Οι επιλογές και οι συνήθειες που δημιουργούνται από νεαρή ηλικία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα.

 

Και ενώ στα 20 νομίζουμε ότι είμαστε αήττητοι, ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής μας μέχρι και δέκα χρόνια. Ο ένοχος; Η παχυσαρκία, η οποία πλέον θεωρείται πάθηση και έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών νοσημάτων, όπως διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης του κινδύνου της παχυσαρκίας και της μείωσης του προσδόκιμου ζωής. Ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη συνολική διάρκεια ζωής κατά οχτώ με δέκα χρόνια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν σαφές. Όσο πιο πολλά κιλά πάνω από το φυσιολογικό έχει ένα άτομο, τόσο λιγότερα χρόνια θα ζήσει. Ενώ όταν ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Όσο αφορά την Ελλάδα το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα. Παχύσαρκα είναι το 14% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα όσον αφορά τα υπέρβαρα αγόρια η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρο. Στα παχύσαρκα αγόρια η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Κύπρο.

Όσο αφορά τα υπέρβαρα κορίτσια βρισκόμαστε στην τρίτη θέση στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία. Ενώ στα παχύσαρκα κορίτσια η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στις τρεις πρώτες βρίσκονται η Κύπρος, η Ισπανία και η Μάλτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πως για την παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που τρώνε πρωινό, καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά, καθώς επίσης κάνουν σωματική δραστηριότητα, έχουν μειωμένη πιθανότητα να πάρουν παραπάνω κιλά. Κατά συνέπεια και αυξημένη πιθανότητα να κατακτήσουν τη μακροζωία.

Πηγή: jenny.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.