To διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιτείνει την κλιματική αλλαγή. Τις συνέπειες εξάλλου αυτού του γεγονότος εξαργυρώνει και αυτό το καλοκαίρι σε δραματικές στιγμές ολόκληρη η Ευρώπη. Εξίσου μεγάλο κίνδυνο όμως για την ανθρώπινη υγεία συνιστά και το διοξείδιο του άνθρακα μέσα σε κλειστούς χώρους. Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα νέας επιστημονικής μελέτης.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Michael Hernke του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον εξέτασαν και τις 18 μελέτες που υπάρχουν για τις συνέπειες του διοξειδίου του άνθρακα στην ανθρώπινη υγεία, προκειμένου να εξάγουν το δικό τους συμπέρασμα. ‘Ολες τους, όπως τονίζεται στη δημοσίευση τους στο Nature Sustainability, δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε κρεβατοκάμαρες, γραφεία, σχολικές τάξεις και άλλα κτίρια μπορούν να έχουν επιβλαβείς συνέπειες για το σώμα αλλά και τις νοητικές λειτουργίες.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ανησυχήσει κανείς, αν και όχι για να σημάνει συναγερμό. Πάντως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Αυτό δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο Michael Hernke τονίζοντας ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι παραδοσιακά θεωρείτο πως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να φθάσουν στο πολύ υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον των 5.000 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), για να θεωρηθούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο νεότερες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και επίπεδα της τάξης των 1.000 ppm μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ακόμα κι αν η έκθεση των ανθρώπων σε αυτά διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι κακώς αεριζόμενοι εσωτερικοί χώροι σπιτιών, γραφείων, σχολείων και άλλων κτιρίων συχνά ξεπερνούν τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα των 1.000 ppm. Κάτι ανάλογο μάλιστα συμβαίνει σε τρένα και αεροπλάνα με κλιματισμό!

Ο Michael Hernke επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι περνούν το 60% ως 80% του χρόνου τους κάθε μέρα μέσα σε κλειστούς χώρους. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι έως το 2100 ορισμένες μεγάλες πόλεις θα έχουν σε ανοιχτούς χώρους επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα πάνω από 1.000 ppm σε μερικές εποχές του έτους.

Μια από τις 18 έρευνες που εξετάσθηκαν συμπέρανε ότι αν στη διάρκεια μιας μέρας οι εργαζόμενοι εκτεθούν στον χώρο εργασίας τους σε επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα 1.400 ppm, έχουν κατά μέσο όρο 50% χειρότερες γνωσιακές επιδόσεις σε σχέση με εκείνους που δούλεψαν σε συνθήκες μόνο 550 ppm διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπρόσθετα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η έκθεση τους για λίγες ώρες σε 2.000 ppm διοξειδίου συνδέεται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορούν να επιφέρουν βλάβες στα αγγεία του αίματος τους. Η παρατεταμένη έκθεση σε επίπεδα 2.000 έως 3.000 ppm συνδέεται με αυξημένο στρες, βλάβες στα νεφρά και στα οστά.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στην ατμόσφαιρα, «μεταφράζονται» σε αύξηση και σε κλειστούς χώρους, κάτι που γίνεται πιθανότερο λόγω της ολοένα και πιο διευρυμένης χρήσης των κλιματιστικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιπτώσεις για την υγεία μπορεί να είναι μεγαλύτερες για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Πηγή: theguardian.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ζώντας σαν ξωτικό

Σχολιάστε

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας