Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας ακούμε για τον διαλογισμό. Πολλοί δεν ξέρουν τι είναι και θα ήθελαν να τον δοκιμάσουν. Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και προωθεί την πνευματική και ψυχική μας υγεία. Αν θέλετε να διατηρήσετε έναν νεανικό νου τότε πρέπει να τον βάλετε στην ζωή σας.
Οδιαλογισμός είναι ταξίδι, μοναδικό και ανεπανάληπτο που πρέπει να το βιώσεις για να το κατανοήσεις. Είναι προσωπική εμπειρία, πολύτιμη και ανεξάντλητη που μας συνδέει με την πηγή της γαλήνης. Είναι μάθημα ζωής, γιατί μας ανοίγει καινούργια μονοπάτια που οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα. Είναι πολύτιμο εργαλείο, γιατί μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά αλλά και την υγεία μας.
Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ο διαλογισμός είναι κάτι δύσκολο, βαρύ και σοβαρό. Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση στην οποία μπορούμε να μπούμε ανάλαφρα και χαρούμενα. Ας δούμε πως…
Τι είναι ο διαλογισμός;
Όταν λέμε “διαλογισμός” πρέπει να έχουμε στο νου μας δύο διαφορετικά πράγματα: την πνευματική πρακτική του διαλογισμού και την κατάσταση του διαλογισμού.
Η πρακτική του διαλογισμού είναι η πνευματική άσκηση που κάνει κάποιος προκειμένου να πετύχει τον διαλογισμό. Αυτό μπορεί περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές όπως ο κινητικός διαλογισμός, η συγκέντρωση, η επανάληψη ενός μάντρα κ.α. Καθώς δεν υπάρχει στην ουσία σωστή ή λάθος τεχνική, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ως το μέσο που χρησιμοποιεί κάποιος.
Οι διαφορετικές πρακτικές προσφέρουν στον ασκούμενο την «πνευματική μέθοδο». Είναι ένας καμβάς, ένας μπούσουλας με τον οποίο ο ασκούμενος δημιουργεί την εσωτερική ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία θα ανθίσει το ταξίδι της εξερεύνησης.
Τι είναι αυτό που εξερευνούμε κατά την πρακτική του διαλογισμού; Τίποτε άλλο από την φύση του νου. Ωστόσο αυτή η πνευματική εμπειρία είναι τόσο ξεχωριστή που τίποτε άλλο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Το καταπληκτικό είναι ότι είναι προσβάσιμη σε όλους. Ο καθένας μπορεί να την βιώσει και μάλιστα με πολλά οφέλη.
Όταν κάποιος ασκεί τον διαλογισμό έχει στόχο «να μπει» όπως λέμε σε διαλογισμό.
Η κατάσταση του διαλογισμού, είναι μια πνευματική εμπειρία στην οποία ο διαλογιζόμενος έχει βρει ένα κλειδί. Έχει καταφέρει να ανοίξει μια πόρτα και βιώνει την απόλυτη γαλήνη. Στον διαλογισμό ο άνθρωπος είναι σε αβίαστη ηρεμία, δεν κάνει καμία προσπάθεια, απλά βιώνει την ποιότητα της αγάπης. Βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας, ο νους του είναι σε εγρήγορση ενώ συγχρόνως βιώνει την απόλυτη ηρεμία.
Όταν κάποιος είναι «φωτισμένος» -όπως οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι-, έχει κατακτήσει πια την τεχνική. Μπορεί να την υπερβαίνει και να βρίσκεται τόσο αυθόρμητα όσο ένα βλέμμα ή μια χειρονομία, σε κατάσταση διαλογισμού την οποία βιώνει ως διαρκή εμπειρία.
Μερικές αλήθειες για τον διαλογισμό
– Δεν πρέπει να συγχέουμε τον διαλογισμό με οποιαδήποτε θρησκεία ή με την ανθρώπινη ανάγκη για πίστη. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει τον διαλογισμό, άσχετα από το θρήσκευμά του, εφόσον βέβαια είναι πνευματικά υγιής.
– Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας, είναι ότι ο διαλογισμός είναι μια βιωματική εμπειρία. Αν κάποιος θέλει να τον προσεγγίσει μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές τεχνικές. Να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει και να απολαύσει την εμπειρία που του προσφέρει.
– Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί διαλογισμοί όσοι και οι άνθρωποι που τον ασκούν. Επίσης, αν βάλει κανείς στο νου του ότι η κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετική για τον ίδιο άνθρωπο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η εμπειρία του διαλογισμού μπορεί να αποκτήσει τεράστιο εύρος.
– Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τον νου με την ποιότητα της αγάπης που είναι ανοιχτή, δεκτική και ανεκτική. Άρα όταν κάνουμε διαλογισμό δεν προσπαθούμε για κάτι γιατί αυτό από μόνο του κρύβει ένταση. Ουσιαστικά αφήνουμε την συνειδητότητά μας να διευρυνθεί.
– Συχνά λέμε ότι ο διαλογισμός προσπαθεί να ελέγξει την σκέψη. Όμως ο νους είναι από την φύση του παραγωγικός, γεννά σκέψεις όπως και συναισθήματα. Είναι πιο σωστό να πούμε πως στον διαλογισμό καταφέρνουμε να βιώσουμε μια φυσική συνύπαρξη όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν μας κατακλύζουν. Αναζητούμε την εμπειρία της απλής, αβίαστης ύπαρξής μας στην απόλυτη γαλήνη, όπου ο νους δεν παρεμβάλλεται διαρκώς σχολιάζοντας και κάνοντας κριτική.
– Κάποιος μπορεί να προσεγγίσει τον διαλογισμό μόνο μέσα από την πρακτική άσκηση. Εννοείται πως υπάρχουν διδασκαλίες και σχολές, άρθρα και βιβλία πάνω στο θέμα. Το ταξίδι όμως είναι βιωματικό και οι αποσκευές προσωπικές.
– Όταν κάποιος κάνει διαλογισμό είναι σαν να αφήνεται σε μια περιπέτεια, που θα τον οδηγήσει τελικά στην ανακάλυψη του εσωτερικού του εαυτού.
– Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι μεταφυσικό, το αντίθετο είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση για τον άνθρωπο. Αθλητές και μουσικοί συχνά βιώνουν την κατάσταση αυτή γνωστή ως «η ζώνη». Μπορεί οποιοσδήποτε να έχει βιώσει τον διαλογισμό απλώς ατενίζοντας ένα φυσικό τοπίο, ή την ανατολή του ήλιου. Είναι η εμπειρία της απόλυτη εσωτερικής ειρήνης και της ένωσης με την Αλήθεια που δεν είναι άλλη από την ποιότητα της αγάπης.
«Η μέθοδος χρειάζεται μόνο μέχρις ότου η κατάσταση τού διαλογισμού – της ήσυχης επίγνωσης, της συνειδητότητας και της επικέντρωσης – γίνει όχι μόνο μια παροδική εμπειρία αλλά το ίδιο ενσωματωμένη μέσα σου όσο, ας πούμε, η αναπνοή.»
Πόσα είδη διαλογισμού έχουμε;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη διαλογισμού όσον αφορά τις τεχνικές, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να πούμε ότι μία από αυτές είναι η καλύτερη. Απευθύνονται σε όλους και οποιοσδήποτε μπορεί να τις ακολουθήσει ανάλογα με το τι ταιριάζει στην προσωπικότητα, στην ιδιοσυγκρασία και στον τρόπο ζωής του. Το να ξέρουμε λίγα πράγματα για αυτές μπορεί να μας βοηθήσει στο να διαλέξουμε πιο εύκολα.
1. Πνευματικός διαλογισμός
Ο πνευματικός διαλογισμός υπάρχει και στην δυτική αλλά κυρίως στην ανατολίτικη παράδοση που έχει σχέση με τον Βουδισμό και το Ζεν. Στις παραδόσεις που έχουν σχέση με την πίστη, ο διαλογισμός κατά κάποιο τρόπο ταυτίζεται με την προσευχή και την επικοινωνία με την θεϊκή ανώτερη ύπαρξη. Στις μη θεϊστικές κουλτούρες, δηλαδή όπου δεν μιλάμε για οργανωμένο λατρευτικό σύστημα ενός ανώτερου όντος, ο διαλογισμός έχει σχέση με την αυτό-επίγνωση και τις ποιότητες της αγάπης και της εσωτερικής ειρήνης. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τεχνικές όπως ο διαλογισμός Metta ο οποίος καλλιεργεί την ποιότητα της αγάπης και της αποδοχής προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Όπως και να έχει, κάθε διαλογισμός ουσιαστικά μας βάζει στην εμπειρία της ενότητας και του μη-διαχωρισμού, όπου όλοι και όλα είναι ένα. Αυτό το άνοιγμα είναι μοναδικό και μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας θετικά, κάνοντας μας πιο ανοιχτούς και συμπονετικους.
2. Διαλογισμός της επίγνωσης
Η επίγνωση έχει άμεση σχέση με την παρατήρηση. Ο διαλογισμός της επίγνωσης είναι η τεχνική όπου ο ασκούμενος ουσιαστικά κρατά την επίγνωση του στο «εδώ και τώρα» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Πως γίνεται αυτό; Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αλλά η βασικότερη είναι αυτή που χρησιμοποιεί την παρατήρηση και τον έλεγχο της αναπνοής. Επίσης ένα άλλο μέσο είναι η παρατήρηση των αισθήσεων στο σώμα και η σταδιακή του χαλάρωση. Βασικό κομμάτι της τεχνικής είναι αυτό η διαδικασία κατά την οποία ο διαλογιζόμενος ουσιαστικά προσπαθεί να απέχει από κάθε κριτική που παρεμβάλλεται στις σκέψεις του. Παρακάμπτει δηλαδή τον «σχολιασμό» που κάνει ο νους. Στόχος είναι κάθε φορά που μια σκέψη ξεπηδά για να διαταράξει την συγκέντρωση, ο ασκούμενος να επαναφέρει την επίγνωσή του στην αναπνοή.
To 2011 ομάδα έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέγραψε ότι ο διαλογισμός με επίγνωση, μπορεί στην ουσία να αλλάξει την δομή του εγκεφάλου. Ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων διαλογισμού MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) παρατηρήθηκε πως επηρέασε την λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μάθηση και την μνήμη.
3. Κινητικός διαλογισμός
Ενώ πολλές μορφές διαλογισμού γίνονται σε μια απόλυτα σταθερή και ευθυγραμμισμένη θέση του σώματος, αν αυτό σας είναι δύσκολο τότε μπορεί να τον προσεγγίσετε μέσα από την κίνηση. Ο κινητικός διαλογισμός είναι μια τεχνική κατά την οποία μπορούμε να διαλογιστούμε ενώ κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να διαλογιστεί ενώ περπατά ή τρέχει!
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίγνωση του να είναι απόλυτα εστιασμένη στην κίνηση που το σώμα εκτελεί. Αυτό είναι μια μορφή άσκησης του νου, ο οποίος μείνει σταθερός και διευρύνει την επίγνωσή του, ενώ το σώμα συγχρόνως είναι σε κίνηση.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ κοντά στην πρακτική των πολεμικών τεχνών και σε πνευματικές πρακτικές όπως η γιόγκα και το ται τσι. Ο κινητικός διαλογισμός είναι κατάλληλος για ανθρώπους που έχουν μεγάλη δυσκολία στο να μένουν ακίνητοι.
Επίσης είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε και να τον εντάξουμε μέσα σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως η κηπουρική, το χαλαρό τρέξιμο, η ήπια άσκηση, ο χορός ή ακόμη και το πλύσιμο των πιάτων.
«Αν ξεκινήσεις με κάτι ενεργητικό, κάτι θετικό, ζωντανό, κινητικό, θα αρχίσεις τότε να αισθάνεσαι ότι μεγαλώνει μέσα σου η ακινησία. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει, τόσο πιο πολύ θα μπορείς να χρησιμοποιείς κάποια καθιστή ή ξαπλωτή θέση τόσο πιο πολύ θα είναι δυνατός ο σιωπηλός διαλογισμός. Η τεχνική διαλογισμού που ξεκινά με κίνηση, δράση, σε βοηθά στο να πετύχεις ένα είδος κάθαρσης.»
Όσσο
4. Διαλογισμός με συγκέντρωση
Έχετε ακούσει συχνά τους προπονητές να λένε: νικήσαμε γιατί ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι. Πράγματι η απόλυτη συγκέντρωση είναι μια κατάσταση μέσα στην οποία μπορούμε και να χαλαρώσουμε αλλά και να πετύχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Ουσιαστικά κάθε φορά που κάνουμε κάτι με απόλυτη συγκέντρωση χρησιμοποιούμε αυτό που την ικανότητά μας για επίγνωση.
Συγκέντρωση ή επίγνωση λοιπόν, είναι η πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας μουσικός που εκτελεί ένα μουσικό έργο. Ένας αθλητής που κάνει το άλμα του, αλλά και ένα παιδί που είναι βυθισμένο στο παιχνίδι του και δεν ακούει εσάς που του μιλάτε.
Η απόλυτη συγκέντρωση σε μια κατάσταση είναι το τελείως αντίθετο από την έννοια που στις μέρες μας λέγεται multitasking (πολυδιεγερσία). Ο σύγχρονος άνθρωπος λειτουργεί «με πολλά παράθυρα ανοιχτά». Αυτό σημαίνει πως την ίδια στιγμή κάνουμε και σκεφτόμαστε πολλά πράγματα συγχρόνως. Μπορούμε δηλαδή να κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή, να απαντάμε στο τηλέφωνο, να στέλνουμε μήνυμα στο κινητό και να σημειώνουμε κάτι στην λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Αυτή η κατάσταση νοητικού πολυκερματισμού, μας προκαλεί ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε, έντονο στρες και νοητική κόπωση που επηρεάζει την μνήμη αλλά και την διάθεση.
Ο διαλογισμός με συγκέντρωση ουσιαστικά δοκιμάζει να επαναφέρει την εστίασή μας σε κάτι συγκεκριμένο, στρέφοντας την προσοχή εξ’ ολοκλήρου σε ένα σημείο. Μπορεί να είναι οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που έχουμε κατά την διάρκεια μιας σωματικής πρακτικής όπως η γιόγκα, ή η εμπειρία της τροφής όταν σιωπηλά παίρνουμε το πρωινό μας. Μια σταθερή σχέση με αυτού του είδους την πρακτική διαλογισμού θα ηρεμήσει τον νου. Θα μας κάνει να εκτιμήσουμε διαφορετικά το κάθε λεπτό.
«Ο διαλογισμός σας βοηθά να εξασκήσετε την ικανότητα να στέλνετε την επίγνωσή σας εκεί που εσείς θέλετε και να διατηρείτε της προσοχή σας σταθερή. Σύμφωνα με μελέτες ακόμη και τέσσερις μέρες πρακτικής διαλογισμού έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην ικανότητα συγκέντρωσης.»
5. Διαλογισμός με οραματισμό
Σε αυτή την τεχνική ο ασκούμενος ουσιαστικά οραματίζεται με ή χωρίς καθοδήγηση μια θετική εικόνα. Συγχρόνως αφήνεται στην ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η εμπειρία αυτή στην ενέργειά του. Μπορεί να είναι ο οραματισμός ενός καταπρασινου λιβαδιού και οι εικόνες των σύννεφων και του γαλάζιου ουρανού. Μπορεί να είναι η διαυγής θάλασσα και η αίσθηση που έχει κάποιος όταν βουτάει το σώμα του στο νερό.
Ο οραματισμός έχει την μαγική ιδιότητα να μας αποφορτίζει και να απομακρύνει τον νου από από την ακατάπαυστη ροή αυτόματων σκέψεων που συμβαίνουν χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε. Σταδιακά δημιουργεί μια ασφαλή νοητική περιοχή η οποία λειτουργεί σαν κοιτίδα γέννησης θετικών εντυπώσεων, στόχων και σκεπτομορφών.
Υπάρχουν διάφορα είδη πνευματικού οραματισμού, κάποια από αυτά έχουν βαθιές ρίζες στην βουδιστική παράδοση και πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου. Ωστόσο ακόμη και ο πιο απλός οραματισμός έχει την δημιουργική δύναμη να καθαρίσει και να επαναπρογραμματίσει το νου. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που μπορεί να λειτουργήσει όπως η επαναφόρτιση του κινητού στην πρίζα.
6. Διαλογισμός με mandra
Τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική παράδοση όταν οι άνθρωποι θέλουν να επικοινωνήσουν με μια ανώτερη πνευματική οντότητα ή όταν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό συχνά χρησιμοποιούν αυτό το είδος διαλογισμού. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια πνευματική πρακτική συγκέντρωσης που ουσιαστικά βάζει τον νου να επιστρέφει με μεγάλη συνέπεια και προσήλωση στην επανάληψη ενός mandra ή ενός ψαλμού. Στην ανατολική παράδοση το mandra είναι ο ήχος “Om” που αντιστοιχεί στον ήχο της δόνησης του σύμπαντος. Μέσα από την απαγγελία και την επανάληψη ο ασκούμενος συντονίζεται με την δόνηση και ενώ διατηρεί όλη του την επίγνωση συγχρόνως βιώνει γαλήνη αλλά και πνευματική διεύρυνση.
Τα οφέλη του διαλογισμού
Ο διαλογισμός μας κάνει καλό. Ειδικά στις μέρες μας που η καθημερινότητα είναι δύσκολη, απαιτητική, στρεσογόνα, το να έχετε 5-10 λεπτά πνευματικής χαλάρωσης μπορεί να γίνει η προσωπική σας όαση. Μέσα από την όαση αυτή θα αντλήσετε καινούργιες δυνάμεις για να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε την μέρα σας.
«Ο διαλογισμός αυξάνει την πνευματική πειθαρχία και την θέληση. Μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και να θεραπευτουμε από εξαρτήσεις και προσκολλήσεις.»
Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) απέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στην ζωή τους -κατά μέσο όρο είκοσι χρόνια- έχουν αποδεδειγμένα νεανικότερα εγκεφαλικά κύτταρα και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας.
Ο διαλογισμός βελτιώνει τα επίπεδα του ύπνου, ρίχνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, μπορεί να σας φέρει κοντά στον πραγματικό σας εαυτό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε τραύματα και εμπειρίες από το παρελθόν αλλά και να αναγνωρίσετε τις βαθύτερες επιθυμίες επιθυμίες και ανάγκες σας.
Ο διαλογισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Όσο παρατηρούμε τον νου και την φύση του, τόσο καλύτερα μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Και όσο περισσότερο κατακτάμε την αυτογνωσία τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
«Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και στρες στον οργανισμό και να ενισχύσει το μοντέλο θετικής σκέψης. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως εγκαθιστώντας την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα»
Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε τότε νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τότε μόνο μπορούμε να αναπτύξουμε και τις ποιότητες της συμπόνιας και της κατανόησης για τους άλλους. Ο διαλογισμός μας συνδέει με την ποιότητα της αγάπης τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας.
Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ησυχάσουμε το νου και να αρχίσουμε να παίρνουμε απόσταση από τις “αυτόματες σκέψεις” οι οποίες είναι συνδεδεμένες με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και υψηλότερο στρες. Ο νους χαρακτηρίζεται από μια λειτουργία που διεθνώς ονομάζεται DMN (default mode network) ή αλλιώς «monkey mind». Όταν αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νους μας περιπλανιεται ασκόπως σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον, προκαλλώντας νοητική κόπωση και ψυχολογικό στρες. Πολλές έρευνες μεταξύ των οποίων αυτή που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Yale, απέδειξαν ότι οι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που συστηματικά ασκούν πρακτικές διαλογισμού έχει αναπτύξει την δεξιότητα να περιορίζει την λειτουργία των αυτόματων σκέψεων.
Η πνευματική εμπειρία του διαλογισμού είναι μια εμπειρία πολύ καθησυχαστική. Είμαστε όλοι μας εκτός από βιολογικές υπάρξεις και πνευματικές και ο διαλογισμός μας φέρνει κοντά στην πνευματική εμπειρία της ίδιας μας της ύπαρξης. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι από μόνη της ένα ζωντανό θαύμα, είναι η απόδειξη της ανώτερης διάνοιας που υπάρχει στο σύμπαν. Διερευνώντας την φύση του νου μέσα από τον διαλογισμό, μπορούμε να βιώσουμε την εμπειρία της ένωσης μας με την ανώτερη διάνοια της οποίας αποτελούμε ένα συγκοινωνούν δοχείο.
Όταν γνωρίσουμε την θεϊκή μας υπόσταση, θα καταλάβουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στην ίδια την ζωή και αυτό θα μας γεμίσει με δέος, αισιοδοξία και αίσθημα σιγουριάς και προσωπικής γαλήνης.
«Η εσωτερική παρατήρηση μπορεί αν μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να είναι μια αρχή και για άλλες θετικές αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο.»
Απλές συμβουλές για να κάνετε διαλογισμό
- Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας για τίποτε. Χρειάζεται απλώς να τον εμπιστευτείτε και να αφεθείτε.
- Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τον νου. Ο νους είναι από την φύση του άοκνος και διεσπαρμένος. Πετάει από σκέψη σε σκέψη με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
- Βρείτε τον προσωπικό σας τόπο και χρόνο και αφιερώστε τον στην φροντίδα του εαυτού σας
Αναζητήστε την κατάλληλη για εσάς πρακτική, διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει αλλά επίσης πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη. - Ένας δάσκαλος μπορεί να σας καθοδηγήσει και είναι πάντοτε χρήσιμος όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι ο διαλογισμός είναι δικός σας, είναι το δικό σας προσωπικό ταξίδι.
- Μπορείτε να διαλογιστείτε παντού και πάντα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε κανέναν εξοπλισμό και καμία αποσκευή. Μπορείτε να πάρετε τον διαλογισμό μαζί σας σε οποιοδήποτε ταξίδι σε οποιαδήποτε διαδρομή.
- Ότι φαίνεται απλό, εύκολο και φθηνό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και πολύτιμο. Μπορεί να μην τιμολογείται όμως ο διαλογισμός έχει ανεκτίμητη αξία.
- Μπορούν όλοι να διαλογιστούν, σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε φάση της ζωής τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό ή να ταξιδεύουν νοερά μέσα από όμορφες εικόνες. Όλοι μπορούμε να συνδεθούμε με την πνευματική μας υπόσταση.
Ένας σύντομος διαλογισμός
Μπορεί ο διαλογισμός να μην είναι πανάκεια, σίγουρα όμως τα οφέλη του σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο είναι αποδεδειγμένα και μετρήσιμα. Δοκιμάστε να τον εφαρμόσετε μία ή δύο φορές την ημέρα. Εάν έχετε λίγο χρόνο ελεύθερο, όπως 5-10 λεπτά, αντί να ανοίξετε το κινητό σας και να χαθείτε στο διαδίκτυο ακολουθείστε την παρακάτω πρακτική. Μετά από μερικές μέρες θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε μερικές πολύ ευχάριστες προσωπικές αλλαγές:
- Βρείτε στο σπίτι σας έναν ήσυχο χώρο που σας εμπνέει, μπορεί να είναι μια γωνία στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σας.
- Χρησιμοποιήστε μια μουσική που σας χαλαρώνει με ήχους της φύσης. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές τέτοιες.
- Καθίστε άνετα με τα πόδια οκλαδόν σε μια θέση που να μπορείτε να μείνετε λίγη ώρα.
- Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας με μαξιλάρια ώστε το κάθισμά σας να είναι άνετο και η σπονδυλική στήλη σχετικά ευθεία.
- Αφήστε τα χέρια απαλά πάνω στα γόνατα.
- Κλείστε τα μάτια και πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή.
- Συνεχίστε να αναπνέετε ελεύθερα και απλώς παρατηρήστε τον αέρα στην άκρη της μύτης.
- Όσο περνούν τα λεπτά ρυθμίστε το ρυθμό της αναπνοής σας ώστε να εκπνέεται σε διπλάσιο χρόνο (1:2) και συνεχίστε σε αυτό το ρυθμό απλώς μετρώντας εσωτερικά τον ρυθμό της αναπνοής.
- Κάντε μερικούς κύκλους αναπνοών, αφήνοντας το νου να ησυχάσει σιγά-σιγά, τις σκέψεις να περνούν, το ίδιο και τα συναισθήματα.
- Όταν νιώθετε πια έτοιμος να επιστρέψετε ελευθερώστε την αναπνοή σας, σταματήστε το μέτρημα και σιγά σιγά κάντε μικρές κινήσεις και ανοίξτε τα μάτια .
- Χαμογελάστε και ευχαριστήστε τον εαυτό σας!
Πηγές:
https://www.researchgate.net
https://www.sciencedirect.com
https://www.psychologytoday.com/us/blog/feeling-it/201309/20-scientific-reasons-start-meditating-today
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/
«The miracle of Mindfulness: a manual on meditation», Thich Nhat Hanh
«The art of happiness», Dalai Lama XIV
«Buddha’s Brain: The practical neuroscience of happiness, love and wisdom»
Rick Hanson, Richard Mendius, Daniel J. Siegel, Jack Kornfield
- Πώς να χάσετε τοπικό λίπος με την τεχνική της λιποαναρρόφησης; - 13/01/2025
- Αστρολογικό ημερολόγιο 2025 | Α’ μέρος - 13/01/2025
- 10 συνήθειες που υιοθετούν οι ευγνώμονες άνθρωποι - 12/01/2025
[…] yoga. Είναι πρακτικές που εκτός από pranayama (αναπνοή) και διαλογισμό, στο κυρίως μέρος του προγράμματος τους, που είναι οι […]