

 

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος στη μέρα. Αλλά, αφού όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες, γιατί μερικοί άνθρωποι επιτυγχάνουν πολύ περισσότερα με το χρόνο τους από άλλους; Η απάντηση βρίσκεται στην καλή διαχείριση του χρόνου. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και γενικότερα επιτυχημένοι άνθρωποι, οργανώνουν το χρόνο τους εξαιρετικά καλά. Χρησιμοποιώντας τεχνικές διαχείρισης χρόνου μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά.

Η καλή διαχείριση του χρόνου απαιτεί μια σημαντική αλλαγή στην εστίαση σας, από το να έχω δραστηριότητες στο να έχω αποτελέσματα: το να είσαι απασχολημένος δεν είναι το ίδιο με το να είσαι αποτελεσματικός. (Κατά ειρωνικό τρόπο, το αντίθετο είναι πιο κοντά στην αλήθεια.)

Το να περνάτε την ημέρα σας σε μια φρενίτιδα δραστηριότητας συχνά επιτυγχάνει λιγότερα, επειδή μοιράζετε την προσοχή σας ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές εργασίες. Η καλή διαχείριση του χρόνου σάς επιτρέπει να εργάζεστε πιο έξυπνα ώστε να μπορείτε να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

Τι είναι η διαχείριση του χρόνου και ποια τα οφέλη της;

Η “Διαχείριση χρόνου” αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οργανώνετε και σχεδιάζετε το χρόνο που ξοδεύετε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι λειτουργικό να αφιερώσετε χρόνο στη μάθηση σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου, αντί να το χρησιμοποιήσετε για να συνεχίσετε τη δουλειά σας, αλλά τα οφέλη της διαχείρισης του χρόνου είναι τεράστια:

 • Μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα.
 • Μια καλύτερη επαγγελματική φήμη.
 • Λιγότερο άγχος.
 • Αυξημένες ευκαιρίες για πρόοδο.
 • Μεγαλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη σημαντικών στόχων ζωής και καριέρας.
Η μη αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μπορεί να έχει κάποιες πολύ ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως:
 • Χαμένες προθεσμίες.
 • Ανεπαρκής ροή εργασίας.
 • Κακή ποιότητα εργασίας.
 • Μια κακή επαγγελματική φήμη και μια στάσιμη καριέρα.
 • Υψηλότερα επίπεδα στρες.

Ποιες τεχνικές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε το δικό σας στυλ για τη διαχείριση του χρόνου και της εργασίας σας, μερικές από τις παρακάτω προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

 1. Χρησιμοποιήστε τους βιολογικούς σας ρυθμούς προς όφελός σας

Προσδιορίστε τις ώρες της ημέρας που τα επίπεδα ενέργειας σας είναι στον υψηλότερο βαθμό και κάντε την πιο σημαντική δουλειά εκείνες τις ώρες. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε καλύτερα το πρωί, μην προγραμματίσετε τις εργασίες σας για το βράδυ, δηλαδή όταν δεν είστε τόσο παραγωγικοί.

 1. Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον εργασίας σας

Κρατήστε τα πράγματα που χρειάζεστε στην περιοχή εργασίας σας και βεβαιωθείτε ότι το φυσικό περιβάλλον, σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε. Για παράδειγμα, μερικοί λειτουργούν καλύτερα σε ήσυχο περιβάλλον, ενώ άλλοι λειτουργούν καλύτερα με μουσική υπόκρουση. Μερικοί λειτουργούν καλύτερα σε ακαταστασία, ενώ άλλοι χρειάζονται καθαρισμένο γραφείο ή τραπέζι. Βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς!

 1. Το μαγικό «όχι»

Προστατέψτε το χρόνο σας λέγοντας “όχι” σε διάφορες διακοπές, δραστηριότητες, αιτήματα ή άτομα την ώρα που εργάζεστε. Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να βάλουμε όρια στους άλλους. Όταν βάζουμε ένα χρονικό περιθώριο για να κάνουμε μια εργασία πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αν επιτρέπουμε διακοπές χάνουμε τη συγκέντρωσή μας με αποτέλεσμα να απαιτείται από εμάς περισσότερος χρόνος από αυτόν που υπολογίζαμε για να κάνουμε την εργασία μας.

 1. Αναπτύξτε μια επισκόπηση όλων όσων θέλετε να ολοκληρώσετε

Ξεκινήστε καθορίζοντας το χρονικό πλαίσιο με το οποίο θέλετε να εργαστείτε (ένα εξάμηνο, ένα μήνα, μια εβδομάδα, μια ημέρα). Πέντε στόχοι για την εβδομάδα, για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνουν τη μελέτη για εξετάσεις την Παρασκευή, το να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο με έναν φίλο που έχετε παραμελήσει, να ασκηθείτε τρεις φορές για μισή ώρα κάθε φορά, κλπ. Σημειώστε ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν όχι μόνο ακαδημαϊκές, επαγγελματικές ευθύνες αλλά και προσωπικές, κοινωνικές δραστηριότητες.

Η κάθε μέρα της ζωής μας απαιτεί από μας να διαλέξουμε το πού και το πώς θα διαχειριστούμε το χρόνο μας. Οι σωστές επιλογές που θα κάνουμε και η ορθή διαχείριση του χρόνου θα μας βοηθήσει να ζήσουμε μια γεμάτη ημέρα που μπορεί να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της ικανοποίησης.  Ο χρόνος είναι ανεκτίμητος και δεν πρέπει να τον σπαταλάμε (ή να περνά) χωρίς σκέψη. Η ορθή χρήση του χρόνου συνεπάγεται μια γεμάτη ευτυχισμένη ζωή!

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι το Life Coaching

 

Newsletter εγγραφή

 

Νίκη Πουρναρά – Παπαλαζάρου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Νίκη Πουρναρά – Παπαλαζάρου (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας