Ενεργοποιητικό Σύστημα του Δικτυωτού Σχηματισμού (raas)

 

κάθε στιγμή, το μυαλό μας συλλαμβάνει εκατομμύρια πληροφορίες, αλλά δίνει σημασία μόνο σε αυτά που μας ενδιαφέρουν ή που αποτελούν κομμάτι των φιλοδοξιών και των ονείρων μας.

Καθώς είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα ερεθίσματα, το RAAS είναι υπεύθυνο να φιλτράρει και να θέτει προτεραιότητες ανάμεσα σε όλες αυτές τις πληροφορίες, επιλέγοντας οτιδήποτε είναι σημαντικό για τους στόχους μας, τις ανησυχίες μας και την επιβίωσή μας. Αν είχαμε ένα μυαλό που απορροφούσε όλα αυτά τα ερεθίσματα, θα πνιγόμασταν.

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος και περπατάει στον δρόμο, μπορεί να σκεφτεί: «Κοίτα πόσα καροτσάκια μωρών έχει στη γειτονιά μου!». Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια έκρηξη γεννήσεων. Αυτό που συμβαίνει είναι πως το μυαλό της είναι πιο «ευαίσθητο» σε αυτή την πληροφορία. Αν κάτι μας ενδιαφέρει, ο εγκέφαλος κάνει ό,τι μπορεί για να το εντοπίσει ανάμεσα σε όλα τα inputs που δέχεται. Όταν ψάχνουμε να νοικιάσουμε κάποιο διαμέρισμα, ξαφνικά, το μυαλό μας βλέπει αγγελίες. Αν μας ενδιαφέρει ένα μοντέλο αυτοκινήτου, ξαφνικά το συναντάμε σε κάθε φανάρι… Πιθανότατα πολλές από αυτές τις αγγελίες ή αυτά τα αυτοκίνητα ήταν ήδη εκεί από καιρό, αλλά δεν είχαμε την πρόθεση ή την ικανότητα να τα δούμε. Το μυαλό μας ήταν αλλού.

Αν επιθυµείς κάτι πολύ, είσαι ικανός να το οραµατιστείς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι απλώς και μόνο επειδή επιθυμείς κάτι αυτό θα συμβεί την επομένη. Σημαίνει ότι δίνεις στο μυαλό σου στόχους ώστε να είναι ανοιχτό σε αυτούς, αν περάσουν από δίπλα σου. Το πρόβλημα είναι πως πολύς κόσμος αγνοεί αυτό που «επιθυμεί», κι έτσι παρασύρεται. Για τους περισσότερους ανθρώπους στους οποίους δεν συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή τους, ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν ξέρουν τι θέλουν να τους συμβεί.

Φαντάσου, σκέψου και ονειρέψου κάτι µεγαλειώδες.  ∆ράσε στα µικρά.

Χρησιμοποίησε υγιώς τη φαντασία σου. Αν επιθυμείς αληθινά κάτι –ρεαλιστικό– και το φαντάζεσαι με όλη σου τη δύναμη, μπορείς να το καταφέρεις. Άσε την καρδιά σου να πετάξει, κάνε ένα σχέδιο δράσης και ακολούθησέ το. Το σχέδιο είναι σημαντικό: χωρίς σχέδιο ή βραχυπρόθεσμους στόχους, τα καλά δεν επιτυγχάνονται. Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Σο, δεν είναι κακό να χτίζεις κάστρα στον αέρα, αρκεί να είσαι ικανός να χτίζεις τσιμεντένια θεμέλια από κάτω τους. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου. Ονειρέψου. Νευροβιολογικά, συμβαίνουν τόσο εντυπωσιακά πράγματα στον εγκέφαλο όταν φαντάζεσαι κάτι έντονα και με αισιοδοξία. Ο εγκέφαλός σου βιώνει μια αλλαγή, μια και η συναισθηματική σου κατάσταση έχει την ικανότητα να αλλάζει την κανονική λειτουργία των νευρώνων.

Προσελκύουµε αυτά που µας συµβαίνουν στη ζωή.

Επικεντρώσου σε ό,τι επιθυμείς πραγματικά, χρησιμοποίησε το πάθος σου για να οραματιστείς ένα μεγάλο –ή μικρότερο– σχέδιο, που όμως να μιλάει βαθιά μέσα σου, και θα αρχίσεις να νιώθεις ότι κάτι συμβαίνει. Θα νιώσεις πιο ασφαλής, πιο σίγουρος, πιο χαρούμενος… Και κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: θα αλλάξει ο εγκέφαλός σου. Διαστήματα ελπίδας που κρατούν αρκετές μέρες ενεργοποιούν μια διαδικασία νευρογένεσης: μητρικά κύτταρα καταφεύγουν στον ιππόκαμπο –περιοχή υπεύθυνη για τη μνήμη και τη μάθηση– και μετατρέπονται σε νευρώνες. Λίγοι τρόποι υπάρχουν για να ξαναγεννηθούν οι νευρώνες. Το πάθος και η αισιοδοξία είναι δύο από αυτούς!

Κάθε ανθρώπινο πλάσµα, αν το προσπαθήσει, µπορεί να είναι ο γλύπτης του εγκεφάλου του. (Σαντιάγο Ραµόν ι Καχάλ)

Το μυαλό και το σώμα σου αλλάζουν όταν αντιλαμβάνονται ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί. Δεν χρειάζεται να αποκτήσεις εμμονή με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου –η ζωή δεν σε πηγαίνει πάντα εκεί που θέλεις–, αλλά με την επίτευξη μιας ψυχικής κατάστασης που θα σε οδηγήσει στην ΚΕΣ – την Καλύτερη Εκδοχή Σου[1]. Να θυμάσαι ότι το να κολλάς σε έναν στόχο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή, να μην ασχολείσαι με ενδιαφέρουσες εναλλακτικές που προκύπτουν στη ζωή σου, απλώς και μόνο γιατί έχεις εμμονή με το να πετύχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μερικές φορές πρέπει να πάρεις κάποια απόσταση, να έχεις μια πιο σφαιρική οπτική και ίσως να στοχεύσεις σε κάτι συγκεκριμένο. Στη ζωή δεχόμαστε διαρκώς «σήματα» –ο καθένας μπορεί να τα ονομάσει όπως προτιμά– για να ακολουθήσουμε τον κατάλληλο δρόμο και να μπορέσουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας.

Συµβουλές για να ενισχυσεις τo raas

Κάθε πρωί, όταν ξυπνάς, είτε στο κρεβάτι είτε µετά, όταν πίνεις τον καφέ σου, ψάξε έναν στόχο για την ηµέρα αυτή. Μπορεί να είναι κάτι ασήµαντο (να µιλήσεις µε κάποιον, να κάνεις µια συζήτηση ή να πάρεις ένα τηλέφωνο…) ή µια πιο σηµαντική πρόκληση που σε ενθουσιάζει (πράγµα που θα φέρει τον εγκέφαλό σου στην ιδανική συναισθηµατική κατάσταση).

Φαντάσου να πετυχαίνεις αυτό τον στόχο, µε χαρά, ηρεµία και σιγουριά. Νιώσε το, απόλαυσέ το. Για λίγα µόλις λεπτά. Προσοχή να µη σε παρασύρει η φαντασία σου και περάσεις την ώρα ονειροπολώντας.

Σκέψου το πρώτο βήµα για να προσεγγίσεις τον στόχο σου, κάνε ένα σύντοµο σχέδιο.

Πάρε τα πάνω σου! Πλησιάζεις στην επίτευξη του στόχου! Έχεις ενεργοποιήσει το RAAS σου, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα καταφέρεις!

Είναι απαραίτητο να ανοίξεις το μυαλό σου. Αν δεν ενεργοποιήσουμε την προσοχή μας –και το RAAS!–, δεν θα δούμε τις πιθανότητες που ανοίγονται. Αν, αντίθετα, έχουμε αντιληπτική ικανότητα, αισιοδοξία και πίστη, θα είμαστε σε θέση να κατα-νοή-σουμε αυτό που μας συμβαίνει, ώστε να δώσουμε νόημα στις εμπειρίες μας.

Έχουμε ένα πρόβλημα, και αυτό είναι πως στον κόσμο μας δεν δίνουμε πια σημασία σε ό,τι μας συμβαίνει και δεν μας εκπλήσσει τίποτα! Η σημερινή κοινωνία πρέπει να αρχίσει πάλι να κοιτάζει την πραγματικότητα με ηρεμία και περιέργεια. Αν παρατηρήσεις οτιδήποτε με προσοχή, σύντομα μετατρέπεται σε κάτι ενδιαφέρον. Αυτό απαιτεί να σταματάμε και να είμαστε ικανοί να ακούμε τη σιωπή. Η σιωπή δεν είναι η απουσία θορύβου! Είναι η ικανότητα να κοιτάμε μέσα μας γαλήνια και να απομακρυνόμαστε από το εξωτερικό χάος.

Προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα παιδί στον δρόμο, και θα συνειδητοποιήσεις όλα όσα ενεργοποιούν την προσοχή του. Η απόσταση από το σπίτι μου ως τον παιδικό σταθμό του μικρού μου γιου είναι περίπου 500 μέτρα. Όταν τον πηγαίνω, κάνω περίπου μισή ώρα· όταν επιστρέφω κάνω πέντε λεπτά. Ο λόγος; Υπάρχουν πολλοί «περισπασμοί» που του τραβούν την προσοχή: περιπολικά, απορριμματοφόρα, άνθρωποι με μηχανές, αεροπλάνα, χρωματιστά φώτα, βιτρίνες, δυνατή μουσική από κάποιο αυτοκίνητο, άγνωστοι που συναντάμε και τους χαιρετάει…

[1]  Στο κεφ. 9 θα σχηματίσουμε μια μικρή εξίσωση για την ΚΕΣ.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Πώς θα αφήσεις το καλό να μπει στη ζωή σου”, της δρ Marian Rojas Estapé , από τις Εκδόσεις Πεδίο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας