Τι εννοούμε όταν λέμε γιόγκικη διατροφή;

0
3794

Η yoga είναι τρόπος ζωής που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την άσκηση και την αναπνοή, αλλά και την διατροφή.

 

Στη γιόγκικη θεωρία και φιλοσοφία η τροφή είναι μια από τις βασικές πηγές ενέργειας για το σώμα μας. Η τροφή αυτή, προκειμένου να είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό μας, πρέπει να είναι πλούσια σε prana, δηλαδή πλούσια σε ζωτική ενέργεια.

Υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες σε prana και μας δίνουν ενέργεια, δύναμη, ομορφιά και άλλες που δεν έχουν αρκετή ζωτική ενέργεια και ενώ μπορεί να χορταίνουν την πείνα μας στην ουσία απλώς μας βαραίνουν, μας μολύνουν και μας τοξινώνουν.

Τι μας εξασφαλίζει η γιόγκικη διατροφή

Όταν κάποιος τρώει με γιόγκικο τρόπο, δηλαδή τροφές πλούσιες σε prana, φροντίζει μακροπρόθεσμα για την καλή υγεία του οργανισμού του. Σε πρώτη φάση όμως, αυτό που εξασφαλίζει η γιόγκικη διατροφή είναι ελαφρύ και δυνατό σώμα μαζί με ήρεμο και συγκεντρωμένο νου. Αυτά τα δύο είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει κάποιος να εντάξει την πρακτική της γιόγκα στην καθημερινότητά του.

Αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κακής ποιότητας τροφής, έχουμε πιει αλκοόλ, έχουμε καταναλώσει καφεΐνη και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης είναι λογικό να μην μπορούμε να κάνουμε γιόγκα. Το σώμα μας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις θέσεις (asanas), ούτε στον έλεγχο της αναπνοής (pranayama), πόσο μάλλον στον διαλογισμό.

Είναι αδύνατο να προσπαθήσεις να ησυχάσεις και να ελέγξεις έναν υπερδιεγερμενο νου o οποίος έχει επηρεαστεί από την κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης. 

Επομένως η βάση της γιόγκικης πρακτικής είναι μια γιόγκικη διατροφή, η οποία περιέχει τροφές πλούσιες σε prana, οι οποίες εξασφαλίζουν δυνατό και ελαφρύ σώμα. Μακροπρόθεσμα οι τροφές αυτές συνεπάγονται και καλή υγεία, μεσοπρόθεσμα όμως η γιόγκικη διατροφή είναι η σωστή βάση προκειμένου κάποιος να μπορέσει να αφιερωθεί στην πρακτική του.

Τι είναι το prana;

Υπάρχει μια κοσμική δύναμη που διέπει τα πάντα και αυτή είναι το prana. Μπορούμε να τη φανταστούμε σαν έναν ωκεανό ενέργειας. Τα πάντα στο σύμπαν κινούνται και υπάρχουν μέσα στην ενέργεια του prana. Κάθε μόριο ή άτομο ύλης, εμπεριέχει και εκφράζει την ίδια κοσμική ενέργεια. Όπως το κάθε κύμα και η κάθε σταγόνα είναι μέρος του ωκεανού, έτσι και το πιο μικρό κομμάτι ύλης, το κάθε μόριο, είναι μέρος της ίδιας κοσμικής ενέργειας.

Αντίστοιχα λοιπόν και οι τροφές -ιδιαίτερα οι μη επεξεργασμένες- περιέχουν prana, δηλαδή ζωτική ενέργεια. Την ίδια ενέργεια που διέπει και κάθε κομμάτι ύλης γύρω μας.

Στις ολιστικές προσεγγίσεις και θεωρίες θα ακούσετε την έκφραση «όλοι είμαστε ένα». Στην γιόγκα συχνά λέμε πως η κατάσταση του διαλογισμού είναι μια εμπειρία όπου ο ασκούμενος βιώνει την αίσθηση της «απόλυτης ένωσης». 

Ο μεγάλος γκουρού Paramhansa Yogananda ταυτίζει το prana με τη ζωτική ενέργεια. Είναι η δύναμη που υπάρχει μέσα σε κάθε μόριο ζωντανής ύλης και αφορά τόσο το φυσικό όσο και το αστρικό ή ενεργειακό μας σώμα. Το prana είναι η πνοή της ζωής, η ζωτική δύναμη, η ενέργεια της ζωής, η ίδια η ζωή.

Πολλές εναλλακτικές προσεγγίσεις και ολιστικές θεραπευτικές τεχνικές ασχολούνται με την εναρμόνιση της ροής του prana. Όταν η ζωτική ενέργεια στο σώμα μας ρέει ομαλά, τότε το επίπεδο της υγείας μας είναι υψηλό. Αντίθετα, όταν υπάρχουν εμπόδια στην ροή της ενέργειας, δηλαδή του prana, τότε έχουμε σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση, το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια την ασθένεια.

Η έννοια του prana είναι σανσκριτικής προέλευσης και υπάρχει παράλληλα εκτός από την γιόγκικη φιλοσοφία στις περισσότερες παραδόσεις. Στην Κινέζικη φιλοσοφία και ιατρική ονομάζεται τσι, στην ιαπωνική παράδοση τσι ή κι. Επίσης ανάλογη έννοια συναντάμε στην εβραϊκή παράδοση με την ονομασία nephesch και στην καταλανική παράδοση την συναντάμε με την ονομασία eakaa.

«Το πράνα είναι η κινητήριος δύναμη σε ολόκληρο το σύμπαν και υπάρχει και κάθε έκφανση της ζωής» Suami Vivekananda
Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε prana;

Αν κάποιος μελετήσει τη φιλοσοφία της γιόγκα σε σχέση με την τροφή, δεν θα βρει πηγές στις οποίες να αναφέρεται η αξία των βιταμινών, των πρωτεϊνών ή των ιχνοστοιχείων. Αυτό δεν αναιρεί φυσικά την αξία τους, όμως οι βιταμίνες απλά δεν ανήκουν στο λεξιλόγιο της γιόγκα!

Αντίθετα αυτό που θα συναντήσουμε στο γιόγκικο λεξιλόγιο σε σχέση με τη διατροφή, είναι οι πρανικές τροφές και η αξία τους για την εύρυθμη λειτουργία του φυσικού και ενεργειακού μας σώματος. Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε θετικό prana, τροφές που έχουν αρνητικό prana και τροφές ουδέτερες.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε prana είναι αυτές που τονώνουν τον οργανισμό, ανεβάζουν την ροή της ζωτικής ενέργειας και ουσιαστικά λειτουργούν ως πηγή ζωής. 

Πρόκειται για τροφές που είναι φρέσκες και εμπεριέχουν από μόνες τους υψηλό επίπεδο ενέργειας. Βασική πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος, αυτή είναι η ζωογόνος δύναμη, επομένως ότι είναι κοντά στον ήλιο είναι και πλούσιο σε ενέργεια. Γι’ αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε prana. Επίσης, όλες οι τροφές που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, δεν έχουν φάρμακα, τοξίνες και συντηρητικά είναι πλούσιες σε ζωτική ενέργεια. Το κρέας δεν θεωρείται πως είναι ψηλά στην κλίμακα της ζωτικής ενέργειας ακριβώς, επειδή δεν είναι φρέσκια τροφή και η ενέργειά του είναι χαμηλή.

Όσο πιο φρέσκο είναι ένα τρόφιμο, ωμό ή μη- επεξεργασμένο τόσο μεγαλύτερη ποσότητα prana θα μεταφέρει στο σώμα μας. 

Υπάρχουν τροφές που έχουν αρνητικό prana και ρίχνουν τα επίπεδα ζωτικής δύναμης του οργανισμού μας. Ουσιαστικά είναι τροφές όπως το κρέας, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Όταν αυτές καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί αρχικά να μας τονώνουν, να μας ανεβάζουν, όμως στην συνέχεια μας κάνουν να αισθανόμαστε βάρος και χαμηλά ποσοστά ενέργειας.

Φτιάξε το δικό σου γιόγκικο διαιτολόγιο

Σύμφωνα με την γιόγκικη αλλά και την αγιουρβεδική προσέγγιση, οι τροφές διαχωρίζονται σύμφωνα με τρεις διαφορετικές ποιότητες. Έχουμε ταμασικές (tamas) τροφές που μας κάνουν να νιώθουμε πιο βαριοί και ληθαργικοί, ρατζασικές (raja) τροφές που μας διεγείρουν και μας κάνουν υπερκινητικούς και σατβικές τροφές (sattva) οι οποίες είναι ισορροπημένες και μας βοηθούν να είμαστε σε μια αντίστοιχη ενεργειακή ισορροπία. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές αναλυτικά, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε το προσωπικό μας γιόγκικο διαιτολόγιο.

Θετικές πρανικές τροφές, ή αλλιώς σατβικές τροφές θεωρούνται:
  • τα φρέσκα φρούτα
  • τα τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο, ο ανανάς και το ακτινίδιο
  • τα όσπρια
  • τα δημητριακά ολικής άλεσης
  • τα μπαχαρικά
  • το μέλι
  • το λεμόνι
  • η καρύδα
  • τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα
  • τα βιολογικά γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες
  • τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά
  • λαχανικά και φρούτα στην εποχή τους
  • όλες οι τροφές που δεν είναι συντηρημένες, αλλά καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκιες
  • βότανα και αφεψήματα
  • αποξηραμένα προϊόντα από θαλάσσια φύκια και η σπιρουλίνα
  • φύτρο σπόρων
Ταμασικές τροφές (tamas) στη γιόγκα είναι:
  • το κρέας
  • το σκόρδο
  • το κρεμμύδι
Αρνητικά φορτισμένες πρανικές τροφές είναι:
  • τα μανιτάρια (γιατί μεγαλώνουν στο σκοτάδι και μακριά από τον ήλιο)
  • οι μελιτζάνες
Ρατζασικές τροφές (raja) είναι:
  • το αλκοόλ
  • το αλάτι
  • η ζάχαρη

Επίσης πρέπει να πούμε ότι στη γιόγκικη θεώρηση,  όλα τα χημικά φάρμακα αλλά και οι παραισθησιογόνες ουσίες, θεωρούνται αρνητικά πρανικές «τροφές» και επηρεάζουν τα επίπεδα ζωτικής ενέργειας του οργανισμού μας. Αυτό που συνίσταται, είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση χημικών ουσιών και ο περιορισμός τους μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητες και δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Η γιόγκικη διατροφή δεν είναι πάντα ίδια για όλους

Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένο μενού για τους γιόγκι, όμως μια διατροφή που κρατάει το σώμα ελαφρύ και το νου καθαρό είναι ιδανική όχι μόνο για όσους κάνουν γιόγκα. Η φιλοσοφία της γιόγκα περιέχει σε μεγάλο βαθμό τον σεβασμό στις προσωπικές μας ανάγκες και στο συνυπολογισμό της παρούσας κατάστασης κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι η γιόγκικη διατροφή δεν είναι ίδια για όλους.

Μια τροφή που είναι ωφέλιμη για έναν άνθρωπο με καλό επίπεδο υγείας μπορεί να είναι ελλιπής ή βλαβερή για κάποιον άλλο που έχει μια έλλειψη ή πάσχει από κάποια νόσο.

Είναι επομένως σημαντικό για όποιον θέλει να λέει ότι κάνει στ’ αλήθεια γιόγκικη διατροφή  να λαμβάνει υπόψη την ιδιοσυστασία του (vikriti) αλλά και τις συνθήκες της ζωής του (praktiti). Επομένως όταν έχουμε μια συγκεκριμένη δυσανεξία, όταν είμαστε άρρωστοι ή όταν οι συνθήκες της ζωής μας το απαιτούν, η διατροφή μας θα πρέπει να προσαρμόζεται. Δεν είναι καθόλου γιόγκικο να τρέφεσαι για παράδειγμα με σπόρους και ωμά λαχανικά χωρίς να φροντίζεις για τη σωστή πρόσληψη πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Ή όταν έχεις μια σοβαρή  έλλειψη δεν μπορείς να περιορίζεις τη διατροφή σου έχοντας την πεποίθηση ότι γιόγκικο είναι μόνο ότι είναι χορτοφαγικό ή ωμοφαγικό.

Αυτό που χρειαζόταν το σώμα μας πριν από μερικά χρόνια ίσως να μην είναι το ίδιο με αυτό που έχει ανάγκη σήμερα. 

Αυτή είναι μια βασική γιόγκικη αρχή και τρόπος σκέψης. Πρέπει να προσαρμόζουμε το διαιτολόγιό μας κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητας ή τις ανάγκες της υγείας μας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας όταν πρόκειται να καθίσουμε στο τραπέζι, όπως πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας όταν καθόμαστε στο στρωματάκι μας για να κάνουμε την πρακτική μας. Είναι ίσως και το πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να πάρουμε αν μιλάμε για γιόγκικη διατροφή: να είμαστε συνειδητοί. Να γνωρίζουμε κάθε φορά τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, τι είναι αυτό που κάνει καλό στο σώμα και το νου μας και να μην είμαστε έρμαια της συνήθειας και των περιστασιακών ορέξεων.

Ακόμη και όταν πέσουμε σε κάποιο «αμάρτημα» εφ’ όσον είμαστε συνειδητοί με τη διατροφή μας, τότε είναι σίγουρο ότι μπορούμε να επανέλθουμε πολύ πιο εύκολα και την επόμενη φορά να είμαστε πιο εγκρατείς.

Βάλε την έννοια της ahimsa στην διατροφή σου

Ο σεβασμός στις ανάγκες του σώματός μας ως προς την διατροφή, είναι μέρος της βασικής γιόγκικης αρχής που είναι η ahimsa, η αρχή της μη-βίας. Φυσικά μέσα στην ίδια αρχή εντάσσεται και η πρακτική του να μην καταναλώνει κάποιος οτιδήποτε έχει υποστεί βία. Με αυτή την λογική το κρέας, το οποία έχει προκύψει από ζώα που έχουν σφαγιασθεί, φέρει όλη την τοξίνη και το άγχος αυτής της διαδικασίας και είναι μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε prana. Επίσης την ίδια ενέργεια φέρουν και τρόφιμα τα οποία προκειμένου να παραχθούν έχουν αφήσει ένα έντονο και  μη- οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Είναι σημαντικό να προτιμούμε τροφές που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και που η καλλιέργεια ή η συλλογή τους δεν μολύνει το φυσικό περιβάλλον. Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε, καλό θα είναι να είναι πάντα εποχιακά και όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Μερικές γιόγκικες συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή και υγεία 
  1. Φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Προσθέστε μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Προτιμήστε όλες τις φρέσκες τροφές και μαγείρεψέ τες όσο πιο ελαφρά γίνεται. Βάλτε χρώμα και ποικιλία στη διατροφή σας, κάντε συνδυασμούς, φτιάξτε ωραίες μεγάλες σαλάτες. Χρησιμοποιήστε τα όσπρια και το μη επεξεργασμένο ρύζι, την κινόα. Ανακαλύψτε τα super foods, όπως το chia και ο λιναρόσπορος, φτιάξτε σούπες λαχανικών και αρωμάτιστέ τες με φρέσκα βότανα. Αν δώσετε έμφαση σε όλα αυτά τότε σιγά-σιγά οι «κακές» συνήθειες θα αρχίσουν από μόνες τους να σβήνουν. Η ποσότητα του κρέατος θα ελαττωθεί και θα έχετε λιγότερη ανάγκη από το τεχνητό «μπουστάρισμα» της ζάχαρης. Όλες οι παραπάνω τροφές θα σας δώσουν τόση ενέργεια που δεν θα νιώθετε πλέον την ανάγκη να καταφύγετε σε ένα καφέ για να ξυπνήσετε!

  1. Πάρτε τον χρόνο σας προκειμένου να διορθώσετε την διατροφή σας.

Οι συνήθειες δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη. Στην γιόγκα λέμε πως «όταν θέλεις να απαλλαγείς από μια κακή συνήθεια δεν εστιάζεις σε αυτή, σκάβεις ένα άλλο μονοπάτι!». Αν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε τη διατροφή σας και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε λιγότερη ζάχαρη, δεν χρειάζεται να το κάνετε απότομα. Ξεκινήστε σταδιακά και συγχρόνως βάλτε μία άλλη καλή συνήθεια στην καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα το να πίνετε περισσότερο νερό.

  1. Να είστε συνειδητοί

Δεν πειράζει αν καμιά φορά ξεφεύγετε. Αγαπήστε τον εαυτό σας ακόμη και γι’ αυτό. Όλη η πρακτική της γιόγκα είναι μια απόλυτα προσωπική διαδρομή και μέσα σ’ αυτή όλοι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να παρατηρείτε τον εαυτό σας και να μάθετε σταδιακά γιατί κάνετε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Να μάθετε να ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες του και όταν νιώθετε μια έντονη έλξη για κάποια τροφή να μπορείτε να ξεχωρίσετε για ποιό λόγο το νιώθετε αυτό. Αν λοιπόν θέλετε να καταβροχθίσετε το κουτί με τη μερέντα ή αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να ανοιγοκλείνετε το ψυγείο ψάχνοντας για κάτι να «τσιμπήσετε» ρωτήστε πρώτα τον εαυτό σας «γιατί». Μήπως δεν πεινάτε στα αλήθεια αλλά βαριόσαστε ή είστε αγχωμένοι;

  1. Μετατρέψτε το μαγείρεμα σε μια ευκαιρία για διαλογισμό.

Η ενέργεια είναι κάτι που μεταφέρεται. Όταν μαγειρεύουμε ή προετοιμάζουμε ένα γεύμα έχοντας στο νου μας καλές προθέσεις και την ποιότητα της αγάπης, τότε αυτό το φαγητό θα είναι και πιο «καθαρό» άρα και πιο υγιεινό. Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη την ένταση ή το θυμό όταν προετοιμάζετε τροφές στην κουζίνα σας. Επίσης, κρατήστε σταθερό το νου στη διαδικασία και δημιουργήστε έτσι ιδανικές συνθήκες προκειμένου να χαλαρώσετε και να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε οτιδήποτε άλλο. Βρείτε τον απαραίτητο χρόνο, ασχοληθείτε με τις υφές των υλικών, ξεπλύνετε τα λαχανικά, τεμαχίστε αργά και προσεκτικά όλα τα υλικά σας. Όταν φτάσει η στιγμή να ξεκινήσετε το μαγείρεμα, απολαύστε τη διαδικασία, παρατηρήστε πως τα υλικά αλλάζουν και αφομοιώστε την εμπειρία. Άρωμα, γεύση, χρώμα, η μαγειρική μπορεί να είναι χαρά και ευχαρίστηση, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για διαλογισμό. Είναι σίγουρο ότι έτσι θα εκτιμήσετε περισσότερο το φαγητό σας, όσο απλό και αν είναι αυτό, ενώ συγχρόνως θα το κάνετε πιο νόστιμο και πιο καθαρό σε ενέργεια.

Να σας συστήσουμε τις κόκκινες φακές και το Ντάλ 

Κάποιες φορές είναι κόκκινη και άλλοτε έντονο πορτοκαλί. Είναι η λεγόμενη «φακή Αιγύπτου» και η γεύση της είναι γλυκιά. Είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μία μερίδα κόκκινης φακής, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ατόμου. Δεν ακούγεται άσχημα… Συγχρόνως είναι εύπεπτη και βράζει πολύ πιο εύκολα από τις κοινές φακές.

Οι Ινδοί την χρησιμοποιούν κατά κόρον και φτιάχνουν από αυτή το διασημότερο πιάτο τους, το «νταλ».  Το νταλ είναι μια πεντανόστιμη και ανάλαφρη πηχτή σούπα από κόκκινες φακές, την οποία οι Ινδοί έχουν στο καθημερινό τους τραπέζι.  Η ινδική κουζίνα είναι από τις ωραιότερες στον κόσμο, τα πιάτα της είναι πλούσια σε χρώμα και αρώματα.

Οποιοδήποτε ινδικό εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του μπορεί να σας προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμάσετε το νταλ. Όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξετε και στο σπίτι.  Με λίγα απλά υλικά που εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε από το παντοπωλείο ή τη λαϊκή της γειτονιάς σας, μπορείτε και εσείς να φτιάξετε ντάλ. Δοκιμάστε το και αν σας αρέσει κάντε το βασικό μέρος της διατροφής σας.

Εκτός από σκέτο σαν σούπα, μπορείτε να το σερβίρετε με αραβικές ή κυπριακές πιτούλες. Επίσης ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος είναι σε συνδυασμό με ρύζι μπασμάτι. Αν σας περισσέψει μια ποσότητα, την άλλη μέρα μπορείτε να τη μετατρέψετε σε κεφτέδες προσθέτοντας ένα αυγό, τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Στην Ινδία χρησιμοποιούν ghee, δηλαδή βούτυρο κλαριφιέ, όμως εσείς μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο.

Υλικά:
  • 125 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. γάλα καρύδας
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • 2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1/2 κ.γ. σινάπι σε πόρους ή τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • αλάτι-πιπέρι
  • αραβικές ή κυπριακές πίτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις φακές με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με νερό, όσο να τις καλύπτει, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε το γάλα καρύδας και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κόλιανδρο ή το μαϊντανό και σερβίρουμε με τις πιτούλες που θα ζεστάνουμε και θα αρωματίσουμε με πάπρικα.

Πηγές:

https://www.themindfulword.org/2013/ayurvedic-food-principles
https://yogainternational.com/article/view/understanding-prana
http://sivanandaonline.org/public_html/?cmd=displaysection&section_id=437
https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/yogic-diet

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας