Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα φυσικά προϊόντα

0
82

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη μεταστροφή της ανθρωπότητας σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής.

 

aυτό είναι η φυσιολογική εξέλιξη πολλών γενεών ανθρώπων που γνώρισαν τι σημαίνει να ζούμε με ασυμβατότητα προς τη φύση μας, καταναλώνοντας ποικιλοτρόπως χημικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί για μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στη ψυχοσωματική μας υγείας.

Έτσι, βλέπουμε πως το marketing των εταιρειών που ακολουθεί πάντα την τάση της κοινωνίας, αναγράφει και προβάλλει στα προϊόντα το ποσοστό των φυσικών συστατικών που περιέχουν, ποιες ουσίες δεν περιλαμβάνονται αλλά ακόμα και με ποιόν τρόπο καλλιεργούνται οι φυσικές πρώτες ύλες (οργανικά, βιολογικά, βιοδυναμικά). Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πλέον μιλάμε για καταναλωτές οι οποίοι ψάχνουν προσεκτικά να βρουν τι είναι αυτό που θα βάλουν στο σώμα τους και τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την συνολική υγεία και ευεξία τους.

Έχει δημιουργηθεί λοιπόν ένα νέο πεδίο δράσης των εταιριών σε όλο και πιο πράσινα, φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο προϊόντα, με μειωμένα χημικά στοιχεία ή συστατικά που γνωρίζουμε ότι δεν ωφελούν την υγεία μας (π.χ ζάχαρη και αλάτι), χωρίς αλλεργιογόνα κ.λ.π.

Από αυτή την τάση σε τρόφιμα, απορρυπαντικά, ρουχισμό και άλλα πολλά δεν θα μπορούσε να λείπει η μεγάλη βιομηχανία των καλλυντικών προϊόντων.

Ας ξεκινήσουμε από τον ορισμό του καλλυντικού προϊόντος.

Ως καλλυντικό προϊόν ορίζεται κάθε παρασκεύασμα το οποίο προορίζεται για εφαρμογή στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό τον καθαρισμό, τον καλλωπισμό, την προαγωγή της ελκυστικότητας ή την τροποποίηση της εμφάνισης, χωρίς να επηρεάζει την δομή ή τις λειτουργίες του σώματος.

Η μεγάλη αυτή κατηγορία περιλαμβάνει προϊόντα:
  • περιποίησης του δέρματος (κρέμες, λοσιόν, γαλακτώματα)
  • στοματικής κοιλότητα (οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα)
  • μείωσης της εφίδρωσης (αντιιδρωτικά)
  • για το τριχωτό της κεφαλής (σαμπουάν, βαφές)
  • για την περιποίηση των νυχιών (βερνίκια)
  • αποσμητικά
  • αντιρυτιδικά
  • για την φροντίδα των νεογνών (πούδρες κ.τ.λ.)
  • καταπολέμησης της κυτταρίτιδας
  • για την φροντίδα των ηλικιωμένων
  • οποιαδήποτε ουσία προορίζεται για χρήση ως συστατικό σε καλλυντικό προϊόν

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως μιλάμε για προϊόντα που τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και η ανάγκη για πιο φυσικές φόρμουλες γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Ας δούμε τις δύο βασικές κατηγορίες που αποτελούν ένα φυσικό προϊόν..

Τα φυσικά καλλυντικά προϊόντα περιέχουν πληθώρα από λάδια, εκχυλίσματα και βάμματα φαρμακευτικών φυτών. Η σύνθεσή τους ενισχύεται με τα αιθέρια έλαια γνωστά για τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες τους στην αρωματοθεραπεία.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως φαρμακευτικό φυτό ορίζεται οποιοδήποτε φυτό το οποίο σε ένα η περισσότερα τμήματά του περιέχει ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα φαρμακευτικά φυτά είναι μια σημαντική πηγή συνθετικών και φυτικών φαρμάκων και ήταν διαθέσιμα στον άνθρωπο πολύ πριν τα συνθετικά για την πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών.

Τα φαρμακευτικά φυτά συγκεκριμένα χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα και υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν την χρήση τους έως και 5.000 χρόνια πριν. Περίπου 500 φυτά με ιατρική χρήση αναφέρονται στα αρχαία κείμενα και 800 έχουν χρησιμοποιηθεί σε συστήματα παραδοσιακής ιατρικής. Τα συστήματα αυτά (Αγιουρβέδα, Σίντα, Δυτική Φυτική Ιατρική, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Ομοιοπαθητική) έχουν όλα τις ρίζες τους στα φαρμακευτικά φυτά.

Σήμερα τα φαρμακευτικά φυτά έχουν διττό ρόλο. Αφενός είναι πολύ χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καθώς τα τελευταία 100 χρόνια έχουν παρασκευαστεί περίπου 121 φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την γνώση των δράσεων τους. Αφετέρου τα φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται εκτενώς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 1990 και μετά, έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της χρήσης τους. Περίπου το 80% του πληθυσμού παγκοσμίως βασίζεται σε φάρμακα προερχόμενα από φυτά εξαιτίας της έλλειψης παρενεργειών.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Η θεραπεία με αιθέρια έλαια ή αρωματοθεραπεία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί τα αρωματικά έλαια των φυτών, που έχουν παραληφθεί με φυσικό τρόπο, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η μέθοδος αυτή προσφέρει ισορροπία, αρμονία και προωθεί την υγεία του ατόμου καθώς επιδρά στη νοητική, την ψυχολογική και την σωματική μας ευεξία. Πρόκειται για μια φυσική, μη παρεμβατική μέθοδο η οποία είναι σχεδιασμένη για να επηρεάζει το σύνολο του οργανισμού.

Η αρωματοθεραπεία είναι γνωστή στον άνθρωπό για περισσότερα από 6.000 χρόνια, καθώς λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί την χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτική πρακτική από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για την χρήση αρωματικών ελαίων έρχεται από τους Αιγυπτίους, οι οποίοι φαίνεται να παρασκεύασαν και την πρώτη συσκευή απόσταξης αιθέριων ελαίων.

Στην συνέχεια, η γνώση που είχε αναπτυχθεί για τα αιθέρια έλαια μεταδόθηκε στους Έλληνες οι οποίοι πίστευαν ότι τα αρωματικά φυτά προέρχονται από τους θεούς και ότι αυτοί κατέχουν την γνώση των αρωμάτων. Και οι αρχαίοι Έλληνες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αρωματοθεραπείας, καθώς ακόμη κι ο Ιπποκράτης φαίνεται να την χρησιμοποιούσε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Με την πάροδο των χρόνων και την ανάπτυξη του εμπορίου παγκοσμίως, τα αρώματα και τα αντίστοιχα έλαια έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά και πολύτιμα, με την τιμή τους να είναι ορισμένες φορές υψηλότερη και από αυτήν του χρυσού.

Μολονότι τα αρωματικά έλαια ήταν τόσο διαδεδομένα από αρχαιοτάτων χρόνων, η ενασχόληση της επιστήμης με αυτά ξεκίνησε πολύ αργότερα, σχεδόν στον 20ο αιώνα.

1930: Ο Γάλλος χημικός René-Maurice Gattefossé επινόησε τον όρο αρωματοθεραπεία και ίδρυσε το επιστημονικό πια κομμάτι της.

1960: Ο Γάλλος γιατρός Jean Valnet έγραψε το βιβλίο Αρωματοθεραπεία ενώ είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσε με επιτυχία τα αιθέρια έλαια στην θεραπεία εγκαυμάτων και πληγών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

1960:Η βιοχημικός Maury ανέπτυξε συγκεκριμένες τεχνικές μασάζ για την καλύτερη απορρόφηση των ελαίων από τον οργανισμό και ίδρυσε κλινικές σε όλη την Ευρώπη όπου εφαρμόζονταν οι τεχνικές της.

1980:Το βιβλίο του Άγγλου Robert Tisserand “Η τέχνη της αρωματοθεραπείας” προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αμερικανική αγορά, με αποτέλεσμα η νέα αυτή τεχνική να υιοθετηθεί από πρακτικούς εναλλακτικής ιατρικής και από καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Σήμερα, η αρωματοθεραπεία είναι αναγνωρισμένη και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες σαν μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας. Ανάμεσα σε αυτές πρωτοπορούν η Αγγλία, όπου έχει ιδρυθεί Συμβούλιο Αρωματοθεραπείας, και η Γαλλία, η οποία έχει εντάξει την αρωματοθεραπεία ως μάθημα σε αρκετές ιατρικές σχολές.

Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε εύκολα πόσο σημαντικό είναι να ξαναγυρίσουμε στη γνώση των προγόνων μας η οποία είναι πιο συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά πλέον σε συνδυασμό με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από την επιστήμη.

Και μην ξεχνάτε να αναζητάτε και να ρωτάτε!

 

Newsletter εγγραφή

 

 

Βέρα Μούρτζη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας