Τι κρύβεται πίσω από την ψυχολογική εξάντληση

0
768

Της Έλενας Έρα

Τ

ο εγώ όλη την ώρα θέλει εκείνο ή το άλλο. Μοιάζει με ένα παιδάκι στο κατάστημα παιχνιδιών που τραβάει όλη την ώρα τα ρούχα των γονιών του για να του αγοράσουν εκείνο ή το άλλο. Παρασύρεται από τα χρώματα, από την ποικιλία των παιχνιδιών και δεν αργεί να γίνει απαιτητικό, να γκρινιάζει και να μην ικανοποιείται παρά μονάχα όταν πάρει αυτό που θέλει.

Είναι κάτι εξαντλητικό για τους γονείς. Και μεταφέροντας αυτό το παράδειγμα στην καθημερινότητα, η εξάντληση που νιώθεις προέρχεται από το εγώ.

Η ευδαιμονία του Σύμπαντος δεν εξαντλεί τον άνθρωπο παρά τον φορτίζει με όση ενέργεια χρειάζεται μέσα στην ημέρα. Ακόμη και τις στιγμές της κούρασης, ο άνθρωπος κάθεται ήσυχος, φροντίζει τον εαυτό του και περιμένει να περάσει.

Η εξάντληση από το εγώ δημιουργεί στον άνθρωπο την αίσθηση πως τίποτα δεν είναι αρκετό για τη ζωή του. Το εγώ ζητάει όλη την ώρα. Είναι το κακομαθημένο παιδί μέσα μας που θα αντιδράσει με βάση τα συναισθήματα, θα φωνάξει, θα απαιτήσει, θα κρατήσει μούτρα… γενικά κάνει ό,τι μπορεί για να εξαντλεί τον άνθρωπο προκειμένου εκείνος να παραδοθεί στις απαιτήσεις του, μη μπορώντας να το αντέξει άλλο.

Δίνει αυτό που το παιδί θέλει προκειμένου να σταματήσει να γκρινιάζει.

Μόνο η εσωτερική δουλειά μπορεί να σε απαλλάξει από την συγκεκριμένη εσωτερική συμπεριφορά. Το εγώ δεν μπορείς να το νικήσεις. Το εγώ είναι εκείνο που δημιουργεί το κάρμα στη ζωή σου μα να ξέρεις πως η Συμπαντική συμπεριφορά το σβήνει.

Μια συμβουλή: μην προσπαθείς να φτιάξεις τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να βρίσκεις τρόπους να τον αγαπήσεις, να έλξεις τον σύντροφο που θα σε κάνει χαρούμενο ή χρήματα στη ζωή σου για να αισθάνεσαι ασφάλεια. Όλα όσα χρειάζεσαι είναι ήδη εδώ, εκδηλωμένα με έναν τρόπο που μόνο η παύση των εσωτερικών συγκρούσεων θα τα φέρει σε Ύπαρξη.

Δεν υπάρχει τίποτα να διορθώσεις γιατί το εγώ δεν διορθώνεται. Δεν μπορείς να το νικήσεις παρά μονάχα να το υπερβείς.

Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα με το να παλεύεις την υπάρχουσα πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι, χτίσε ένα νέο μοντέλο που κάνει το υπάρχον μοντέλο απαρχαιωμένο. — Richard Buckminster Fuller

Αυτό ακριβώς είναι το εγώ: ένα απαρχαιωμένο μοντέλο. Ξεκίνησε το εσωτερικό σου ταξίδι, εκείνο που αφυπνίζει την Συμπαντική συμπεριφορά, που αφυπνίζει τα ομορφότερα χαρίσματα που έχεις μέσα σου. Μην κρίνεις ή κατηγορείς τον εαυτό σου ή τους άλλους για ό,τι σου συμβαίνει. Ανέλαβε την ευθύνη της ζωής σου, μπες σε αυτό το καράβι που σε καλεί και ξεκίνησε για εκείνον τον ορίζοντα που η ψυχή σού ψιθυρίζει να πας από την αρχή που πρωτογεννήθηκες ως ύπαρξη.

Ήρθε η ώρα.

Με αγάπη,
Έλενα

Πηγή: www.elenaera.com/gr

Newsletter εγγραφή

Έλενα Έρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας