Τι είναι οι 5 Θιβετανικές ασκήσεις

0
10219

Διαβάστε λίγα λόγια για την Θιβετανική Γιόγκα και πως λειτουργεί.

Οι 5 Θιβετανικές ασκήσεις είναι δυναμικές ασκήσεις γιόγκα σε μια σειρά, αλλιώς γνώστη και σαν vinyasa που σημαίνει ροή, κίνηση του σωμάτος, σε συνδυασμό με την αναπνοή. Ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1900 από τον Βρετανό συνταγματάρχη Bradford, ο οποίος έζησε σε ένα μοναστήρι των Ιμαλάιων ενώ αναζητούσε το «ελιξήριο της ζωής».

5 Θιβετανικές ασκήσειςΤο 1939 ο Peter Kelder δημοσίευσε το βιβλίο «Eye of Revelation: The Original Five Tibetan Rites of Rejuvenation,» που στην ουσία ήταν ο διάλογος με τον συνταγματάρχη Bradford και η περιγραφή των ασκήσεων συμφώνα με τον τελευταίο, όπως τις διδάχτηκε από τους Θιβετιανούς μοναχούς.

Αυτή η έκδοση ήταν η αρχή για να ξεκινήσει η διάδοση στο δυτικό κόσμο ενός συστήματος ασκήσεων για την αναζωογόνηση και μακροζωία των μοναχών του Θιβέτ με ιστορία 2.500 ετών.

Είναι πια γνωστές σε διαφορά μήκη και πλάτη της Γης και πολλοί εξασκούνται σε αυτές. Η σειρά αποτελείται από 5 ασκήσεις τις οποίες επαναλαμβάνουμε 21 φόρες (οι Θιβετιανοί πιστεύουν ότι το 21 είναι ένα συμβολικό νούμερο). Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με 3 επαναλήψεις και σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό όταν νοιώθουμε έτοιμοι. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις προθέρμανσης, αλλά και παραλλαγές για όσους ξεκινούν την εξάσκηση και δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις ασκήσεις ή αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στον σωματότυπο τους.

Ολόκληρη η πρακτική, αφού έχει διδαχτεί διεξοδικά, διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά.

5 Θιβετανικές ασκήσειςΣύμφωνα με αρκετές φιλοσοφίες και εναλλακτικές προσεγγίσεις για την υγεία και ευεξία του σώματος, στο σώμα μας υπάρχουν επτά κεντρικά ενεργειακά κέντρα τα όποια αντιστοιχούν στους ενδοκρινείς αδένες, γνωστά και σαν chakras (τσακρας). Τα chakras είναι ενεργειακοί «μετασχηματιστές» που επεξεργάζονται και διανέμουν τη ζωτική ενέργεια σε ολόκληρο το σώμα. Όταν η περιδίνηση αυτών των στροβίλων αυξάνεται και εξισορροπείται, η ζωτική μας ενέργεια αποκτά περισσότερη δύναμη και γίνεται πιο αποτελεσματική.

5 Θιβετανικές ασκήσειςΑποτελέσματα από πρόσφατες ιατρικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η διαδικασία γήρανσης των κυττάρων εξαρτάται από τις ορμόνες, η διάθεση των ορμονών με τη σειρά της ρυθμίζεται από τους αδένες του ενδοκρινικού συστήματος. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαδικασία της λειτουργείας των κύτταρων. Οι 5 Θιβετανικές ασκήσεις λέγεται ότι εξισορροπούν το ενδοκρινικό σύστημα κι έτσι, επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των οργάνων στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται το «κλειδί» για τη μακροζωία και τη ζωτικότητα. Οι ασκήσεις δραστηριοποιούν το ενεργειακό σύστημα, διεγείρουν τα chakras και κινούν την ενέργεια από τον πυρήνα του κορμού προς τα άκρα του σώματος.

Η θεωρία πίσω από τις 5 Θιβετανικές ασκήσεις είναι ότι η ασυνείδητη ενέργεια της ύλης μέσα μας (kundalini) βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, απ’ όπου, με τη βοήθεια των ασκήσεων αυτών, ενεργοποιείται με τρόπο αποτελεσματικό, γρήγορο και φιλικό προς τον ασκούμενο.

5 Θιβετανικές ασκήσειςΚαμία από τις ασκήσεις δεν πρέπει να είναι τόσο έντονη ώστε να νοιώθουμε εξάντληση. Για παράδειγμα «αν κόβεται η ανάσα σας», αυτό είναι ένδειξη ότι το σώμα σας βρίσκεται σε μια αναερόβια (χαμηλής οξυγόνωσης) κατάσταση και θα πρέπει να μειώσετε το ρυθμό σας. Αν μιλάτε με δυσκολία μετά τις επαναλήψεις, είναι και αυτό μια ένδειξη ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια σας. Όταν εκτελούμε τις ασκήσεις η έμφαση είναι κυρίως στο συγχρονισμό και τη ροή της αναπνοής, παρά στην ταχύτητα και στον αριθμό των επαναλήψεων.

Θα λέγαμε ότι οι 5 Θιβετανικές είναι ισομετρικές ασκήσεις και παρόλο που είναι αρκετά ωφέλιμες για τον οργανισμό, με τη τόνωση του μυϊκού συστήματος αλλά και με τις διατάσεις των μυών και κλειδώσεων, αυτό δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος. Ένας ενεργειακός στρόβιλος –chakra- με αργή περιδίνηση είναι αιτία για να χάνουν την αρχική τους ποιότητα κάποια μέρη του σώματος, ενώ μια γρήγορη περιδίνηση των στροβίλων οδηγεί σε νευρικότητα, ανησυχία και εξάντληση. Η έλλειψη ομαλότητας στη περιδίνηση των στροβίλων -chakras- παράγει ανωμαλίες στην υγεία, παρακμή και γήρανση.

5 Θιβετανικές ασκήσειςΑνάμεσα στα οφέλη που αναφέρονται από ασκούμενους στις 5 Θιβετανικές ασκήσεις είναι:
 • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
 • Αίσθηση φρεσκάδας και ενέργειας.
 • Βελτίωση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
 • Ανακούφιση προβλημάτων της ευλυγισίας των κλειδώσεων.
 • Βελτίωση της μνήμης.
 • Ανακούφιση προβλημάτων αρθρίτιδας.
 • Μείωση σωματικού βάρους.
 • Βελτίωση της όρασης.
 • Σημαντική βελτίωση της σωματικής δύναμης.
 • Βελτίωση της διανοητικής και συναισθηματικής υγείας.
 • Ενισχυμένη αίσθηση αρμονίας και ευεξίας.

Πηγή: Yoga House Athens

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας