Είναι στη φύση ορισμένων ατόμων να μην εστιάζουν στις επιτυχίες της ζωής τους, αλλά περισσότερο σε μια αποτυχία. Πολλές φορές παρατηρούμε ότι μια αποτυχία που συμβαίνει στη ζωή μας, μας απασχολεί περισσότερο από 10 επιτυχίες.

 

Αυτό συμβαίνει γιατί μεγαλώνουμε με το κοινωνικό στερεότυπο ότι η αποτυχία είναι κάτι κακό και αρνητικό.

Η αλήθεια είναι ότι μια αποτυχία σε κάποιον τομέα, μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, κυρίως ανικανότητας και ανασφάλειας πως ποτέ “δεν είμαστε αρκετοί” και δεν τα καταφέρνουμε. Φτάνουμε στο σημείο να μειώνουμε τον εαυτό μας, να πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε ως άνθρωποι, πείθοντας λανθασμένα πρώτα εμάς τους ίδιους ότι είμαστε ανίκανοι και έπειτα τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Ο φόβος της αποτυχίας έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην αναζήτηση μιας ασφαλιστικής δικλείδας, καθώς θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των παραμέτρων αλλά και μια εξασφάλιση ότι όλα θα γίνουν τέλεια, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση στη ζωή τους. Πρόκειται για μια στρεσογόνα κατάσταση που οδηγεί στην ψυχολογική τους «ακινησία», μια κατάσταση ακριβώς αντίθετη από αυτήν που επιδιώκουν, καθώς “μπλοκάρουν” και στην ουσία δεν κάνουν τίποτα, αποφεύγουν ή αναβάλλουν να κάνουν πράγματα.

Ωστόσο, αν αναλλογιστούμε για πόσα θέματα μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι πριν λάβουμε κάποια απόφαση, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η εξασφάλιση μιας σίγουρης επιτυχίας που αναζητάμε στην πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση, μια ουτοπία.

Το μυστικό για να μπορέσουμε να βγούμε από την λεγόμενη “ζώνη ασφάλειας” (comfort zone), είναι η επίτευξη ενός “επαναπρογραμματισμού” του μυαλού μας, (mindset), όπου η αποτυχία πλέον δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας, ενώ θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι μια προσπάθεια μπορεί να μη φέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, θα έχουμε καταφέρει να βιώσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από το ταξίδι της προσπάθειάς μας, θα έχουμε αποκτήσει θάρρος και τόλμη απέναντι σε κάθε πρόκληση και θα έχουμε παραμερίσει το αίσθημα του φόβου της αποτυχίας.

Ακόμα ένας τρόπος για την έξοδο από την ζώνη ασφάλειάς μας (comfort zone) είναι η αλλαγή της πεποίθησης ότι χρειαζόμαστε την αποδοχή των άλλων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να είμαστε πάντα κυρίαρχοι του εαυτού μας και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει πάντα να ρισκάρουμε για οτιδήποτε επιθυμούμε και πιστεύουμε πως είναι το καταλληλότερο για την προσωπική μας εξέλιξη.

Ας αντιληφθούμε ότι και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, που είναι παγκόσμια σύμβολα θαυμασμού και δέους για τα επιτεύγματά τους, έχουν αποτύχει δεκάδες φορές, όπως όλοι μας. Η διαφορά είναι ότι κανένας από αυτούς δεν “κλείστηκε μέσα στον φόβο” και δεν κυριεύτηκε ποτέ από την αποτυχία. Με συνεχείς προσπάθειες, υπομονή, επιμονή και πίστη στον στόχο τους, κατάφεραν όλα όσα ονειρεύονταν.

Ποιά είναι λοιπόν τα μυστικά της επιτυχίας;

Το πρώτο συστατικό της επιτυχίας είναι η επιμονή, διότι όσο επιμένουμε δεν επιτρέπουμε σε κανένα άτομο, κατάσταση ή γεγονός, να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της επίτευξης του οράματός μας.

Το δεύτερο στοιχείο της επιτυχίας είναι η υπομονή. Για να καταφέρουμε να έχουμε υπομονή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε αποτυχία, στην ουσία μας δείχνει ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να αλλάξουμε τρόπους, μεθόδους και προσέγγιση ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τον πραγματικό μας στόχο.

Το τρίτο στοιχείο της επιτυχίας είναι η πίστη. Πρέπει να πιστεύουμε στο όραμά μας, να αφοσιωθούμε σε αυτό και να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο. Χρησιμοποιώντας θετικές λέξεις και σκέψεις, ποτίζουμε το όραμά μας με θετική ενέργεια και αποβάλλουμε οποιαδήποτε αρνητική αύρα.

Θυμηθείτε τον καιρό που ήμασταν ανέμελα και ξέγνοιαστα παιδιά και προσπαθούσαμε με αυτοπεποίθηση, επιμονή και τόλμη να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, χωρίς γκρίνια και παράπονα, ενώ την ίδια ώρα δεν μας ενδιέφερε ποτέ τι θα πουν οι άλλοι για εμάς. Είχαμε πολλή επιμονή και διαθέταμε χρόνο για να πετύχουμε το στόχο μας. Ταυτόχρονα είχαμε και άπειρη υπομονή γιατί απολαμβάναμε κάθε στιγμή της διαδικασίας και πιστεύαμε στη σιγουριά πως όλα ήταν πιθανά να συμβούν.

Επομένως, αναλάβετε δράση! Η αδράνεια γεννά την αμφιβολία και το φόβο. Η δράση γεννά την εμπιστοσύνη και το θάρρος. Αν θέλετε να νικήσετε το φόβο, μην κάθεστε στο σπίτι να το σκεφτείτε. Βγείτε έξω και δράστε!

 

Newsletter εγγραφή

 

Αδαμαντία Καζάκου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας